Alumnus Elise | Sociaal Werk | Hogeschool Leiden

"Ik vind het belangrijk om nu veel ervaring in de psychiatrie op te doen"

Elise begon aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), maar ontving als een van de eersten een Sociaal Werk-diploma. Ze vertelt over haar ervaringen en toekomstplannen. Lees haar verhaal.

Ik vind het heel vet dat ik een van de eersten ben die een Sociaal Werk-diploma in ontvangst mocht nemen. Toch voel ik mij eigenlijk meer een maatschappelijk werker in plaats van een sociaal werker. Omdat ik langer over mijn studie heb gedaan (4.5 jaar), zijn de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in mijn studietijd samengevoegd tot de opleiding Sociaal Werk (SW). Ondanks dat ik dus vier jaar lang MWD gestudeerd heb, ben ik nu een afgestudeerd sociaal werker.

Ik moet wel echt zeggen dat ik in mijn laatste half jaar Sociaal Werk nog heel veel heb geleerd. Ik heb namelijk het idee dat je bij de opleiding Sociaal Werk nog dieper ingaat op de stof. Daar ben ik dankbaar voor.  

Alumnus Elise | Sociaal Werk | Hogeschool Leiden

Mogelijkheden na je studie

Met dit diploma kun je alle kanten op. Het ligt er echt aan welke doelgroep jij zelf het leukst vindt. Je wordt opgeleid om mensen te begeleiden en te helpen in de maatschappij, zodat ook zij hierin een plekje kunnen vinden. Je kunt bijvoorbeeld mensen met een verslaving helpen, het ziektebeeld stabiliseren of de wijk ingaan om mensen op te zoeken die normaal niet zo snel om hulp vragen. Die mensen help je dan voornamelijk met het leven: dingen die voor ons heel gewoon zijn, maar die voor hen niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Elise

Tijdens de opleiding leer je om niet te oordelen en geen aannames te maken, maar om echt naar de persoon zelf te luisteren.

Elise

Interesse in de Geestelijke Gezondheidszorg

Ik vind zelf de GGZ heel interessant en dan met name de doelgroep jongvolwassenen. Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik weleens een snuffelstage in de GGZ gedaan en ook in mijn omgeving heb ik mensen meegemaakt met psychiatrische ziektes. Ik denk dat dit ervoor heeft gezorgd dat de GGZ mij heel erg is gaan boeien. Ik vroeg me toen namelijk al af hoe mensen met een psychiatrische ziekte dachten en hoe ik mijzelf nuttig kon maken voor hen. Op dit moment werk ik in de GGZ op de afdeling klinisch herstel waar ik vooral te maken krijg met mensen tussen de 30 en 80 jaar. Qua ziektebeeld vind ik psychoses erg interessant. Nu werk ik ook met mensen met psychoses, maar in de toekomst zou ik graag met jongvolwassenen willen werken die hiermee te maken hebben.

Elise

Het mooiste aan het werk in de GGZ vind ik dat ik hulp kan bieden aan iemand die zo in zijn of haar eigen wereld leeft.

Elise

Toekomstplannen

Ik ben vrij snel in de GGZ gaan werken en zit hier eigenlijk wel goed. Ik vind het belangrijk om nu veel ervaring in de psychiatrie op te doen, voordat ik verdere plannen ga maken voor de toekomst.  Mocht ik hier in de toekomst weggaan, zou ik graag meer de coachende kant op willen. Ik wil me dan meer bezig  houden met relaties en het zelfbeeld van mensen. Nu ben ik namelijk vooral bezig met het monitoren van het ziektebeeld, of het beter of juist slechter met iemand gaat. Ik denk dat ik in de toekomst  toch meer bezig wil zijn met relationele zaken waarbij ik dan de coachende rol vervul. Dus mensen in hun eigen kracht zetten. 

Elise

Ik denk dat het soms best wordt onderschat hoe belangrijk Sociaal Werk is voor de maatschappij. Ik denk dat sociaal werkers op hetzelfde level staan met de cliënten. Dit zorgt voor binding en dat is in dit werk onwijs belangrijk.

Elise

Tip voor studenten Sociaal Werk

Het belangrijkste is dat je als sociaal werker jezelf bent. Als jij je heel anders voor doet dan jij bent, dan word je ook niet serieus genomen. In de opleiding wordt ook echt benadrukt dat het belangrijk is dat je dicht bij jezelf blijft en dat je niet boven iemand hoeft te staan om dingen voor elkaar te krijgen. Alleen het luisteren naar iemand kan vaak al voldoende zijn. Heel vaak horen mensen je wel, maar  zie je dat ze niet luisteren en dat merken cliënten ook.

Als iemand agressief is, dan leer je vanuit de opleiding dat die agressie ergens vandaag komt en dat hier verschillende niveaus in zijn. Als je iemand gelijk naar zijn kamer stuurt, dan komt diegene daarna waarschijnlijk nog bozer terug. Maar als jij hem of haar even uit laat razen en kijkt en luistert naar die persoon, dan is het eigenlijk vaak gelijk al opgelost.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over de opleiding Sociaal Werk? Bekijk dan de opleidingspagina en de inschrijfinformatie.