Sfeerimpressie lessen HRM

Human Resource Management (HRM): voltijd

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Arts

Opleiding HRM in het kort

Bij de opleiding Human Resource Management (HRM) denk je na over verschillende vraagstukken. Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit over 10 jaar? Welke consequenties heeft dat voor een organisatie? En voor medewerkers en werkzoekenden? Bij de opleiding Human Resource Management denk je na over dit soort vraagstukken. Je leert hoe je een organisatie het beste kunt adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van het HR-beleid. Ook ontdek je wat er nodig is om het beste uit mensen te halen. Ben jij klaar voor een toekomst als HR-professional?

Welke opleidingsvariant past bij jou?
Iedere student is anders. Daarom bieden we de bachelor HRM aan in verschillende varianten:

Meer over de verschillende varianten lees je bij het onderdeel Studieopbouw.

Jouw toekomst na hbo HRM in Leiden

In de huidige arbeidsmarkt vragen organisaties om flexibele en breed inzetbare medewerkers die snel kunnen inspelen op veranderingen. Andersom verwachten medewerkers ook veel van hun werkgever: een zinvolle en uitdagende werkomgeving, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en passende beloningen voor prestaties. Als HR-professional help je een weg te vinden in de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Je ondersteunt en adviseert organisaties bij thema’s zoals het aannemen en inhuren van personeel, het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim, beoordelen en belonen, talentontwikkeling en loopbaanbegeleiding. De Human Resource Management (HRM) bachelor van Hogeschool Leiden bereidt jou hier optimaal op voor.

Wat doet een HR-adviseur of HR-medewerker? Het werkgebied van HR-professionals is breed en je vindt ze in allerlei organisaties. Waar je gaat werken hangt af van je interesses en kwaliteiten. Voorbeelden zijn:

  • in het bedrijfsleven of bij een non-profitorganisatie
  • bij de overheid (denk aan ministeries, gemeenten, politie)
  • binnen de arbeidsbemiddeling (bij adviesbureaus op het gebied van werving en selectie, organisaties in de uitzendbranche, arbodiensten, bureaus voor re-integratie, etc.)
  • in de zorg- en welzijnssector (onder andere bij ziekenhuizen, revalidatiecentra en in de jeugdzorg)
  • als zelfstandig HR-professional of eigenaar van je eigen HR-adviesbureau

Net als het werkgebied, is ook het takenpakket van de HR-professional divers. Je kunt je bezighouden met allerlei thema’s, zoals:

  • werving en selectie van medewerkers en ontwikkeling van het arbeidsmarktbeleid
  • talentmanagement en scholingsvraagstukken
  • loopbaanontwikkeling en -begeleiding van individuele medewerkers of in teamverband
  • prestatie- en beloningsbeleid
  • advisering bij veranderingen in organisaties en implementatie van nieuwe werkwijzen en systemen

Tijdens je HRM-opleiding ontdek jij welke mogelijkheden er zijn en wat jou het meeste aanspreekt. Er zijn verschillende HRM-taken en -functies. Wil je straks bijvoorbeeld werken in een functie waarin je op individueel niveau aan de slag gaat met mensen, zoals bij loopbaancoaching en arbeidsbemiddeling? Of richt jij je liever op een organisatie als geheel, bijvoorbeeld als HR-adviseur of organisatieadviseur? Je kunt ook kiezen voor een functie waarin je het organisatieniveau overstijgt. Denk aan een overheidsorgaan of brancheorganisatie die zich bezighoudt met arbeidsmarktbeleid of wet- en regelgeving.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van HRM-beroepen. Ontdek wat jou het meest ligt tijdens je stage en je afstudeeronderzoek.

Het vakgebied van de HR-professional is continu in beweging. Het is daarom belangrijk dat jij ook na het behalen van je bachelor HRM op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen via vakliteratuur, onderzoek en nascholingen. Ook gaan sommige studenten na de HRM-opleiding verder met een master. Denk bijvoorbeeld aan bestuurskunde, personeelswetenschappen of psychologie aan de universiteit. Bij de meeste universiteiten doorloop je als hbo’er eerst een pre-master. De voorwaarden voor toelating verschillen per onderwijsinstelling.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of een HRM-opleiding op hbo-niveau echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Meer hierover lees je op de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding HRM en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Studiekeuzecheck!

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is HRM studeren iets voor jou?

Bij human resource management (HRM) draait het om de juiste balans tussen het zakelijke en het menselijke. Je ondersteunt, vervult een adviserende rol en ontwikkelt HR-beleid. Daarbij houd jij zowel de belangen van de organisatie als die van de medewerker in het oog. Als je HRM gaat studeren is het voor jou de uitdaging om mensen te stimuleren en te helpen om het beste te halen uit zichzelf en de werkomgeving.

Wat doet een HR-adviseur/-medewerker? Als HR-professional:

  • analyseer je graag en dring je snel door tot de kern van een probleem
  • heb je mensenkennis en een goede sensor voor wat zich onder de oppervlakte afspeelt
  • beschik je over uitstekende sociale vaardigheden en een flinke dosis overtuigingskracht
  • ben je een kritische denker die zelf ook goed tegen feedback kan
  • durf je knopen door te hakken en verantwoordelijkheid te nemen om tot resultaat te komen

Herken jij jezelf in dit beeld en heb je de ambitie om jouw kwaliteiten en vaardigheden verder te ontwikkelen? Dan is de opleiding Human Resource Management van Hogeschool Leiden iets voor jou!

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je nog of HRM de hbo-opleiding voor jou is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van mens en maatschappij. Vind je het interessant om het denken en het gedrag van mensen te bestuderen, en te leren hoe je hierop in kunt spelen? Misschien is de opleiding Toegepaste Psychologie dan iets voor jou. Of wil je dieper ingaan op hoe je een boodschap het kunt beste overbrengen zodat je jouw doel bereikt? Kijk dan eens rond bij de opleiding Communicatie. Spreekt het juridische deel je vooral aan en maak jij het liefste mensen wegwijs in verschillende wet- en regelgeving? Dan is het de moeite waard de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening te bekijken. 

Studieopbouw HRM voltijd

Bij de opleiding Human Resource Management (HRM) ligt het accent ieder jaar op een ander niveau van het beroep. Je begint met de uitvoerende taken van de HR-professional (operationeel niveau), zoals het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Vanaf het tweede jaar ga je aan de slag met HR-beleid en verschuift het accent naar complexere vraagstukken, zoals het analyseren van het ziekteverzuim (tactisch niveau). In de laatste fase van de HRM-opleiding leer je steeds strategischer te werk te gaan. Vraagstukken zijn dan bijvoorbeeld het vertalen van organisatiedoelstellingen naar strategisch HR-beleid (strategisch niveau).

De opleiding Human Resource Management (HRM) is te volgen in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor een studieprogramma dat goed aansluit op jouw opleidingsachtergrond, ervaring en persoonlijke situatie.

Voltijdopleiding (4 jaar)

Human Resource Management voltijd richt zich met name op studenten die net klaar zijn met hun opleiding in het voortgezet onderwijs.

Deeltijdopleiding (circa 20 weken per module)

De opleiding HRM in deeltijd is een beroepsopleiding waarbij je opgeleid wordt tot een breed inzetbare HR-professional. Het is een modulair programma opgebouwd uit 8 modules, waarbij er rekening gehouden wordt met dat je naast je studie werkt. Dit houdt in dat elke module een thema en een looptijd van circa 20 weken heeft.

Bij de hbo-opleiding HRM van Hogeschool Leiden ben je vanaf de start van het eerste jaar meteen al bezig met jouw toekomstige beroep. Je voert opdrachten uit in de praktijk, bijvoorbeeld door werkbezoeken, interviews en een oriëntatiestage. In de projecten behandelen we wisselende thema's. Alles wat je leert tijdens de colleges en trainingen, kun je hier direct toepassen. Ieder project staat er een andere praktijkcase centraal. Bij de ontwikkeling van het programma werken we samen met allerlei HR-organisaties. Zo bereiden we je zo goed mogelijk voor op wat er straks nodig is in het werkveld.

Onderwijsvormen

Bij Hogeschool Leiden studeer je op jouw manier. De opleiding HRM zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken ICT daarbij vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan. Als je HRM gaat studeren krijg je:

  • Contactonderwijs: denk hierbij aan hoor- en werkcolleges, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
  • Online onderwijs: vanuit huis een hoorcollege terugkijken? Veel colleges worden opgenomen en kun je gemakkelijk online bekijken. Denk verder aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats en online werkgroepen.
  • Onderwijs in de praktijk: dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de hogeschool en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn stages, externe projecten en afstuderen.

Studiebelasting

Elk studiejaar is opgedeeld in vier periodes van tien weken. De ingeroosterde lessen worden op vaste dagdelen aangeboden en bij een aantal hrm-vakken is aanwezigheid verplicht. Als je 4 dagen per week aan je studie besteedt, dan is de kans van slagen groot. Natuurlijk kan het zijn dat je meer tijd investeert omdat je het nodig vindt je basiskennis te versterken of je juist extra wil verdiepen. Er zijn studenten die minder tijd nodig hebben, maar dat is wel een uitzondering.

Een idee krijgen van de human resource management vakken die je kunt verwachten tijdens de opleiding? Het onderwijsprogramma van hbo HRM voltijd geeft je een globaal overzicht.

In het eerste jaar van je opleiding Human Resource Magement (HRM) maak je kennis met het vakgebied. Iedere periode werk je aan een ander thema: werving & selectie, presteren, ontwikkelen en opleiden. De HR-professional moet van veel markten thuis zijn. Daarom krijg je tijdens je HRM-studie les in communicatie (presenteren, schriftelijke taalvaardigheid en gespreksvoering) en onderzoek. Ook doe je financiële vaardigheden op en krijg je vakken als bedrijfskunde (management en financieel), arbeidspsychologie en arbeidsrecht.

In de trainingen werk je aan je vaardigheden en ontwikkel je competenties die je straks nodig hebt in je beroep. Denk aan interviewen, samenwerken, conflicthantering en onderhandelen, het schrijven van een nota of het opzetten van een onderzoek. Je oefent deze vaardigheden op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een rollenspel. Verder loop je in het eerste jaar ook een oriëntatiestage. Hierin ga je zes weken aan de slag bij een HR-organisatie.

Ook volg je in het eerste jaar van je HRM-opleiding modules die voor alle opleidingen binnen de faculteit Management en Bedrijf hetzelfde zijn. Deze modules volg je samen met studenten van andere opleidingen binnen de faculteit. Zo interviewde studenten voor het project 'De Kritische Blik' vrouwelijke Kamerleden voor een kinderboek over een maatschappelijk vraagstuk.

Benieuwd naar hoe je week eruitziet als je HRM gaat studeren in Leiden? Bekijk een voorbeeld van je weekrooster.

Studiepunten

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop je in het tweede jaar verder bouwt. We gaan ervan uit dat je alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar behaalt. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan ga je in gesprek met je studiebegeleider. Samen bekijk je of je deze studiepunten alsnog kan halen in het volgende studiejaar en maakt afspraken over hoe je dit gaat realiseren.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding HRM voltijd toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

In de hoofdfase van de hbo-opleiding HRM bouw je verder op de basis die je in het eerste jaar legt. Je ontwikkelt steeds meer een strategische blik.

Jaar 2

De eerste twee periodes van het tweede studiejaar staan in het teken van duurzaamheid. Hierbij volg je onder andere human resource management vakken op het gebied van duurzaam organiseren en participatie en vitaliteit. Ook werk je aan de vaardigheden die onmisbaar zijn voor een HR-professional. Denk bijvoorbeeld aan het houden van adviesgesprekken. In de derde en vierde periode loop je een stage van 20 weken.

Jaar 3

Je begint het studiejaar opnieuw met een stage van 20 weken. De focus in het derde jaar ligt op beleid en onderzoek, organisatieontwikkeling en internationalisering.

Jaar 4

In het vierde en laatste studiejaar volg je minoren (keuzevakken). Wat je kiest bepaal je zelf. De HRM-opleiding van Hogeschool Leiden biedt minoren aan op allerlei gebieden. Denk aan thema’s zoals loopbaanconsultancy, werken in en met groepen, HR-Analytic en leiderschap. Maar je kunt ook kiezen voor een minor bij een andere opleiding van Hogeschool Leiden of bij een andere (internationale) hogere onderwijsinstelling.

Het tweede deel van het jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht. Hiermee toon jij aan dat je alles in huis hebt om een succesvolle HR-professional te worden.

Tijdens de hbo-opleiding Human Resource Management (HRM) word je begeleid door een team van deskundige docenten. Met het programmaonderdeel Connect! (studieloopbaanbegeleiding) willen we zorgen dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en op school. Daarnaast helpen we je om vanuit eigen motivatie en drijfveren keuzes te maken en je te verbinden aan onderstaande thema’s.

  • iDiscover - Leer je studie(genoten) kennen
  • iLearn - ‘Leren leren’ en leren samenwerken
  • iCreate - Initiatief tonen en creëren
  • iChoose - Keuzes leren maken

Je spreekt jouw persoonlijke coach regelmatig over het verloop van je studie. Hij helpt jou met het bedenken van oplossingen voor de problemen die je tegenkomt en het benutten van kansen, zodat jouw persoonlijke interesses en jouw studie bij elkaar aansluiten. Tijdens groepsbijeenkomsten en coachingsgesprekken komen de thema’s aan bod. Daarnaast kun je een aantal digitale modules volgen die je hierbij ondersteunen. We starten elk thema met een ‘Powerday’.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Word ook HR-professional

Heb jij nu een goed beeld van de HRM-opleiding en popel je om zelf aan de slag te gaan?

Hbo HRM in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma en extra ruimte voor ondernemerschap. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. De opleiding Human Resource Management (HRM) heeft ook een eigen studievereniging: LSV Ingenium. Deze studievereniging organiseert leuke evenementen en studiegerelateerde activiteiten. Wil je een indruk krijgen van wat de vereniging allemaal onderneemt? Bekijk de Facebookpagina van LSV Ingenium.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen. Je moet je om te beginnen inschrijven. Onze opleidingen kennen verschillende toelatingseisen. Controleer of jij de juiste vooropleiding hebt.