Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Opleiding tot Verpleegkundige (voltijd)

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, de aanmeldprocedure en kosten voor studiejaar 2024-2025.

Ben je op zoek naar de informatie over onze andere opleidingsvarianten? Bekijk de pagina’s over de duale variant (vanaf het derde studiejaar), de deeltijdopleiding, de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen en de doorstroomroute voor sociaal werkers.

Aanmelden

Wil je in september 2024 starten met de voltijd Opleiding tot Verpleegkundige? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 1 mei 2024).

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Studiekeuzecheck (verplicht)

Verpleegkunde is een prachtig beroep. Om verpleegkundige te worden is inzet, motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Van verpleegkundigen wordt immers veel gevraagd en veel verwacht. Om een bewuste studiekeuze te maken, doorloop je voor de toelating tot deze opleiding een verplichte Studiekeuzecheck. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de opleiding en het beroep en je ziet of de opleiding voor jou een goede keuze is. 

Belangrijk om te weten: aan de onderdelen van de verplichte Studiekeuzecheck zijn deadlines verbonden. Bekijk daarom tijdig de informatie over de Studiekeuzecheck!

Let op: heb je je al aangemeld via Studielink? Houd dan je e-mailbox goed in de gaten. Alle communicatie over de Studiekeuzecheck ontvang je via het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink. Check je email daarom regelmatig. Ontvang je geen e-mail? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via [email protected] of +31(0)71 5188 900.

Hbo-verpleegkunde toelatingseisen

Het volgen van de Opleiding tot Verpleegkundige voltijd is alleen mogelijk als je voldoet aan de volgende vooropleidingseisen:

  • diploma havo, vwo met elk profiel. Dit geldt voor leerlingen die de vernieuwde Tweede Fase (vanaf 2007) volgen en voor leerlingen die eindexamen hebben gedaan volgens het programma van de Tweede Fase die in 2006 of eerder is gestart.
  • mbo-diploma niveau 4.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Aanvullend Deficiëntieprogramma biologie
Als opleiding merken wij dat sommige studenten, die geen eindexamen hebben gedaan in biologie, moeite hebben met het volgen van ons onderwijsprogramma. Mocht je geen biologie in je pakket hebben gehad dan is het in jaar 1 mogelijk om bij ons aanvullende medische biologielessen te volgen die gericht zijn op de dan actuele beroepssituaties.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving. 

De kosten van boeken, syllabi en andere studiematerialen bedragen voor de gehele opleiding ongeveer € 1.224,25,-. De meeste kosten vallen in het eerste studiejaar. 

Opleiding tot Verpleegkundige voltijd | Hulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen