Hogeschool Leiden

Toegepaste Psychologie

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Applied Psychology

In het kort

Als toegepast psycholoog ben je geïnteresseerd in het gedrag van mensen, maar ben je geen hulpverlener. Jij bent expert in hoe je gedrag van mensen beïnvloedt, beoordeelt en onderzoekt. Maar je weet vooral ook hoe jij die kennis in kunt zetten, bijvoorbeeld als trainer, coach of voorlichter. Na de studie kun je onder andere terecht op een afdeling personeel en arbeid, bij een justitiële jeugdinrichting, of in een wijkteam in een gemeente. Dat is de studie Toegepaste Psychologie in een notendop!

Voor studiejaar 2018-2019 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de opleiding Toegepaste Psychologie. Heb jij jezelf uiterlijk 15 januari 2018 aangemeld via Studielink en voldoe je aan de toelatingseisen? Doorloop dan tijdig de stappen van de verplichte decentrale selectieprocedure. Lees meer hierover lees op de pagina Inschrijving en toelating.

Jouw toekomst

Als toegepast psycholoog ben je breed inzetbaar. Na je opleiding kun je onder andere terecht bij maatschappelijke organisaties, in het bedrijfsleven en bij de overheid. Je ontwikkelt en geeft bijvoorbeeld trainingen, je zet een coachingstraject op of ondersteunt een wijkteam. Je rol is dus heel divers.

Met de opleiding Toegepaste Psychologie kun je aan de slag bij allerlei organisaties. HRM-afdelingen, werving- en selectiebureaus, gemeenten, reclasseringbureaus, justitiële jeugdinrichtingen, de opvoedpoli, onderwijsinstellingen: waar eigenlijk niet?!  

Je helpt hier antwoord te geven op uiteenlopende vraagstukken. Welke sollicitant is het meest geschikt voor een openstaande functie? Hoe zetten we een voorlichtingscampagne op om gezond gedrag te bevorderen? Welke maatregelen zorgen ervoor dat een woonwijk veiliger wordt ervaren? De opleiding Toegepaste Psychologie bereidt jou hier optimaal op voor.

Ook het takenpakket van een toegepast psycholoog kan behoorlijk uiteenlopen. Denk aan het begeleiden van assessments (hierbij breng je specifieke kenmerken en gedragingen van mensen in systematisch kaart), adviseren, coachen en het ontwikkelen en geven van trainingen en/of voorlichtingsactiviteiten (beide gericht op gedragsverandering). Maar je kunt bijvoorbeeld ook onderzoek doen naar de factoren die invloed hebben op de ‘arbeidsmotivatie’ van werknemers.

In grote lijnen zie je drie verschillende rollen terugkomen:

 • adviserend (bijvoorbeeld als klantadviseur, voorlichter, consulent, wijkcoach);
 • uitvoerend (bijvoorbeeld als trainer, begeleider, docent, sociaal ondernemer);
 • ondersteunend (bijvoorbeeld als psychodiagnostisch medewerker, casemanager).

Als toegepast psycholoog ben je nooit uitgeleerd. Ook als je al volop aan het werk bent, blijf je jezelf ontwikkelen, onder andere met behulp van vakliteratuur, wetenschappelijk onderzoek, congressen en intervisiebijeenkomsten.

Doorstromen naar de universiteit
Wil je verder studeren aan de universiteit? Er zijn verschillende mogelijkheden om na je opleiding door te stromen naar een master op wo-niveau. Meestal volg je dan eerst een pre-masterprogramma.

Pre-universitaire minor

De opleiding Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden biedt in jaar 4 ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een pre-universitaire minor. Je doorloopt hiervoor eerst een selectietraject. 

Met de minor kun je drempelloos instromen naar één van de vijf niet-klinische specialisaties binnen het masterprogramma Psychologie van de Universiteit Leiden:

 • Applied Cognitive Psychology
 • Economic and Consumer Psychology
 • Social and Organisational Psychology
 • Occupational Health Psychology
 • School Psychology

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Toegepaste Psychologie echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer proeven van de sfeer en de inhoud van de opleiding zelf? Kom Proefstuderen én maak digitaal kennis met onze werkvormen

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden zijn er? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is Toegepaste Psychologie iets voor jou?

Vind jij het interessant om je te verdiepen in het gedrag van mensen? Om - samen met anderen - te onderzoeken hoe je dit gedrag positief kunt beïnvloeden? Durf jij te ontdekken wat jouw manier van denken is? En te kijken naar het effect van jou op anderen en andersom? Lijkt het je leuk om alles wat je leert meteen in de (school)praktijk toe te passen?

Bij de opleiding Toegepaste Psychologie analyseer en verwerk je regelmatig onderzoeksresultaten. Het is dan ook belangrijk dat je niet terugdeinst voor statistiek en dataverwerking. Ook werk je tijdens de studie aan opdrachten die soms behoorlijk confronterend kunnen zijn.

Durf jij te experimenteren en jezelf te ontwikkelen tot een professional die stevig in zijn schoenen staat? Dan is Toegepaste Psychologie iets voor jou!

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of Toegepaste Psychologie iets voor je is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van gedrag en maatschappij. Help jij graag mensen die in de knel zitten en wil jij hen leren de regie te voeren over hun eigen leven? Kijk dan eens bij de opleiding Sociaal Werk. Heb je meer interesse hoe je een organisatie het beste kunt adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van het HR-beleid? Misschien past de opleiding Human Resource Management dan beter bij jou.

Studieopbouw

Toegepaste Psychologie is een vierjarige bacheloropleiding die ook internationaal erkend wordt. Het voltijdse programma richt zich op het ontwikkelen van de kennis, vaardigheden en professionele houding die je in de praktijk nodig hebt. Het gedrag van mensen staat hierin centraal.

Wil jij een goede indruk krijgen van de vakken die je kunt verwachten tijdens de opleiding? Download het programmaoverzicht en bekijk een voorbeeld van hoe je dag eruit kan zien. 

Bij de opleiding Toegepaste Psychologie ga je vanaf dag één zelf aan de slag. De theorie die je krijgt, pas je vaak meteen toe. Zo bedenk je in het eerste blok een voorlichting over gezond leven voor je opdrachtgever GGD Hollands Midden. De benodigde theorie doe je op in verschillende colleges. Daarnaast staan er verschillende trainingen op het programma waarin jij jezelf de vaardigheden eigen maakt die nodig zijn om je beroep straks met succes uit te oefenen. Denk daarbij aan vakken zoals gespreksvoering en observeren.

Stages

In jaar 2 maak je tijdens beroepsoriëntatie kennis met het beroep. Meer hierover lees je bij Jaar 2, 3 en 4 (hoofdfase). In jaar 3 ga je op stage. Hierin breng je dat wat je hebt geleerd in de praktijk. Ook krijg je de kans om te ontdekken welke kant je graag op wilt. Je stage speelt ook een belangrijke rol in jouw ontwikkeling tot professional.

Bij Hogeschool Leiden kun je Toegepaste Psychologie volgen in twee varianten.

Reguliere voltijdopleiding

De voltijdopleiding Toegepaste Psychologie duurt vier jaar. Praktijkervaring doe je op via verschillende stageperiodes en door het uitvoeren van praktijkopdrachten in minoren en tijdens de afstudeerfase.

Duaal traject voor politiemedewerkers

De duale opleiding Toegepaste Psychologie duurt vier jaar. Deze opleidingsvariant biedt politiemedewerkers de gelegenheid om een praktijkgerichte opleiding te volgen. De kennis die ze hierbij op doen, is in de dagelijkse werkpraktijk meteen te vertalen naar praktische vaardigheden.

In het eerste jaar doe je veel kennis op over de basispsychologie. De leerstof bestudeer je eerst zelfstandig. Tijdens de werkcolleges ga je vervolgens aan de slag met wat je thuis hebt geleerd. Daarnaast werk je, samen met je medestudenten, aan vier verschillende projecten. De producten die je hierbij maakt (bv. een voorlichtingscampagne over overgewicht en een geheugentraining) sluiten aan bij de vraagstukken die je later ook echt in praktijk tegenkomt. Je leert vaardigheden die echt bij een psycholoog passen zoals observeren, statistiek of gespreksvoering, maar ook algemene vaardigheden zoals rapporteren en Engels.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 48 en 60 European Credits (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. 1 EC staat hierbij voor +/- 28 studiebelastingsuren. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Toegepaste Psychologie toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Na het eerste studiejaar ga je verder met de hoofdfase van de opleiding. Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional en vanaf jaar drie krijg je de kans om zelf de richting van je opleiding te bepalen.

Jaar 2

In jaar twee ga je een halve dag per week op ‘beroepsoriëntatie’: je leert hier de beroepspraktijk een beetje kennen. Daarnaast is het eerste half jaar vergelijkbaar met jaar 1. In het tweede halve jaar kies je voor je project uit een van de drie afstudeerrichtingen (meer hierover lees je bij het onderdeel Kies je eigen richting).

Jaar 3

In het derde jaar loop je een half jaar stage. Dit kan op allerlei verschillende plekken, zowel in Nederland als in het buitenland. Je kan zelf een organisatie kiezen, maar de opleiding heeft ook veel adressen. Tijdens de stage kom je regelmatig naar de hogeschool, onder andere tijdens de terugkomdagen.  Ook volg je een minor (keuzevak) die bij onze opleiding  wordt aangeboden. Denk aan thema’s zoals werken in het jeugdveiligheidsdomein, levenslooppsychologie, talentmanagement, sociaal ondernemen en training en coaching.

Jaar 4

Het eerste deel van het jaar volg je opnieuw een minor. Daarbij heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een minor van onze opleiding (zie toelichting jaar 3), maar je kunt ook kiezen voor een minorprogramma bij een andere opleiding van Hogeschool Leiden, of bij een andere hogere onderwijsinstelling in binnen- of buitenland. Heb je de ambitie om na je bachelor verder te leren bij de universiteit? In samenwerking met Universiteit Leiden bieden we ook een pre-universitaire minor aan waarmee je kunt doorstromen naar de één van de vier niet-klinische specialisaties binnen het masterprogramma Psychologie. Meer hierover lees je onder Jouw toekomst. 

Het vervolg van het jaar staat in het teken van het afstudeertraject. Hiervoor maak je een beroepsproduct voor een opdrachtgever. Dat kan gaan om een training, een voorlichting, een onderzoek of iets anders, maar wel altijd iets waar de opdrachtgever iets aan heeft.

Vanaf jaar 3 heb je bij de opleiding Toegepaste Psychologie de mogelijkheid om je te specialiseren in een van de drie afstudeerrichtingen. Je volgt dan een verdiepende of verbredende minor (keuzevak) en doet je stage en afstuderen ook in deze richting. Wil je je niet specialiseren? Dan kies je zelf stage, minoren en afstuderen.

Je kunt kiezen uit de volgende afstudeerrichtingen:

 • Sociale Veiligheid: richt zich op de oorzaken van crimineel gedrag en hoe dit gedrag positief beïnvloed of veranderd kan worden.
 •  Arbeid en Organisatie: richt zich op de optimale ontplooiing van zowel individuele werknemers als de organisatie zelf, bijvoorbeeld door advies of andere interventies.
 • Sociaal Ondernemen: richt zich op het inzetten van de principes van positieve psychologie om groepen en wijken zichzelf te laten (op) bloeien.

Bij Hogeschool Leiden vinden we het belangrijk dat wij jou kennen en jij ons. Vanaf het eerste jaar word je meteen begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Meestal is dat tijdens alle studiejaren dezelfde persoon. Hiermee voer je je gesprekken over je studievoortgang, motivatie, studievaardigheden en toekomstplannen. Zo bereid je je voor op keuzes die echt bij je passen. Door te kiezen voor de opleiding Toegepaste Psychologie, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds.

Studeren met een functiebeperking

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking (zoals ADHD en dyslexie) en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina’s van de Studentendecaan.

Word ook toegepast psycholoog

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Toegepaste Psychologie in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma aan waarin je samenwerkt met studenten van andere opleidingen aan allerlei verschillende vraagstukken. De opleiding Toegepaste Psychologie heeft ook een actieve studievereniging: MensSana. Deze vereniging organiseert onder andere interessante lezingen, workshops, symposia, trainingen, borrels, studiefeesten en andere activiteiten. Of je wordt lid van een studentenvereniging. Meer hierover lees je op Studeren in Leiden. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van de opleidingscommissie of de Studentenraad. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen. Je moet je om te beginnen inschrijven. Onze opleidingen kennen verschillende toelatingseisen. Controleer of jij de juiste vooropleiding hebt.