Foodlab Leiden

Foodlab Leiden

De vakgroep (of onderzoeksgroep) Foodlab is onderdeel van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) en doet samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, zorginstellingen en particulieren toegepast onderzoek naar voeding(smiddelen), gezondheid, voedselverbetering en voedselveiligheid 

Studenten krijgen binnen de vakgroep Foodlab gedegen opleiding in het doen van toegepast onderzoek op het snijvlak van voedsel, gezondheid en innovatie. Met beschikking over state-of-the-art apparatuur en onder leiding van ervaren wetenschappers en docenten worden in het  Foodlab in opdracht onderzoek gedaan naar voeding en nieuwe technologieën, smaken en producten ontwikkeld. 

Een foodprofessional in 2020 moet van vele markten thuis zijn.  De kennis achter voedsel(bereiding) wordt steeds belangrijker. Niet alleen weten hoe, maar ook waarom je iets doet. Voor een breder publiek wil het Foodlab een rol spelen in eerlijke informatie over voeding. En wetenschappelijke kennis over voeding op inspirerende wijze delen.  

Praktijkgericht onderzoek en innovatie

Foodlab Leiden is een uniek expertisecentrum voor onderwijs en toegepast onderzoek op het gebied van Food, Health en Innovation. In het Foodlab is ruimte voor mbo-, hbo- en universitaire bètastudenten die zich willen verdiepen in dit vakgebied. Zij kunnen meewerken aan praktijkgericht onderzoek naar duurzame voeding en gezondheid in samenwerking met diverse partners uit wetenschap en bedrijfsleven. Met een kritische en onderzoekende blik wordt de samenstelling van voeding(smiddelen) in relatie tot gezondheid onderzocht en onderzoek gedaan naar productieverbetering, kwaliteitscontrole en voedselveiligheid. 

Op dit moment lopen er onderzoeken in samenwerking met Universiteit Leiden, LUMC, Wageningen Universiteit, Verstegen, Yaya Kombucha, de kefir shop, Grainlabs, Broodheeren, Leffers, Pompernikkel, Wateetons, Marque restaurant, Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, Baseclear Givaudan en FG Restaurant. Lees meer over deze onderzoeken

Waarvoor kun je bij het Foodlab terecht

Toegepast onderzoek

Binnen het Foodlab ontmoeten onderwijs, onderzoeken het bedrijfsleven elkaar. Zo wordt in opdracht van het bedrijfsleven toegepast onderzoek gedaan op het gebied van plantinhoudsstoffen, textuurbepalingen en ingrediëntcombinaties. Zo doen studenten momenteel onderzoek naar de samenstelling van gefermenteerde voeding i.s.m. bedrijven die gefermenteerde producten produceren. Met behulp van innoverende technieken als Nanopore sequencing en massaspectrometrie wordt bijvoorbeeld bepaald welke micro-organismen tijdens en na het fermentatie-proces aanwezig zijn en welke metabolieten er zijn geproduceerd. Dit kan belangrijke informatie opleveren om het fermentatie proces te optimaliseren. 

Samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, zorginstellingen en particulieren zijn projecten gestart op het gebied van voeding(smiddelen), gezondheid, voedselverbetering en voedselveiligheid. 

Workshops

Het Foodlab organiseert de minor Food, Health & Innovation, maar ook cursussen en workshops over de wetenschappelijke aspecten van voeding.  Wilt u op de hoogte worden gehouden indien nieuwe startdata bekend zijn stuur dan een mailtje naar [email protected].