Hogeschool Leiden

Management in de Zorg: Bachelor degree duaal

 • Duaal
 • Nederlandstalig
 • 2 - 4 jaar
 • Bachelor of Arts

In het kort

Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector? Ontdek het tijdens de bacheloropleiding Management in de Zorg (MiZ). Hierin studeer je flexibel: in je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Je ontwikkelt een visie op de zorg en de toekomst van jouw organisatie. Daarbij doe je kennis en vaardigheden op rondom thema’s zoals ondernemerschap, verandermanagement, personeelsplanning, coaching en zelforganisatie. Na het behalen van je bachelor MiZ heb jij alle competenties in huis om een managementfunctie op tactisch niveau uit te oefenen.

Keuzegids topopleiding 2020

Welke opleidingsvariant past bij jou?

 • De bacheloropleiding richt zich op professionals met leidinggevende en/of coördinerende taken die zich verder willen ontwikkelen op tactisch-strategisch niveau. Lees meer over de toelatingseisen.
 • Ben jij werkzaam in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening en heb je inmiddels de nodige werkervaring, maar geen leidinggevende en/ of coördinerende taken? Bekijk dan of je de Associate degree in 1 jaar af kunt ronden.
 • Volg jij de bbl-variant van een mbo-opleiding (niveau 4) in de richting van zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening of heb jij kortgeleden dit diploma behaald? Bekijk dan of je de Associate degree in 1 jaar af kunt ronden. 

Topopleiding Keuzegids Hbo 2020

De opleiding Management in de Zorg van Hogeschool Leiden staat bovenaan in de kwaliteitsvergelijking van de Keuzegids topleidingen 2020. Een onafhankelijk oordeel over de kwaliteit van onze opleiding waar we trots op zijn! 

Wat levert de bacheloropleiding Management in de Zorg je op?

Tijdens de opleiding Management in de Zorg ontwikkel je de competenties die je als manager in zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector moet bezitten. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan de organisatie waarin je werkt. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop. Je doet kennis op van verschillende terreinen van bedrijfsvoering, zoals marketing en financiën, informatieverwerking, verandermanagement, ketenmanagement en human resource management. Ook je leer je bijvoorbeeld hoe je veranderingen in een organisatie kunt initiëren en implementeren, en hoe je mensen inspireert en stimuleert door coachend leiderschap.

Werkgever in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening? Bekijk onze informatie voor werkgevers. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een traject op maat (incompany) voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, (aanwezig ma-di-do, T: +31 (0)71 518 87 38), e: lochtenberg.m@hsleiden.nl.

De bacheloropleiding Management in de Zorg is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Om jou hierbij zo goed mogelijk te begeleiden, is het onderwijsprogramma opgebouwd volgens de principes van ‘blended learning’. Je leert:

 • via persoonlijk contact met je docenten en medestudenten (o.a. in de colleges, workshops en intervisiebijeenkomsten)
 • door digitale lessen in onze e-learning omgeving
 • door praktijkopdrachten die je op jouw werkplek uitvoert

In onze opleiding kies je zelf wanneer je begint, hoeveel modules je volgt en in welk tempo. Samen met je mentor onderzoek je wat de beste leerroute is voor jou. Zo zorg je ervoor dat je leeractiviteiten optimaal aansluiten bij jouw leerbehoefte, werkomgeving en persoonlijke situatie.

Met de bacheloropleiding Management in de Zorg werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en toekomstmogelijkheden. Je ontwikkelt een herkenbare en goed onderbouwde visie op het beroep van leidinggevende.

Jij weet precies hoe je:

 • jouw kracht optimaal inzet;
 • vanuit coachend leiderschap veranderingen initieert en medewerkers uitdaagt om te werken vanuit zelfsturing en eigen regie;
 • bedrijfsprocessen analyseert en verbetert;
 • met behulp van onderzoek en advies een bijdrage kunt leveren aan beleidsontwikkeling in de zorg- en welzijnssector.

Zo ben je in staat om zowel op operationeel als op tactisch niveau een effectieve bijdrage te leveren aan jouw afdeling en organisatie. Na afronding van de opleiding mag jij de titel Bachelor of Arts voeren.

Nicole en Danielle volgden de opleiding Management in de Zorg en zetten nu hun kennis in bij het Spaarne Gasthuis. Meer over hun ervaringen lees je in het interview in Inzicht (nummer 3, Spaarne Gasthuis).

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Met behulp van de informatie op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving kun je nagaan welk bedrag voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

Naast het collegegeld dienen er ook boeken aangeschaft te worden. Heb je vragen over de actuele kosten van de boekenlijst? Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, (aanwezig ma-di-do),
T: +31 (0)71 518 87 38, e: lochtenberg.m@hsleiden.nl.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de bacheloropleiding Management in de Zorg de juiste stap is in jouw loopbaan? Bezoek een (Online) Open Dag ​of (Online) Informatieavond en maak kennis met onze opleiding, de hogeschool en het docententeam.

Heb je nu al vragen? Neem contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg (aanwezig ma-di-do), T: +31 (0)71 518 87 38 of lochtenberg.m@hsleiden.nl. Of stel je vraag via ons digitale contactformulier.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Opbouw programma

In het duale opleidingstraject van de bacheloropleiding Management in de Zorg combineer je werk en opleiding. De leerroute kies je zelf, in overleg met je persoonlijke mentor. Hoe die route eruitziet is onder andere afhankelijk van wat er binnen jouw werk- en privésituatie mogelijk is en de kennis en ervaring die je meebrengt. Maar ook van je doelen, dromen en de richting waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Het opleidingsprogramma van Management in de Zorg is vormgegeven in samenwerking met het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Begin je in september 2021 aan deze opleiding? Houd er dan rekening mee dat de manier waarop je de lessen, begeleiding en toetsen aangeboden krijgt afhankelijk is van de dan geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het onderwijs wordt, waar dat kan, op locatie georganiseerd. Heb je je aangemeld via Studielink? Dan ontvang je voor de start van jouw opleiding meer informatie over de invulling van het onderwijsprogramma.

Bij de opleidingen Management in de Zorg van Hogeschool Leiden werken we volgens de principes van blended learning. Je leert flexibel en op je eigen manier (online, face-to-face en in je eigen werkomgeving). Afhankelijk van wat jij nodig hebt, stel je jouw eigen leerroute samen en kies je voor leeractiviteiten die daarbij passen. Het bachelorprogramma richt zich op de tactische vraagstukken in een zorgorganisatie. Je analyseert de ontwikkelingen binnen en buiten jouw organisatie en vertaalt dit naar het beleid en de processen op jouw afdeling. Tijdens de opleiding ga je op zoek naar innovatieve oplossingen en leer je om een verandering tot stand te brengen. Je wordt uitgedaagd om overstijgend te denken en jouw visie op de zorg te vormen.

Werkvormen

In iedere onderwijsmodule voer je verschillende opdrachten uit. Alle lesstof krijg je aangeboden in onze digitale leeromgeving. Tijdens colleges wordt deze lesstof verder verdiept, onderbouwd en geïllustreerd met casussen uit de praktijk. Ook staan er intervisiebijeenkomsten op het programma, waarin je met je leergroep vraagstukken en dilemma’s uit jouw werkomgeving bespreekt.

Een indruk krijgen van hoe het programma van de bachelor Management in de Zorg is opgebouwd? Het programmaoverzicht geeft je een globaal overzicht.

Leren op je werkplek

De opdrachten voer je met name uit op je eigen werkplek. Door deze nauwe aansluiting op de dagelijkse praktijk, maak je de competenties van management snel eigen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het begeleiden van een verandertraject
 • het opzetten van strategische personeelsplanning
 • het ontwikkelen van innovatieve diensten

De vraag van de cliënt of de markt is hierbij steeds richtinggevend voor je handelen en bepalend voor het resultaat.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Afstuderen

De opleiding sluit je af met een afstudeerproject. Hierbij kies je zelf een afgebakend managementvraagstuk waarin je verder werkt aan de ontwikkeling van je visie op het beroep. Rond je dit succesvol af, dan mag je het internationaal erkende getuigschrift Bachelor of Arts in ontvangst nemen.

Tijdens de bacheloropleiding Management in de Zorg krijg je begeleiding van een vast team van docenten uit uiteenlopende expertisegebieden. Samen met jouw mentor stem je af hoe jouw leerroute eruitziet en wat je nodig hebt om jouw opleiding succesvol af te ronden. Ook word je vanuit je eigen werkplek begeleid door een managementcoach.

Je kunt op elk gewenst moment terecht in de online leeromgeving. Hierin vind je een uitgebreide selectie aan leermateriaal, achtergrondinformatie en oefen- en trainingsstof.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

De bacheloropleiding Management in de Zorg start in februari en september. De verschillende modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere modules tegelijk te volgen. Tijdens een intakegesprek bepaal je samen met de docent wat voor jou de beste leerroute is.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De duur van de opleiding en de studiebelasting zijn afhankelijk van je instapniveau en het aantal modules dat je tegelijk volgt. Per module is de studiebelasting ongeveer 8 tot 10 uur per week. Start je met twee modules tegelijkertijd, dan kun je rekenen op een verdubbeling van deze studiebelasting.

Lesdag

Donderdag is de vaste opleidingsdag. Deze dag wordt op verschillende manieren ingevuld. De ene week volg je een klassikale les, de andere week werk je (bij de hogeschool of elders) aan een opdracht met je studiegroepje of heb je persoonlijk overleg met je docent.

Hogeschool Leiden biedt de opleiding Management in de Zorg aan op twee niveaus. Deze opleidingen sluiten op elkaar aan: Associate degree (Ad) en Bachelor degree (Bd). Na het afronden van de Ad kun je doorstromen naar de Bd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Opleidingsvariant Associate degree Bachelor degree
Focus Zelfsturend vermogen, zelforganisatie, operationeel leidinggeven Coachend leiderschap en management
Startniveau Operationeel Tactisch
Niveau vooropleiding Diploma mbo niveau 4 in de zorg of dienstverlening Ad-diploma of aantoonbaar vergelijkbaar niveau
Criteria voor werkplek Baan in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week ) Baan met leidinggevende en/of coördinerende taken in de zorg, welzijnssector of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week)

De Ad-opleiding voor werkende professionals is gericht op het verwerven van de competenties die een senior professional of leidinggevende op operationeel niveau nodig heeft. Bij de Bd-opleiding ligt de focus op het verwerven en ontwikkelen van competenties die een manager nodig heeft. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan jouw organisatie. Bij de Ad ontwikkel je jezelf dus op operationeel niveau en bij de Bd op tactisch-strategisch niveau.

Doorgroeien in de sector zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens je bacheloropleiding Management in Zorg kun je gebruikmaken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en en heb je vrije toegang tot diverse databanken. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.