Leiden Centre for Applied Bioscience

Leiden Centre for Applied Bioscience

Het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) is het kenniscentrum van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden. Hier wordt praktijkgericht onderzoek gedaan naar vraagstukken binnen het thema Biodiversiteit en Gezondheid. Het LCAB beschikt over kennis en apparatuur om onderzoek uit te voeren op het gebied van meten en detecteren in biologische systemen. Het LCAB ontwikkelt nieuwe meettoepassingen en technologieën, adviseert hierover, en duidt/karakteriseert de resultaten ervan.

Onderzoek

De onderzoeksgebieden van het LCAB zijn zeer gevarieerd, resulterend in een diversiteit aan onderzoeksprojecten. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn het onderzoek naar een snelle identificatie van bacteriën binnen de voedselverwerkende industrie en het onderzoek naar de diversiteit van de bodem. Alle projecten zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe meettoepassingen waarbij innovatieve technieken worden ingezet. Hieronder vallen de omics-gebieden Genomics, Metagenomics, Transcriptomics, Metabolomics en Microbial Genomics. De relaties tussen de met deze sleuteltechnieken gegenereerde data worden geanalyseerd met behulp van bio-informatica tools. 

Meer over onderzoek

Wisselwerking onderzoek en onderwijs

In het LCAB ontmoeten onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven elkaar. Meerdere onderzoeksgroepen van de faculteit Science en Technology werken binnen een multidisciplinaire omgeving met elkaar samen aan vraagstukken die binnen het werkveld spelen. De doorwerking van onderzoek naar het onderwijs is een belangrijke doelstelling. Vanuit onderzoeksactiviteiten wordt het onderwijs bij de Applied Science opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bio-informatica, Chemie en het  MLO van MBO Rijnland verder ontwikkeld en geactualiseerd.

Waarvoor kun je terecht bij het LCAB

Het LCAB biedt voor zowel studenten als docenten mogelijkheden om te participeren in uitdagende onderzoeksprojecten. Hiermee levert het LCAB een bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs, de ontwikkeling van carrièremogelijkheden voor studenten en de kennisontwikkeling en professionalisering van docenten. 

Meer over onderwijs

Stage en afstuderen bij het LCAB

Volg jij de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bio-informatica, Chemie, Informatica of Biologisch Analist bij het MLO? Dan ben jij mogelijk onze collega van de toekomst!  

Bij het LCAB laten we je graag kennismaken met verrassende en boeiende stages op het gebied van maatschappelijke thema’s: Landbouw, water & voedsel en Gezondheid & zorg. Het LCAB heeft een grote diversiteit aan onderzoeksprojecten en daarmee ook een grote verscheidenheid aan partners waarmee we samenwerken. De onderzoeksprojecten worden uitgevoerd door studenten, docenten en analisten afkomstig van de faculteit Science & Technology. 

We hebben een brede keuze aan stageplekken voor verschillende opleidingen. Meld je snel aan en verzeker je van een plek bij het Kenniscentrum LCAB! 

Bekijk het volledige aanbod