Studenten Pim, Ivo en Hjalmar | Opleiding tot Verpleegkundige voltijd | Hogeschool Leiden

''Ik wilde dankbaar werk doen, contact hebben met patiënten en echt iets voor hen betekenen''

Pim, Ivo en Hjalmar zijn vierdejaarsstudenten van de Opleiding tot Verpleegkundige en vertellen je de ins en outs van hun studietijd bij Hogeschool Leiden. Altijd al willen weten hoe onze mannelijke studenten het broederschap ervaren? Lees meer.

Pim: Ik wilde graag een opleiding en later ook een baan met veel afwisseling. Dat ik elke dag zou beginnen zonder dat ik wist waar ik aan toe zou zijn en waar ik zowel met mijn hoofd als met mijn handen bezig kon zijn. 

Hjalmar: Dat begrijp ik wel. Ik wilde vooral iets voor een ander doen. Wat ik merkte is dat veel mensen vaak toch wel aangeslagen uit het ziekenhuis komen. Ik bedacht mij toen dat als ik via deze weg een vervelende ervaring beter kon maken, ik dat wilde doen.

Ivo: Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik zag mijzelf niet elke dag achter een computer zitten, maar juist wat met mijn handen doen. Dat elke dag zo verschillend is, maakt en houdt dit werk voor mij bijzonder en leuk.

Studenten Pim, Ivo en Hjalmar | Opleiding tot Verpleegkundige voltijd | Hogeschool Leiden
V.l.n.r. Pim, Ivo en Hjalmar

Praktijkervaringen opdoen

Pim: Wat ik leuk vind aan de opleiding? Het enthousiasme van de docenten. Zij begeleiden mij en mede-studenten met veel waardering voor het vak. Daarnaast vind ik de simulatietrainingen super leerzaam. Deze geven je een beeld over wat je in de praktijk kunt verwachten. Op dit moment loop ik stage bij de acute opname van de psychiatrie en volg ik tegelijkertijd de minor Zorgmanagement. Ik merk dat ik het heel prettig vind dat ik praktijkervaring opdoe en ondertussen nog les krijg op school. 

Je kunt als verpleegkundige de ervaring van de patiënt beïnvloeden. Jij bent degene die aan het bed staat en dus ben jij degene die van een rot - of emotionele dag een betere kunt maken. Dat is een verantwoordelijkheid die veel betekent.

Hjalmar

Ivo: Ik loop op dit moment stage bij het Wit gele kruis op Aruba waar ik diabetes onder jongeren onderzoek en volg de minor Health and Development. Wat Pim net zei over praktijkervaring, ervaar ik ook zo. Ik kan mij daar zeker in vinden. Ik vind de casuïstiek opdrachten waarbij je je verdiept in een bepaald ziektebeeld één van de leukste dingen. Hiermee doe je kennis op die je nooit meer vergeet en dat is absoluut een meerwaarde tijdens je stages.

Hjalmar: Ik denk dat wij alle drie de praktijk heel leuk en leerzaam vinden. Ik heb zelf de minor Acute Zorg in het eerste half jaar gevolgd en loop nu stage in het Spaarne Gasthuis. De afwisseling in de praktijk is eigenlijk heel bijzonder. Ik werk niet allen op de chirurgische afdeling bij trauma, maar ook op vaat- en geriatrische trauma. Drie diverse specialismen waardoor je van alles wat meekrijgt.

Dit werk is belangrijk. Je betekent veel voor mensen en kunt hen het steuntje in de rug geven dat ze nodig hebben.

Pim

Mannenbroeders

Pim: Dat er meer vrouwen dan mannen in de Verpleegkunde werken en deze studie volgen, is niks nieuws. Ik denk toch dat vrouwen van nature wat zorgzamer zijn en dat de keuze voor een studie daarop vaak wordt gebaseerd. Veel mannen vinden het ook geen 'stoer' vak om te kiezen en zijn daardoor een beetje terughoudend. Maar deze opleiding is juist heel interessant voor mannen. Denk aan het werken met je handen, de actie en allerlei technische apparaten waar je levens mee kunt redden.

Hjalmar: Dat er minder mannen Verpleegkunde studeren heeft misschien ook te maken met het feit dat je nog lang niet alles weet als je aan de opleiding begint. Ik heb al in een ziekenhuis gewerkt, bij een huisartsenpost, in de psychogeriatrische zorg en in de wijkzorg. Maar er is nog zoveel meer dan dat. Het is een vak waar je zoveel meer mee kunt, denk bijvoorbeeld eens aan het werk als verpleegkundige bij defensie. 

Ik zou zeggen; gewoon doen! Wat heb je te verliezen? Je moet verder kijken dan de lessen die je misschien minder leuk vindt en kijken naar het grotere geheel. Denk aan alle mogelijkheden die je straks hebt.

Ivo

Later word ik...

Ivo: Ik wil sowieso doorstuderen, maar daarvoor wil ik nog wat ervaring op doen. Ik twijfel nog of ik naar de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) of het ziekenhuis in wil. Voor nu kan ik me het beste op beide oriënteren, waardoor ik uiteindelijk vast en zeker de goede keuze maak.

Ik denk dat een divers team waarbij de helft man is en de andere helft vrouw een voordeel is. Iedereen reageert namelijk anders. Zo merk ik dat mannen soms sneller de leiding nemen en vrouwen soms weer wat langer nadenken.

Pim

Hjalmar: Mijn ultieme droom is om te werken in de traumahelikopter, maar het lijkt mij ook leuk om verpleegkundig specialist te worden. Ik vind het vooral belangrijk dat je als verpleegkundige de optie hebt om eventueel door te studeren.

Pim: Ik vind het ook belangrijk dat je de optie hebt om door te studeren, maar zelf denk ik daar nu nog niet aan. Het liefst werk ik nu bij de GGZ en stroom ik later door naar de ambulancedienst. 

Als hbo-verpleegkundige kun je je eigen plan maken bij een casus. Om hier vervolgens samen met je collega’s over te sparren, maakt dit heel interessant.

Ivo

Tips om mee te nemen en niet te vergeten

Hjalmar: Neem gewoon een kijkje. Zoek eens contact met iemand uit je netwerk of kijk een keer een dagje mee. Doe je ding en wees vooral jezelf. Ga na waarom jij dit vak interessant vindt en hou die gedachte vast. 

Pim: Ik denk inderdaad dat dat veel verschil kan maken in hoe je tegen deze opleiding aankijkt. Eigenlijk moet je maling hebben aan de mening van anderen als ze horen dat je hbo-Verpleegkunde studeert. Je moet altijd doen wat jij leuk vindt en wat jou leuk lijkt. 

Ivo: Mijn tip? Ik denk dat je je gevoel moet volgen. Als dit past bij jouw karakter en interesses dan is dit de juiste studie voor jou. 

Hjalmar: Neem gewoon een kijkje. Zoek eens contact met iemand uit je netwerk of kijk een keer een dagje mee. Doe je ding en wees vooral jezelf. Ga na waarom jij dit vak interessant vindt en hou die gedachte vast. Pim: Ik denk inderdaad dat dat veel verschil kan maken in hoe je tegen deze opleiding aankijkt. Eigenlijk moet je maling hebben aan de mening van anderen als ze horen dat je hbo-Verpleegkunde studeert. Je moet altijd doen wat jij leuk vindt en wat jou leuk lijkt. Ivo: Mijn tip? Ik denk dat je je gevoel moet volgen. Als dit past bij jouw karakter en interesses dan is dit de juiste studie voor jou.

Hjalmar

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht

Laagdrempelig contact opnemen met onze mannenbroeders? Stuur een mailtje naar een van de onderstaande adressen met jouw vraag of opmerking. Pim, Ivo en Hjalmar nemen contact met jou op en helpen jou verder. 

[email protected] tav. Pim
[email protected] tav. Ivo
[email protected] tav. Hjalmar