Panorama Hoogstraat Annies en Scarlatti's

Studeren in Leiden

Als aankomend student in een van de oudste studentensteden van Nederland staat je veel te wachten. Leiden heeft niet voor niets de bijnaam: ‘stad van ontdekkingen’. Zowel de hogeschool als de karakteristieke stad hebben jou veel moois en interessants te bieden.

Lees op deze pagina meer over hoe het is om student in Leiden te zijn, hoe het is om in Leiden te wonen, wat je naast jouw studie zou kunnen doen en hoe je sportief door jouw studietijd kan gaan. 

12 uur in Leiden als student

Waar kun je lekker een kopje koffie drinken? Wat is nou de ideale plek om te studeren? Wat doe je eigenlijk op een dag als student in Leiden? Ontdek samen met een van onze studenten waarom Leiden de stad van ontdekkingen is. 

Laat je meenemen door de stad in: 12 uur in Leiden als Leidse student

Hogeschool Leiden

Wonen in Leiden

Hoe kom je aan een kamer in Leiden? Wat kan je verwachten als je verhuist naar een studentenstad? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je op jezelf gaat wonen?

Lees de tips and tricks van studenten die in Leiden wonen

Hogeschool Leiden

Sportief studeren

Wist je dat als je sport je jouw brein stimuleert en je zo jouw concentratievermogen kan verhogen? Sporten en studeren is dus een goede combinatie en belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je (op een voordelige manier) fit blijft? Er zijn genoeg mogelijkheden in Leiden, zoals studentensportverenigingen of het Universitair Sportcentrum (USC). 

Lees meer over de mogelijkheden om sportief te studeren in Leiden

Hogeschool Leiden

Activiteiten naast je studie

Studeren is zoveel meer dan alleen in de collegebanken zitten en in de boeken duiken. Jouw studietijd is hét moment om jezelf te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen. En vooral: nieuwe mensen leren kennen en je horizon verbreden. Nieuwsgierig naar hoe je dit zou kunnen doen? Lees meer over wat studie- en studentenverenigingen jou te bieden hebben, of wat je zelf zou kunnen ondernemen. 

Lees over wat je naast je studie kunt doen om het optimale uit je studententijd te halen

Hogeschool Leiden

De Leidse bucketlist

Je studietijd is niet compleet zonder een bucketlist. Hier een aantal voorbeelden van activiteiten die niet mogen ontbreken tijdens je studententijd in Leiden.

 • Doe mee aan de EL CID
  Samen met aankomend studenten van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden ontdek je een week lang Leiden. Je trekt erop uit en maakt kennis met alle sport, muziek, gezelligheid en cultuur die Leiden je te bieden heeft. Daarnaast leer je tijdens activiteiten en feestjes ook de Leidse verenigingen kennen. Ontmoet jouw toekomstige studentenstad en jouw medestudenten!
  Lees meer over deze introductiedagen en hoe studenten dit ervaren
Safi, deelneemster EL CID

"Je proeft al een beetje van het studentenleven. We kijken ernaar uit om dit zelf echt te gaan ervaren!”

Safi, deelneemster EL CID

 • Feest mee op 3 oktober
  Iedere Leidenaar kent het jaarlijkse spektakel dat ‘Leids Ontzet’ heet. Op 2 en 3 oktober ontwaakt de stad en vieren we de vrijheid die Leiden tegemoet ging in 1574. Twee dagen lang is het feest in de stad en zijn er optredens met muziek op de grachten, een iconische kermis op de pleinen en een optocht. Elk restaurant, bar of café zet de tap klaar en heel Leiden viert samen feest. De dag wordt afgesloten met een vuurwerkshow. Vergeet niet: op 3 oktober eet je haring met wittebrood en hutspot.
  Lees meer over typische Leidse evenementen die je niet wilt missen
   
 • Schrijf je in voor de Leidse Singelloop
  Een hardloopwedstrijd over de singels om de binnenstad van Leiden van 6.961 meter. De Leidse Singelloop wordt al sinds 1976 jaarlijks georganiseerd en het geld dat wordt opgehaald schenkt de organisatie aan verschillende goede doelen. Je bent dus én goed bezig én je rent een prachtige route door Leiden met veel andere Leidenaren!
   
 • Ontdek Leiden vanaf het water
  Je kent Leiden pas echt als je de stad ook een keer vanaf het water hebt bewonderd. Leiden heeft in totaal maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels. Om over al die grachten en singels te komen heb je bruggen nodig (te weten: 88 om onderdoor te varen). De Leidse rederijen hebben een breed aanbod in rondvaarten en arrangementen, maar het is natuurlijk ook leuk om zelf een bootje te huren. 

Studeren buiten Leiden?

Bekijk ook eens informatie over studeren buiten Leiden: studie en stage in het buitenland