Opleiding tot Verpleegkundige

Opleiding tot Verpleegkundige

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Nursing

In het kort

Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten. Je verleent zorg aan patiënten die vaak met verschillende ziektebeelden tegelijk te maken hebben (hoog-complex). Het ene moment overleg je met de arts over de noodzakelijke zorg. Het andere moment sta je aan het bed van de patiënt om een infuus in te brengen. Of je geeft bijvoorbeeld informatie over het ziektebeeld en overlegt met de patiënt en zijn of haar familie welke zorg nodig is. Kortom, je voert de regie over het hele zorgproces. Om dat te realiseren heb je ook contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en natuurlijk met de patiënt en zijn eigen netwerk.

Voor studiejaar 2018-2019 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de Opleiding tot Verpleegkundige. Heb jij jezelf uiterlijk 15 januari 2018 aangemeld via Studielink en voldoe je aan de toelatingseisen? Doorloop dan tijdig de stappen van de verplichte decentrale selectieprocedure. Voor het schakeltraject mbo-hbo is het nog tot uiterlijk 31 augustus 2018 mogelijk om je aan te melden.

Jouw toekomst

Na je Opleiding tot Verpleegkundige oefen je een verantwoordelijke functie uit. De verpleegkundige van de toekomst krijgt te maken met begrippen als zorgketens, eigen regie en zelfsturende teams. Daarom word je bij Hogeschool Leiden breed opgeleid en ontdek je wat deze ontwikkelingen betekenen voor het beroep. Afhankelijk van de richting die je kiest, krijg je te maken met allerlei verschillende patiënten in verschillende situaties. Denk aan een patiënt op de spoedeisende hulp, een patiënt met een psychose of een patiënt in de geriatrische revalidatie (combinatie van lichamelijke en psychische problematiek bij ouderen).

Met een diploma hbo Verpleegkunde op hbo-niveau, voldoe je aan de EU-richtlijnen. Dat betekent dat je overal in de Europese Unie als verpleegkundige kunt werken in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Algemene en psychiatrische ziekenhuizen
 • Verpleeghuizen
 • Thuiszorg
 • Verslavingszorg
 • Ambulance
 • Psychiatrische instellingen
 • Voorzieningen voor mensen met een verstandelijke handicap
 • Gemeentelijke Geneeskundige Diensten (GGD)
 • Gezinsvervangende tehuizen
 • Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Rebecca Hagendijk studeerde af met een onderzoek naar betere ondersteuning voor de mantelzorgers en werkt inmiddels als casemanager.

De veelzijdigheid van het beroep komt terug in de zeven verpleegkundige beroepsrollen.

Zorgverlener

De kern van het beroep verpleegkundige (vakinhoudelijk handelen). In de rol van zorgverlener stel je vast wat er aan de hand is met een zorgvrager en voer je de zorg uit.

Communicator

Verschillende patiënten en situaties vragen om communicatie ‘op maat’; om met een groot inlevingsvermogen en op een open en respectvolle manier om te gaan met patiënten en hun omgeving.

Samenwerkingspartner

Om de beste zorg te verlenen werk je als verpleegkundige nauw samen met allerlei mensen. Denk aan collega-verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en bovenal met de patiënt en diens netwerk zelf.

Reflectieve professional

Het vakgebied is continue in ontwikkeling. Dat vraagt van jou dat je in staat bent om kritisch te kijken naar je eigen handelen en zo tot nieuwe inzichten te komen hoe jij je beroep nog beter kunt uitoefenen (reflecteren). De input hiervoor haal je bijvoorbeeld uit actuele onderzoeksresultaten (Evidence Based Practice). Zo werk je continu aan het vergroten van je deskundigheid.

Gezondheidsbevorderaar

Als verpleegkundige speel jij een belangrijke rol bij het bevorderen van de gezondheid van mensen. Iemand met hoge risico’s op gezondheidsproblemen benader je actief. Samen onderzoek je welke preventiemogelijkheden er zijn. Je daagt mensen uit om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid en invulling te geven aan de behandeling (zelfmanagement). Om dat te realiseren zoek je steeds naar manieren om de leefstijl en het gedrag van iemand positief te beïnvloeden.

Organisator

Met een hbo-opleiding Verpleegkunde werk je als professional in verschillende sectoren van de zorg. Jij doet er alles aan om het zorgproces in goede banen te leiden en deze zo effectief mogelijk te organiseren. In je dagelijkse werk neem je allerlei beslissingen met betrekking tot de (organisatie van) zorgverlening aan patiënten. Ook voel je je medeverantwoordelijk voor het betaalbaar houden van de gezondheidszorg en ga je op verantwoorde wijze met materialen en middelen om.

Professional en kwaliteitsbevorderaar

Het beroep van verpleegkundige vraagt om een verantwoordelijke en assertieve beroepshouding. Verpleegkundigen spreken elkaar aan op professioneel gedrag: complimenteren en waarderen elkaar, reflecteren samen en geven elkaar opbouwende feedback.

Leren houdt niet op wanneer je een diploma hebt behaald. Na het afronden van de Opleiding tot Verpleegkundige zijn er allerlei mogelijkheden om je verder te specialiseren. Bijvoorbeeld in de richtingen oncologie, intensive care/coronary care, kinderverpleegkunde of ambulanceverpleegkundige. Of je kiest ervoor om verder te studeren bij Hogeschool Leiden bij de Master Advanced Nursing Practice, de opleiding Management in de Zorg of een van onze nascholingen voor professionals. Andere logische vervolgopleidingen zijn praktijkopleider, gezondheidswetenschappen of verplegingswetenschappen.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding tot verpleegkundige op hbo-niveau echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer te weten komen over de inhoud van de opleiding? Kom Proefstuderen. Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Reality Check!

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden heb je daarbij? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is de Opleiding tot Verpleegkundige iets voor jou?

De verpleegkundige op hbo-niveau is een denker én een doener. Je analyseert problemen en vraagstukken, kunt in iedere situatie oplossingen bedenken en die (laten) uitvoeren. Het beroep stelt behoorlijk hoge eisen aan jou, zoals een dienstverlenende instelling, stabiliteit, zelfstandigheid, flexibiliteit en sociale vaardigheden. Je werkt met mensen die zich vaak in een zorgelijke situatie bevinden en daar heb je oog voor. De mens staat altijd centraal en is het uitgangspunt van jouw zorg.

Wie ben jij?

Jij bent iemand die om mensen geeft en geboeid is door het functioneren van het menselijk lichaam. Je kan niet wachten om aan de slag te gaan met allerlei verschillende patiënten en hulpverleners uit andere disciplines binnen de zorgsector. Je bent zorgvuldig, goed in organiseren en hebt een kritische, open instelling. Een moeilijk gesprek ga jij niet uit de weg. Je levert graag een bijdrage op het gebied van beleid en management, maar weet ook van aanpakken als de situatie daar om vraagt.

Herken jij jezelf in dit plaatje en heb je de ambitie om jouw kwaliteiten en vaardigheden verder te ontwikkelen? Dan is verpleegkunde studeren bij Hogeschool Leiden iets voor jou!

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of een hbo-opleiding Verpleegkunde bij jou past? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van gezondheidszorg en hulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan de Opleiding tot Fysiotherapeut waarin je specialist wordt op het gebied van menselijk bewegen. Wil jij liever mensen sterker maken met behulp van beeldende kunst, muziek of spaak- en drama? Neem dan een kijkje bij de opleiding Kunstzinnige Therapie. Of kies voor een brede oriëntatie in onze Brede Propedeuse Zorg & Welzijn. Hierin combineer je delen van de Opleiding tot Verpleegkundige en de opleiding Sociaal Werk. Pas na het eerste jaar bepaal je bij welke opleiding je verder wilt leren.

Studieopbouw

Het programma van de Opleiding tot Verpleegkundige is gemaakt samen met professionals uit het werkveld. Ook het praktijkgericht onderzoek van onze lectoraten speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan thema’s als ‘het versterken van de eigen regie’ en ‘sociale innovatie en ondernemerschap’. Zo weet je zeker dat jij straks alles in huis hebt waar een toekomstige werkgever behoefte aan heeft.

In de Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden vormt de dagelijkse praktijk altijd het uitgangspunt. Verpleegkunde is een vakgebied dat continue in ontwikkeling is. Om ervoor te zorgen dat de opleiding goed aansluit op deze ontwikkelingen, werken we nauw samen met allerlei organisaties in het werkveld.

Werkvormen

Samen met je medestudenten werk je regelmatig in kleine groepen aan projecten en casussen die je in de dagelijkse praktijk kunt tegenkomen. Je analyseert een situatie, bepaalt wat de kern van het probleem is en zoekt met elkaar naar oplossingen. Je krijgt hierbij begeleiding van een of meerdere docenten die je op weg helpen. Het eindresultaat kan variëren. Denk aan een presentatie, een zelfontwikkelde brochure of een compleet verpleegplan.

De benodigde theorie doe je op in de colleges. Ook staan er verschillende trainingen op het programma waarin jij jezelf de vaardigheden eigen maakt die nodig zijn om je beroep straks met succes uit te oefenen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je effectief gesprekken kunt voeren en oefen je in het skillslab (het praktijklokaal) je verpleegtechnische handelingen op geavanceerde simulatiepoppen.

De digitale wijk

Tijdens de opleiding word je ondersteund door een online leeromgeving: 'de digitale wijk'. In de digitale wijk vind je informatie over bijvoorbeeld fictieve bewoners, de weekplanning, opdrachten, aanvullende literatuur en beeldmateriaal. Kortom: alles wat je nodig hebt om het maximale uit je opdrachten te halen.

Leerwerkplaatsen en Zorg Innovatie Centra

Als student hbo Verpleegkunde van Hogeschool Leiden van Hogeschool Leiden heb je de mogelijkheid om aan de slag te gaan bij een van onze leerwerkplaatsen. Samen met zeven tot veertien andere studenten ben je verantwoordelijk voor de zorg aan acht à tien patiënten. Je wordt hierin begeleid door een werkbegeleider. Op deze manier kun je alle competenties van verpleegkundige ontwikkelen.

Of je kiest voor de uitdagende leeromgeving van een van onze Zorg Innovatie Centra (ZIC). Hierin werkt Hogeschool Leiden samen met ziekenhuizen, thuiszorg en instellingen voor ouderenzorg aan nieuwe oplossingen die de zorgsector kunnen versterken.

Bij Hogeschool Leiden kun je de Opleiding tot Verpleegkundige volgen in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor een vorm die past bij jouw ambities.

Reguliere voltijdopleiding

De voltijdopleiding duurt vier jaar. Praktijkervaring doe je op via meerdere stageperiodes.

Duaal traject vanaf studiejaar 3

Wil jij leren en werken met elkaar combineren? Dan zijn er mogelijkheden om vanaf het derde jaar verder te gaan met hbo Verpleegkunde duaal. Je hebt dan een dag les en de rest van week ben je werkzaam bij een van de zorginstellingen waar Hogeschool Leiden mee samenwerkt.

Schakeltraject mbo-hbo

Voor mbo-verpleegkundigen niveau 4 bestaat er ook een verkort traject waarin je de opleiding in drie jaar kunt doorlopen. Het schakeltraject mbo-hbo is zowel voltijd als duaal te volgen.

Brede Propedeuse Zorg & Welzijn

Wil je mensen ondersteunen maar weet je nog niet of je dat als verpleegkundige of als sociaal werker wilt doen? Bekijk dan of onze Brede Propedeuse Zorg & Welzijn iets voor jou is.

Wat doe je precies als verpleegkundige op hbo-niveau? Wat is je toekomstige rol? Wat moet je kunnen? Tijdens je eerste studiejaar, de propedeuse, oriënteer je je op de studie en je toekomstige baan. De rol van zorgverlener komt tijdens het eerste jaar uitgebreid aan bod, zowel in de theorie als in het vaardigheidsonderwijs. Je krijgt te maken met zes verschillende beroepssituaties. Steeds staat een nieuwe patiënt centraal met een bepaalde aandoening en problematiek.

Belangrijke vakken tijdens de propedeuse hbo Verpleegkunde zijn anatomie, fysiologie, pathologie, verpleegkundig redeneren en beroepsvaardigheden. Verder maak je ook kennis met de praktijk door een stage van vijf weken in een zorginstelling. Je krijgt natuurlijk eerst de kans om te oefenen voor je echt in de praktijk aan de slag gaat. Daarom krijg je binnen het opleidingsprogramma diverse simulatielessen en -toetsen, bijvoorbeeld een rollenspel met een simulatiepatiënt.

Nieuwsgierig naar wat je kunt verwachten tijdens een simulatieles of -toets? Lidy van Pelt, al vijftien jaar simulatiepatiënt bij de Opleiding tot Verpleegkunde, en studente Astrid uit de Bosch vertellen je over hun ervaringen.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 50 en 60 EC behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat hbo Verpleegkunde toch niet de juiste opleiding voor je is, dan helpen we je om een alternatief te vinden.

In het tweede studiejaar van hbo Verpleegkunde start de hoofdfase. In deze fase wisselen onderwijs en stages elkaar af. Je maakt zowel in theorie als praktijk kennis met de verschillende werkvelden van de verpleegkundige zoals het algemeen ziekenhuis, de psychiatrie en de wijkverpleging. Ook voer je in het derde jaar een praktijkgericht onderzoek uit.

Kies je eigen richting

Naast de vaste vakken in het programma (major), is er ruimte die je zelf mag invullen: de minor. Het gaat om 30 EC (+/- 6 maanden). Wat je kiest, bepaal je zelf. Je bespreekt de minor van je keuze met je studieloopbaanbegeleider. Samen kijk je of het goed past in het door jouw gewenste profiel.

De opleiding Verpleegkunde biedt verschillende minoren aan. Denk aan thema’s als management in de zorg en verbeteren en vernieuwen van zorg. Ook is er een minor waarin je leert om patiënten te verplegen binnen de verschillende specialismes in de zorg, zoals intensieve zorg, kinderverpleegkunde, obstetrie, geriatrie, oncologie of dialyse.

Of je kiest ervoor om een minor te volgen bij een andere opleiding binnen of buiten de hogeschool, met als belangrijkste voorwaarde dat het jouw competenties als aankomend verpleegkundige versterkt. 

Ervaring opdoen in het buitenland

Tijdens de opleiding kun je jezelf ook internationaal oriënteren. De Opleiding tot Verpleegkundige werkt samen met internationale opleidingsinstituten. Dit biedt mogelijkheden voor stages of andere onderwijsactiviteiten in het buitenland.

In het tweede studiejaar is er de mogelijkheid om twee weken kennis te maken met Europese opleidingen en het werkveld in Europa. In het vierde studiejaar kun je kiezen voor de Minor International Health Development waarin je voor een aantal maanden uitgezonden wordt naar een ontwikkelingsland. Zo vertrok student Verpleegkunde Romy Boot voor drie maanden naar Ghana.

Begeleiding in je studie en je loopbaan is goed geregeld. Bij de Opleiding tot Verpleegkundige krijg je een programma aangeboden waar je in kleine groepen aan werkt.

Studieloopbaanbegeleiding

Met je studieloopbaanbegeleider voer je gesprekken over je studievoortgang, motivatie en prestaties en jouw studievaardigheden. Tijdens het eerste jaar heb je meer gesprekken met je begeleider dan tijdens de hoofdfase, wanneer er meer zelfmanagement van je gevraagd wordt.

In een latere fase van de opleiding komt het accent van de studiebegeleidingsgesprekken meer te liggen op je latere loopbaan: waar wil je graag werken of wil je misschien een vervolgstudie doen? En hoe kun je jezelf daar op voorbereiden, welke keuzes in het programma kun je maken? Dit leg je allemaal vast in je portfolio.

Stagebegeleiding

Tijdens je stages wordt je begeleid door een werkbegeleider van de instelling en door je docent Praktijkleren van de opleiding.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Word ook verpleegkundige

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding hbo Verpleegkunde en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Hbo Verpleegkunde studeren in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Of je wordt lid van een studie- of studentenvereniging. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.