Opleiding tot verpleegkundige

Opleiding tot Verpleegkundige: doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen

Ben je op zoek naar een vervolgopleiding tot verpleegkundige na je mbo? En heb jij al een opleiding tot mbo-verpleegkundige niveau 4 óf een inservice-opleiding (A-, B-, óf Z- verpleegkundige) afgerond? Dan heb je bij Hogeschool Leiden de mogelijkheid om binnen 2,5 jaar je Bachelor of Science te behalen. Dit traject sluit optimaal aan bij de opgedane kennis en ervaring tijdens de mbo-opleiding. Dat maakt deze doorstroomroute een interessante vervolgopleiding voor de mbo-verpleegkundige.

Heb je al een verpleegkundige vervolgopleiding (CZO-geregistreerd) afgerond? Dan kun je de doorstroomroute in 2 jaar afronden in plaats van 2,5 jaar. Belangrijk om te weten: dit is alleen mogelijk in de duale variant. Bekijk het leerplanschema ( pdf, 56 KB )

Toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten

Wil je in starten met de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen? Bekijk de informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten.

Hogeschool Leiden

Kies de opleidingsvariant die bij je past

De Opleiding tot Verpleegkundige wordt aangeboden in verschillende varianten:

Doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen in deeltijd of duaal

De doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen is te volgen in een duale of deeltijdse variant. Bij de duale variant van de doorstroomroute kies je voor een vervolgopleiding waarin je werken met leren combineert. Voordat je aan de duale fase van de opleiding kunt beginnen, moet je een leerarbeidsovereenkomst hebben met een zorginstelling. In het volgende overzicht van zorginstellingen kun je zien bij welke instellingen onze studenten in het studiejaar 2021-2022 duaal studeren. Download het overzicht van zorginstellingen ( pdf, 85 KB ).

Bij de deeltijdse variant zoek je, net als bij de duale variant, ook zelf een werkplek, ook dient er op deze werkplek begeleiding op hbo-niveau aanwezig te zijn. Anders dan bij de duale variant, betaal je de opleiding zelf. Bij een deeltijdstudent wordt jaarlijks getoetst of de werkplek van voldoende niveau is.

Klik op de afbeelding om de beslisboom met de verschillende opleidingsvarianten van de Opleiding tot Verpleegkundige te downloaden (pdf, 261,8 KB)

Programma

De doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen van de Opleiding tot Verpleegkundige bestaat uit vier onderwijsperiodes per studiejaar. Per periode krijg je acht weken onderwijs en zijn er twee weken gereserveerd voor toetsing. Het onderwijs wordt aangeboden op één dag per week. Op de onderwijsdagen krijg je onderwijs dat aansluit bij de inhoud van de modules. Denk aan werk- en hoorcolleges, online activiteiten, trainingen en begeleidingsgesprekken. Naast individuele opdrachten werk je ook samen met andere studenten aan opdrachten. Zo profiteer je optimaal van elkaars kennis en ervaring!

In het eerste jaar van het verkorte traject start je met het leren in de praktijk. Je blijft op de eigen afdeling en je hoeft geen externe stage te volgen. De praktijkopdrachten voer je uit op je werk. Heb je alle onderdelen, zowel binnen- als buitenschoolse behaald, dan ontvang je het getuigschrift Bachelor of Science.

Meer weten? Bekijk het leerplanschema ( pdf, 59 KB ).

Competenties 

Wil je nog een hbo-opleiding verpleegkunde na je mbo-4 opleiding volgen? In de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen verwerf je competenties op het gebied van onder andere Evidence Based Practice, (klinisch) redeneren en verpleegkundig leiderschap. Ook ontwikkel je competenties op het gebied van gezondheidsbevordering, kwaliteitszorg en communicatieve vaardigheden.

Inschrijven en toelating Onderwijs- en examenregeling