Hogeschool Leiden

Chemie: voltijd

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Science

In het kort

Heb jij interesse om scheikunde te studeren en vind je het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig is om van slootwater drinkwater te maken? Wil jij leren om ijzersterke plastics te maken, onderzoek doen naar methoden om vervuiling op te sporen en nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen? Dan is de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden iets voor jou! Hogeschool Leiden beschikt over diverse laboratoria, voorzien van moderne apparatuur en materialen. We leiden je op tot een chemisch analist die breed inzetbaar is in het werkveld.

Meer zien van de opleiding? Bekijk de complete documentaire op YouTube!

Jouw toekomst

Als chemisch analist ga je aan het werk in een vakgebied dat nooit stil staat. Chemici ontwikkelen nieuwe stoffen die nuttig zijn in het dagelijks leven. Je werkt aan steeds betere technieken en onderzoeksmethoden om stoffen aan te kunnen tonen en voert metingen uit. Uit de resultaten die je hebt verzameld, weet jij de juiste conclusies te trekken. In het tweede jaar van de opleiding Chemie kies je de specialisatie waarin je verder gaat. Ligt jouw toekomst in de analytische chemie of de organische chemie?

Voor afgestudeerden in Chemie ligt een loopbaan in de research voor de hand. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe producten of materialen voor verschillende toepassingen. Je kunt je kennis ook toepassen om onderzoeksmethoden te verfijnen en te verbeteren, zoals methoden om dopinggebruik aan te tonen. Je toekomstige werkgevers zijn bijvoorbeeld:

 • onderzoeksinstituten als TNO en RIVM;
 • de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;
 • laboratoria van bedrijven als Shell, Merck Sharp & Dohme (MSD), Solvay, Unilever en Akzo-Nobel.

Niet iedereen gaat in een chemisch laboratorium werken; je kunt ook ergens anders de slag, bijvoorbeeld als milieuadviseur bij de overheid, als verkoper van laboratoriumapparatuur of als medewerker in het (hoger) beroepsonderwijs.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van studenten die hun Bachelor of Science al op zak hebben? Jessica is onderzoeksingenieur bij TNO en vertelt je meer over haar baan en hoe ze hier terecht is gekomen.

 

Chemici ontwikkelen onderzoeksmethoden, maken nieuwe stoffen, voeren metingen uit en trekken uit de resultaten de juiste conclusies. Bij sporenanalyse in forensisch onderzoek is de kennis van chemici bijvoorbeeld heel belangrijk. Misschien wil je graag fundamenteel onderzoek doen en werk je mee aan een oplossing voor het broeikaseffect of een nieuw medicijn bij een universiteit of onderzoeksinstituut.

Maar je kunt ook een milieuvriendelijke verf ontwikkelen die niet bij één regenbui van het kozijn afspoelt bij een werkgever zoals Akzo-Nobel. Of onderzoeken hoe voedsel langer fris en gezond blijft bij DSM of Unilever kun je onderzoeken. Of je controleert of het Nederlandse water wel veilig is bij het Waterlaboratorium.

Wil jij een beter beeld krijgen van hoe het is om te werken als chemicus? Bram werkt voor het chemiebedrijf Triade en deelt zijn ervaringen met je.

Wil je na het afronden van je studie Chemie verder studeren? Met de hbo-opleiding Chemie van Hogeschool Leiden heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. Aansluitende masters zijn gericht op een verdere loopbaan in het wetenschappelijk onderzoek, in bijvoorbeeld materiaalkunde of medicijnontwikkeling. Maar een master kan je ook voorbereiden op een toekomst in beleidszaken, educatie of management. Studenten die doorstroomden werken vaak als promovendus bij een instelling voor wetenschappelijk onderzoek.

Onze studenten kunnen doorstromen naar een aantal opleidingen van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. In zes jaar behaal je dan zowel je hbo-diploma (Bachelor of Chemistry) als je master.

Hulp bij jouw online studiekeuze

Hoe kom je erachter of Chemie studeren echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Meer hierover lees je op de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Bij de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden is het verplicht om deel te nemen aan de Studiekeuzecheck.

Is Chemie studeren iets voor jou?

Is een laboratorium jouw ideale kantoorplek? Wil je veelzijdig, uitdagend en maatschappelijk nuttig werk doen? Ga jij graag op onderzoek naar nieuwe stoffen en is scheikunde jouw favoriete vak?

Chemisch analisten zijn nieuwsgierige mensen: ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe stoffen die in het dagelijks leven handig of nuttig zijn. Hierbij kun je denken aan medicijnen, cosmetica, kunststoffen, (schone) brandstoffen en lichtgewicht metalen. Ook houden chemici zich bezig met het onderzoeken van stoffen en het ontwikkelen van nieuwe technieken om dingen aan te kunnen tonen. Bij sporenanalyse in forensisch onderzoek is de kennis van chemici bijvoorbeeld heel belangrijk.

Jij wilt praktisch aan de slag en vindt het leuk om problemen in detail te onderzoeken en op te lossen. Daarnaast ben je een doorzetter, ook als je niet meteen het gewenste resultaat bereikt. Om plastics, de atmosfeer, vernieuwende verf en de effecten van afval op het milieu te kunnen bestuderen, zijn biologie en natuurlijk scheikunde essentieel. Maar ook natuurkunde en wiskunde komen aan bod. Aanleg voor exacte vakken is dus heel handig bij de opleiding Chemie.

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten? Lees het verhaal van Linn over haar keuzes, favoriete vakken en toekomstbeeld

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of een hbo-opleiding Chemie voor jou de juiste keuze is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Lijkt het je interessant om DNA-sporen te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Is biologie je lievelingsvak, maar werk je liever achter de computer dan in een lab? Misschien past de opleiding Bio-informatica dan beter bij je.

Studieopbouw

Om je op een scheikundige carrière voor te bereiden, leer je op de hogeschool zelf experimenten ontwerpen en uitvoeren in het lab. De benodigde theorie krijg je in hoor- en instructiecolleges. Je leert samenwerken met andere onderzoekers in projecten, de uitkomst van je experimenten analyseren en deze duidelijk opschrijven in verslagen. De laboratoria van de opleiding Chemie, zijn voorzien van moderne apparatuur. Alles is erop gericht je goed voor te bereiden op je loopbaan. Zo worden de opdrachten aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen uit de praktijk en weet je hoe het er straks in het echt aan toe gaat.

Om je voor te bereiden op jouw carrière als chemisch analist, leer je zelf experimenten ontwerpen en uitvoeren in het lab. De benodigde theorie krijg je in hoorcolleges. Binnen de opleiding werken we in thema’s, waarbij theoretische vakken de praktijkvakken ondersteunen. Je krijgt dus de juiste informatie op het juiste moment.

Ook leer je om samen te werken met andere onderzoekers in projecten, de uitkomst van je experimenten te analyseren en deze duidelijk opschrijven in verslagen en rapporten. Je wordt begeleid door je studieloopbaanbegeleider. Dit is een docent die je gedurende je studie bijstaat, vanaf dag 1 tot het moment dat je jouw diploma behaald.

Nieuwsgierig naar hoe het is om Chemie te studeren bij Hogeschool Leiden? Bekijk onze opleidingsdocumentaire op YouTube!

In het eerste jaar van de studie Chemie leg je de basis. In de eerste periode leer je de basishandelingen op een laboratorium veilig uitvoeren. Daarnaast wordt belangrijke chemische kennis, die je ook al op de havo hebt gehad, uitgelegd en verdiept. Ook krijg je wiskunde en natuurkunde, welke belangrijk zijn om de chemie te begrijpen. Tijdens de tweede periode ga je aspirine maken. In de derde periode doe je onderzoek naar de kwaliteit van water. De laatste periode leer je meer over de (bio)organische chemie.

Je bent gemiddeld 40 uur per week met je studie bezig. Voor zo’n 15 uur zijn er activiteiten gepland op school, de overige tijd deel je zelf in. Je bereidt zelfstandig practica en toetsen voor, schrijft verslagen of overlegt met je praktijkgroep. Samenwerken hoort erbij. Door het werken aan 'praktijken' leer je hoe je dat het beste aan kunt pakken. De benodigde theorie bespreken we in kleinere groepen of klassikaal.

Tijdens het practicum werk je individueel, met z’n tweeën of in een groep aan een opdracht. De resultaten van je werk houd je bij in je logboek: het labjournaal. Je krijgt cijfers voor schriftelijke toetsen, verslagen, je houding en kunde in het lab en zo nu en dan voor een presentatie.

Een idee krijgen van hoe de studie is opgebouwd? Bekijk dan het leerplanschema van de opleiding Chemie, de studiegids van het lopende studiejaar en de video op YouTube.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 48 en 60 EC behaald, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding Chemie niet voortzetten. Als blijkt dat Chemie toch niet de juiste opleiding voor je is, helpen we om een alternatief te vinden.

Na je propedeuse start je in de hoofdfase van de opleiding Chemie. Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional. Je verdiept je in de materie, loopt stage en werkt toe naar het afstuderen.

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je kennis en proef je vast van de specialisaties waar je in de tweede helft van het jaar voor kiest. De opleiding Chemie biedt twee specialisaties: Analytische Chemie en Organische Chemie. Bij de specialisatie Analytische Chemie focus je op de ontwikkeling, validatie en kwaliteitscontrole van chemische analysemethoden voor biomedisch en farmaceutisch onderzoek en productie. Je leert om moleculen te meten in bijvoorbeeld bloed maar ook in verven en gassen. Bij de specialisatie Organische Chemie leer je hoe je koolstofmoleculen kunt maken (synthetiseren) en focus je op de polymeerchemie en de bio-organische chemie.

Jaar 3

In het derde jaar verdiep je je het eerste half jaar verder in je specialisatie. De tweede helft van het jaar volg je een minor. De opleiding biedt verschillende verdiepende, maar ook verbredende minors aan, voor als je over de grenzen van laboratoriumwerk heen wilt kijken. Je mag ook een minor bij een andere hogeschool volgen. Ook is er nog een vrije variant, die je helemaal zelf samenstelt. Bijvoorbeeld als je een tijdje in het buitenland wilt studeren. Alles kan, zolang het op hbo-niveau is en te maken heeft met je beroepsontwikkeling.

Jaar 4

Het hele vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproject. Dit onderzoek voer je uit in een laboratorium in Nederland of in het buitenland. Je sluit het afstudeerproject af met een verslag, een presentatie en een eindgesprek.

Een idee krijgen van hoe de studie is opgebouwd? Bekijk dan het leerplanschema van de opleiding Chemie.

Vooral in het eerste jaar van je studie Chemie word je intensief begeleid. Je hebt een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er) die je adviseert over je studievoortgang en bij wie je terecht kunt voor vragen en eventuele problemen. Je kunt, buiten de lessen om, ook met vragen terecht bij docenten in de docentenkamer.

We willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor Chemie, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Daar staat tegenover dat je van ons mag verwachten dat wij je weten te binden en boeien, zodat jij ook gaat én blijft leren. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar je krijgt ook de ruimte om je eigen keuzes te maken. In de inhoud van je studie, maar ook in de werkvormen, het soort leeromgeving en het tempo. Jij krijgt in de loop van je studie steeds meer de regie over jouw leerproces.

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging. Voor meer informatie kun je terecht bij de Studentendecaan.

In het de tweede helft van het tweede jaar kies jij jouw specialisatie. Je werkt met verschillende studenten mee aan een project en volg je een minor naar keuze.

Analytische Chemie

Chemisch analisten zijn specialisten op het gebied van de (moderne) scheidingsmethoden:

 • spectroscopie;
 • chromatografie;
 • elektrochemie en
 • chemometrie.

Studenten met een diploma Analytische Chemie vinden bijvoorbeeld werk bij een forensisch instituut, waterleidingbedrijf, multinational, TNO of een onderzoeksgroep van een universiteit of ziekenhuis. 

Merel koos voor de specialisatie Analystische Chemie en vertelt over haar keuze voor de opleiding Chemie en deze specialisatie.

Organische Chemie

Kies je voor de richting Organische Chemie, dan leer je voornamelijk (nieuwe) moleculen synthetiseren. Je leert bijvoorbeeld alles over:

 • organische synthese;
 • retrosynthese;
 • stereochemie;
 • polymeerchemie en
 • organometaalchemie

Afgestudeerden vinden een baan in grote industriële laboratoria, kleine onderzoeksinstituten, universitaire laboratoria of spin-off bedrijven. Een deel van de studenten Organische Chemie stroomt door naar de masterfase van een universiteit.

Word ook chemisch analist

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding Chemie en popel je om zelf aan de slag te gaan?

Chemie studeren in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en kun je als het goed gaat in de opleiding ook extra uitdaging vinden in het Analytical Sciences Talent Program (ASTP - TICOAST). Verder heeft de opleiding Chemie, samen met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek een studievereniging genaamd Nucleus. Deze vereniging organiseert studiegerelateerde activiteiten en leuke evenementen. Ook kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.