Panorama Hoogstraat Annies en Scarlatti's

Studeren in Leiden

Als aankomend student in een van de oudste studentensteden van Nederland staat je veel te wachten. Leiden heeft niet voor niets de bijnaam: ‘stad van ontdekkingen’. Zowel de hogeschool als de karakteristieke stad hebben jou veel moois en interessants te bieden.

Bucketlist

Je studietijd is niet compleet zonder een bucketlist. Hier een aantal voorbeelden van activiteiten die niet op je lijst mogen ontbreken tijdens je studententijd in Leiden.

 • Schrijf je in voor de EL CID-week
  Je trekt de hele week door de stad en maakt kennis met de vele sport-, muziek-, gezelligheids-, en culturele verenigingen. Deelname aan de EL CID-week kost € 80. Voor dit bedrag heb je de hele week toegang tot alle evenementen die door de EL CID georganiseerd worden en staat er iedere dag lunch en diner voor je klaar. Voor meer informatie over de week en over inschrijvingen kun je terecht op de website van de EL CID.
EL CID- week impressie
 • Feest mee op 3 oktober
  Ieder jaar worden er op 2 en 3 oktober allerlei activiteiten georganiseerd rondom de jaarlijkse herdenking en viering van het beleg en ontzet van Leiden. Twee dagen lang is het feest in de stad en is er muziek, kermis en de optocht. De dag wordt afgesloten met een vuurwerkshow. Ook belangrijk: op 3 oktober eet je haring met wittebrood en hutspot.
   
 • Schrijf je in voor de Leidse singelloop
  Een hardloopwedstrijd over de singels om de binnenstad van leiden, waar hardlopers uit heel Nederland aan mee kunnen doen. Het parcours heeft een lengte van 6.961 meter en wordt sinds 1976 jaarlijks georganiseerd. Het geld dat met de Singelloop verdiend wordt, wordt elk jaar aan verschillende goede doelen geschonken.
   
 • Ontdek Leiden vanaf het water
  Leiden heeft in totaal maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels en laat zich vanaf het water goed bekijken. Om over al die grachten en singels te komen heb je bruggen nodig. De binnenstad telt er maar liefst 88! Leiden laat zich vanaf het water goed bekijken. De Leidse rederijen hebben een breed aanbod in rondvaarten en arrangementen, maar je kunt ook zelf een bootje huren. Vanaf het water ziet de historische stad er heel anders uit.

Studentenverenigingen

Leiden staat bekend om de vele verenigingen. Lid worden van een vereniging hoeft niet te betekenen dat je studievertraging oploopt: je bepaalt zelf hoeveel tijd je in je vereniging steekt.

Studenten tijdens de introductieweek

Een goed voorbeeld van een Leidse studentenvereniging is pre-incubator Lugus. De vereniging wil de drempel naar het ondernemen verlagen en helpt haar leden bij het opzetten van een eigen bedrijf. Door de krachten te bundelen met studenten, ervaren ondernemers, bedrijven en onderwijsinstellingen helpt Lugus studenten hun innovatieve idee om te zetten in een succesvol bedrijf.

Studieverenigingen

Naast de vele studentenverenigingen in Leiden zijn er vanuit Hogeschool Leiden verschillende studieverenigingen. Dit zijn onder andere:

 • Artemisia voor studenten Kunstzinnige Therapie, Docent Dans/Euritmie, Docent Muziek en de Vrije School Pabo
 • Nucleus voor studenten Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
 • Syntax voor studenten Informatica
 • Studievereniging Social Work (SSW) voor studenten Sociaal Werk
 • MensSana voor studenten Toegepaste Psychologie

Sportief studeren

Als student van Hogeschool Leiden kun je een jaar sporten bij het Universitair Sportcentrum Leiden (USC) voor maar 157 euro. Het USC biedt een mix van gezelligheid, conditie, gezonde voeding, kracht, dans, sport, spel en ontspanning. Je kunt er deelnemen aan ruim vijfenveertig verschillende sporten.

Culturele boost

Het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK) is onderdeel van de Universiteit Leiden en biedt creatieve cursussen aan voor studenten en overige geïnteresseerden. Denk aan toneel, dans, schilderen, zang, fotografie of literatuur. Studenten van Hogeschool Leiden krijgen fikse korting op de cursusprijs. De inschrijvingen voor komend semester zijn gestart. De cursussen starten vanaf eind januari.

Typisch Leids

Studenten spreken een andere taal dan scholieren. Hoog tijd dus voor een stoomcursus ‘Typisch Leids’. Studeer goed op deze lijst en je kent het studentenvocabulaire al voordat je begint met je studie!

Ar arbeider, burger ofwel Leienaar: inwoner van Leiden die niet studeert
BSA bindend studieadvies: het aantal studiepunten dat je voor eind augustus moet hebben behaald om door te mogen gaan met je studie
BVO'tje afkorting voor Biertje Voor Onderweg
Duft student uit Delft, ook wel ‘fietsenmaker’ genoemd
Feut (of sjaars) eerstejaars
Gouden rakker ander woord voor bier
Leids kwartiertje de traditie dat colleges vijftien minuten later beginnen dan op je rooster staat 
Nestor ander  woord voor huisoudste: de huisgenoot die er het langste woont
Propedeuse het eerste jaar van je bacheloropleiding
Rap het Rapenburg, Nederlands bekendste gracht
Semester synoniem voor een collegeperiode van een half jaar
Stufi afkorting voor studiefinanciering
Zwevertje typisch studentendrankje dat in de Leidse kroeg gedronken wordt