Opleiding tot Verpleegkundige

Opleiding tot Verpleegkundige: voltijd

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

In het kort

Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten (cliënten, zorgvragers). Je verleent zorg aan patiënten die met verschillende ziektebeelden te maken kunnen hebben. Het ene moment overleg je met de arts over de noodzakelijke zorg. Het andere moment sta je aan het bed van de patiënt om een infuus in te brengen. Of je geeft bijvoorbeeld informatie over het ziektebeeld en overlegt met een patiënt en zijn of haar familie welke zorg nodig is. Kortom, je voert de regie over de verpleegkundige zorg. Om dat te realiseren heb je ook contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en natuurlijk met de patiënt en zijn of haar netwerk. Kies jij voor een hbo-opleiding verpleegkunde bij Hogeschool Leiden?

Opleidingsvarianten

De Opleiding tot Verpleegkundige wordt aangeboden in verschillende varianten:

Meer over de verschillende opleidingsvarianten lees je bij het onderdeel Studieopbouw.

Jouw toekomst na je verpleegkundige opleiding

Na de Opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau ga je als verpleegkundige aan slag. Als verpleegkundige krijg je te maken met begrippen als zorgketens, zelfmanagement, leiderschap, klinisch redeneren en Evidence Based Practice (EBP). Bij Hogeschool Leiden word je breed opgeleid tot algemeen verpleegkundige en ben je in staat om zorg te verlenen aan zorgvragers in verschillende zorgsectoren zoals een verpleeghuis, de wijkverpleging, het ziekenhuis en de psychiatrie. Daarnaast kun je ook in de preventieve gezondheidszorg gaan werken, bijvoorbeeld bij de GGD en in de jeugdgezondheidszorg.

Met een diploma hbo Verpleegkunde (niveau 6) voldoe je aan EU-richtlijnen. Dat betekent dat je overal in de Europese Unie als verpleegkundige kunt werken in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wijkverpleging
  • Verpleeghuizen
  • Ziekenhuizen
  • Revalidatie
  • Psychiatrie (GGZ)
  • Verstandelijk gehandicaptenzorg
  • Huisartsenpraktijken
  • Jeugdgezondheidszorg
  • Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD)

Wil je ook verpleegkunde gaan studeren en weten waar je daarna kunt gaan werken? Rebecca studeerde af met een onderzoek naar betere ondersteuning voor de mantelzorgers en werkt inmiddels als casemanager van ouderen met dementie. In deze functie coördineert ze de zorg en samenwerking van mantelzorgers en betrokken organisaties rondom cliënten met dementie. Lees het verhaal van Rebecca.

De veelzijdigheid van het beroep komt terug in de zeven verpleegkundige beroepsrollen waarin je je gaat ontwikkelen tijdens de Opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau.

Zorgverlener

Zorgverlening is de kern van het beroep verpleegkundige (vakinhoudelijk handelen). In de rol van zorgverlener stel je de zorgbehoefte van een zorgvrager vast en verleen je passende zorg.

Communicator

Zorgvragers en situaties vragen om communicatie ‘op maat’; om met inlevingsvermogen en op een open en respectvolle manier om te gaan met zorgvragers en hun omgeving.

Samenwerkingspartner

Om goede zorg te verlenen werk je als verpleegkundige nauw samen met verschillende zorgprofessionals. Denk aan collega-verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en voor alles met de zorgvragers en zijn/haar netwerk.

Reflectieve professional

Het vakgebied is continu in ontwikkeling. Dat vraagt van jou dat je in staat bent om kritisch te kijken naar je eigen handelen om zo meer inzicht te krijgen in hoe jij je beroep nog beter kunt uitoefenen (reflectie). Bronnen voor verbeteringen van je handelen zijn onder andere gebaseerd op actuele wetenschappelijke artikelen en best practices (Evidence Based Practice). Zo werk je continu aan het vergroten van je deskundigheid en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.

Gezondheidsbevorderaar

Als verpleegkundige speel jij een belangrijke rol bij het bevorderen van de gezondheid van mensen. Iemand met risico’s op gezondheidsproblemen benader je actief. Samen onderzoek je welke preventiemogelijkheden er zijn. Je daagt mensen uit om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid en invulling te geven aan hun behandeling (zelfmanagement). Om dat te realiseren zoek je naar manieren om de leefstijl en het gedrag van iemand positief te beïnvloeden.

Verpleegkundige helpt een oudere mevrouw.

Organisator

Met een hbo-opleiding verpleegkunde werk je als professional in verschillende sectoren van de zorg. Je levert een bijdrage om het zorgproces in goede banen te leiden en deze zo effectief mogelijk te organiseren. In je dagelijkse werk neem je beslissingen met betrekking tot de (organisatie van) zorgverlening aan zorgvragers. Ook voel je je medeverantwoordelijk voor het betaalbaar houden van de gezondheidszorg en ga je op verantwoorde wijze om met materialen en middelen.

Professional en kwaliteitsbevorderaar

Het beroep van verpleegkundige vraagt om een verantwoordelijke en assertieve beroepshouding. Verpleegkundigen spreken elkaar aan op professioneel gedrag: complimenteren en waarderen elkaar, reflecteren samen en geven elkaar opbouwende feedback. Ook denk je na en doe je voorstellen over actuele vraagstukken die spelen binnen jouw organisatie om de zorg te verbeteren.

Leren houdt niet op wanneer je een diploma hebt behaald. Na het afronden van de Opleiding tot Verpleegkundige zijn er allerlei mogelijkheden om je verder te specialiseren. Bijvoorbeeld in oncologie, als kinderverpleegkundige, praktijkverpleegkundige huisarts, sociaal psychiatrische verpleegkundige en research verpleegkundige. 

Andere logische vervolgopleidingen zijn de Opleiding tot Praktijkopleider en Management in de Zorg. Je kunt ook kiezen voor de Master Advanced Nursing Practice of voor het volgen van een universitaire masteropleiding, zoals verplegingswetenschappen, gezondheidswetenschappen of Evidence Based Practice.

Open dagen, proefstuderen en meer

Hoe kom je erachter of een opleiding verpleegkunde op hbo-niveau echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Loop rond op de campus, proef de sfeer en bezoek de labs op de Open dag. Ervaar zelf of de opleiding en de manier van onderwijsgeven bij je passen tijdens het Proefstuderen. Daarnaast is er een Online Meet & Greet waarbij onze studenten van de opleiding Verpleegkunde klaar zitten om hun ervaringen te delen en al jouw vragen te beantwoorden. Meer hierover lees je op de pagina Hulp bij je studiekeuze. Heb je vragen? Neem contact op met het voorlichtingsteam van de Opleiding tot Verpleegkundige

Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Reality Check!

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is de Opleiding tot Verpleegkundige iets voor jou?

Een verpleegkundige analyseert problemen en vraagstukken, kan in iedere situatie oplossingen bedenken en die (laten) uitvoeren. Het beroep stelt hoge eisen, zoals een dienstverlenende instelling, stabiliteit, zelfstandigheid, flexibiliteit en sociale vaardigheden. Je werkt met mensen die zich vaak in een zorgelijke en afhankelijke situatie bevinden en daar heb je oog voor. De mens staat altijd centraal en is het uitgangspunt van jouw zorgverlening. De Opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau bereidt jou hier goed op voor.

Wie ben jij?

Jij bent iemand die om mensen geeft en geboeid is door het functioneren van het menselijk lichaam. Je kan niet wachten om aan de slag te gaan met allerlei verschillende zorgvragers en hulpverleners uit andere disciplines binnen de zorgsector. Je bent zorgvuldig, goed in organiseren en hebt een kritische, open instelling. Een moeilijk gesprek ga jij niet uit de weg. Je levert graag een bijdrage op het gebied van beleid en management en weet ook van aanpakken als de situatie daar om vraagt.

Herken jij jezelf in deze beschrijving en heb je de ambitie om jouw kwaliteiten en vaardigheden verder te ontwikkelen? Dan is verpleegkunde studeren bij Hogeschool Leiden iets voor jou!

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of een bacheloropleiding verpleegkunde bij jou past? Oriënteer je ook eens bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van gezondheidszorg en hulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan de Opleiding tot Fysiotherapeut waarmee je specialist wordt op het gebied van menselijk bewegen. Wil jij liever mensen sterker maken met behulp van beeldende kunst, muziek of spraak en drama? Neem dan een kijkje bij de opleiding Vaktherapie

Studieopbouw Opleiding tot Verpleegkundige voltijd

In de verpleegkunde hbo-opleiding van Hogeschool Leiden vormt de dagelijkse praktijk altijd het uitgangspunt. Verpleegkunde is een vakgebied dat continu in ontwikkeling is. Om ervoor te zorgen dat de opleiding goed aansluit op deze ontwikkelingen, werken we nauw samen met allerlei organisaties in het werkveld.

Ben je nieuwsgierig hoe het is om bij de Opleiding tot Verpleegkundige te studeren? Stel je vragen tijdens één van onze studiekeuzeactiviteiten of neem contact op met het voorlichtingsteam.

Bij de Opleiding tot Verpleegkundige ga je meteen vanaf dag één aan de slag. Samen met je medestudenten werk je in kleine groepen aan projecten en casussen die je in de dagelijkse praktijk kunt tegenkomen. Je krijgt hierbij begeleiding van een of meerdere docenten die je op weg helpen.

Het eindresultaat kan variëren. Denk aan een verslag, een presentatie, een zelfontwikkelde brochure of een compleet verpleegplan.

Weblectures, kennislabs en trainingen

De benodigde theorie doe je op in de weblectures en de kennislabs. Ook staan er verschillende trainingen op het programma waarin je werkt aan de beroepsvaardigheden die nodig zijn om het beroep van verpleegkundige in de toekomst met succes uit te oefenen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je effectief gesprekken kunt voeren en oefen je in het skillslab (het praktijklokaal) je verpleegtechnische handelingen op geavanceerde simulatiepoppen.

Stages

De dagelijkse praktijk is altijd het uitgangspunt tijdens de Opleiding tot Verpleegkundige. De stages spelen daarom een belangrijke rol in het opleidingsprogramma. Lees meer over wat je kunt verwachten van de stages tijdens de Opleiding tot Verpleegkundige.

De Digitale omgeving

Kies je voor de hbo-verpleegkunde opleiding bij Hogeschool Leiden, dan werk je onder andere in een online leeromgeving. In deze leeromgeving, vind je informatie over de (zorgvragers in de) casus, de onderwijsplanning, aanvullende literatuur en kennisclips en ook informatie over de toets. Kortom, alles wat je nodig hebt om het maximale uit je opdrachten te halen.

Maak kennis met onze Digitale wijk en bekijk de video

Bij Hogeschool Leiden kun je de Opleiding tot Verpleegkundige volgen in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor een vorm die past bij jouw ambities.

Opleiding tot Verpleegkundige hbo voltijd

De voltijdopleiding duurt vier jaar. Praktijkervaring doe je op via meerdere stageperiodes.

Duaal traject Opleiding tot Verpleegkundige (vanaf studiejaar 3)

Wil jij leren en werken met elkaar combineren? Dan zijn er mogelijkheden om vanaf het derde jaar je opleiding te vervolgen met het hbo-traject verpleegkunde duaal. Je hebt dan één dag per week onderwijs en de andere dagen ben je werkzaam bij één van de zorginstellingen waar Hogeschool Leiden mee samenwerkt. Bekijk ook de brochure duaal studeren voor meer informatie over dit traject.

Opleiding tot Verpleegkundige hbo deeltijd

Heb jij al een (deeltijd)baan bij een zorginstelling? Bekijk dan de mogelijkheden van de vierjarige deeltijd hbo-opleiding verpleegkunde.

Doorstroomroute mbo-verpleegkundigen

Heb jij al een opleiding tot mbo-verpleegkundige niveau 4 óf een inservice-opleiding (A-, B-, óf Z- verpleegkundige) afgerond? Met behulp van de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen (niveau 4) is het mogelijk om de opleiding in 2,5 jaar te doorlopen. Dit versnelde opleidingstraject wordt zowel aangeboden in duaal als in deeltijd. Heb je eerder ook al een verpleegkundige vervolgopleiding (VVO) afgerond, dan is het bij het duale opleidingstraject mogelijk om het programma in 2 jaar af te ronden.

Doorstroomroute voor sociaal werkers

Heb jij al een vierjarige bachelor Sociaal Werk, met specialisatie (profiel) ‘Zorg’? Dan kun je via de doorstroomroute voor sociaal werkers (met profiel zorg) je bachelor van de Opleiding tot Verpleegkundige in 2 jaar behalen (tegen regulier wettelijk collegegeld). Dit versnelde opleidingstraject wordt alleen duaal aangeboden.

FastSwitch hbo-v voor switcher met een hbo- of wo-achtergrond

Overweeg je een overstap naar het verpleegkundige beroep en heb je een hbo- of wo-achtergrond? Dan is het FastSwitch hbo-v programma iets voor jou! Met dit programma kun je in drie jaar je Bachelor of Science behalen bij de opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden. Vanaf de start combineer je leren met werken, waardoor je kennis en ervaring vanuit de opleiding direct kunt toepassen in je werk als verpleegkundige. We gaan graag met je in gesprek over jouw verwachtingen van deze carrièreswitch en kunnen je ondersteunen bij het vinden van een betaalde leerwerkplek bij een werkgever in jouw regio

Tijdens je eerste studiejaar, de propedeuse, oriënteer je je op de studie en je toekomstige baan als verpleegkundige. De rol van zorgverlener komt tijdens het eerste jaar uitgebreid aan bod, zowel in de theorie als in het vaardigheidsonderwijs. Je krijgt te maken met zes verschillende beroepssituaties. Steeds staat een andere zorgvrager met een bepaalde aandoening en problematiek centraal.

Belangrijke vakken tijdens de propedeuse van de Opleiding tot Verpleegkundige zijn medische biologie, klinisch redeneren en beroepsvaardigheden. Daarnaast leer je doorlopend over de meer brede aspecten van verpleegkunde (denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving) en ga je aan de slag met Evidence Based Practice. Je maakt kennis met de praktijk door een oriëntatiestage in een zorginstelling. Om de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd zo goed als mogelijk toe te kunnen passen ga je er mee oefenen tijdens diverse simulatielessen. Bijvoorbeeld in de vorm van een rollenspel met een simulatiepatiënt. Wil je weten wat een simulatieles of -toets is? Lidy, simulatiepatiënt bij de opleiding, en student Astrid vertellen je over hun ervaringen.

Nieuwsgierig naar wat je kunt verwachten van het opleidingsprogramma? Bekijk het leerplanschema van de Opleiding tot Verpleegkundige voltijd. De leerplanschema's van de andere varianten vind je op de achterliggende pagina's.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Indien je minder dan 50 EC hebt behaald, ontvang je een negatief studieadvies. Je kunt in dat geval de Opleiding tot Verpleegkundige niet aan Hogeschool Leiden voortzetten. Als blijkt dat hbo verpleegkunde niet de juiste opleiding voor je is, dan helpen we je om een alternatief te vinden.

In het tweede studiejaar van Opleiding tot Verpleegkundige start de hoofdfase. In deze fase wisselen onderwijs en stages elkaar af. Je maakt zowel in theorie als praktijk kennis met de verschillende werkvelden van de verpleegkundige. Denk aan het verpleeghuis, een ziekenhuis, de psychiatrie en de wijkverpleging.

Nieuwsgierig naar wat je kunt verwachten van het opleidingsprogramma? Bekijk het leerplanschema van de Opleiding tot Verpleegkundige voltijd. De leerplanschema's van de andere varianten vind je op de achterliggende pagina's.

Altijd al willen weten hoe onze mannelijke studenten het verpleegkundig vak ervaren? Pim, Ivo en Hjalmar vertellen alle ins-en outs van hun studietijd bij Hogeschool Leiden. Lees het verhaal van Pim, Ivo en Hjalmar.

Kies je eigen richting

Naast de vaste vakken in het programma (major), is er ruimte die je zelf mag invullen: de minor. Het gaat om 30 EC (+/- 6 maanden). Wat je kiest, bepaal je zelf. Je bespreekt de minor van je keuze met je studieloopbaanbegeleider. Samen kijk je of het goed past in het door jou gewenste profiel.

De Opleiding tot Verpleegkundige biedt verschillende minoren aan. Denk aan thema’s als management in de zorg, zorg voor ouderen, eerstelijns zorg, verpleegkundig leiderschap en international health development. Ook zijn er minoren waarin je leert om zorgvragers te verplegen binnen de verschillende specialismes in de zorg, zoals intensieve zorg, kinderverpleegkunde, obstetrie, geriatrie, oncologie of dialyse.

Je kunt er ook voor kiezen om een minor te volgen bij een andere opleiding binnen of buiten de hogeschool, bijvoorbeeld bij een andere hbo-opleiding verpleegkunde. Het belangrijkste doel hierbij is dat het jouw competenties als aankomend verpleegkundige versterkt.

Ervaring opdoen in het buitenland

Tijdens de opleiding kun je jezelf in het vierde jaar ook internationaal oriënteren. Dit doe je door tijdens de minorperiode te solliciteren op de minor International Health Development. Binnen deze minor loop je stage in het buitenland.

Wil jij een idee krijgen van hoe het is om ervaring op te doen in het buitenland? Lees het verhaal van Romy student verpleegkunde, die voor drie maanden naar Ghana vertrok en bekijk de pagina’s van het International Office van Hogeschool Leiden.

Begeleiding tijdens je studie is goed geregeld. Bij de Opleiding tot Verpleegkundige krijg je een programma aangeboden dat je in kleine groepen doorloopt.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Met je studieloopbaanbegeleider voer je gesprekken over je studievoortgang, je motivatie en je studievaardigheden. Tijdens het eerste jaar heb je meer gesprekken met je begeleider dan tijdens de hoofdfase, wanneer er meer zelfredzaamheid van je gevraagd wordt.

In een latere fase van de opleiding komt het accent van de studiebegeleidingsgesprekken meer te liggen op je latere loopbaan: weet je al waar je wilt werken of wil je misschien een vervolgstudie doen? En hoe kun je jezelf daarop voorbereiden, welke keuzes in het programma kun je maken? Dit leg je vast in je portfolio.

Stagebegeleiding

Tijdens je stages word je begeleid door een werk-/praktijkbegeleider van de instelling en door je docent praktijkleren van de opleiding.

Studeren met een functiebeperking

Voor informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Kies ook voor een hbo verpleegkunde

Heb jij nu een goed beeld van de Opleiding tot Verpleegkundige en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Verpleegkunde studeren in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen een studie verpleegkunde volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma aan. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van de Opleidingscommissie of de Studentenraad. Het is ook mogelijk om lid te worden van een studievereniging. De Opleiding tot Verpleegkundige heeft een actieve studievereniging: S.V. Epione. Deze vereniging organiseert lezingen, masterclasses, trainingen, borrels, studiefeesten en andere activiteiten. 

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.