Communicatie studenten werken in de klas

Ga Proefstuderen en ervaar hoe de opleiding is

In overeenstemming met de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is de eerstvolgende Proefstudeerdag in april 2020 afgelast. Om je zo goed mogelijk te helpen bij je studiekeuze werken we aan alternatieven. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Laat dan je gegevens achter en we informeren je wanneer er meer bekend is.

Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer weten over de inhoud van een opleiding? Bij een aantal opleidingen kun je ook deelnemen aan een Proefstudeerdag. Tijdens het Proefstuderen krijg je een beeld van de inhoud en het niveau van de opleiding. Zo ervaar je hoe het is als je voor een bepaalde studie kiest.

Overzicht deelnemende opleidingen

Wil je komen Proefstuderen? In het overzicht hieronder vind je alle opleidingen die Proefstuderen aanbieden en de eerstvolgende datum waarop dit mogelijk is. Houd er rekening mee dat je per datum maar bij één opleiding tegelijk kan Proefstuderen.

Opleiding Eerstvolgende datum Proefstuderen
Academische Pabo* (voltijd) Zie website Universiteit Leiden
Bio-informatica (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Chemie** (voltijd) Eestvolgende datum volgt z.s.m.
Commerciële Economie (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Communicatie (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
HBO-Rechten (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Human Resource Management (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Informatica (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Opleiding tot Fysiotherapeut (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Opleiding tot Verpleegkundige (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Sociaal Juridische Dienstverlening (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Sociaal Werk (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Toegepaste Psychologie (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.
Vaktherapie (voltijd) Eerstvolgende datum volgt z.s.m.

* Academische Pabo biedt Proefstuderen aan op afwijkende data. Aanmelding hiervoor verloopt via de website van de Universiteit Leiden.

** De opleiding Chemie biedt Proefstuderen aan op afwijkende data: 11 december 2019 en 7 februari 2020. In verband met de maatregelen om het coronavirus te beperken is het Proefstuderen op 8 april 2020 afgelast. Heb je je hiervoor aangemeld? Dan neemt de opleiding contact met je op. 

Wat kun je verwachten tijdens een Proefstudeerdag?

Wanneer je meedoet aan een Proefstudeerdag:

  • krijg je een realistische indruk van het niveau van een studie.
  • maak je kennis met een opleiding en volg je een (aantal) college(s).
  • leer je werkvormen kennen die typisch zijn voor de opleiding.
  • ontvang je een certificaat dat aantoont dat je voorbereid bent op het maken van een studiekeuze.

Voorbereiden op het Proefstuderen

Wil je zoveel mogelijk uit het Proefstuderen halen? Bereid je dan voor bijvoorbeeld door informatie te verzamelen over de opleiding. Bijvoorbeeld door de Open Dag te bezoeken en de website te lezen. Sommige opleidingen vragen je om alvast thuis een opdracht te maken.

Proefstuderen vs. Meelopen

Sommige opleidingen van Hogeschool Leiden bieden Proefstudeerdagen en/of Meeloopdagen aan. Wat is nou precies het verschil tussen een Meeloopdag en een Proefstudeerdag bij Hogeschool Leiden?

Bij het Proefstuderen is er een speciaal programma opgezet door de opleiding voor studiekiezers, zoals jij. Samen ervaar je het niveau van de opleiding en krijg je de mogelijkheid om een beeld van de inhoud te vormen aan de hand van fictieve opdrachten.

Bij het Meelopen krijg je de kans om de sfeer op de hogeschool te proeven tijdens een normale studiedag. Je bent voor een dag even een echte student van Hogeschool Leiden. Je krijgt tijdens het Meelopen dan ook te maken met echte lessen en opdrachten uit het programma van de opleiding.

Vragen?

Heb je nu al vragen over een opleiding? Stel gerust jouw vraag via de chat, telefonisch via +31(0)71-5188900 of neem contact op via info@hsleiden.nl