Studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening presenteren

Opbouw studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Het onderwijs van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening is ingedeeld in projecten, trainingen en cursussen. We zijn een kleinschalige opleiding met oog voor onze studenten. Meer dan de helft van onze docenten werkt nog in het werkveld. Bij de projecten werk je in een kleine groep aan een beroepsproduct. In de cursussen staan theoretische concepten centraal en dagen we je uit een werkmodel bij een praktijksituatie toe te passen. De trainingen zijn vooral bedoeld om jezelf beter te leren kennen en je vaardigheden te vergroten. Je oefent met elkaar, doet rollenspellen en wordt soms uitgedaagd door een trainingsacteur.

Bekijk het overzicht met de opbouw van de periodes ( pdf, 441 KB )

Samenwerking opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening

De opleiding MWD vormt samen met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) de afdeling Social Work. We werken veel samen met de opleiding SPH. Kort gezegd is het verschil tussen deze opleidingen dat je bij MWD uitgaat van korte termijn hulp en er meer aandacht voor materiĆ«le hulp is. Bij SPH gaat het om een langer hulptraject, soms ook chronisch (langdurig) waarbij ook de medische kant wordt benadrukt. Aangezien de propedeuses van MWD en SPH bijna identiek zijn, kun je na het behalen van de propedeuse zonder studievertraging overstappen naar SPH.

Beroepenveld maatschappelijk werk en dienstverlening

Bij de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening werken we nauw samen met organisaties binnen het beroepenveld waarin jij straks gaat werken. Zo weet je zeker dat je tijdens jouw studie de kennis en vaardigheden ontwikkelt waar het werkveld om vraagt.

"Voor mijn huidige functie heb ik gewoon gesolliciteerd, maar ik kende de William Schrikker Groep al van mijn afstudeeronderzoek. Ik begeleid jongeren die met politie en justitie in aanraking zijn gekomen. Dat doe ik ambulant. Ik werk vanuit huis en zoek de jongeren op in hun eigen sociale omgeving. Het kader waarin dit plaatsvindt, is meestal gedwongen. Dat maakt het niet altijd even makkelijk. Het kan gebeuren dat je in de eerste gesprekken veel weerstand moet overwinnen. Gelukkig besteedt de opleiding veel aandacht aan agressie- en regulatietrainingen. Scholing hierin was erg belangrijk, het lukt het mij nu om de meeste jongeren mee te krijgen. Ook heb ik bij de hogeschool het schrijven van rapporten goed in de vingers gekregen. In de dagelijkse praktijk blijkt dat een voordeel."

Daan Peeters, Jeugdreclasseringswerker William Schrikker Groep

Studiebegeleiding

Tijdens de studie krijg je studieloopbaanbegeleiding (SLB). Tijdens het eerste jaar heb je vier gesprekken met een docent, waarbij je niet alleen de stand van zaken met elkaar bespreekt, maar ook afspraken maakt over hoe je de studie aanpakt. Studeren, samenwerken en dergelijke komen ook aan de orde tijdens de groepsgesprekken met veertien studenten tegelijk (je eigen SLB-groep).

Studiepunten

In een studiejaar kun je 60 studiepunten oftewel European Credits (EC) halen. Een EC staat gelijk aan 28 studie-uren. Met 60 EC behaal je het getuigschrift voor het eerste studiejaar, de propedeuse. De hoofdfase telt 180 EC. Aan het eind van het eerste jaar krijg je van je begeleidend docent, na overleg met jou, een studieadvies. Het wordt een bindend afwijzend studieadvies wanneer je minder dan 48 EC (van de 60) en/of bepaalde essentiële studie onderdelen niet hebt behaald. Je mag dan je opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten.

Vanaf studiejaar 2017-2018 gaan de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening samen in de opleiding Sociaal Werk. Hiermee spelen we in op wat er nu nodig is in de beroepspraktijk. Vanaf uiterlijk 1 november vind je op onze website alle informatie over deze nieuwe opleiding.