Studenten letten goed op in het Laboratorium

Over

Thema

Meer aandacht voor vrouwelijke rolmodellen in de wetenschap en chemie

19 maart 2021 - Merel is tweedejaarsstudent Chemie en koos voor de specialisatie Analytische Chemie. Ze vertelt over haar opleiding, gemaakte keuzes en het initiatief van Sisters in science om meer aandacht te vragen voor vrouwelijke rolmodellen.

Merel | student Chemie - Hogeschool Leiden

"Ik ben een bèta-girl, altijd al geweest. De exacte vakken lagen me gewoon goed. Toen ik mijn MLO-opleiding aan het NOVA-college had afgerond, stond ik voor de keuze om te gaan werken of door te studeren. Ik koos vol overtuiging voor een hbo-studie Chemie. Na verschillende hogescholen meer in mijn eigen regio (red. Noord-Holland) te hebben bezocht, kwam ik uit bij Hogeschool Leiden. Qua reistijd niet de meest voor de hand liggende optie, maar na een bezoek aan de Open Dag wist ik dat ik voor Leiden zou gaan. Het gebouw, de campus en het contact met de docenten, voelde gewoon goed."

"Chemie bied je veel kansen in het aansluitende werkveld."

"Ik had al sinds het MLO in mijn hoofd dat ik voor de specialisatie Analytische Chemie zou kiezen omdat dat het beste past bij mijn interesses en ik mijzelf daar het beste in zie worden. Ik ben namelijk erg gefascineerd naar hoe een natuurkundig verschijnsel kan worden gebruikt om de wereld om ons heen te verbeteren. Daarnaast past deze richting het beste bij mijn sterke kanten. Ik houd namelijk erg van structuur en ordelijk werken. Tja, ik ben en blijf een bèta hè."

Laat je niet tegenhouden!

"De man/vrouw verhouding in mijn jaar is 65/35. Ik heb dat nooit als een belemmering gezien om niet te kiezen voor deze opleiding. Als Scheikunde je goed ligt en het lijkt je leuk en waardevol om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke problemen, wat houdt je dan in hemelsnaam tegen om niet voor Chemie te kiezen? Het stereotype beeld van een oude grijze man in een labjas wellicht? Of het ontbreken van vrouwelijke rolmodellen? Niet doen! Chemie bied je veel kansen in het aansluitende werkveld."

Sisters of science: meer aandacht voor vrouwelijke rolmodellen

"Dat neemt niet weg dat ik de actie van Sisters in science snap en waardeer, want er zijn nu eenmaal weinig vrouwelijke rolmodellen. Ik merk ook dat mijn omgeving soms moet schakelen: ‘He een meisje in een labjas!’, maar ik weet niet beter en ben er ergens ook wel trots op om een labjas te mogen dragen. Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat meiden andere competenties dan jongens met zich meebrengen in het lab. Meiden kijken vaak iets breder naar een onderzoeksvraag, terwijl jongens directer en duidelijker naar een oplossing toe werken. Beide invalshoeken zijn mijns inziens waardevol en complementair aan elkaar."

"Ik ben ergens ook wel trots om een labjas te mogen dragen."

"Chemie is echt mijn ding. Ik vind het oprecht een leuke opleiding en ben voorlopig nog niet uitgestudeerd. Van mbo, hbo naar Universitaire Master is het pad dat ik nu voor mijzelf heb uitgestippeld. Ach, wie weet ben ik wel mijn eigen rolmodel."

Meer weten

Lees meer over de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden.