Hogeschool Leiden

Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD): voltijd

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Laws

SJD-opleiding in het kort

Na de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) ga je werken op het snijvlak van hulpverlening en recht. Als sociaal juridische dienstverlener krijg je met veel verschillende vraagstukken te maken. Denk bijvoorbeeld aan: Wanneer heb ik recht op een bijstandsuitkering?,  Welke procedure moet ik doorlopen als ik asiel wil aanvragen in Nederland?, Hoe kan ik bezwaar maken tegen een juridisch besluit? Veel mensen ervaren al die regels en wetten als een ondoordringbaar oerwoud. Wil jij mensen die in de knel zitten, helpen om hun weg te vinden in de wet- en regelgeving? Dan is hbo SJD van Hogeschool Leiden iets voor jou.

Jouw toekomst na de opleiding SJD

Na je SJD-opleiding bij Hogeschool Leiden kun je terecht bij allerlei organisaties; want iedereen heeft te maken met regels en wetten. Veel mensen raken de weg totaal kwijt in al die verschillende wetten en regels. Als sociaal juridische dienstverleners (SJD’er) ben jij de deskundige die hierbij kan helpen. Hoe werken de procedures bij ontslag, uitkeringen, schulden, klachten, asiel of straf? De sociaal juridische dienstverlener is de deskundige. Welke richting je kiest, hangt af van je eigen interesse. Tijdens de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening helpen we je te ontdekken wat het beste bij jou past.

Sociaal juridische dienstverleners werken vaak in de non-profitsector. Met de hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) kun je onder andere gaan werken in SJD-functies bij:

 • Sociaal Raadslieden
 • Juridisch Loket
 • Sociale wijkteams
 • Sociale Dienst
 • Jeugdbescherming
 • Immigratie- en Naturalisatiedienst
 • Schuldhulpverlening
 • Slachtofferhulp
 • Asielzoekers- of vluchtelingencentrum
 • Reclassering of Bureau Halt
 • Gemeente
 • Woningcorporaties

Er zijn veel verschillende SJD-banen. Met je diploma SJD op zak kun je bij diverse (non-profit) organisaties aan de slag. Ook het takenpakket loopt uiteen. Jij kan bijvoorbeeld:

 • juridisch advies geven aan de werknemer die het niet eens is met zijn ontslag.
 • een plan opstellen om iemand van zijn schulden af te helpen en bemiddelen tussen je cliënt en de schuldeisers.
 • meedenken over een geschikte taakstraf bij het plegen van een strafbaar feit.
 • een asielaanvraag behandelen.
 • iemand helpen met het invullen van formulieren voor huurtoeslag.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Meer hierover lees je op de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Heb jij inmiddels een goed beeld van de SJD-opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Studiekeuzecheck!

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is SJD studeren iets voor jou?

Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) op hbo-niveau krijg je de kans om mensen te helpen. Vind je het leuk om problemen uit te pluizen? Heb je juridische interesse en ben je sociaal vaardig? Wil je recht en dienstverlening combineren? Dan zit je goed bij hbo SJD van Hogeschool Leiden.

Goed luisteren, analyseren, argumenteren en adviseren zijn belangrijke eigenschappen voor een SJD’er. Je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en je kunt objectief te werk gaan. In lastige situaties wil je graag mensen bijstaan, geef je niet snel op en zoek je naar de mogelijkheden in de wet. Het is belangrijk dat je een juridisch vraagstuk aan een cliënt kunt uitleggen en duidelijk advies kunt geven. Dit leer je allemaal tijdens je SJD-opleiding.

Taalvaardigheid
In SJD-banen is taal één van je belangrijkste gereedschappen; een goede beheersing van de Nederlandse taal is onmisbaar. Hogeschool Leiden besteedt daarom veel aandacht aan taalvaardigheid in de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening.

Vergelijkbare opleidingen met hbo SJD

Twijfel je of Sociaal Juridische Dienstverlening op hbo-niveau iets voor jou is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van sociale dienstverlening en recht. Vind je recht bijvoorbeeld interessant maar werk je later liever in het bedrijfsleven of op een advocatenkantoor? Dan past de opleiding HBO-Rechten waarschijnlijk beter bij jou. Juist meer geïnteresseerd in de sociale dienstverlening? Neem dan een kijkje bij Sociaal Werk.

Studieopbouw SJD-opleiding

Tijdens de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) maak je kennis met uiteenlopende beroepen. Je kunt als SJD-professional tenslotte bij allerlei organisaties aan de slag. In de eerste twee jaar van de opleiding SJD volg je in totaal acht blokken waarin je in elk blok kennismaakt met een typisch SJD beroep, zoals reclasseringsmedewerker of schuldhulpverlener. Je leert de theorie, oefent met praktijksituaties en je traint de vaardigheden die je nodig hebt om het beroep goed uit te kunnen oefenen. Soms individueel, soms in duo’s of in groepen. Altijd gericht op je beroep en afgestemd op wat jij op dat moment aankunt en moet weten. Dat is hbo SJD bij Hogeschool Leiden.

Als je de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) gaat volgen bij Hogeschool Leiden krijg je te maken met verschillende vormen van onderwijs, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan. Ook volg je tijdens de SJD-opleiding een aantal vakken samen met studenten uit andere opleidingen, op je eigen niveau. Dit zijn vakken waar je algemene vaardigheden leert, zoals gespreksvaardigheden en taal. Vanzelfsprekend dagen we je altijd uit om naar een hoger niveau te gaan.

Contactonderwijs

Met contactonderwijs bedoelen we al het onderwijs dat fysiek op de hogeschool (of een externe leeromgeving) wordt gegeven. Dat kunnen werkcolleges zijn, trainingen, projectbijeenkomsten, campustijd en individuele begeleidingsgesprekken.

Online onderwijs

Het online onderwijs is al het onderwijs dat je thuis kunt volgen. Denk aan online opdrachten, kennisclips, quizzen, toetsen, video-meetings, chats, online werkgroepen. Verder heb je online contact met je docenten en medestudenten van de opleiding SJD. Vaak is het online onderwijs ook een voorbereiding op de werkgroepen.

Onderwijs in de praktijk

Dit zijn alle activiteiten waarbij je juist buiten de school en in de beroepspraktijk bezig bent. Een voorbeeld hiervan is de HUBA-campagne, waarbij je met ondersteuning van de belastingdienst mensen gaat helpen met het invullen van hun belastingaangifte. Ook hebben we in elk blok gastsprekers uit de praktijk. Ook ga je in het derde jaar van de hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening tien maanden stagelopen bij een organisatie.

Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op jouw toekomstige baan. Hierbij is het belangrijk dat je leert hoe je de theorie in de praktijk kunt brengen. Daarom werk je in elk blok van de eerste twee jaar van hbo SJD aan de opbouw van je eigen portfolio. 

Wat kun je verwachten?

Om je eigen portfolio op te bouwen tijdens de opleiding SJD lever je wekelijks een opdracht uit de werkpraktijk van de SJD'er in. Denk aan het schrijven van een juridische adviesbrief of een script voor het voeren van een gesprek met je cliënt. Je krijgt feedback bij iedere opdracht die je inlevert die je direct kunt toepassen bij de vervolgopdrachten. De laatste drie opdrachten worden beoordeeld met een cijfer. 

Door deze actieve manier van SJD studeren word je elke week geprikkeld om met de stof aan de slag te gaan en de link met de praktijk te leggen. Zo blijf je scherp, up to date met kennis en bereid je je optimaal voor op je stagejaar en droombaan!

Het eerste jaar van onze Sociaal Juridische Dienstverlening-opleiding is verdeeld in vier blokken.

Blok 1

In het eerst blok van hbo SJD bij Hogeschool Leiden oriënteer je jezelf op jouw toekomstige beroep en werkveld. Wat doe je precies als sociaal juridisch dienstverlener? Wat is straks je rol? Welke competenties heb je hierbij nodig? Je krijgt SJD-vakken als inleiding in het recht en sociologie.

Blok 2

In blok 2 leer je alles van het werk van een woonconsulent bij een woningcorporatie. Je gaat je verdiepen in het verbintenissenrecht en onderzoekt onder andere hoe het huurrecht werkt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met buren die overlast veroorzaken?

Blok 3

Tijdens blok 3 van de opleiding SJD ga je aan de slag als SJD’er in de (jeugd)reclassering. Waarom plegen mensen strafbare feiten? Wat voor straffen kunnen er worden opgelegd aan jongeren en hoe begeleid je criminele jongeren?

Blok 4

In het laatste en vierde blok sluit je het eerste jaar van de SJD-opleiding af als bijstandsconsulent en maatschappelijk ondersteuner in een gemeente. Zo leer je of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering of huishoudelijke hulp. Ook leer je hoe je het beste een slechtnieuwsgesprek houdt met een cliënt die wordt gekort op zijn uitkering omdat hij de regels niet goed heeft nageleefd.

Faculteitsbrede modules

In het eerste jaar van je studie SJD volg je ook modules die voor alle opleidingen binnen de faculteit Management en Bedrijf hetzelfde zijn. Deze modules volg je samen met studenten van andere opleidingen binnen de faculteit. Zo interviewde studenten voor het project 'De Kritische Blik' vrouwelijke Kamerleden voor een kinderboek over een maatschappelijk vraagstuk.

Benieuwd naar welke SJD-vakken je kunt verwachten in het eerste studiejaar? Bekijk een overzicht van het onderwijsprogramma en een voorbeeld van een weekrooster.

Studiepunten

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar van de Sociaal Juridische Dienstverlening op hbo-niveau met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. We gaan ervan uit dat je alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar behaalt. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan bespreek je met je studiebegeleider of het realistisch is dat je deze studiepunten alsnog gaat halen in het volgende studiejaar. Daarbij maak je afspraken over hoe je dit gaat realiseren.

Overstappen?

Zit je bij onze SJD-opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

Na je propedeuse start je in de hoofdfase van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional. Je verdiept je in de materie, loopt stage en werkt toe naar het afstuderen.

Jaar 2

In het eerste blok van het tweede jaar van hbo SJD staat de beroepsrol van Sociaal Raadsman of Raadsvrouw centraal. Je verdiept je in het sociale zekerheidsrecht en je leert hoe je je cliënt het beste kan adviseren. In blok twee ga je in op het familierecht en gezondheidsrecht, waarbij je een training krijgt in conflicthantering. Het derde blok kruip je in de huid van een schuldhulpverlener van de gemeente en leer je hoe je iemand kunt motiveren om weer uit de schulden te komen. In het vierde blok en laatste blok van de opleiding SJD leer je vluchtelingen en migranten adviseren over hun verblijf. Begeleidende SJD-vakken zijn sociologie en omgaan met diversiteit.

Jaar 3

Het derde jaar van de hbo-opleiding SJD staat in het teken van je eigen beroepsontwikkeling in de praktijk. Je kiest zelf een stagebedrijf waar je in het derde jaar tien maanden gaat werken. Tijdens deze stage ontwikkel je de beroepscompetenties die je in verschillende SJD-banen nodig hebt. Een dag in de week ben je op de hogeschool voor werkbegeleiding. De begeleiding sluit aan op de werkzaamheden die je in de praktijk verricht. In het laatste blok van dit jaar voer je een onderzoeksopdracht uit op je stageplaats. Tevens krijg je een training Mediation.

Rianca ging tijdens haar stage bij "Leren met de Stad" | Op Locatie' in de praktijk aan de slag en zag toen pas hoe waardevol het werk als sociaal juridisch dienstverlener is. Benieuwd? Lees het verhaal van Rianca.

Jaar 4

In jaar 4 stel je de eerste twee blokken van jouw SJD-opleiding zelf samen. Je volgt in deze periode minoren (keuzevakken). De tweede helft van het jaar werk je aan een afstudeeropdracht bij een echte opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever bedenk je een product dat nuttig is voor de praktijk, zoals een voorlichting ‘omgaan met geld’ voor een schuldhulpverlenende instantie. Naast begeleiding vanuit de opdrachtgever is er een wekelijkse intervisie met andere studenten en een docent van de SJD-opleiding waarbij je je eigen voortgang bespreekt.

Binnen de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van Hogeschool Leiden geven we je een duidelijk beeld van de beroepsmogelijkheden in het SJD-werkveld. Naast de vaste vakken in het programma (major) van hbo SJD, is er ruimte die je zelf mag invullen: de minor. Het gaat om 30 EC, oftewel een half jaar studietijd. Wat je kiest, bepaal je zelf.

Je kunt je specialiseren in een bepaald aspect van je toekomstige beroep, zoals Internationaal recht, Bestuursrecht, Sociaal recht of Gezondheidsrecht. Maar je kunt er ook voor kiezen om over de grenzen van het vakgebied heen te kijken. Denk aan een minor Spaans, Ondernemen, Psychologie of Rechtsfilosofie. Er zijn veel mogelijkheden binnen de opleiding SJD, zolang het maar te maken heeft met je beroepsontwikkeling. Ook moet de stof van voldoende inhoudelijk niveau zijn.

Tijdens jouw SJD-opleiding word je begeleid door een team van deskundige docenten. Met het programmaonderdeel Connect! (studieloopbaanbegeleiding) willen we zorgen dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en op school. Daarnaast helpen we je om vanuit eigen motivatie en drijfveren keuzes te maken en je te verbinden aan onderstaande thema’s.

 • iDiscover - Leer je studie(genoten) kennen
 • iLearn - ‘Leren leren’ en leren samenwerken
 • iCreate - Initiatief tonen en creëren
 • iChoose - Keuzes leren maken

Met jouw persoonlijke coach spreek je regelmatig over het verloop van je studie SJD. Hij helpt jou met het bedenken van oplossingen voor de problemen die je tegenkomt en het benutten van kansen, zodat jouw persoonlijke interesses en jouw studie bij elkaar aansluiten.

Andere vormen van begeleiding

Naast studieloopbaanbegeleiding zijn er natuurlijk ook andere vormen van begeleiding tijdens jouw SJD-opleiding. Zo word je in het derde jaar begeleid tijdens je stage en krijg je in het vierde jaar ondersteuning bij het schrijven van je scriptie.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over SJD studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Word ook sociaal juridisch dienstverlener

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding SJD en popel je om zelf aan de slag te gaan?

Hbo SJD in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling. Wij bieden je alle mogelijkheden om jouw talenten optimaal te ontwikkelen. In je studie, maar ook daar buiten. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Ook krijg je de kans om een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs bijvoorbeeld door lid te worden van je opleidingscommissie of de centrale Studentenraad. Verder heeft de hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening samen met de opleiding HBO-Rechten een studievereniging Libra. De juridische studievereniging biedt haar studenten een combinatie van studeren, netwerken en gezelligheid.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.