Verpleegkunde studenten oefenen

Opleiding tot Verpleegkundige

Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten. Je hebt contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, en natuurlijk met de patiënt en diens familie. Het beroep stelt behoorlijk hoge eisen aan je, zoals een dienstverlenende instelling, zelfstandigheid, stabiliteit, flexibiliteit en sociale vaardigheden. Bij Hogeschool Leiden kun je de Opleiding tot Verpleegkundige volgen in een voltijd- of in een duale variant (combinatie werken en leren).

Breed opgeleid

Bij Verpleegkunde word je breed opgeleid en doe je tijdens je studie veel kennis en ervaring op. Na je studie oefen je een verantwoordelijke functie uit. Afhankelijk van de door jou gekozen richting krijg je met veel verschillende patiënten in verschillende situaties te maken; een patiënt op de spoedeisende hulp, met een psychose of een patiënt in de geriatrische revalidatie.

Beroepsrollen: denken en doen

Als hbo'er kun je problemen en situaties analyseren, oplossingen bedenken en die (laten) uitvoeren. Je hebt oog voor en werkt met mensen die zich veelal in een zorgelijke situatie bevinden. De mens staat altijd centraal en is het uitgangspunt van jouw zorg. De hbo-verpleegkundige is een denker én een doener. Nadenken, analyseren, evalueren, maar ook zelf aanpakken als de situatie daar om vraagt. De veelzijdigheid van het beroep komt terug in de zeven verpleegkundige beroepsrollen.

Toekomstmogelijkheden verpleegkundige

De verpleegkundige van de toekomst krijgt te maken met zogenaamde zorgketens en met patiënten met een grotere mate van eigen regie. Tijdens de opleiding wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Wie het diploma heeft van een Opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau, voldoet aan de EU-richtlijnen om in de Europese Unie als verpleegkundige te kunnen werken. Je kunt terecht op veel plaatsen in de gezondheidszorg.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Schakeltraject mbo-hbo

Voor mbo-verpleegkundigen niveau 4 bestaat een driejarig programma. Het eerste jaar van dit programma is een schakeltraject. Na dit schakeljaar kun je instromen in het derde jaar van de reguliere Opleiding tot Verpleegkundige. Het schakeltraject is te volgen in een voltijd- of een duale variant. Bij het voltijdtraject worden stages geregeld door de hogeschool. Bij de duale variant is het noodzakelijk om een leerarbeidsovereenkomst te hebben met een zorginstelling.

Lees meer over het schakeltraject mbo-hbo

Brede Propedeuse Zorg & Welzijn

Wil je mensen ondersteunen maar weet je nog niet of je dat als verpleegkundige of als hulpverlener wilt doen? Dan is een brede oriëntatie iets voor jou! Hogeschool Leiden biedt je een uniek propedeusejaar waarin je kennis maakt met de bacheloropleidingen Verpleegkunde en Sociaal Werk. Dit oriëntatiejaar is bedoeld voor toekomstige studenten die willen werken in de hulpverlening of in de zorg. Tijdens deze  Brede Propedeuse Zorg & Welzijn krijg je vakken uit beide opleidingen en ontdek je wat het beste bij je past. Na het behalen van je propedeusecertificaat stroom je door in het tweede jaar van de bachelor opleiding Verpleegkunde of Sociaal Werk.