Hogeschool Leiden

Management in de Zorg - Bachelor degree

 • Duaal
 • Nederlandstalig
 • 2 - 4 jaar
 • Bachelor of Health Care Management

In het kort

Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector? Ontdek het tijdens de bacheloropleiding Management in de Zorg. Hierin studeer je flexibel: in je eigen tempo en op een manier die bij jou past. Je ontwikkelt een visie op de zorg en de toekomst van jouw organisatie. Daarbij doe je kennis en vaardigheden op rondom thema’s zoals ondernemerschap, verandermanagement, personeelsplanning, coaching en zelforganisatie. Na de opleiding heb jij alle competenties in huis om een managementfunctie op tactisch niveau uit te oefenen.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij werkzaam in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening en wil jij jouw loopbaan een nieuwe impuls geven? De bacheloropleiding Management in de Zorg richt zich op professionals met leidinggevende of coördinerende taken die zich verder willen ontwikkelen op tactisch-strategisch niveau. Neem voor je inschrijving de toelatingseisen door.

Werkgever in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?
Bekijk de informatie voor werkgevers.

Wat levert de bacheloropleiding Management in de Zorg je op?

Tijdens de opleiding ontwikkel je de competenties die je als manager in zorg, maatschappelijke dienstverlening of welzijnssector moet bezitten. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan de organisatie waarin je werkt. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop. Je doet kennis op van verschillende terreinen van bedrijfsvoering, zoals marketing en financiën, informatieverwerking, verandermanagement, ketenmanagement en human resource management. Maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je veranderingen in een organisatie kunt initiëren en implementeren, en mensen kunt inspireren en stimuleren door coachend leiderschap.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een traject op maat (incompany) voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met opleidingscoördinator Milène Lochtenberg, (aanwezig ma t/m do). , T: +31 (0)71 518 87 38, e: lochtenberg.m@hsleiden.nl.

De bacheloropleiding Management in de Zorg is een duaal traject waarin je werken en leren met elkaar combineert. Om jou hierbij zo goed mogelijk te faciliteren, is ons onderwijsprogramma opgebouwd volgens de principes van ‘blended learning’. Je leert:

 • via persoonlijk contact met je docenten en medestudenten (o.a. in de colleges, workshops en intervisiebijeenkomsten)
 • door digitale lessen in onze e-learning omgeving
 • door praktijkopdrachten die je op jouw werkplek uitvoert

In onze opleiding kun je zelf kiezen wanneer je begint, hoeveel modules je volgt en in welk tempo jij de module wil volgen. Samen met je mentor onderzoek je wat de beste leerroute is voor jou. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw leeractiviteiten optimaal aansluiten bij jouw leerbehoefte, werkomgeving en persoonlijke situatie.

Met de bacheloropleiding Management in de Zorg werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en toekomstmogelijkheden. Na afronding van de opleiding:

 • weet je vanuit coachend leiderschap veranderingen te initiëren en medewerkers uit te dagen om te werken vanuit zelfsturing en eigen regie
 • analyseer jij moeiteloos de bedrijfsprocessen en doe je voorstellen tot verbeteringen
 • kun jij, met behulp van onderzoek en advies, een bijdrage leveren aan beleidsontwikkeling in de zorg- en welzijnssector
 • heb je bovenal een herkenbare en goed onderbouwde visie op het beroep van leidinggevende en weet je jouw kracht optimaal in te zetten

Op die manier ben je in staat om zowel op operationeel als op tactisch niveau een effectieve bijdrage te leveren aan jouw afdeling en organisatie. 

Neem bijvoorbeeld Nicoline en Danielle. Zij volgden de opleiding Management in de Zorg en zetten hun kennis nu in bij het Spaarne Gasthuis. Bron: ‘Inzicht’ (nummer 3, Spaarne Gasthuis).

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Ook kun je met behulp van een stappenplan nagaan welk bedrag voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de bacheloropleiding Management in de Zorg de juiste stap is in jouw loopbaan? Bezoek een Open Dag ​of Informatieavond en maak kennis met onze opleiding, de hogeschool en het docententeam

Heb je nu al vragen? Neem contact op met onze opleidingscoördinator Milène Lochtenberg (aanwezig ma t/m do), T: +31 (0)71 518 87 38 of  lochtenberg.m@hsleiden. Of stel je vraag via ons digitale contactformulier.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Opbouw programma

In het duale opleidingstraject van Hogeschool Leiden combineer je werk en opleiding. De leerroute kies je zelf, in overleg met je persoonlijke mentor. Hoe die route eruit ziet is onder andere afhankelijk van wat er binnen jouw werk- en privésituatie mogelijk is, de kennis en ervaring die je mee brengt, maar ook van je doelen, dromen en de richting waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. Het opleidingsprogramma is vormgegeven in samenwerking met het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Een indruk krijgen van hoe het programma van de bachelor Management in de Zorg is opgebouwd? Het programmaoverzicht geeft je een globaal overzicht.

Bij Management in de Zorg werken we volgens de principes van blended learning. Je leert flexibel, op eigen manier (online, face-to-face en in je eigen werkomgeving). Afhankelijk van wat jij nodig hebt, stel je jouw eigen leerroute samen en kies je voor leeractiviteiten die daarbij passen. Het bachelorprogramma richt zich op de tactische vraagstukken in een zorgorganisatie. Je analyseert de ontwikkelingen binnen en buiten jouw organisatie en vertaalt dit naar het beleid en de processen op jouw afdeling. Tijdens de opleiding ga je op zoek naar innovatieve oplossingen en leer je om een verandering tot stand te brengen. Je wordt uitgedaagd om overstijgend te denken en jouw visie op de zorg te vormen.  

Werkvormen

In iedere onderwijsmodule voer je verschillende opdrachten uit. Alle lesstof krijg je aangeboden in onze digitale leeromgeving. Tijdens colleges wordt deze lesstof verder verdiept, onderbouwd en geïllustreerd met casussen uit de praktijk. Ook staan er intervisiebijeenkomsten op het programma, waarin je met je leergroep vraagstukken en dilemma’s uit jouw werkomgeving bespreekt.

Nieuwsgierig geworden naar onze digitale leeromgeving? Bekijk de demo-omgeving.

Leren op je werkplek

De opdrachten voer je met name uit op je eigen werkplek. Door deze nauwe aansluiting op de dagelijkse praktijk leer je daadwerkelijk om de competenties van management je eigen te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de begeleiding van een verandertraject
 • het opzetten van strategische personeelsplanning
 • het ontwikkelen van innovatieve diensten

De vraag van de cliënt of de markt is hierbij steeds richtinggevend voor je handelen en bepalend voor het resultaat.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Afstuderen

De opleiding sluit je af met een afstudeerproject. Hierbij kies je zelf een afgebakend managementvraagstuk waarin je verder werkt aan de ontwikkeling van je visie op het beroep.

Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van docenten uit uiteenlopende expertisegebieden. Samen met jouw mentor van de werkplek stem je af hoe jouw leerroute eruitziet en wat je nodig hebt om jouw opleiding succesvol af te ronden. Ook vanuit je eigen werkplek word je begeleid door een managementcoach.

Verder kun je op elk gewenst moment terecht in de online leeromgeving. Hierin vind je een uitgebreide selectie aan leermateriaal, achtergrondinformatie en oefen- en trainingsstof.

Meer weten over wat er tijdens de opleiding wordt verwacht van de werkgever en de managementcoach? Bekijk de informatie voor werkgevers.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.​​ ​​​​​

De bacheloropleiding Management in de Zorg start in februari en september. De verschillende modules zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere modules tegelijk te volgen. Tijdens een intakegesprek bepaal je samen met de docent wat voor jou de optimale leerroute is.

Duur van de opleiding en studiebelasting

De duur van de opleiding en de studiebelasting is afhankelijk van je instapniveau en het aantal modules dat je tegelijk volgt. Per module is de studiebelasting ongeveer 8 tot 10 uur per week. Start je met twee modules tegelijkertijd, dan kun je rekenen op een verdubbeling van deze studiebelasting.

Lesdag

Donderdag is de vaste opleidingsdag. Deze dag kan op verschillende manieren worden ingevuld. De ene week volg je een klassikale les, de andere week werk je, , bij de hogeschool of elders, aan een opdracht met je studiegroepje of heb je persoonlijk overleg met je docent.

Hogeschool Leiden biedt de opleiding Management in de Zorg aan op twee niveaus. Deze opleidingen sluiten op elkaar aan: Associate degree (Ad) en Bachelor degree (Bd). Na het afronden van de Ad kun je doorstromen naar de Bd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Opleidingsvariant Associate degree Bachelor degree
Focus Zelfsturend vermogen, zelforganisatie, operationeel leidinggeven Coachend leiderschap en management
Startniveau Operationeel Tactisch
Niveau vooropleiding Diploma mbo niveau 4 in de zorg of dienstverlening Ad-diploma of aantoonbaar vergelijkbaar niveau
Criteria voor werkplek Baan in de zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week ) Baan met leidinggevende en/of coördinerende taken  in de zorg, welzijnssector of maatschappelijke dienstverlening (min. 20 uur per week)

De Ad-opleiding voor werkende professionals is gericht op het verwerven van de competenties die een senior professional of leidinggevende op operationeel niveau nodig heeft. Bij de Bd-opleiding ligt de focus op het verwerven en ontwikkelen van competenties die een manager nodig heeft. Zo kun je op tactisch niveau een bijdrage leveren aan jouw organisatie. Bij de Ad ontwikkel je jezelf dus op operationeel niveau en bij de Bd op tactisch-strategisch niveau.

Doorgroeien in de sector zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening?

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens je bacheloropleiding kun je gebruik maken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken.

Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.