Studenten letten goed op in het Laboratorium

Hoofdfase Chemie

De opleidingen van het Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO) zijn verdeeld in een propedeuse (het eerste jaar) en een postpropedeutische fase (drie jaar). Op deze pagina lees je meer over de hoofdfase van de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden.

Tweede jaar: verdieping

In het tweede jaar verdiep je de kennis die je tijdens je propedeuse hebt opgedaan. Alle elementen van de latere specialisaties (chemische analyses en organische specialisatie) zijn in de eerste drie perioden van dit jaar verwerkt. In elke periode staat een ander thema centraal, bijvoorbeeld ‘Synthese & Analyse’ en ‘Reacties & Mechanismen’.

Derde jaar: specialisatie chemische analyses of organische synthese

In het derde jaar volgt de specialisatie. Je werkt met verschillende studenten mee aan een project en volg je een minor naar keuze.

De opleiding kent twee specialisatierichtingen:

  • Analytische chemie: bepalen welke stoffen en in welke hoeveelheid deze in een product, voedsel, lucht, water of bodem zitten;
  • Organische chemie: nieuwe stoffen maken, zuiveren en analyseren.

Vierde jaar: stage in Nederland of daarbuiten

Het hele vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproject. Dit onderzoek voer je uit in een laboratorium in Nederland of in het buitenland. Je sluit het afstudeerproject af met een verslag, een presentatie en een eindgesprek.