Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Toegepaste Psychologie

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten voor studiejaar 2024-2025.

Aanmelden

Meld jezelf uiterlijk 15 januari 2024 aan via Studielink en voldoe je aan onderstaande toelatingseisen? Doorloop dan tijdig de stappen van de verplichte decentrale selectieprocedure.

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Decentrale selectie (numerus fixus)

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). Het maximale aantal studenten dat er in studiejaar 2024-2025 kunnen beginnen met de opleiding is 320 studenten. De opleidingsplaatsen worden verdeeld via een decentrale selectieprocedure (een proces van selectie en plaatsing dat door de onderwijsinstelling zelf wordt uitgevoerd). 

Bekijk de decentrale selectieprocedure

Let op: de uiterste aanmelddatum voor deze opleiding is 15 januari 2024. Heb jij je tijdig aangemeld via Studielink, dan ontvang je hierna via de mail meer informatie over het vervolg van de decentrale selectieprocedure. Houd daarom het mailadres (en bijbehorende spambox) dat je hebt doorgegeven in Studielink goed in de gaten.

Toelatingseisen

Je kunt worden toegelaten tot deze voltijdopleiding met:

  • Een mbo-diploma op niveau 4.
  • Een havodiploma, met profiel 'Natuur en Techniek', ‘Natuur en Gezondheid' of 'Economie en Maatschappij'.
  • Een havodiploma met profiel 'Cultuur en Maatschappij' met minimaal Wiskunde A of B. NB: Hogeschool Leiden biedt geen bijscholing aan voor wiskunde.
  • Een vwo-diploma met alle profielen.

Let op: voor deze opleiding geldt een decentrale selectieprocedure.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Toelatingseisen voor hogerejaars

Voor studenten die willen instromen en zich via studielink aanmelden als hogerejaarsstudent voor deze opleiding (ten behoeve van het tweede jaar of verder in de studie) maar op dit moment op een andere hogeschool een opleiding volgen, geldt het volgende:

Na inschrijving krijg je bericht over onze toelatingsprocedure (vereiste: een schriftelijke motivatie en studieplan). Uiterlijk 1 juli krijg je te horen of je wordt toegelaten als hogerejaarsstudent (eventueel onder voorbehoud van een behaalde propedeuse Toegepaste Psychologie bij een andere hogeschool). Goed om te weten: er worden hiervoor maximaal 12 studenten toegelaten.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

Studiekeuzecheck

Een opleiding moet bij je passen. Daarom heb jij recht op een studiekeuzecheck. Voor deze opleiding bestaat de studiekeuzecheck uit de Reality Check (niet verplicht). Heb jij een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid. Doe de Reality Check!

Jezelf optimaal voorbereiden op de studiekeuzecheck? Bekijk de pagina Hulp bij je studiekeuze.