Foto Rebecca | Alumnus Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden

"Mijn interesse ligt op het snijvlak gezondheidszorg, ICT en mensen helpen"

Rebecca Hagendijk afgestudeerd bij de Opleiding tot Verpleegkundige en werkt inmiddels als casemanager dementie. Ze vertelt je alles over hoe ze haar afstudeeronderzoek heeft aangepakt.

“Tijdens het afstuderen kwamen veel van mijn medestudenten terecht bij een zorginstelling of ziekenhuis. Ik deed mijn afstudeeronderzoek bij de hogeschool, bij het lectoraat Sociale Innovatie & Ondernemerschap. Over het eerdere onderzoek wat ik hier eerder had gedaan bij was de lector tevreden. Daardoor was ik van welkom.”

Foto Rebecca | Alumnus Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden

Waar ging je afstudeeronderzoek over?

“Ik kon kiezen uit een aantal onderzoeken die al liepen. Daardoor kon ik kiezen voor een thema dat me echt aansprak: de zoektocht naar betere ondersteuning voor mantelzorgers in de gemeente Voorschoten. Ik heb veel tijd aan mijn onderzoek besteed, maar het was ook enorm interessant. Op een gegeven moment merkte ik wel dat ik iets goeds aan het neerzetten was. De gemeente waar ik mijn onderzoek deed, had echt baat bij mijn onderzoek en de tips voor het beter ondersteunen van de mantelzorgers hebben ze meegenomen.”

Het resultaat mag er wezen: een 10 voor je onderzoek en genomineerd voor de Hogeschool Leiden Prijs. Hoe heb je je eindonderzoek aangepakt?

“Waar veel studenten op vastlopen is het formuleren van onderzoeksvragen. Het lectoraat heeft hier veel hulp in geboden. Ik kon kiezen uit een aantal onderzoeken die al liepen. Ik ben voor een onderwerp gegaan wat mij enorm aansprak. Samen met het lectoraat en de wijkverpleegkundige die de onderzoeksvraag had ingediend, heb ik het onderzoeksgebied afgebakend. Ook hebben we de onderzoeksvraag verkleind. Als student is het belangrijk duidelijk de grenzen aan te geven wat haalbaar is. Daarbij mag je best assertief zijn."

Bij een lectoraat kun je zelf een onderzoeksvraag indienen. Samen kijk je dan of dit past in het totaalplaatje van onderzoeken vanuit het lectoraat. Heel interessant voor ondernemende studenten!

Rebecca

Heeft het voordelen om bij een lectoraat af te studeren?

“Zeker! De lector en de leden van de kenniskring hadden veel actuele kennis over mijn onderzoeksonderwerp. Doen wat bij jou past. Ook had ik via het lectoraat toegang tot een grotere onderzoeksdatabase. Als je zelf een actieve houding hebt, kun je ook heel snel en recente artikelen voor je onderzoeken bij elkaar hebben. Zo heb ik auteurs van publicaties regelmatig zelf per email vragen gesteld en vertelden zij me meer en met enthousiasme over hun onderzoek. Regelmatig kreeg ik extra artikelen toegezonden. Ik denk dat dit een goede tip is voor huidige studenten!”

Hoe verliep de samenwerking met het lectoraat?

“Ik raad het studenten zeker aan om te overwegen af te studeren bij een lectoraat. De samenwerking was fantastisch. Er wordt wel wat meer van je verwacht wanneer je afstudeert bij een lectoraat. Vooral ook op inhoudelijk niveau ligt het voor mijn gevoel een tandje hoger. Je hebt te maken met de deadlines van het lectoraat. Naast een docent krijg je ook extra begeleiding vanuit het lectoraat. Die begeleiding vanuit beide partijen is ook weer enorm leerzaam. Het is belangrijk zowel je docent als het lectoraat te informeren over je voortgang en beide partijen behoren tevreden te zijn over je scriptie."

Dementie staat op nummer twee van zorgkosten voor de maatschappij. Hoe kunnen mensen toch langer zelfstandig thuis wonen en meer de regie over het eigen leven houden? Dat vind ik een interessant en leerzaam vraagstuk.

Rebecca

Wat zijn je toekomstplannen?

"Mijn interesse ligt op het snijvlak gezondheidszorg, ICT en mensen helpen. Mijn doel is om samen met mijn partner een applicatie te ontwikkelen waardoor mensen met dementie langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Momenteel rapporteert iedereen in een eigen zorgapplicatie. Je werkt daardoor te vaak langs elkaar en ik zie mogelijkheden dit efficiënter te organiseren. Daarom volg ik nu ook cursussen om te leren programmeren. Hopelijk mag ik in de toekomst, als ik wat verder ben met mijn zorgapplicatie, ook gastcolleges geven. Volgens mij is het belangrijk dat ICT-toepassingen nog meer in het onderwijs verweven worden."

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht