Hogeschool Leiden

Master Advanced Nursing Practice: duaal

 • Duaal
 • Nederlandstalig
 • 2 jaar
 • Master of Science

In het kort

De gezondheidszorg is volop in beweging. Denk bijvoorbeeld aan eHealth, shared decision making, patient centered care en positieve gezondheid. Dit soort ontwikkelingen vragen om taakherschikking binnen de zorgsector. De Master Advanced Nursing Practice (MANP) speelt hierop in. Als verpleegkundig specialist (advanced nurse practitioner) ben je zelfstandig regiebehandelaar. Dit houdt in dat jij zelfstandig patiënten behandelt. Ook speel je een rol bij wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij een Hbo-verpleegkundige (BIG-geregistreerd) met werkervaring en heb je de ambitie om zelfstandig patiënten te behandelen? Heb je de beschikking tot een erkende opleidingsplaats en een praktijkopleider (ervaren verpleegkundig specialist of arts) die jou kan begeleiden tijdens de opleiding? Durf jij de uitdaging van een pioniersfunctie en de combinatie van een pittige opleiding naast je dagelijkse werk aan? Bekijk de mogelijkheden van de Master Advanced Nursing Practice.

Check voor je inschrijving alle toelatingseisen, kosten en vergoedingen.

Wat levert de Master Advanced Nursing Practice je op?

De Master Advanced Nursing Practice leidt je op tot verpleegkundig specialist (advanced nurse practitioner). Je behaalt daarmee de MSc-graad (Master of Science). Als verpleegkundig specialist (VS) ben je regiebehandelaar; voer je zelfstandig spreekuren, verleen je hoogwaardige verpleegkundige zorg, verricht je een aantal medische taken en verzorg je ook de follow-up van patiënten. Daarnaast initieer je innovaties op de werkvloer en draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. De opleiding bereidt jou voor op al deze taken. Alles wat je leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Zo heb jij straks alles in huis om zelfstandig patiënten te behandelen en om bij te dragen aan efficiënte en up-to-date zorg.

Loes volgde de Master Advanced Nursing Practice en werkt nu als verpleegkundig specialist bij het LUMC. Ze vertelt over haar ervaringen tijdens en na de master.

Van ziekenhuizen tot huisartsenpraktijken, huisartsenposten, verpleeghuizen, GGZ-instellingen, traumacentra en de thuiszorg: de verpleegkundig specialist valt niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Ook ontstaan er banen in nieuwe werkgebieden. Denk aan de medische dienst van Schiphol, het gevangeniswezen, nieuwe zorgvormen op het gebied van de ouderenzorg, buurtzorg (in kader van de toekomst van de extramurale zorg), etc.

Als gediplomeerd verpleegkundig specialist kun je jezelf registreren in het BIG-register voor verpleegkundig specialisten binnen twee specialismen:

 • Algemene gezondheidszorg (AGZ)
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Vanaf september 2021 leidt de master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden alleen nog op voor het specialisme AGZ (somatische zorg). Binnen dit specialisme, kies je in overleg met je werkgever zelf een expertisegebied, bijvoorbeeld cardiologie, kindergeneeskunde, ouderenzorg of huisartsenzorg.

Heb je vragen? Bijvoorbeeld over wat voor jou het meest geschikte specialisme is, passend bij het werkterrein van jouw keuze. Neem contact op met onderwijsmanager/hoofdopleider Sabrina Roofthooft via +31(0)6-48133628 of [email protected].

Met het getuigschrift van de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden ben je bevoegd om in bepaalde gevallen zelf geneesmiddelen voor te schrijven, bepaalde medische handelingen (zoals bijvoorbeeld puncties) te verrichten en specialistische handelingen uit te voeren. Ook weet je precies welke wettelijke voorwaarden hierbij van toepassing zijn. Een van de krachten van de masteropleiding van Hogeschool Leiden ligt in het leergebied Klinische Expertise. Tijdens de opleiding verwerf jij alle competenties die nodig zijn om de rol van klinisch expert met verve te vervullen.

Na het behalen van je master ben je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en vraagstukken die er op dit moment spelen binnen jouw expertisegebied. Je bent in staat om zelf een praktijkgericht onderzoek op te zetten en uit te voeren en de resultaten te vertalen naar de organisatie waar je werkt.

Verder leren na je master

Na het afronden van de Master Advanced Nursing Practice blijf je via onze alumni-werkgroep op de hoogte van ontwikkelingen en kun je kennis en ervaringen uitwisselen met andere verpleegkundig specialisten. Daarnaast organiseert de werkgroep 1-2 keer per jaar een alumnibijeenkomst waaraan accreditatiepunten zijn gekoppeld. Ook is het mogelijk om je na je master door te ontwikkelen op het gebied van onderzoek in een promotietraject of als professional, bijvoorbeeld via de leergang Strategie & Positionering van de beroepsvereniging V&VN VS.

De Master Advanced Nursing Practice is erkend door de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde. Het Verpleegkundig Specialisten Register is een verzamelnaam voor de vijf wettelijke registers van verpleegkundig specialisten.

Erkenning Verpleegkundig Specialisten Register

Voordat je aan de opleiding begint, is het belangrijk dat je jezelf inschrijft in het opleidingsregister (nadat je door ons bent aangenomen). Meer hierover lees je op de website van het Verpleegkundig Specialisten Register. Ben je benieuwd naar waarom het nodig is om je te registeren? Bekijk dan de video Registreren en blijven leren op Youtube.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de Master Advanced Nursing Practice de juiste stap is in jouw loopbaan? Lees meer over het programma en de begeleiding tijdens de opleiding op onze opleidingspagina. Ook is het aan te raden om in gesprek te gaan met iemand die werkzaam is als verpleegkundig specialist of de opleiding momenteel volgt.

Heb je vragen, wil je aanvullende informatie of wil je dat we jou in contact brengen met een specialist in het deskundigheidsgebied dat jouw interesse heeft? Neem contact op met onderwijsmanager/hoofdopleider Sabrina Roofthooft via +31(0)6-48133628 of [email protected] of met Mariëlle de Rooij, managementondersteuner, via +31(0)6-28840438 of [email protected]

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Opbouw programma

De Master Advanced Nursing Practice is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Hierdoor kun je nieuwe kennis en vaardigheden meteen inzetten in je werkomgeving. Ook kun je vraagstukken waar je tegenaan loopt in jouw werk voorleggen als casus. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de coachbijeenkomsten. Hierin bespreek je met een kleine groep VIOS (verpleegkundige in opleiding tot specialist) een casus/kritisch incident. Tijdens de opleiding verdiep je jouw kennis over gezondheidsproblemen en de behandeling daarvan. Bij de ontwikkeling van het onderwijs werken we nauw samen met de beroepsvereniging V&VN VS en diverse zorgorganisaties. Op die manier is het mogelijk om snel en adequaat in te spelen op wat er speelt in de sector gezondheidszorg.

Wil je een idee krijgen van hoe het programma van de opleiding is opgebouwd? Bekijk dan het programmaoverzicht van de Master Advanced Nursing Practice. Heb je vragen over het onderwijsprogramma? Neem dan contact op met programmaleider Eefje Belt via +31(0)648134012 of [email protected].

Waar je als hbo-verpleegkundige vaak fungeert als ‘allesweter’, stap je bij de start van de opleiding in een nieuwe rol: die van verpleegkundig specialist (advanced nurse practitioner). Waar je vroeger zei “dat komt de arts u zo toelichten”, voer jij nu zelf het gesprek met de patiënt. Opeens ben je weer afhankelijk en voel je je onzeker door alles wat je nog niet weet en kan. Hoe ga je om met eventuele weerstand? Hoe voorkom je dat je blijft hangen in je vertrouwde werkzaamheden en samenwerkingsvormen?

Je eigen praktijkleerplan opstellen

Bij de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden hebben we ruime ervaring met het begeleiden van VIOS op de eigen werkplek: van de start van de opleiding tot aan het behalen van de mastertitel. In overleg met de opleidingscoach en de praktijkopleider (leermeester), stel jij een eigen praktijkleerplan op. De leerdoelen en -activiteiten die je hierin opneemt, hangen af van jouw ambities, leerbehoeften en wat er nodig is binnen de werkomgeving. Samen zoek je naar de juiste balans tussen werk, opleiding en privé.

Je beoogde leeruitkomsten leg je in de vorm van EPA’s (entrustable professional activities) vast in een digitaal portfolio. Hierin kun je tijdens de opleiding jouw studievoortgang en professionele ontwikkeling bijhouden  samen met je leermeester en studiecoach.

Afhankelijk van de lesinhoud wordt er tijdens de Master Advanced Nursing Practice gebruik gemaakt van verschillende onderwijsvormen. Dit zijn voornamelijk hoorcolleges, werkcolleges, vaardigheidstrainingen en coach groepsbijeenkomsten.

Leren van elkaars ervaringen

Er staan ook onbegeleide bijeenkomsten op het rooster waarin je zonder docent met je medestudenten kunt sparren, samenwerken of oefenen. Door samen te werken met je medestudenten aan opdrachten, casussen en projecten krijg je de kans om te leren van elkaars ervaringen en de dilemma’s binnen de verschillende werkgebieden.

Online voorbereiden

Bij sommige onderwijseenheden wordt er ook gebruik gemaakt van online onderwijsvormen, zoals bijvoorbeeld weblectures die je kunt kijken als voorbereiding op een fysieke bijeenkomst, waarin de verdieping aan bod komt.

Het programma is opgebouwd uit verschillende onderwijseenheden, die verdeeld zijn over drie leergebieden:

 • Klinische Expertise (KE)
 • Onderzoek & Innovatie (O&I)
 • Rolontwikkeling & Praktijkleren (R&P)

De competenties uit de CanMEDS-systemathiek vormen hierbij de leidraad. Meer hierover lees je bij het volgende onderdeel Ontwikkeling beroepscompetenties.

Jezelf ontwikkelen als klinisch expert

De Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden staat onder andere bekend om de leerlijn tot klinisch expert. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor de competenties die nodig zijn om succesvol in die rol te functioneren. Denk aan vaardigheden zoals lichamelijk onderzoek en klinisch redeneren, communicatie en evidence based practice.

Aansluiten op de beroepspraktijk

De beroepspraktijk van de verpleegkundig specialist is continu in ontwikkeling. Tijdens de opleiding verdiep je jouw kennis met wetenschappelijk onderzoek, publicaties en vakbladen. Om de master te volgen is een goede beheersing van Nederlandse en Engelse taal dan ook noodzakelijk.

In het programma is ook aandacht voor de ontwikkelingen in het internationale werkveld. Zo gaan studenten van de master jaarlijks op studiereis in het kader van de internationale oriëntatie op het beroep.

Praktijkgericht onderzoek

Aan het einde van het eerste studiejaar schrijf je een onderzoeksvoorstel voor een vraagstuk uit je eigen werkpraktijk. Dit voorstel is het startpunt voor de masterthesis waarmee je de opleiding afsluit. In het tweede studiejaar zet je het onderzoek op en voer je het uit. Je kunt in het tweede jaar kiezen uit twee leerpaden:  

 • een meer wetenschappelijk pad waarin je op klassieke wijze (praktijkgericht) onderzoek doet
 • een meer praktijkgericht pad waarin je voor het afstuderen een implementatieonderzoek uitvoert

Op het gebied van gezondheidszorg zijn bij Hogeschool Leiden inmiddels vier sterke lectoraten actief die met behulp van toegepast onderzoek bijdragen aan de inhoud van het onderwijsprogramma en actuele thema’s in de sector:

Tijdens de master heb je de mogelijkheid om mee te werken aan de onderzoeks- en innovatieprojecten van deze lectoraten. De thema's Eigen regie en Verpleegkundig Leiderschap zijn ook opgenomen als vaste onderdelen in het onderwijsprogramma van de master.

Studenten van de Master Advanced Nursing Practice zijn doorzetters, initiatiefrijk en flexibel ingesteld. Ze denken in creatieve oplossingen en zoeken actief de samenwerking op met medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorghulpverleners. Bovenal spreken ze de taal van de patiënt en zijn of haar omgeving. Daarbij dagen ze de patiënt uit om (zo veel mogelijk) de regie te nemen op het eigen genezingsproces.

Competenties CanMEDS

De focus tijdens de opleiding ligt op de ontwikkeling van de competenties die vallen binnen de zeven bekwaamheidsgebieden die zijn vastgesteld door de beroepsvereniging V&VN VS:

 • Klinische expertise
 • Communicatie
 • Samenwerking
 • Organisatie
 • Gezondheidsbevordering
 • Wetenschap
 • Professionaliteit

De systemathiek van CanMEDS is hierbij het uitgangspunt.

Met de praktijkopleider (leermeester), de studiecoach vanuit de opleiding en medestudenten onderzoek je waar het om gaat bij de verschillende competenties en bespreek je hoe jij van plan bent om ze te ontwikkelen. In jouw portfolio verzamel je bewijzen van jouw kunnen. De opleidingscoach beoordeelt het portfolio aan het einde van het eerste jaar en aan het einde van de opleiding. 

Toetsing

De competenties worden onder andere getoetst door middel van patiëntensimulatietoetsen. Hierin toon jij de geleerde competenties aan tijdens een reële praktijksituatie met een simulatiepatiënt. Ook wordt iedere onderwijseenheid afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. Deze kan bestaan uit een theorietoets, een verslag of een mondeling assessment.

De nominale studieduur van de Master Advanced Nursing Practice is twee jaar. Het totale studieprogramma heeft een studiebelasting van 120 EC (European Credits). Binnen dit systeem staat 1 studiepunt (EC) voor gemiddeld 28 uur studielast. Deze uren zet je in voor studieopdrachten, opleiding, praktijk en lesdagen. Dat betekent dat je een contract nodig hebt van tenminste 32 uur inclusief schoolactiviteiten om aan de masteropleiding deel te nemen.

Tijdens de opleiding werk je minimaal 24 uur in de praktijk. Daarnaast besteed je tenminste een dag per week aan je studie. Een keer in de twee weken heb je les op de hogeschool en de andere week gebruik je die dag voor zelfstudie. In het eerste studiejaar zijn er 26 lesdagen (waarvan het grootste deel op woensdag en een aantal op vrijdag). In het tweede studiejaar zijn er 22 lesdagen waarvan 20 op woensdag en twee op vrijdag.

Tijdens de Master Advanced Nursing Practice werk je minimaal drie dagen in de praktijk als VIOS (verpleegkundige in opleiding tot specialist) onder toeziend oog van een leermeester (praktijkopleider). Dit is een ervaren verpleegkundig specialist en in sommige gevallen een medisch specialist.

De lesdagen worden verzorgd door ons eigen docententeam en gastdocenten uit de praktijk. Daarnaast word je vanuit de opleiding begeleid bij jouw eigen professionele ontwikkeling door een studiecoach. Deze coach onderhoudt ook contact met jouw praktijkopleider en vervult de rol van docent tijdens de lessen in het leergebied Rolontwikkeling & Praktijkleren (coachbijeenkomsten).

Voor de masterthesis krijg je naast de klassikale lessen een eigen masterthesisbegeleider toegewezen die jou één-op-één begeleidt bij het uitvoeren en beschrijven van jouw afstudeeronderzoek.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Herregistratie

Indien herregistratie aan de orde is kun je voor meer informatie contact opnemen met Sabrina Roofthooft voor het opstellen van een individueel scholingsprogramma. Dit programma dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) van de V&VN VS. Aan het volgen van het scholingsprogramma zijn extra kosten verbonden. 

Wisseling specialismen

Sinds 2021 leidt MANP Hogeschool Leiden alleen nog op voor de AGZ. Mocht je willen wisselen naar het specialisme GGZ dan verwijst MANP Hogeschool Leiden je naar die hogescholen die voor de MANP het specialismen GGZ aanbieden.

Neem voor meer informatie contact op met onderwijsmanager/hoofdopleider Sabrina Roofthooft via +31(0)6-48133628 of [email protected].

Word ook verpleegkundig specialist

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens de Master Advanced Nursing Practice kun je gebruik maken van de faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij het Mediacentrum, zowel op locatie als online, voor het zoeken naar vakliteratuur en heb je vrije toegang tot diverse databanken. Heb jij interesse om ervaring op te doen in het internationale werkveld? Zowel de opleiding als het International Office van Hogeschool Leiden bieden ondersteuning hierbij. Ook wordt er jaarlijks een internationale studiereis georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.