Hogeschool Leiden

Van het mbo naar hbo - Sociaal Werk

Heb jij een mbo-diploma niveau 4 en wil je graag verder studeren? Drie studenten met een mbo-achtergrond maakten de overstap naar de hbo-opleiding Sociaal Werk (SW) van Hogeschool Leiden. Zij delen hun ervaringen.

Hannah de Bruin (21) is tweedejaarsstudent SW en studeerde hiervoor mbo Sociaal-maatschappelijk dienstverlener. Tim Versluis (31) behaalde zijn diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening (nu SW) en werkt nu op de acute dagbehandeling van een GGZ-instelling. Paria Khabazi (27) behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (nu SW) en werkt als coördinator bij GGZ Rivierduinen.

Hannah de Bruin

In de eerste periode wist ik niet of ik het wel goed deed. Maar toen kreeg ik mijn cijfers: allemaal voldoendes. Ik dacht: ‘Oh ja ik kan het dus wel’. Ik heb mijn propedeuse ook in het eerste jaar gehaald.

Hannah de Bruin

Hoe is studeren op het hbo anders dan op het mbo?

Hannah: “De lesstof is vooral anders. Het is meer, maar je gaat ook dieper in op de inhoud. Ik vond het gelijk interessant: je krijgt eerst een stuk theorie en gaat daar dan zelf mee aan de slag. Ik had wel onderschat hoe goed je moet plannen, dat is echt belangrijk. Op het mbo hoefde ik dat amper, dat is nu wel anders. Net als het leren voor tentamens trouwens.”

Paria: “Je huiswerk niet maken kan nog steeds, maar dan snijd je jezelf in de vingers. Dat was echt even wennen. Ook zijn je medestudenten op het hbo wat serieuzer: mensen komen om te leren; er ligt veel meer verantwoordelijkheid bij jezelf.”

Tim: “Mijn klasgenoten waren ook heel anders. Ze gaan voor méér dan een zesje. Het hbo is een snelkookpan: je behandelt meer stof en moet dus geconcentreerder werken. Het is veel meer écht studeren. Als voorbeeld: ik kan al mijn tentamens op het hbo herinneren, van het mbo weet ik niet eens meer of ik toetsen had.”

Paria Khazabi

Het hbo paste echt bij me. Je zit niet alleen in de boeken, maar het is ook veel praktijkwerk. Praktisch bezig zijn gaat me goed af en ik ben communicatief best sterk. Dat is in mijn werk belangrijk.

Paria Khazabi

Kan ik met dit hbo-diploma andere banen krijgen dan met een mbo-diploma?

Tim: “Het verschil in werk merk je vooral in de mate van verantwoordelijkheid. Als mbo’er doe je vooral uitvoerend werk. Als hbo’er wordt verwacht dat je ook rekening houdt met het grotere plaatje en dat je de rode lijn bewaakt. Je bekijkt het vanuit een helikopterview: wie is er betrokken of moet dat zijn.”

Paria: “Als hbo’er ben je vaker het aanspreekpunt voor complexe problematiek. Daarnaast verdien je zonder een hbo-diploma gewoon minder en heb je minder mogelijkheden om door te groeien. Voor mijn functie (coördinator) moet je een hbo-diploma hebben, anders kom je niet in aanmerking.”

Foto Paria Khazabi
Paria Khazabi

Hoe weet ik of de opleiding bij me past?

Tim: “Het past bij je als je interesse hebt of nieuwsgierig bent hoe de mens functioneert in de breedste zin. Dat is vrij onmisbaar. Je gaat je natuurlijk specialiseren, maar de eerste twee jaar is de basis heel breed. Je hebt generalistische kennis nodig. Ook al wil je bijvoorbeeld met verslaafden of gehandicapten werken, jeugd moet je ook boeien. Je moet het aan willen gaan om te leren over allerlei dingen als psychiatrie, sociologie, wetgeving, psychopathologie en ontwikkelingspsychologie. Vier jaar is lang als je een specifieke focus hebt maar daar niet aan kan werken.”

Hannah: “Het is ook belangrijk dat je openstaat voor samenwerking. Je doet veel in projectgroepen en er zijn altijd mensen die lastig zijn of het minder leuk maken. Daar moet je mee dealen, je weg mee vinden.”

Foto Hannah de Bruin
Hannah de Bruin

Als mbo’er kom je als iets oudere student bij jonge mensen in de klas. Je hebt net iets meer gezien en weet iets beter wat je wilt: je hebt bewuster gekozen. Die ervaring maakt je completer. 

Tim Versluis

Wat zou je verder aanraden?

Hannah: “Direct beginnen met de opleiding serieus te nemen en vanaf het begin plannen: zorg dat je niet achter komt. In de eerste weken met de klas is het verleidelijk om vooral te keten. Het is natuurlijk ook belangrijk om lol te hebben, maar in je vrije tijd moet je ook lezen. Omdat je meer vrij bent dan op het mbo denken mensen: ‘oh chill’. Maar je hebt een deel van die tijd ook echt nodig om je voor te bereiden. Vrije tijd is niet helemaal vrije tijd.”

Tim: "Mijn advies aan alle studiezoekers is: ga lezen, neem een voorsprong. Het lezen is leuk en echt belangrijk. Het heeft te maken met het zijn van student, maar ook gewoon interesse in het vak. Van elke pagina word je beter. En kijk online documentaires als ”Het beste voor Kees” en “De regels van Matthijs”. Als je tijdens het kijken merkt dat je er een mening over hebt of de drang voelt om dingen te veranderen of aan te sluiten…. Dat is een goede indicatie dat je de juiste opleiding hebt gekozen.”

Ook interesse om te starten met de opleiding? Bekijk de pagina van Sociaal Werk  en lees meer over de inhoud van de opleiding. Of kijk op de pagina Inschrijven en toelating  voor de aanmeldprocedure en toelatingseisen.