Hogeschool Leiden

Toegepaste Psychologie

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Applied Psychology

In het kort

Als toegepast psycholoog ben je geïnteresseerd in het gedrag van mensen, maar ben je geen hulpverlener. Jij bent expert in hoe je gedrag van mensen beïnvloedt, beoordeelt en onderzoekt. Maar je weet vooral ook hoe jij die kennis in kunt zetten, bijvoorbeeld als trainer, coach of voorlichter. Na de studie kun je onder andere terecht op een afdeling personeel en arbeid, bij een justitiële jeugdinrichting, of in een wijkteam in een gemeente. Dat is de studie Toegepaste Psychologie in een notendop!

Decentrale selectie

Voor studiejaar 2019-2020 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de opleiding Toegepaste Psychologie. Heb jij jezelf uiterlijk 15 januari 2019 aangemeld via Studielink en voldoe je aan de toelatingseisen? Doorloop dan tijdig de stappen van de verplichte decentrale selectieprocedure. Meer hierover lees je op de pagina Inschrijving en toelating.

Jouw toekomst

Als toegepast psycholoog ben je breed inzetbaar. Na je opleiding kun je onder andere terecht bij maatschappelijke organisaties, in het bedrijfsleven en bij de overheid. Je ontwikkelt en geeft bijvoorbeeld trainingen, je zet een coachingstraject op of ondersteunt een wijkteam. Je rol is dus heel divers.

Met de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden kun je aan de slag bij allerlei organisaties. HRM-afdelingen, werving- en selectiebureaus, gemeenten, reclasseringbureaus, justitiële jeugdinrichtingen, de opvoedpoli, onderwijsinstellingen: waar eigenlijk niet?!

Je helpt hier antwoord te geven op uiteenlopende vraagstukken. Welke sollicitant is het meest geschikt voor een openstaande functie? Hoe zetten we een voorlichtingscampagne op om gezond gedrag te bevorderen? Welke maatregelen zorgen ervoor dat een woonwijk veiliger wordt ervaren? De opleiding Toegepaste Psychologie bereidt jou hier optimaal op voor.

Ook het takenpakket van een toegepast psycholoog kan behoorlijk uiteenlopen. Denk aan het begeleiden van assessments (hierbij breng je specifieke kenmerken en gedragingen van mensen in systematisch kaart), adviseren, coachen en het ontwikkelen en geven van trainingen en/of voorlichtingsactiviteiten (beide gericht op gedragsverandering). Maar je kunt bijvoorbeeld ook onderzoek doen naar de factoren die invloed hebben op de ‘arbeidsmotivatie’ van werknemers.

In grote lijnen zie je drie verschillende rollen terugkomen:

 • adviserend (bijvoorbeeld als klantadviseur, voorlichter, consulent, wijkcoach);
 • uitvoerend (bijvoorbeeld als trainer, begeleider, docent, sociaal ondernemer);
 • ondersteunend (bijvoorbeeld als psychodiagnostisch medewerker, casemanager).

Als toegepast psycholoog ben je nooit uitgeleerd. Ook als je al volop aan het werk bent, blijf je jezelf ontwikkelen, onder andere met behulp van vakliteratuur, wetenschappelijk onderzoek, congressen en intervisiebijeenkomsten.

Doorstromen naar de universiteit

Wil je na het hbo psychologie studeren aan de universiteit? Er zijn verschillende mogelijkheden om door te stromen naar een master op wo-niveau. Meestal volg je dan eerst een pre-masterprogramma, maar bij de opleiding Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een pre-universitaire minor. Je doorloopt hiervoor eerst een selectietraject.

Met de minor kun je drempelloos instromen naar één van de vijf niet-klinische specialisaties binnen het masterprogramma Psychologie van de Universiteit Leiden:

 • Applied Cognitive Psychology
 • Economic and Consumer Psychology
 • Social and Organisational Psychology
 • Occupational Health Psychology

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Toegepaste Psychologie echt bij je past. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer proeven van de sfeer en de inhoud van de opleiding zelf? Kom Proefstuderen. Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Reality Check!

De decentrale selectieprocedure van de opleiding Toegepaste Psychologie vervangt de wettelijke studiekeuzecheck. Je hoeft voor deze opleiding dus geen aparte studiekeuzecheck te doorlopen.

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden zijn er? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is Toegepaste Psychologie iets voor jou?

Vind jij het interessant om je te verdiepen in het gedrag van mensen? Om - samen met anderen - te onderzoeken hoe je dit gedrag positief kunt beïnvloeden? Durf jij te ontdekken wat jouw manier van denken is? En te kijken naar het effect van jou op anderen en andersom? Lijkt het je leuk om alles wat je leert meteen in de (school)praktijk toe te passen?

Bij de studie Toegepaste Psychologie analyseer en verwerk je regelmatig onderzoeksresultaten. Het is dan ook belangrijk dat je niet terugdeinst voor statistiek en dataverwerking. Ook werk je tijdens de studie aan opdrachten die soms behoorlijk confronterend kunnen zijn.

Durf jij te experimenteren en jezelf te ontwikkelen tot een professional die stevig in zijn schoenen staat? Dan is Toegepaste Psychologie bij Hogeschool Leiden iets voor jou!

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie iets voor je is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van gedrag en maatschappij. Help jij graag mensen die in de knel zitten en wil jij hen leren de regie te voeren over hun eigen leven? Bekijk de informatie van de opleiding Sociaal Werk. Spreekt de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Lees meer over het opleidingstraject Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs. Heb je meer interesse hoe je een organisatie het beste kunt adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van het HR-beleid? Misschien past de opleiding Human Resource Management dan beter bij jou.

Studieopbouw

Toegepaste Psychologie is een vierjarige bacheloropleiding die ook internationaal erkend is. Het voltijdse programma richt zich op het ontwikkelen van de kennis, vaardigheden en professionele houding die je in de praktijk nodig hebt. Het gedrag van mensen staat hierin centraal.

Nieuwsgierig naar de vakken die je kunt verwachten? Het programmaoverzicht geeft je een globaal overzicht. Wil je een uitgebreidere toelichting op de vakken, bekijk dan de online studiegids.

Bij de opleiding Toegepaste Psychologie ga je vanaf dag één zelf aan de slag. De theorie die je krijgt, pas je vaak meteen toe. Zo bedenk je in het eerste blok een voorlichting over gezond leven voor je opdrachtgever GGD Hollands Midden. De benodigde theorie doe je op in de colleges. Daarnaast staan er verschillende trainingen op het programma. Hierin leer je vaardigheden die je nodig hebt om jouw beroep straks met succes uit te oefenen. Denk daarbij aan vakken zoals gespreksvoering en observeren.

Wil jij alvast een indruk krijgen van de inhoud en het niveau van de opleiding Toegepaste Psychologie? Bekijk verschillende voorbeelden van onze werkvormen.

Competentiegericht onderwijs

Tijdens de opleiding ontwikkel je alle competenties die je nodig hebt om jouw beroep straks met succes uit te oefenen. Denk aan competenties zoals het beoordelen en beïnvloeden van gedrag, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek en professioneel werken.

Lees meer over de beroepscompetenties

In jaar 2 maak je tijdens beroepsoriëntatie kennis met het beroep van toegepast psycholoog. Meer hierover lees je bij Jaar 2, 3 en 4 (hoofdfase). In jaar 3 ga je op stage. Hierin breng je dat wat je hebt geleerd in de praktijk. Ook krijg je de kans om te ontdekken welke kant je graag op wilt. Je stage speelt ook een belangrijke rol in jouw ontwikkeling tot professional.

Bij Hogeschool Leiden kun je Toegepaste Psychologie volgen in twee varianten.

Reguliere voltijdopleiding

De voltijdopleiding Toegepaste Psychologie duurt vier jaar. Praktijkervaring doe je op via verschillende stageperiodes en door het uitvoeren van praktijkopdrachten in minoren en tijdens de afstudeerfase.

Duaal traject voor politiemedewerkers

De duale opleiding Toegepaste Psychologie duurt vier jaar. Deze opleidingsvariant biedt politiemedewerkers de gelegenheid om een praktijkgerichte opleiding te volgen. De kennis die ze hierbij opdoen, is in de dagelijkse werkomgeving meteen te vertalen naar praktische vaardigheden.

In het eerste jaar doe je veel kennis op over de basispsychologie. De leerstof bestudeer je eerst zelfstandig. Tijdens de werkcolleges ga je vervolgens aan de slag met wat je thuis hebt geleerd. Daarnaast werk je, samen met je medestudenten, aan vier verschillende projecten. De producten die je hierbij maakt (bijvoorbeeld een voorlichtingscampagne over overgewicht en een geheugentraining) sluiten aan bij de vraagstukken die je later ook in de praktijk tegenkomt. Je leert vaardigheden die echt bij een psycholoog passen zoals observeren, statistiek of gespreksvoering, maar ook algemene vaardigheden zoals rapporteren en Engels.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 48 en 60 European Credits (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. 1 EC staat hierbij voor +/- 28 studiebelastingsuren. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Toegepaste Psychologie toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Na het eerste studiejaar ga je verder met de hoofdfase van de opleiding. Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional en vanaf jaar 3 krijg je de kans om zelf de richting van je opleiding te bepalen.

Jaar 2

De opbouw van de eerste helft van jaar 2 is vergelijkbaar met jaar 1, alleen ga je ook een halve dag per week op ‘beroepsoriëntatie’. Hierin leer je de beroepspraktijk een beetje kennen. In het tweede halve jaar kies je voor een project binnen een van de drie afstudeerrichtingen (meer hierover lees je bij het onderdeel Kies je eigen richting).

Jaar 3

In het derde jaar loop je een half jaar stage. Dit kan bij allerlei organisaties, zowel in Nederland als in het buitenland. Je kan zelf een organisatie kiezen, maar de opleiding heeft ook veel adressen. Tijdens de stage kom je regelmatig naar de hogeschool, onder andere tijdens de terugkomdagen. Ook volg je een minor (keuzevak) die door onze opleiding wordt aangeboden. Denk aan thema’s zoals werken in het jeugdveiligheidsdomein, levenslooppsychologie, talentmanagement, sociaal ondernemen en training en coaching.

Jaar 4

Het eerste deel van het jaar volg je opnieuw een minor. Daarbij heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een minor van onze opleiding. Maar je kunt ook kiezen voor een minorprogramma bij een andere opleiding in binnen- of buitenland. Wil je na je bachelor doorstuderen aan de universiteit? Kies dan voor onze pre-universitaire minor. Hiermee kun je drempelloos doorstromen naar het masterprogramma Psychologie van Universiteit Leiden.

Het vervolg van het jaar staat in het teken van het afstudeertraject. Hiervoor maak je een beroepsproduct voor een opdrachtgever. Dat kan gaan om een training, een voorlichting, een onderzoek of iets anders.

Vanaf jaar 3 heb je bij de opleiding Toegepaste Psychologie de mogelijkheid om je te specialiseren in een van de drie afstudeerrichtingen. Je minor (verdiepend of verbredend), stage en afstudeertraject staan dan in het teken van jouw specialisatie. Wil je je niet specialiseren? Dan kies je zelf de richting van je stage, minoren en afstuderen.

Je kunt kiezen uit de volgende afstudeerrichtingen:

 • Sociale Veiligheid: richt zich op de oorzaken van crimineel gedrag en hoe dit gedrag positief beïnvloed of veranderd kan worden.
 • Arbeid en Organisatie: richt zich op de optimale ontplooiing van zowel individuele werknemers als de organisatie zelf, bijvoorbeeld door advies of andere interventies.
 • Sociaal Ondernemen: richt zich op het inzetten van de principes van positieve psychologie om groepen en wijken zichzelf te laten (op) bloeien.

Bij Hogeschool Leiden vinden we het belangrijk dat wij jou kennen en jij ons. Vanaf het eerste jaar word je meteen begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Meestal is dat tijdens alle studiejaren dezelfde persoon. Hiermee voer je gesprekken over jouw studievoortgang, motivatie, studievaardigheden en toekomstplannen. Zo bereid je jezelf voor op keuzes die echt bij je passen.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Word ook toegepast psycholoog

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Toegepaste Psychologie in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma aan waarin je samenwerkt met studenten van andere opleidingen aan allerlei verschillende vraagstukken. De opleiding Toegepaste Psychologie heeft ook een actieve studievereniging: MensSana. Deze vereniging organiseert onder andere interessante lezingen, workshops, symposia, trainingen, borrels, studiefeesten en andere activiteiten. Of je wordt lid van een studentenvereniging. Meer hierover lees je op Studeren in Leiden. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van de opleidingscommissie of de Studentenraad. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen. Je moet je om te beginnen inschrijven. Onze opleidingen kennen verschillende toelatingseisen. Controleer of jij de juiste vooropleiding hebt.