Student Linn | Opleiding Chemie | Hogeschool Leiden

"Toen ik klein was deed ik altijd al allerlei dingen bij elkaar"

Als kind was studente Linn al geïnteresseerd in scheikunde. Inmiddels is ze bijna klaar met haar derde studiejaar van de opleiding Chemie en specialiseert ze zich in de richting Organische Chemie.

Student Linn | Opleiding Chemie | Hogeschool Leiden

Toen ik ging studeren, wist ik al meteen dat dit de studie was die ik wilde doen. Voor mij was de keuze snel gemaakt: Chemie bij Hogeschool Leiden. Er was daar een fijne sfeer, de docenten waren aardig en ik vind dit ook nog eens een mooie school. 

In het derde jaar heb je echt wel heel veel dagen praktijk, maar dat vind ik juist leuk.

Linn

Experimenteren

Toen ik klein was deed ik altijd al allerlei dingen bij elkaar. Ik combineerde bijvoorbeeld de restjes melk en suiker om te kijken wat er gebeurde. Dat deed ik eigenlijk met alles. Toen ik op de middelbare school voor het eerst het vak Scheikunde kreeg, vond ik dat al direct leuk. Ik wist vanaf toen dat ik dat zou gaan studeren. 

Favoriete vak

Chemie is erg veel scheikunde met een beetje wiskunde, biologie en natuurkunde erbij. Elke week hebben we een ander rooster. In de eerste twee studiejaren heb je praktijkblokken van vier uur en vanaf het derde jaar krijg je soms ook wel eens praktijkblokken van acht uur.

Mijn lievelingsvak is OST (Organische synthese theorie). Dat vak komt eigenlijk elk jaar wel terug. Verder heb je bijvoorbeeld rekenen & statistiek en BOC (Biologie en organische chemie). Ieder studiejaar heb je wel een beetje dezelfde vakken, maar je specialiseert je uiteindelijk in de richting die je kiest. 

In het derde jaar heb je echt wel heel veel dagen praktijk, maar dat vind ik juist leuk.

Linn

Na je studie

Ik wil zelf in een lab werken. Je hebt allerlei verschillende laboratoria. Een van de bekendste is natuurlijk Akzo Nobel. Hier kan je bijvoorbeeld verf, coatings of plastic maken. Ze zijn nu veel bezig met bio-afbreekbare plastics. Zelf wil ik volgend jaar stage lopen bij TNO. Medicijnen maken kan ook, maar dat doen ze niet echt in Nederland dus dan moet je naar het buitenland gaan.

Verder kan je gaan werken bij bedrijven als ingenieur. Je maakt of onderzoekt dan dingen. Of je kunt jezelf omscholen zodat je docent scheikunde kan worden. Dit vind ik ook heel interessant, want ik werk nu ook al als student-assistent. 

Als je scheikunde leuk vindt, is de opleiding Chemie wel echt iets voor jou.

Linn

Student-assistent

Ik geef de eerste- en tweedejaarsstudenten les en dit vind ik eigenlijk ook wel heel erg leuk. Assistenten zijn één of twee jaar ouder en die ondersteunen de docent. Voor de studenten is het vaak fijn om anderen studenten aan te spreken in plaats van gelijk de docent. Als student-assistent heb je zelf net ook die vakken gehad en dus kunnen we het net anders uitleggen in de hoop dat ze het dan beter begrijpen. 

Gouden studietip

De stof is best pittig. Het is geen makkelijke studie. Je moet gewoon veel willen en kunnen nadenken over getalletjes en bijvoorbeeld reacties die je moet opstellen. Het is echt wel belangrijk dat je gewoon naar je lessen gaat, je huiswerk maakt,  je goed voorbereidt en vragen stelt. Dan komt het echt goed.

Als je chemie leuk genoeg vindt en je gemotiveerd bent, is deze studie zeker wel te halen!

Linn

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht