Links: rode trap Hogeschool Leiden. Rechts: studentdecaan Annelies Hoofdman en student Aisha Arif.

Studeren met een functiebeperking

Iedere student heeft zijn eigen talenten en uitdagingen. Daarom is het belangrijk om een opleiding te vinden waarin je optimaal tot je recht kan komen.

Heb je een functiebeperking die jouw opleiding kan belemmeren? Denk aan dyslexie, autisme, AD(H)D, epilepsie, een zintuigelijke handicap, chronische ziekte of psychische klachten. Of heb je bijvoorbeeld last van concentratieproblemen, faalangst, depressieve klachten of reuma? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek met de studentendecaan.

Aanvullende voorzieningen

De studentendecaan kijkt samen met jou of er aanvullende voorzieningen zijn die je kunnen helpen om je opleiding zo succesvol mogelijk te doorlopen. Denk aan extra tijd voor het maken van toetsen, toetsen maken op een laptop, gebruik van voorleessoftware, etc. Het doel daarbij is om jou, zo veel als mogelijk, dezelfde kansen te bieden als andere studenten. Dit is altijd maatwerk. De examencommissie of onderwijsmanager besluit uiteindelijk of de voorzieningen worden toegekend.

Wat kun je verwachten van het intakegesprek?

Maak voor de start van je studie al een afspraak met de studentendecaan voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek onderzoek je samen wat er nodig is om je hbo-diploma te halen. De studentendecaan inventariseert je beperking, mogelijke belemmeringen, eerdere ervaringen en bekijkt welke (toets- of onderwijs) voorzieningen jou kunnen helpen. Daarnaast komt de haalbaarheid van de opleiding aan bod. Als je bijvoorbeeld een opleiding wil volgen waarbij je veel in een laboratorium werkt, dan is veiligheid een belangrijk aspect.

Tijdens het intakegesprek kan de studentendecaan je ook meer vertellen over financiële voorzieningen zoals bijvoorbeeld een jaar extra studiefinanciering of een financiële vergoeding uit het Profileringsfonds. 

Goed om te weten: voor het aanvragen van voorzieningen heb je een originele verklaring van je functiebeperking nodig die is afgegeven door een erkende deskundige. Neem deze verklaring mee naar het intakegesprek. Deze gegevens zijn alleen nodig om voorzieningen aan te vragen. Let op: stuur je verklaring niet per mail toe. De verklaring hoeft alleen getoond te worden tijdens het intakegesprek.

Contact

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van de studentendecanen? Laat je gegevens achter, dan nemen zij per mail contact met je op.