Toegepaste Psychologie

Toegepaste Psychologie

Op welke manier ontwikkelt een mens zich? Hoe werkt het geheugen? Wat beïnvloedt ons en waarin verschillen mensen van elkaar? Bij de opleiding Toegepaste Psychologie ga je op zoek naar het antwoord op allerlei vragen over het gedrag van mensen; als individu en als ‘lid’ van verschillende groepen. Maar vooral leer je hoe jij die kennis kunt toepassen, bijvoorbeeld door middel van het maken en uitvoeren van een voorlichting of training of het uitvoeren van een coachingstraject.

Carrière en toekomst student Toegepaste Psychologie

Afgestudeerde toegepast psychologen van Hogeschool Leiden vind je in het bedrijfsleven, bij maatschappelijke organisaties en bij de overheid. Denk bijvoorbeeld aan werving- en selectiebureaus, HRM-afdelingen, arbodiensten of uitzendbureaus. Als professional geef jij antwoord op uiteenlopende vragen. Welke sollicitant is het meest geschikt voor een openstaande functie? Hoe zetten we een voorlichtingscampagne op om gezond gedrag te bevorderen? Welke maatregelen zorgen ervoor dat een woonwijk veiliger wordt ervaren?

Er worden drie rollen onderscheiden:

  • adviserend (bv. klantadviseur, consulent, wijkregisseur)
  • uitvoerend (bv. trainer, ambulant begeleider, docent)
  • ondersteunend (bv. psychodiagnostisch medewerker, onderwijsassistent)

Toegepast psychologen werken nauw samen met andere deskundigen, zoals pedagogen, personeelswerkers, beleidsmakers, leerkrachten, communicatiedeskundigen en (markt)onderzoekers.

Steeds meer beroepsmogelijkheden

Met de opleiding Toegepaste Psychologie kun je dus veel kanten op. De komende jaren raken organisaties steeds meer vertrouwd met wat toegepast psychologen voor de maatschappij kunnen betekenen. Dan blijken onze afstudeerders wellicht nog breder inzetbaar dan we nu kunnen inschatten.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Masterprogramma’s Universiteit Leiden

Wil je verder studeren aan de universiteit? Er zijn verschillende mogelijkheden om door te stromen naar een van de specialisaties binnen het masterprogramma Psychologie van Universiteit Leiden. 

Meer informatie over de aansluiting op het masterprogramma