Studenten, docenten en onderzoekers aan het werk voor bedrijven en organisaties in de gezondheidszorg.

Samenwerken op het gebied van Gezondheidszorg

Hoe kun je cliënten op een duurzame manier begeleiden naar gezond gedrag? Op welke manier kun je als hbo-verpleegkundige bijdragen aan hoogstaande, persoonsgerichte zorg in het verpleeghuis? Is het mogelijk om medicijngebruik terug te dringen met behulp van antroposofische therapieën? ...

Bij Hogeschool Leiden dagen we studenten meteen vanaf de start van de opleiding uit om na te denken over de complexe vraagstukken en uitdagingen in de gezondheidszorg. Lees meer over wat de studenten, docenten en onderzoekers van de faculteit Gezondheidszorg kunnen betekenen voor jouw organisatie.

Bestaande samenwerkingspartners

Hogeschool Leiden is sterk in gezondheidszorg en kent op dit thema een lange traditie met een sterke (supra)regionale binding. Actuele vraagstukken en ontwikkelingen in de beroepspraktijk staan hierbij centraal. De faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Leiden werkt op intensieve basis samen met een groot aantal organisaties in de zorg, waaronder Alrijne Ziekenhuis, Marente Ouderenzorg, Basalt Revalidatie, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), GGZ Rivierduinen, Spaarne Gasthuis, Haaglanden MC en HagaZiekenhuis.

Hogeschool Leiden

Ook zijn er samenwerkingsverbanden met andere zorginstellingen op het gebied van Fysiotherapie, Gehandicaptenzorg en Antroposofische gezondheidszorg en maakt de faculteit Gezondheidszorg door onderwijs en onderzoek deel uit van meerdere consortia, samenwerkingsverbanden en netwerken, waaronder de Vitale Delta het hbo-programma van de Medical Delta, Medical Delta Living Lab Integrative Medicine Technology, het CIV Welzijn en Zorg van mboRijnland, KenVak voor onderzoek naar Vaktherapeutische interventies, en het Innovatie Platform Fysiotherapie.

Stage-, afstudeer- en praktijkopdrachten

Ervaring opdoen met het toekomstige werkveld is een belangrijk onderdeel van de opleidingen van Hogeschool Leiden. Vanaf de eerste dag in de opleiding worden studenten betrokken bij de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg. In ieder opleidingsprogramma zijn verschillende stagemomenten en praktijkopdrachten opgenomen. Daarnaast ligt de focus tijdens het afstudeertraject op actuele vraagstukken binnen het werkveld. 

Ben je op zoek naar een stagiair, wil je een onderzoek laten uitvoeren of heb je een vraagstuk waar onze studenten over mee kunnen denken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden bij jouw praktijkvraag

Informatie per opleiding

Benieuwd hoe studenten kunnen bijdragen aan vraagstukken uit het werkveld? Bekijk het verhaal van Bas, Jelmer, Frank en Richard. Deze vier studenten van de opleiding Fysiotherapie deden onderzoek naar wat er nodig om de communicatie tussen verschillende zorgprofessionals in het professionele jeugdvoetbal te optimaliseren. Ze wonnen hiermee niet alleen de HL-Prijs voor beste scriptie, maar ook de Jaco den Dekker afstudeerprijs van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. 

Praktijkgericht onderzoek

Hoe zorg je ervoor dat studenten na de opleiding klaar zijn voor de complexe vraagstukken in de gezondheidszorg? Binnen het onderwijs van de faculteit Gezondheidszorg speelt toegepast onderzoek gericht op kennisontwikkeling en de innovatie van de beroepspraktijk van de zorgprofessional een grote rol. 

Kenniscentrum VEER

Het kenniscentrum Vitaliteit en Eigen Regie (VEER) doet onderzoek naar de vitaliteit en eigen regie van studenten en werknemers van Hogeschool Leiden. Ook organiseert het kenniscentrum regelmatig themabijeenkomsten en debatten waarbij ook externe deskundigen en sprekers worden uitgenodigd. Kenmerkend voor de werkwijze van het kenniscentrum is dat het gezamenlijk tot oplossingen komen, in co-creatie met de betrokkenen (de eindgebruiker), voorop staan bij het praktijkgericht onderzoek. 

John Verhoef, lector Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg

“Co-creatie is een modewoord geworden, maar eigenlijk is het gewoon samenwerken en verbinding zoeken. Voor alle partijen moet er een win-win situatie in zitten en wanneer dat besef gaat leven, dan ontstaat er verbinding en levert het mooie dingen op. In co-creatie praktijkgericht onderzoek opzetten maakt onderzoek daarom per definitie zin- en betekenisvol.”

John Verhoef, lector Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg

Lectoraten op het gebied van Gezondheidszorg

De lectoraten van de faculteit Gezondheidszorg zijn verbonden aan de opleidingen en de beroepspraktijk. Samen met studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld, werken de lectoraten vanuit vier actuele thema's aan onderzoek en leveren een bijdrage aan het onderwijs vanuit de eigen deskundigheid. 

Wil je een onderzoek laten uitvoeren of heb je een vraagstuk waar onze studenten over mee kunnen denken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden bij jouw praktijkvraag
Hogeschool Leiden

Werken en leren: aanbod voor professionals

Wil je de professionals in jouw organisatie de kans geven om zich verder te ontwikkelen? Op het gebied van Gezondheidzorg biedt Hogeschool Leiden verschillende mogelijkheden voor scholing en kennisontwikkeling.

Een scholingstraject op maat voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met Contractonderwijs Verpleegkunde of het Praktijkloket Gezondheidszorg.

 Ben je stage-/praktijkbegeleider van een student Verpleegkunde van Hogeschool Leiden? Bekijk dan alle praktische informatie op de pagina Portaal Praktijkleren.

Channa van Harmelen - wijkverpleegkundige

“Het is normaal niet zo gemakkelijk om wijkverpleegkundigen tegen te komen van andere organisaties. Dat is jammer, want je ziet dat veel organisaties dingen invoeren en zelf het wiel uit moeten vinden, terwijl andere organisaties al langere tijd zo werken. In het Leernetwerk merk je dat wijkverpleegkundigen elkaar heel graag willen helpen te werken aan kwalitatief goede zorg. We zetten onze expertise daarin graag in, over alle grenzen heen.”

Channa van Harmelen - wijkverpleegkundige

Meer weten

Heb je vragen of ben je nieuwsgierig wat onze studenten, docenten en onderzoekers voor jouw bedrijf of organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met ons op en stel je praktijkvraag.

Nieuws en agenda

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Hogeschool Leiden op het gebied van Gezondheidszorg? Bekijk het volledige overzicht voor meer nieuwsberichten over gezondheidszorg.