Hogeschool Leiden

Human Resource Management

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Arts

In het kort

Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit over 10 jaar? Welke consequenties heeft dat voor een organisatie? En voor medewerkers en werkzoekenden? Bij de opleiding Human Resource Management denk je na over dit soort vraagstukken. Je leert hoe je een organisatie het beste kunt adviseren en ondersteunen bij het ontwikkelen en uitvoeren van het HR-beleid. Ook ontdek je wat er nodig is om het beste uit mensen te halen. Ben jij klaar voor een toekomst als HR-professional?

Jouw toekomst

In de huidige arbeidsmarkt vragen organisaties om flexibele en breed inzetbare medewerkers die snel kunnen inspelen op veranderingen. Andersom verwachten medewerkers ook veel van hun werkgever: een zinvolle en uitdagende werkomgeving, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en passende beloningen voor prestaties. Als HR-professional help je om een weg te vinden in de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Je ondersteunt en adviseert organisaties bij thema’s zoals het aannemen en inhuren van personeel, het voorkomen en terugdringen van het ziekteverzuim, beoordelen en belonen, talentontwikkeling en loopbaanbegeleiding. De opleiding Human Resource Management bereidt jou hier optimaal op voor. 

Het werkgebied van HR-professionals is breed en je treft ze aan in allerlei organisaties. Waar je gaat werken hangt af van je interesses en kwaliteiten. Voorbeelden zijn:

 • in het bedrijfsleven of bij een non-profitorganisatie
 • bij de overheid (denk aan ministeries, gemeenten, politie)
 • binnen de arbeidsbemiddeling (bij adviesbureaus op het gebied van werving en selectie, organisaties in de uitzendbranche, arbodiensten, bureaus voor re-integratie, etc.)
 • in de zorg- en welzijnssector (o.a. bij ziekenhuizen, revalidatiecentra en in de jeugdzorg)
 • als zelfstandig HR-professional of eigenaar van je eigen HR-adviesbureau

Net als het werkgebied na je opleiding, is ook het takenpakket van de HR-professional divers. Je kunt je bezighouden met allerlei thema’s, zoals: 

 • werving en selectie van medewerkers en ontwikkeling van het arbeidsmarktbeleid
 • talentmanagement en scholingsvraagstukken
 • loopbaanontwikkeling en -begeleiding van individuele medewerkers of in teamverband
 • prestatie- en beloningsbeleid
 • advisering bij veranderingen in organisatie en implementatie van nieuwe werkwijzen en systemen

Tijdens de opleiding ontdek je welke mogelijkheden er zijn en wat jou het meeste aanspreekt. Wil jij straks werken in een functie waarin je op individueel aan de slag gaat met mensen, zoals bij loopbaancoaching en arbeidsbemiddeling het geval is? Of richt jij je liever op een organisatie als geheel, bijvoorbeeld als HR-adviseur of organisatieadviseur? Je kunt ook kiezen voor een functie waar je het organisatieniveau overstijgt. Denk aan een overheidsorgaan of brancheorganisatie die zich bezighoudt met arbeidsmarktbeleid of wet- en regelgeving.

Het vakgebied van de HR-professional is continue in beweging. Het is daarom belangrijk dat jij ook na het behalen van je bachelordiploma op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen via vakliteratuur, onderzoek en nascholingen. Ook kiezen sommige studenten ervoor om na de studie verder te gaan met een master. Denk bijvoorbeeld aan bestuurskunde, personeelswetenschappen of psychologie aan de universiteit. Bij de meeste universiteiten doorloop je als hbo’er eerst een pre-master. De voorwaarden voor toelating verschillen per onderwijsinstelling.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Human Resource Management echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer proeven van de sfeer en de inhoud van de opleiding zelf? Kom Proefstuderen of ga op Meeloopdag met een van onze studenten. Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Studiekeuzecheck!

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden zijn er? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is Human Resource Management iets voor jou?

Bij human resource management draait het om de juiste balans tussen het zakelijke en het menselijke. Je ondersteunt, vervult een adviserende rol en ontwikkelt HR-beleid. Daarbij houd jij zowel de belangen van de organisatie als die van de medewerker in het oog. Voor jou is het de uitdaging om mensen te stimuleren en te helpen om het beste te halen uit zichzelf en de werkomgeving.

Als HR-professional:

 • analyseer je graag en weet je snel tot de kern van een probleem door te dringen
 • heb je mensenkennis en een goede sensor voor wat er zich onder de oppervlakte afspeelt
 • beschik je over uitstekende sociale vaardigheden en een flinke dosis overtuigingskracht
 • ben je een kritische denker die zelf ook goed tegen feedback kan
 • durft knopen door te hakken en verantwoordelijkheid te nemen om tot resultaat te komen

Herken jij jezelf in dit beeld en heb je de ambitie om jouw kwaliteiten en vaardigheden verder te ontwikkelen? Dan is de opleiding Human Resource Management iets voor jou!

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of Human Resource Management iets voor jou is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van mens en maatschappij. Vind je interessant om de het denken en het gedrag van mensen te bestuderen en te leren hoe je hierop in kunt spelen? Misschien is de opleiding Toegepaste Psychologie dan iets voor jou. Of wil je dieper ingaan op hoe je een boodschap het kunt beste overbrengen zodat je jouw doel bereikt? Kijk dan eens rond de opleiding Communicatie. Spreekt vooral het juridische deel je vooral aan en maak jij het liefste mensen wegwijs in verschillende wet- en regelgeving? Dan is het de moeite waard de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening te bekijken. 

Studieopbouw

Bij de opleiding Human Resource Management ligt het accent ieder jaar op een ander niveau van het beroep. Je begint met de uitvoerende taken van de HR-professional (operationeel niveau), zoals het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Vanaf het tweede jaar ga je aan de slag met HR-beleid en verschuift het accent naar complexere vraagstukken zoals het analyseren van het ziekteverzuim (tactisch niveau). In de laatste fase van de opleiding leer je steeds strategischer te werk te gaan. Vraagstukken zijn dan bijvoorbeeld het vertalen van organisatiedoelstellingen naar strategisch HR-beleid (strategisch niveau).

Een idee krijgen van de vakken die je kunt verwachten tijdens de studie? Bekijk een globaal overzicht van het onderwijsprogramma

Bij de opleiding Human Resource Management ben je meteen vanaf het eerste jaar al bezig met jouw toekomstige beroep. Je voert vanaf het begin gelijk opdrachten uit in de praktijk, bijvoorbeeld door werkbezoeken, interviews en een oriëntatiestage. In de projecten behandelen we wisselende thema's. Alles wat je leert tijdens de colleges en trainingen, kun je hier direct toepassen. Ieder project staat er een andere praktijkcase centraal. Bij de ontwikkeling van het programma werken we samen met allerlei HR-organisaties. Zo bereiden we je zo goed mogelijk voor op wat er straks nodig is in het werkveld.

Onderwijsvormen 

Bij Hogeschool Leiden studeer je op jouw manier. De opleiding zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan.

 • Contactonderwijs: denk hierbij aan hoor- en werkcolleges, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
 • Online onderwijs: vanuit huis een hoorcollege terugkijken? Veel colleges worden opgenomen en kun je gemakkelijk online bekijken. Denk verder aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats en online werkgroepen.
 • Onderwijs in de praktijk: dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de hogeschool en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn: stages, externe projecten en afstuderen.

Studiebelasting

Elk studiejaar is opgedeeld in vier periodes van elk tien weken. De ingeroosterde lessen, waarvan bij een aantal vakken er verplichte aanwezigheid is, worden op vaste dagdelen aangeboden. Als je 4 dagen per week aan je studie besteedt, dan is de kans van slagen groot. Natuurlijk kan het zijn dat je meer tijd investeert omdat je het nodig vindt je basiskennis te versterken of je juist extra wil verdiepen. Er zijn studenten die minder tijd nodig hebben, maar dat is wel een uitzondering. 

In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied. Iedere periode werk je aan een ander thema: werving & selectie, presteren, ontwikkelen en opleiden. De HR-professional moet van veel markten thuis zijn. Daarom krijg je les in communicatie (presenteren, schriftelijke taalvaardigheid en gespreksvoering), onderzoek en doe je financiële vaardigheden op. Ook krijg je vakken als bedrijfskunde (management en financieel), arbeidspsychologie en arbeidsrecht.

In de trainingen werk je aan je vaardigheden en ontwikkel je competenties die je straks nodig hebt in je beroep. Denk aan interviewen, samenwerken, conflicthantering en onderhandelen, het schrijven van een nota of het opzetten van een onderzoek. Je oefent deze vaardigheden op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een rollenspel. Verder loop je in het eerste jaar ook een oriëntatiestage. Hierin ga je zes weken aan de slag bij een HR-organisatie.

Benieuwd naar hoe je week eruit kan zien als je Human Resource Management studeert in Leiden? Bekijk een voorbeeld van je weekrooster.

Studiepunten

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. We gaan ervan uit dat je alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar behaalt. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan bespreek je met je studiebegeleider of het realistisch is dat je deze studiepunten alsnog gaat halen in het volgende studiejaar en maakt afspraken over hoe je dit gaat realiseren.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

In de hoofdfase van de opleiding bouw je verder op de basis die je in het eerste jaar hebt gelegd. Je ontwikkelt steeds meer een strategische blik.

Jaar 2

De eerste twee periodes van het tweede studiejaar staan in het teken van duurzaamheid. Hierbij volg je onder andere vakken op het gebied van duurzaam organiseren en participatie en vitaliteit. Ook werk je aan de vaardigheden die onmisbaar zijn voor een HR-professional. Denk bijvoorbeeld aan het  houden van adviesgesprekken. In de derde en vierde periode loop je een stage van 20 weken.

Jaar 3

Je begint het studiejaar opnieuw met een stage van 20 weken. De focus in het derde jaar ligt op beleid en onderzoek, organisatieontwikkeling en internationalisering. Het laatste blok van dit jaar volg je dan ook geheel in het Engels.

Jaar 4

In het vierde en laatste studiejaar volg je minoren (keuzevakken). Wat je kiest bepaal je zelf. De opleiding Human Resource Management biedt minoren aan op allerlei gebieden. Denk aan thema’s zoals loopbaanconsultancy, werken in en met groepen, HR-Analytic en leiderschap. Maar je kunt ook kiezen voor een minor bij een andere opleiding van Hogeschool Leiden of bij een andere (internationale) hogere onderwijsinstelling.

Het tweede deel van het jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht. Hiermee toon jij aan dat je alles in huis hebt om een succesvolle HR-professional te worden.

De studieloopbaanbegeleiding noemen wij Connect! Met Connect! willen we zorgen dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en school. Daarnaast helpen we je om vanuit eigen motivatie en drijfveren keuzes te maken en je te verbinden aan onderstaande thema’s.

 • iDiscover - Leer je studie(genoten) kennen
 • iLearn - ‘Leren leren’ en leren samenwerken
 • iCreate - Initiatief tonen en creëren
 • iChoose - Keuzes leren maken

Je spreekt jouw persoonlijke coach regelmatig over het verloop van je studie. Hij helpt jou met het bedenken van oplossingen voor de problemen die je tegenkomt en het benutten van kansen, zodat jouw persoonlijke interesses en jouw studie bij elkaar aansluiten. Tijdens groepsbijeenkomsten en coachingsgesprekken komen de thema’s aan bod. Daarnaast kun je een aantal digitale modules volgen die je hierbij ondersteunen. We starten elk thema met een ‘Powerday’.

Ben je benieuwd naar wie straks jouw docenten zijn?
Maak kennis met het docententeam

Studeren met een functiebeperking

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina’s van de Studentendecaan.

Word ook HR-professional

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en popel je om zelf aan de slag te gaan?

Human Resource Management in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling naast het reguliere programma. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. De opleiding HRM heeft ook een eigen studievereniging: LSV Ingenium. Deze studievereniging organiseert leuke evenementen en studiegerelateerde activiteiten. Wil je een indruk krijgen van wat de vereniging allemaal onderneemt? Bekijk de facebookpagina van LSV Ingenium.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen. Je moet je om te beginnen inschrijven. Onze opleidingen kennen verschillende toelatingseisen. Controleer of jij de juiste vooropleiding hebt.