In een speciale tijdschriftenkast liggen vakbladen.

Over

Thema

Geslaagde training van Kenniscentrum VEER smaakt naar meer

Kennis opdoen en tegelijkertijd praktische veranderingen in de praktijk doorvoeren? Dat is het doel van actieonderzoek. Binnen Kenniscentrum Vitaliteit en Eigen Regie (VEER) hebben we veel kennis en ervaring met deze manier van onderzoek doen.

Deelnemers training actieonderzoek kenniscentrum VEER

Kennis opdoen en tegelijkertijd praktische veranderingen in de praktijk doorvoeren? Dat is het doel van actieonderzoek. Binnen Kenniscentrum Vitaliteit en Eigen Regie (VEER) hebben we veel kennis en ervaringen opgedaan met deze manier van onderzoek doen.  Actieonderzoek kan ook andere docenten en onderzoekers helpen om samen met de praktijk complexe problemen aan te pakken, aldus lector dr. Petra Siemonsma en docentonderzoekers dr. Lotje Bagchus en dr. Arlette Hesselink. Daarom bieden zij sinds kort een trainingen ‘Basisvaardigheden actieonderzoek’ aan, waarin docenten en onderzoekers op een interactieve manier kennismaken met actieonderzoek.  

Een groot succes

De eerste training met 11 deelnemers is net gestart en nu al een groot succes. De reacties van de deelnemers waren allemaal positief. Zo gaf één van de cursisten het volgende aan: ‘Deze ochtend heeft mij echt nieuwe inzichten gegeven! Ik ben al betrokken in een onderzoeksproject waarbij we actieonderzoek uitvoeren, maar ik zie nu pas goed hoe complex het eigenlijk is’. 

Wat leer je?

De training is voor alle docenten en onderzoekers die kennis willen maken met actieonderzoek. Sommigen zijn al bezig zijn met actieonderzoek en anderen hebben plannen hebben om ermee aan de slag te gaan. Tijdens de training Basisvaardigheden actieonderzoek leer je onder andere hoe je methodologisch, praktisch en ethisch verantwoord actieonderzoek uitvoert. Je maakt kennis met een breed scala aan werkvormen en verdiept je in je eigen rol als actieonderzoeker. Je brengt een complex probleem in waar je zelf mee aan de slag gaat. Na afronding van de training kun je deelnemen aan een leergemeenschap waarin je verder kunt leren over de praktijk van actieonderzoek.​​  

Drie actieve dagen

De training Basisvaardigheden actieonderzoek bestaat uit drie dagdelen verspreid over anderhalve maand, gevolgd door zes bijeenkomsten van een leergemeenschap verspreid over een jaar.  De thema's die in de bijeenkomsten aan bod komen zijn:  

  1. Kennismaking actieonderzoek ​ 
  2. Fasen en methoden binnen actieonderzoek ​ 
  3. Kwaliteit, rollen en producten van actieonderzoek

Voor de training maken de trainers Petra Siemonsma, Lotje Bagchus en Arlette Hesselink gebruik van het boek: Lieshout et al. Editie 2021. Actieonderzoek, Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen. ​Per bijeenkomst moet je rekening houden met een voorbereidingstijd van 2 tot 3 uur.  

Data

Dinsdagmiddag 13:00-17:00:

19 september, 3 oktober, en 31 oktober 2023.

Donderdagochtend 09:00-13:00:

25 januari, 8 februari, 29 februari 2024

(NB. De data van de leergemeenschap worden later ingepland) ​ 

Per training zijn er minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.  
De kosten zijn: intern € 650,- en extern € 750,- 
Tijdens de bijeenkomsten wordt gezorgd voor koffie, thee en versnaperingen. 

Meld jezelf ook aan!

Ben jij zelf docent en/of onderzoeker? Ben jij al bezig met actieonderzoek of heb je plannen om met actieonderzoek aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor de volgende training. 

Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Arlette Hesselink ([email protected]).