Alumnus Bram| Opleiding Chemie | Hogeschool Leiden

"Ik vind het nu vooral nog heel fijn om in de praktijk bezig te zijn"

Bram studeerde af aan de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden. Inmiddels is hij werkzaam als analist bij Triade: een chemiebedrijf dat zich bezighoudt met het importeren en exporteren van synthetische kleurstoffen. Benieuwd naar zijn ervaringen?

Alumnus Bram| Opleiding Chemie | Hogeschool Leiden

Keuze voor Chemie

Na het behalen van mijn vwo-diploma, startte ik 2014 aan een studie. Nadat ik dit een jaar had gedaan, koos ik toch voor iets anders; Chemie. Chemie vond ik gewoon leuker en lag me beter dan de vorige opleiding die ik had gekozen. Ik switchte van opleiding, maar niet van school. Aan de keus voor de hogeschool heb ik gelukkig nooit getwijfeld. Ik woonde in de buurt, dus het lag om die reden al voor de hand dat ik voor Hogeschool Leiden zou gaan. Tijdens een bezoek aan een open dag werd die keuze bevestigd. Het voelde direct al goed op de hogeschool.

Na het succesvol behalen van mijn Propedeuse, koos ik aan de het einde van het tweede jaar voor de specialisatie Organische Chemie. Eigenlijk vanwege het iets bredere karakter van deze richting. Toch kan het raar lopen in een mensenleven, want na mijn afstuderen ben ik in de analytische kant van het chemische werkveld aan de slag gegaan. 

Werken na je opleiding

Ik werk nu bij een Chemiebedrijfje in het Westland dat qua personeelsomvang misschien wat klein is, maar qua aspiraties en ambities groot. Triade is sinds 1946 de enige Europese aanbieder op het gebied van importeren en exporteren van kleurstoffen. Met een klein team ontwikkelen we kleurstoffen voor onder andere textiel, leer, koelvloeistoffen voor auto’s en verf voor bloemen. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of wij kunnen er een kleurstof voor ontwikkelen. Triade is een van de weinige aanbieders op dit gebied en opereert in een internationale nichemarkt. Ik kan hier prima in mee bewegen. Want ondanks dat de hogeschool het onderwijsprogramma van Chemie in het Nederlands aanbiedt, was er tijdens mijn studie voldoende mogelijkheid om via stages en praktijkopdrachten internationale ervaring op te doen. 

Bram

Doordat veel literatuur in het Engels is en ik mijn scriptie ook om het Engels heb geschreven, vormt de Engelse taal tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden geen barrière.

Bram

Bij Triade werk ik binnen een klein team van ongeveer zeven collega’s. De meeste werken hier al ruim 20 of zelfs 30 jaar. Ik ben overduidelijk de jonge hond binnen het team, maar op het gebied van praktische lab-kennis en vaardigheden kan ik goed meekomen. Ik kan zelfstandig werken op de werkvloer en draai lekker mee in het werkproces. Het viel me echt 100% mee hoe snel ik me hier thuis voelde. Dat ik word omringd door zoveel kennis en ervaring vind ik juist fijn. Dat maakt mijn werk iedere dag interessant.

Voorbereiding op het werkveld

Terugkijkend op mijn studie vind ik dat de hogeschool mij goed heeft voorbereid op het werkende leven. Of ik de behoefte voel om weer terug naar de schoolbanken te gaan om meer en nieuwe kennis op te doen? Nee, voorlopig niet. Als alumnus van de hogeschool zou ik op termijn mogelijk nog wel gerichte kennis op willen doen rond het gebruik van bijvoorbeeld nieuwe lab-apparatuur. Maar ik vind het nu vooral nog heel fijn om in de praktijk bezig te zijn. 

Bram

Ik zou mijn stagebegeleider en stagedocent graag nog eens de hand schudden en willen bedanken voor hun intensieve begeleiding tijdens mijn afstudeertraject. Mede door het vertrouwen dat zij mij gaven, is het me gelukt mijn diploma te behalen.

Bram

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht