Bio- Informatica studenten aan het werk

Bio-informatica

Puzzelen achter de computer met gegevens over plant, mens en dier is de kern van bio-informatica. Vind je biologie interessant en lijkt het je leuk zelf computerprogramma's te schrijven? Dan is deze studie echt wat voor jou. Bio-informatici helpen wetenschappelijk onderzoekers bij onderzoek naar erfelijk materiaal (DNA) de oorzaak van erfelijke ziekten, het vinden van nieuwe medicijnen of het verbeteren van voedsel. Bio-informatica is een vrij nieuwe wetenschap. Onderzoeken worden steeds grootschaliger en verfijnder. Slim combineren van eigen testgegevens en bestaande informatie in databanken levert bedrijven beter en sneller resultaat. Er is dus steeds meer behoefte aan bio-informatici.

Toekomstmogelijkheden bio-informatici

Bio-informatici zijn gewild op de arbeidsmarkt! Al onze afstudeerders vinden nog tijdens hun studie of direct daarna een baan. Het werkveld van een bio-informaticus is breed. Veel bio-informatici gaan aan de slag in grote medische centra als het LUMC, het AMC of het UMCU. Of ze komen terecht bij universiteiten of bij onderzoeksinstellingen als TNO, NKI en LIACS. Maar bio-informatici zijn ook erg gewild bij farmaceutische bedrijven (bijvoorbeeld Pfizer of Crucell) en kleinere technologische bedrijven (zoals Keygene, Genencor, Baseclear). Ook de voedingsmiddelenindustrie, denk aan bedrijven als Unilever en DSM, heeft voldoende werk voor bio-informatici. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Wegwijs in biomedisch onderzoek

De afgelopen jaren is wereldwijd veel aandacht geweest voor biomedisch onderzoek, waardoor er veel onderzoekgegevens beschikbaar zijn. Om daarin wegwijs te worden, zijn bio-informatici hard nodig. Zij zorgen ervoor dat de data inzichtelijk worden en geschikt zijn voor analyse. 

Universitaire master

Bio-informatica is een van de weinige hbo-opleidingen waarmee je direct, zonder pre-master, door kunt stromen naar een universitaire master. De opleiding Bio-informatica van Hogeschool Leiden sluit aan op de masteropleiding van het LIACS (Universiteit Leiden en TU Delft), Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam. Je kunt in twee jaar de mastertitel verwerven. Bijna de helft van onze studenten kiest ervoor om direct door te studeren na hun bachelordiploma. 

"Welke genen van een koe bepalen het vetgehalte van de melk? Of welke genetische factoren bepalen samen de eigenschappen van een gewas? Aan de Universiteit van Wageningen worden antwoorden gezocht op heldere biologische vragen. De praktische toepassingen van bio-informatica staan bij ons centraal, ofwel data mining. In de enorme brij van gegevens zoeken we de eigenschappen die bijdragen aan gezonde voeding en leefomgeving en combinaties van eigenschappen die biotechnologische processen kunnen verbeteren en chemische processen kunnen vervangen. Studenten die bij ons hun master halen, worden onderzoeker. Om daarna het bedrijfsleven in te rollen. Daar is echt een enorme vraag naar dit soort mensen."

Peter Schaap, universitair docent aan Wageningen Universiteit, Laboratorium voor Microbiologie