Student Niels | Sociaal Werk | Hogeschool Leiden

"Uiteindelijk beviel het eerste jaar mij fantastisch en was het echt thuiskomen"

Vierdejaarsstudent Niels blikt terug en vertelt over de opleiding Sociaal Werk en realiteit. Benieuwd? Lees meer.

Net toen Niels (22) twijfelde of er wel een juiste hbo-opleiding voor hem was, hoorde hij over Sociaal Werk. Hij koos, heeft nooit meer getwijfeld en is nu afstudeerstudent. Niels blikt terug en vertelt over de opleiding en realiteit.

Ik heb hiervoor twee keer het eerste jaar van een andere opleiding geprobeerd. Dat was uiteindelijk toch niet mijn ding en hierdoor kwam ik in gesprek met een coach. Die ontdekte dat er een nieuwe opleiding bij Hogeschool Leiden kwam; Sociaal Werk. Ik vond het spannend, maar dacht wel dat het goed zou zijn voor mij om een wat bredere opleiding te kiezen. Zo had ik nog wat langer de tijd om te bedenken wat ik later wilde worden. Uiteindelijk beviel het eerste jaar mij fantastisch en was het echt thuiskomen.

Student Niels | Sociaal Werk | Hogeschool Leiden

Leren wat je wel en niet wil

Van te voren had ik eigenlijk niet echt een idee wat ik met deze studie kon worden. Het was heel breed en ik dacht gelijk aan maatschappelijk werker, maar dat is toch wel iets anders. Mijn precieze doel had ik dus nog niet voor ogen, maar ik wist wel dat ik dat hier ging vinden. 

Nu weet ik wel beter wat je allemaal met Sociaal Werk kan. Zo ben ik nu aan het nadenken over een toekomst in het medisch domein of als manager in de zorg. Dit is ontstaan door mijn derdejaarsstage in het LUMC. 

Niels

Een-op-een contact, gesprekken aangaan en de ander helpen om zichzelf te helpen. Dat is waar ik echt van geniet.

Niels

Tijdens de opleiding zijn we met veel professionals uit de praktijk in aanraking gekomen. Hierdoor leerde ik ook vrij snel wat ik uiteindelijk niet wilde doen. Zo heb ik bijvoorbeeld bij een psychogeriatrisch verpleeghuis stage gelopen en hierdoor wist ik dat ik later niet met ouderen wilde werken. Ook ben ik met een maatjes-project begonnen en hierdoor merkte ik dat dit het toch ook niet helemaal was. In mijn derde jaar heb ik stage gelopen als maatschappelijk werker in het LUMC en dit vond ik echt hartstikke leuk. Ik kreeg er energie van.

Voorbereiden op de praktijk

De leidraad van de opleiding is gespreksvaardigheden. Dit is de standaard tool die je gebruikt tijdens elke werkdag. Je leert dan hoe je een gesprek opbouwt en hoe je de juiste vragen stelt. Je leert kiezen tussen een suggestieve of niet suggestieve vraag, een open of gesloten vraag en je leert je aan te passen aan degene die je voor je hebt. Het bereid je dus heel erg voor op alle plekken waar je stage kan lopen. Van de reclassering en een psychogeriatrisch verpleeghuis tot een verslavingskliniek en een sociaal wijkteam; overal gebruik je gespreksvaardigheden. 

Niels

Het is fijn dat je je eigen stijl kan geven aan het vak gespreksvaardigheden. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij dit vak en het ook leuk vindt.

Niels

We oefenen de gespreksvaardigheden onder meer met elkaar in de klas. We krijgen scenario’s van de docent die in de praktijk echt kunnen gebeuren of gebeurd zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een scenario waarbij je een man moet vertellen dat als hij niet met zijn drugsgebruik stopt, hij uit zijn woning wordt gezet. Dat ga je dus brengen als sociaal werker en daar komt dan reactie op. Dat kan van lachen tot huilen tot agressie zijn. De docent geeft je eerst informatie, maar laat je daarna ook heel vrij om even een fout te maken en terug te kijken. Het is een manier om veilig te oefenen voordat je echt de praktijk in gaat.

Het is essentieel dat die vakken worden gegeven. Je hebt ook het vak ‘Gespreksvaardigheden V 'praten met kinderen’. Wij gingen voor dit vak zelf op zoek naar kinderen in de buurt. Je ging daar dan het gesprek mee aan over drie verschillende onderwerpen. Je oefent dus ook in het echt. Ondanks dat dit niet iedereen zijn ding is en niet voor iedereen is wat ze later willen doen, blijkt het vak toch belangrijk om te kunnen.  Bij bijvoorbeeld een situatie als huiselijk geweld, is de kans groot dat je het gesprek met kinderen aan moet gaan. Het voegt dus echt iets toe.

Stage in de praktijk

Door stage te lopen leer je de praktijk kennen. Ik heb stage gelopen in het LUMC in team Ouderbegeleiding op de afdeling maatschappelijk werk. Ik ging daar in gesprek met ouders, toekomstige ouders, en ouders met een ziek kind. Je draait op stage echt mee met het werk. De gesprekken gingen over wat er in die ouders omging, hoe ze hun leven hebben moeten aanpassen en verder hielp ik ze met praktische zaken; hoe moet je het regelen met werk? Waar heb je recht op? Waar kan je gebruik van maken? En hoe parkeer je je emoties als je bijvoorbeeld in gesprek gaat met een arts?

Niels

Voor alle eerstejaars die twijfelen of dit de opleiding is; ik zou de sprong wagen. Je kan hier veel ontdekken. Over jezelf, maar ook over een ander. Het is een opleiding waarbij je veel deelt met elkaar en dat voegt echt iets toe aan je carrière.

Niels

Klaar voor de praktijk

Op mijn stage zeiden ze dat ik niet onzeker overkwam, maar dat voelde ik wel. Soms twijfelde ik welke vraag ik nu moest stellen. Na het derde jaar lukte het mij beter om mezelf te bevestigen in de praktijk. Ik merkte dat ik meer zelfvertrouwen kreeg. Ik heb nu wel het gevoel dat ik een professional wordt én ben. 

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over de opleiding Sociaal Werk? Bekijk dan de opleidingspagina en de inschrijfinformatie.