Opleiding tot Verpleegkundige

Duaal traject

Wil jij leren en werken met elkaar combineren? Dan zijn er mogelijkheden om vanaf het derde jaar verder te gaan met hbo Verpleegkunde duaal. Je hebt dan één dag les en de rest van week ben je werkzaam bij één van de zorginstellingen waar Hogeschool Leiden mee samenwerkt.

Heb jij al een opleiding tot mbo-verpleegkundige niveau 4 of een inservice-opleiding (A-, B-, óf Z- verpleegkundige) afgerond? Dan kun je de opleiding in 2,5 jaar doorlopen via de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen.

Wat kun je verwachten?

De eerste twee jaar volgen alle studenten het voltijdtraject. Als je van aanpakken weet, goed kunt plannen en snel een betaalde baan wilt, kun je kiezen voor het duaal traject van Verpleegkunde. Je kunt hier vanaf het derde jaar mee starten (leren-werken).

Tijdens het eerste en tweede jaar loop je net als de voltijdstudent stage in twee verschillende settings. Tijdens de duale fase heb je elke week één dag les op de hogeschool. Je praktijkervaring doe je dus grotendeels op terwijl je werkt. Je hebt recht op studiefinanciering én je ontvangt een salaris.

Zorginstellingen

Voordat je aan de duale fase van de opleiding begint, moet je solliciteren bij één van de zorginstellingen waarmee Hogeschool Leiden samenwerkt. Elke zorginstelling kent een eigen beleid. Download het overzicht van zorginstellingen ( xlsx, 20 KB ).

"Omdat ik een sociaal beroep wil heb ik voor Verpleegkunde gekozen. Het is een brede opleiding waarmee ik straks alle kanten op kan. Je hoeft niet per se verpleegkundige te worden! Na mijn tweede jaar ben ik de duale opleiding gaan doen. Ik werk bij het LUMC en ben daarnaast een dag per week op school. Behalve dat ik het gevoel heb dat ik nog beter wordt opgeleid, krijg ik nu ook salaris. Ook mijn minor volg ik volgend jaar in het LUMC, ik heb gekozen voor oncologie. Als ik straks klaar ben, weet ik dat ik bij het LUMC kan blijven. Mijn baan wil ik dan combineren met een vervolgstudie. Wat precies weet ik nog niet. Misschien een specialisatie of juist verder op een overstijgend niveau, zoals beleid maken. Het wordt dus of de diepte of de hoogte in!"

Wic van de Poppe, student Verpleegkunde