Student Menno | Opleiding Chemie | Hogeschool Leiden

"Je moet willen weten hoe iets gemaakt wordt"

In 2021 behaalde Menno zijn bachelor in chemie. Na een stage van negen maanden bij AkzoNobel kreeg hij een baan aangeboden en ging hij aan de slag.

Student Menno | Opleiding Chemie | Hogeschool Leiden

Vroeger had ik de klassieke jongensdroom dat ik piloot wilde worden, maar tijdens de havo kwam ik steeds meer in aanraking met het vak scheikunde. Daar was ik goed in en dat vond ik heel interessant. Eigenlijk heb ik daardoor de keuze gemaakt om een hele andere kant op te gaan en ben ik Chemie gaan studeren aan Hogeschool Leiden. De voorliefde voor vliegtuigen is er trouwens wel nog steeds. AkzoNobel produceert en ontwikkelt ook vliegtuiglakken. Vliegtuigen en dus ook hun coating hebben te maken met extreme temperatuurverschillen in de lucht, zie daar maar eens een coating voor te ontwikkelen welke hiertegen bestand is. Dit soort onderzoeken zijn hele gave onderwerpen en zorgen er toch nog voor dat ik een link heb met hetgeen wat ik als jongensdroom heb gehad. 

De opleiding aan de hogeschool

In het eerste jaar van de studie Chemie leer je zowel over analytische chemie als organische chemie. Organische chemie moet je zien als 'koken met gevaarlijke stoffen' en analytische chemie is met apparatuur kijken naar de moleculen. Door over beide soorten chemie te leren, word je dus echt opgeleid als chemist. Halverwege het tweede jaar moet je een keuze maken tussen de twee richtingen en kun je je gaan specialiseren in de richting die jij het meest interessant vindt.

Je wordt opgeleid om met een bepaald niveau van respect om te gaan met stoffen die echt wel veel schade aan kunnen richten. Breaking bad taferelen, dat zit er dik in met Chemie.

Menno

Je wordt in de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden heel erg breed opgeleid en dat merken ze hier op de afdeling bij AkzoNobel, waar ik nu werkzaam ben, ook heel erg. Er hebben meerdere mensen hier stagegelopen vanuit allerlei scholen en ze merken gewoon dat wij van Leiden meer hands-on experience op het lab hebben. Wij zijn bekend met heel veel apparatuur, omdat Hogeschool Leiden al die apparatuur inkoopt. Het is niet alleen maar theoretisch, want je gaat vaak het lab op om met de aangeschafte apparatuur in aanraking te komen. In de eerste twee jaar ben je minimaal acht tot zestien uur per week aanwezig op het laboratorium van de hogeschool en daar kom je in aanraking met allemaal soorten chemie en chemicaliën.

Je komt er gewoon achter dat alles wat je om je heen ziet te maken heeft met chemie. Dan heb ik het over een muurverf die je bij de Praxis koopt en de coating die op je telefoon zit tot de yoghurt van Campina en de medicijnen in de farmaceutische industrie. Eigenlijk is chemie overal.

Menno

Mijn werk en de toekomst

Ik ben in september 2020 gestart met een stage van negen maanden bij AkzoNobel. Via LinkedIn kwam ik in contact met de CTO (Chief Technology Officer) van het bedrijf, die mij weer in contact bracht met mijn stageafdeling hier. Tijdens mijn stage heb ik een recept voor houtlijm geoptimaliseerd, zodat de productietijd van zestig uur teruggedrongen werd naar zeven uur. Ze waren hier dusdanig tevreden over mijn werk tijdens de stage dat ze me graag wilden houden. Eigenlijk ben ik het perfecte voorbeeld als ik het zo bekijk. Als je goed je best doet, laat zien wat je kan en waar je heen wilt, dan is binnen een stagebedrijf van alles mogelijk. 

Op de foto zie je de Formule 1 bolide van McLaren, waar AkzoNobel de lak voor sponsort. Toen de Grand Prix in Zandvoort plaatsvond, heeft het team ons bedrijf een bezoekje gebracht, wat natuurlijk ontzettend gaaf was. Hoe mijn werkdag er nu uitziet? Het ene moment zit ik achter de computer om resultaten te verwerken en het volgende moment sta ik op het lab met labhandschoenen aan en bril op om een stof in te wegen welke ontzettend gevaarlijk kan zijn voor mijn gezondheid als je niet weet hoe je hiermee om moet gaan. Dat is de realiteit, maar het is wel hetgeen waar je voor opgeleid wordt. Ik ben nu bezig met een project om een nieuw soort lak te ontwikkelen wat minder schadelijk is voor het milieu en de mens. We werken in een team met researchers en scientists, dat zijn voornamelijk mensen met een masterdiploma of PhD, zij zoeken de nieuwe chemie uit. Ik doe voornamelijk het praktische werk. Ik werk de recepten uit, onderzoek de reacties, controleer of en waar het eventueel fout kan gaan en rapporteer dit bij mijn projectleider.

Op dit moment is er een extreme vraag naar mensen met een chemische achtergrond. Je kunt nu overal aan het werk als je zou willen. Mijn doel is om mijn chemische kennis dusdanig op te bouwen dat ik door kan groeien naar een leidinggevende functie. Dat hoeft niet per se bij Akzo, maar voorlopig zit ik hier nog hartstikke goed.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina van hbo Chemie.