Opleiding tot verpleegkundige

Opleiding tot Verpleegkundige: doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen

Ben je op zoek naar een vervolgopleiding tot verpleegkundige na je mbo? En heb jij al een opleiding tot mbo-verpleegkundige niveau 4 óf een inservice-opleiding (A-, B-, óf Z- verpleegkundige) afgerond? Dan heb je bij Hogeschool Leiden de mogelijkheid om binnen 2,5 jaar je Bachelor of Science te behalen. Dit traject sluit optimaal aan bij de opgedane kennis en ervaring tijdens de mbo-opleiding. Dat maakt deze doorstroomroute een interessante vervolgopleiding voor de mbo-verpleegkundige.

Heb je al een verpleegkundige vervolgopleiding (CZO-geregistreerd) afgerond? Dan kun je de doorstroomroute in 2 jaar afronden in plaats van 2,5 jaar. Belangrijk om te weten: dit is alleen mogelijk in de duale variant. Bekijk het leerplanschema ( pdf, 34 KB )

Toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten

Wil je in starten met de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen? Bekijk de informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten.

Hogeschool Leiden

Kies de opleidingsvariant die bij je past

De Opleiding tot Verpleegkundige wordt aangeboden in verschillende varianten:

Doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen in deeltijd of duaal

De doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen is te volgen in een duale of deeltijdse variant. Bij de duale variant van de doorstroomroute kies je voor een vervolgopleiding waarin je werken met leren combineert. Voordat je als duaal student kunt beginnen, moet je een leerarbeidsovereenkomst hebben met een zorginstelling. In het volgende overzicht van zorginstellingen kun je zien bij welke instellingen onze studenten duaal studeren. Download het overzicht van duaal instellingen ( pdf, 417 KB ).

Bij de deeltijdse variant zoek je, net als bij de duale variant, ook zelf een werkplek, ook dient er op deze werkplek begeleiding op hbo-niveau aanwezig te zijn. Anders dan bij de duale variant, betaal je de opleiding zelf. Bij een deeltijdstudent wordt voor elk jaar getoetst of de werkplek van voldoende niveau is om door te kunnen naar het volgende studiejaar.

Programma

De doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen van de Opleiding tot Verpleegkundige bestaat uit vier onderwijsperiodes per studiejaar. Per periode krijg je acht weken onderwijs en zijn er twee weken gereserveerd voor toetsing. Het onderwijs wordt aangeboden op één dag per week. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst (verplicht onderdeel van de intakeprocedure) krijg je te horen op welke dag je vaste lesdag is. Op de lesdagen krijg je onderwijs dat aansluit bij de inhoud van de modules. Denk aan werk- en hoorcolleges, online activiteiten, trainingen en begeleidingsgesprekken. Naast individuele opdrachten werk je ook samen met andere studenten aan opdrachten. Zo profiteer je optimaal van elkaars kennis en ervaring!

In het eerste jaar van het verkorte traject start je met het leren in de praktijk. De praktijkopdrachten voer je uit op je werk. Heb je alle onderdelen, zowel binnen- als buitenschoolse behaald, dan ontvang je het getuigschrift Bachelor of Science.

Meer weten? Bekijk het leerplanschema van de 2,5 jarige doorstroomroute ( pdf, 34 KB ) voor mbo-verpleegkundigen en het leerplanschema voor de 2-jarige doorstroomroute ( pdf, 527 KB ) voor verpleegkundigen met een afgeronde verpleegkundige vervolgopleiding (CZO-geregistreerd).

Competenties 

Wil je een hbo-opleiding verpleegkunde na je mbo-4 opleiding volgen? In de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen verwerf je competenties op het gebied van onder andere Evidence Based Practice, (klinisch) redeneren en verpleegkundig leiderschap. Ook ontwikkel je competenties op het gebied van gezondheidsbevordering, kwaliteitszorg en communicatieve vaardigheden.

Inschrijven en toelating Onderwijs- en examenregeling