Hogeschool Leiden

Opleiding tot Fysiotherapeut

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

In het kort

Als fysiotherapeut ben jij specialist op het gebied van het menselijk bewegingsapparaat. Alles draait om beweging. Waarom ontstaat een bepaalde klacht of blessure en hoe kun je deze het beste behandelen? Welke invloed heeft de levensstijl van iemand op de klachten en hoe kun je ‘gezond gedrag’ stimuleren?

Niet alleen behandel je cliënten, je daagt ze uit om in beweging te komen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen genezingsproces. Na een uitgebreid onderzoek stel je samen met de cliënt een behandelingsplan op. Dit gaat meestal in combinatie met geschikte oefeningen om de klacht te verhelpen of te verminderen (bewegingsprogramma).

Decentrale selectie

Voor studiejaar 2019-2020 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de Opleiding tot Fysiotherapeut. Heb jij jezelf uiterlijk 15 januari 2019 aangemeld via Studielink en voldoe je aan de toelatingseisen? Doorloop dan tijdig de stappen van de verplichte decentrale selectieprocedure. Meer hierover lees je op de pagina Inschrijving en toelating.

Jouw toekomst

Als fysiotherapeut werk je in een vakgebied dat continu in ontwikkeling is. Onderzoek waar fysiotherapeuten een bijdrage aan leveren, speelt hierbij een belangrijke rol. Zo blijkt uit onderzoek dat veel klachten verminderen als mensen goed in beweging zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met suikerziekte of longziekten. Tijdens de opleiding Fysiotherapie bereiden we je hier dan ook zo goed mogelijk op voor. Ook is er veel aandacht voor manieren om jezelf te ontwikkelen na de studie. Want als fysiotherapeut ben je nooit uitgeleerd.

Als fysiotherapeut kun je op allerlei plekken aan het werk. Denk aan:

  • een eigen praktijk
  • samenwerken in een groepspraktijk of met professionals uit andere vakgebieden in een  gezondheidscentrum
  • een ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleegtehuis
  • een sportschool of -vereniging

Maar sommige studenten komen bijvoorbeeld ook terecht in het bedrijfsleven, als docent in het onderwijs, als onderzoeker of studeren verder.

Wie ga je behandelen?

De cliënten die je gaat behandelen, zijn divers, van mensen met een sportgerelateerde klacht tot mensen in een revalidatiecentrum. Je kunt cliënten uit alle leeftijdsgroepen treffen.

Of je kiest voor een specifieke groep, zoals mensen reuma of hartproblemen, mensen met rugklachten, zwangere vrouwen of mensen met een centraal neurologische aandoening. Een andere optie is om je bezig te houden met arbeidsgerelateerde klachten, het bestrijden van ziekteverzuim en het geven van voorlichting om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Internationaal vakgebied

Fysiotherapie is een internationaal vakgebied. Hierdoor kun je vrij makkelijk aan de slag in het buitenland, met name in Zwitserland, Duitsland, Engeland, Amerika en Scandinavische landen.

Als fysiotherapeut ben je een specialist op het gebied van beweging. Je brengt de problemen van cliënten in kaart en stelt samen een passend behandelplan op. Het is niet altijd mogelijk om de klachten voor 100% te verhelpen. 

Als fysiotherapeut help je mensen door ze te laten zien wat er allemaal nog wél kan in plaats van stil te staan bij wat er niet meer kan. Ook help je verdere klachten te voorkomen door het geven van advies op het gebied van beweging en levensstijl.

Wat doe je nog meer?

Jij houdt je niet alleen bezig met het behandelen van cliënten. Soms coach je iemand individueel in hoe je om kunt gaan met de gevolgen van een aandoening. Een andere keer werk je juist met groepen, bijvoorbeeld als je voorlichting geeft aan jongeren met overgewicht of mensen met lichamelijk zware beroepen om gezond(er) te bewegen en (verdere) klachten te voorkomen.

Je adviezen baseer je op actuele onderzoeksresultaten (Evidence Based Practice). Ook werk je continu aan het vergroten van je deskundigheid. Dit doe je onder andere door evaluatie en verslaglegging van jouw behandelingen.

Als professional in de fysiotherapie ben je nooit uitgeleerd. Je houdt de vakliteratuur bij, volgt verplichte nascholingen en zorgt dat je op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen. Het is belangrijk dat je je handelingen kunt onderbouwen en dat je kritisch naar jezelf kunt kijken. Bij Hogeschool Leiden kun je na de opleiding Fysiotherapie ook terecht voor diverse na- en bijscholingen in jouw vakgebied.

Wil je verder studeren?

Heb je de hbo-opleiding Fysiotherapie succesvol afgerond? Met je Bachelor of Science graad kun je in Nederland diverse hbo-masters volgen. Denk aan Kinderfysiotherapie, Manuele therapie, Psychosomatische Fysiotherapie, Sportfysiotherapie en Geriatrie. Tijdens de opleiding bestaat de mogelijk om je voor te bereiden op een vervolgstudie bij de universiteit. Je volgt dan alvast een aantal modules uit het schakeljaar.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of fysiotherapie studeren bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer proeven van de sfeer en de inhoud van de opleiding? Kom Proefstuderen of ga op Meeloopdag met een student. 

Heb je behoefte aan een overzichtelijk stappenplan dat jou helpt om de juiste keuze te maken? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is fysiotherapie studeren iets voor jou?

Wil jij later in de gezondheidszorg werken? Ben je geïnteresseerd in de bouw en werking van het menselijk lichaam en het bewegingsapparaat? Hou je ervan om dingen uit te zoeken en weet je van aanpakken? Ben jij zelfstandig, maar kun je ook goed samenwerken? Misschien is de hbo-opleiding Fysiotherapie van Hogeschool Leiden dan de opleiding voor jou!

Fysiotherapeut is een zelfstandig en verantwoordelijk beroep. Je deelt je eigen tijd in en neemt beslissingen over de diagnostiek en behandeling. Vanuit verschillende vakgebieden (professies) zoek je naar de beste behandelmethode. Een ondernemende en kritische houding is daarom een must om fysiotherapeut te worden. Ook wil je graag met mensen werken. De manier waarop je met cliënten omgaat, is namelijk net zo belangrijk als het stellen van de juiste diagnose. Om de cliënt te stimuleren goede gezondheidskeuzes te maken, heb je ook sociale en coachende vaardigheden nodig.

Hoewel Biologie niet tot de verplichte toelatingseisen behoort, raden we wel aan om ervoor te zorgen dat je kennis van dit vak minimaal op havo-niveau is.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je nog of je fysiotherapie wil studeren? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van zorg en beweging. Ben jij geboeid door het functioneren van het menselijk lichaam en wil jij dit uitvoeren binnen de hulpverlenende zorgsector? Misschien is de Opleiding tot Verpleegkundige iets voor jou. Wil jij cliënten sterker maken met behulp van kunstzinnige activiteiten en middelen? Neem dan eens een kijkje bij de opleiding Vaktherapie

Studieopbouw

Hoe ontstaan letsels en blessures en welke gevolgen hebben ze op het dagelijks leven van je cliënt? Welk effect heeft bewegen op het genezingsproces? Hoe kun je aandoeningen genezen en, beter nog, voorkomen? Hoe motiveer je mensen om in beweging te komen en te blijven? Vanaf de eerste dag van de fysiotherapieopleiding ben je betrokken bij de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut. Onder begeleiding van professionals, die voor een groot deel zelf in de fysiotherapiepraktijk werkzaam zijn, maak je je de beroepscompetenties eigen.

Het onderwijs is actueel, toekomstgericht en sluit aan bij jouw talent en behoefte. Je krijgt oog voor de mens achter de cliënt. Je wordt expert in bewegen, je levert zorg op maat, geeft aandacht aan preventie en stimuleert zelfmanagement bij cliënten. De opleiding en de praktijk sluiten nauw op elkaar aan. Tijdens je opleiding doe je veel kennis op van anatomie, fysiologie, pathologie en biomechanica. Verder leer je de juiste onderzoeks- en behandelmethoden te kiezen op basis van wetenschappelijke literatuur.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden om fysiotherapeut te worden, leer je tijdens de opleiding problemen op te lossen die voorkomen in het werkveld. Je volgt colleges en je leert methodisch denken (klinisch redeneren) aan de hand van relevante situaties die je in de praktijk veel tegenkomt.

Hoe bereiden we je verder voor op de praktijk?

Je krijgt trainingen in communicatieve vaardigheden. Daarnaast krijg je vaardigheidslessen; bij sommige van deze lessen werk je met simulanten. Zij spelen de rol van echte cliënten met een bepaalde aandoening en hulpvraag. Je probeert aan de hand van vragen over hun klachten erachter te komen wat die cliënt mankeert en hoe jij daarop kunt inspelen. De simulanten geven je een terugkoppeling van jouw aanpak. Je gaat de stage in met leerdoelen vanuit de opleiding en komt terug met nieuwe doelen vanuit de praktijk om weer verder te leren.

Stage

Tijdens je hele studie loop je stages in de praktijk zodat je werkervaring op kunt doen. Je zult merken dat je je tijdens de stages steeds meer als fysiotherapeut gaat gedragen. Een echte professional in spé!

Fysiotherapie in de praktijk

Het eerste jaar (de propedeutische fase) bestaat uit verschillende blokken, ieder met een eigen inhoudelijke focus. Hierin krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Er is veel aandacht voor anatomie, fysiologie en pathologie, maar je oefent bijvoorbeeld ook met communicatietechnieken. Verder krijg je een eerste introductie op het zoeken en interpreteren van wetenschappelijke literatuur. Hiermee wordt de leerstof onderbouwd.

Samenwerken

Je werkt in onderwijsgroepen van twaalf studenten. Samen zoek je naar oplossingen voor problemen uit de praktijk. De hoor- en werkcolleges en vaardigheidslessen ondersteunen je hierbij. Bij sommige praktijklessen oefen je op medestudenten. Ook loop je drie korte stages. Tijdens het eerste jaar onderzoek je of het beroep van fysiotherapeut bij je past. Dit gebeurt o.a. in de studieloopbaanbegeleidingslessen. Kortom, je hebt een afwisselend weekrooster.

Na het behalen van je propedeuse begint de hoofdfase van de studie Fysiotherapie.

Jaar 2

In het tweede jaar ga je aan slag met boeiende cases, gebaseerd op levensechte situaties die je straks ook tegenkomt in jouw toekomstige baan. Kennis en vaardigheden worden verdiept en uitgebreid. Ook dit jaar werk je samen in kleine onderwijsgroepen. Halverwege het jaar begin je met het oefenen met simulanten. Je loopt tweemaal stage: 1 dag per week gedurende 10 weken. Je werkt steeds zelfstandiger en leert meer verantwoordelijkheid te nemen.

Jaar 3 en 4

Het derde en vierde studiejaar bestaan uit vier semesters (half jaar). Je doorloopt de volgende onderdelen: twee seniorstages, een minor en praktijkgericht onderzoek fysiotherapie. Je kunt zelf een voorkeur aangeven voor de volgorde waarin je dit doet.

Seniorstages

In twee verschillende seniorstages ga je drie dagen per week aan de slag in het werkveld. Een van de stages vindt plaats in een fysiotherapeutische praktijk (eerstelijns) en de andere seniorstage loop je in een ziekenhuis, een revalidatiekliniek of andere instelling (tweede- of derdelijns). Tijdens de stageperiodes werk je aan de hand van verdiepingsopdrachten aan de competentie ‘ondernemen en ondernemend vermogen’.

Minor

Naast de vaste vakken in het programma (major), is er in het opleidingsprogramma ook ruimte die je zelf mag invullen: de minor. Meer over de minorkeuze vind je onder Kies je eigen richting.

Praktijkgericht onderzoek

In een groep van vier ga je een half jaar aan de slag met een onderzoeksprobleem uit de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de betrouwbaarheid van een test of de effectiviteit van een bepaald bewegingsprogramma. Je doorloopt samen alle stappen die nodig zijn bij een praktijkgericht onderzoek. Aan het einde van het onderzoekstraject schrijf je een artikel waarin je de belangrijkste conclusies en resultaten verwerkt. Zo ontwikkel jij alle vaardigheden om een onderzoek op te zetten waarmee je zelf een bijdrage kunt leveren aan het vakgebied.

Met het bachelordiploma van hbo Fysiotherapie kun je allerlei kanten op. Hoe verder in de studie, des te duidelijker wordt het welke richting jou het meeste aanspreekt. Er zijn verschillende mogelijkheden om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van je stage en minor.

Hoe kies je een minor?

Hogeschool Leiden biedt drie minors aan op het gebied van fysiotherapie. Dit zijn driedimensionale gewricht sturing van de wervelkolom, interprofessionele aanpak bij psychosomatische klachten en een vrije minor. Hiermee ga je vooral dieper in op het beroep van fysiotherapeut. Maar je kunt ook kiezen voor een minorprogramma bij een andere opleiding van Hogeschool Leiden of bij een andere (internationale) hogere onderwijsinstelling. Een andere optie is om je voor te bereiden op een vervolgstudie bij de universiteit. Je volgt dan alvast een aantal modules uit het schakeljaar.

Je studieloopbaanbegeleider helpt jou bij het maken van je keuze. Samen kijk je of het goed past in het door jouw gewenste profiel.

Tijdens de opleiding willen wij je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Bij Hogeschool Leiden maak jij de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Daar staat tegenover dat je van ons mag verwachten dat wij je weten te binden en boeien, zodat jij ook gaat én blijft leren. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar ook de ruimte om je eigen keuzes te maken. In de inhoud van je studie, maar ook in de werkvormen, het soort leeromgeving en het tempo.

Waar bestaat die begeleiding dan uit?

Vanuit je docenten en medestudenten krijg je veel feedback op je gedrag als aankomend professional. Met die feedback ga je aan de slag. Ook je studieloopbaanbegeleider helpt je hierbij. De keuzes ten aanzien van je studie zijn onderwerp van jouw persoonlijke ontwikkelingsgesprekken.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Studenten in discussie over behandelmethode

Word ook fysiotherapeut

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Fysiotherapie studeren in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Verder kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. Ook is er Intens, een studievereniging die allerlei interessante evenementen en activiteiten organiseert voor studenten Fysiotherapie. Denk bijvoorbeeld aan een introductieweekend voor de eerstejaarsstudenten en het Fysiogala. Wil je een indruk krijgen van wat de vereniging allemaal onderneemt? Bekijk de Facebookpagina van Intens.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.