Hogeschool Leiden

Chemie

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Science

In het kort

Vind jij het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig  is om van slootwater drinkwater te maken? Wil jij leren om ijzersterke plastics te maken, onderzoek doen naar methoden om vervuiling op te sporen en nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen? Dan is de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden iets voor jou!

Hogeschool Leiden beschikt over diverse laboratoria, voorzien van moderne apparatuur en materialen. We leiden je op tot een chemicus die breed inzetbaar is in het chemisch werkveld.

Jouw toekomst

Chemici ontwikkelen nieuwe stoffen die nuttig zijn in het dagelijks leven. Je werkt aan steeds betere technieken en onderzoeksmethoden om stoffen aan te kunnen tonen en voert metingen uit. Uit de resultaten die je hebt verzameld, weet jij de juiste conclusies te trekken. Dat kan bij allerlei verschillende werkgevers en ook de onderwerpen waar jij jezelf op kan richten lopen behoorlijk uiteen. Een ding staat vast, als chemicus ga je aan het werk in een vakgebied dat nooit stil staat.

Voor afgestudeerden in Chemie ligt een loopbaan in de research voor de hand. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe producten of materialen voor verschillende toepassingen. Je kunt je kennis ook toepassen om onderzoeksmethoden te verfijnen en te verbeteren, zoals methoden om dopinggebruik aan te tonen. Je toekomstige werkgevers zijn bijvoorbeeld:

 • onderzoeksinstituten als TNO en RIVM;
 • de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;
 • de laboratoria van bedrijven als Shell, Merck Sharp & Dohme (MSD), Solvay, Unilever en AkzoNobel.

Niet iedereen gaat in een chemisch laboratorium werken; je kunt ook elders aan de slag, bijvoorbeeld als milieuadviseur bij de overheid, als verkoper van laboratoriumapparatuur of als medewerker in het (hoger) beroepsonderwijs.

Chemici ontwikkelen onderzoeksmethoden, maken nieuwe stoffen, voeren metingen uit en trekken uit de resultaten de juiste conclusies. Bij sporenanalyse in forensisch onderzoek is de kennis van chemici bijvoorbeeld heel belangrijk. Misschien wil je graag fundamenteel onderzoek doen en werk je mee aan een oplossing voor het broeikaseffect of een nieuw medicijn bij een universiteit of onderzoeksinstituut. Of je gaat aan de slag bij Akzo Nobel en ontwikkelt een milieuvriendelijke verf die niet bij één regenbui van het kozijn afspoelt. Bij DSM of Unilever kun je onderzoeken hoe voedsel langer fris en gezond blijft. Of je controleert of het Nederlandse water wel veilig is bij het Waterlaboratorium.

Wil je na het afronden van je studie Chemie verder studeren? Met een hbo-diploma heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen aan verschillende universiteiten. Aansluitende masters zijn gericht op een verdere loopbaan in het wetenschappelijk onderzoek, in bijvoorbeeld materiaalkunde of medicijnontwikkeling. Maar een master kan je ook voorbereiden op een toekomst in beleidszaken, educatie of management. Studenten die doorstroomden werken vaak als promovendus bij een instelling voor wetenschappelijk onderzoek.

Onze studenten kunnen doorstromen naar een aantal opleidingen van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. In zes jaar behaal je dan zowel je hbo-diploma (Bachelor of Chemistry) als je master.

Meer zien van de opleiding? Bekijk de complete documentaire op youtube!

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Chemie echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, laboratoria en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer weten over de inhoud van de opleiding? Kom Proefstuderen.

Bij de opleiding Chemie is het verplicht om deel te nemen aan de Studiekeuzecheck. Door middel van verschillende studiekeuzeactiviteiten ontdek je of de opleiding bij jou past. Ben je nog aan het oriënteren op een opleiding zoals Chemie? Download de landelijke studiekeuze-app Prapp! en onderzoek met behulp van verschillende interactieve games welke opleidingen en toekomst-mogelijkheden er in Nederland zijn op het gebied van Life Science. Je kunt de app gratis downloaden via de Play Store en de  App Store.

Heb je behoefte aan een overzichtelijk stappenplan dat jou helpt om de juiste keuze te maken? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Is Chemie iets voor jou?

Is een laboratorium jouw ideale kantoorplek? Wil je veelzijdig, uitdagend en maatschappelijk nuttig werk doen? Ga jij graag op onderzoek naar nieuwe stoffen en is scheikunde jouw favoriete vak?

Chemici zijn nieuwsgierige mensen: ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe stoffen die in het dagelijks leven handig of nuttig zijn. Denk maar eens aan medicijnen, cosmetica, kunststoffen, (schone) brandstoffen en lichtgewicht metalen. Ook houden chemici zich bezig met het onderzoeken van stoffen en het ontwikkelen van nieuwe technieken om dingen aan te kunnen tonen. Bij sporenanalyse in forensisch onderzoek is de kennis van chemici bijvoorbeeld heel belangrijk.

Jij wilt lekker praktisch aan de slag en vindt het leuk om problemen in detail te onderzoeken en op te lossen. Daarnaast ben je een doorzetter, ook als je niet meteen het gewenste resultaat bereikt. Om plastics, de atmosfeer, vernieuwende verf en de effecten van afval op het milieu te kunnen bestuderen, zijn biologie en natuurlijk scheikunde essentieel. Maar ook natuurkunde en wiskunde komen aan bod. Aanleg voor exacte vakken is dus heel handig bij deze studie.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of Chemie de juiste studie is voor jou? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Lijkt het je interessant om DNA-sporen te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Is biologie je lievelingsvak, maar werk je liever achter de computer dan in een lab? Misschien past de opleiding Bio-Informatica dan beter bij je.

Studieopbouw

Om je op een scheikundige carrière voor te bereiden, leer je op de hogeschool zelf experimenten ontwerpen en uitvoeren in het lab. De benodigde theorie krijg je in hoorcolleges en instructiecolleges. Je leert samenwerken met andere onderzoekers in projecten, de uitkomst van je experimenten analyseren en deze duidelijk opschrijven in verslagen. De laboratoria waar je voor een belangrijk deel van je studie werkt, zijn voorzien van moderne apparatuur. Alles is erop gericht je goed voor te bereiden op je loopbaan. Zo worden de opdrachten aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen uit de praktijk en weet je hoe het er straks in het echt aan toe gaat.

Om je voor te bereiden op een scheikundige carrière, leer je zelf experimenten ontwerpen en uitvoeren in het lab. De benodigde theorie krijg je in hoorcolleges. Binnen de opleiding werken we in thema’s, waarbij theoretische vakken de praktijkvakken ondersteunen. Je krijgt dus de juiste informatie op het juiste moment.

Ook leer je om samen te werken met andere onderzoekers in projecten, de uitkomst van je experimenten te analyseren en deze duidelijk opschrijven in verslagen en rapporten. Je wordt begeleid door je studieloopbaanbegeleider. Dit is een docent die je gedurende je studie bijstaat, vanaf dag 1 tot het moment dat je jouw diploma behaald.

Nieuwsgierig naar hoe het is om Chemie te studeren bij Hogeschool Leiden? Bekijk onze opleidingsdocumentaire op Youtube!

In het eerste jaar leg je de basis. In de eerste periode leer je de basishandelingen op een laboratorium veilig uitvoeren. Daarnaast worden de belangrijke chemische kennis, welke je ook al op de havo hebt gehad, uitgelegd en verdiept. Ook krijg je wiskunde en natuurkunde, welke belangrijk zijn om de chemie te begrijpen. In de tweede periode ga je aspirine maken. In periode 3 ga je onderzoek doen aan de kwaliteit van water. In periode 4 leer je in het thema Chemie van het leven meer over de (bio)organische chemie.

Je bent gemiddeld 40 uur per week met je studie bezig. Voor zo’n 15 uur zijn er activiteiten gepland op school, de overige tijd deel je zelf in. Je bereidt zelfstandig practica en toetsen voor, schrijft verslagen of overlegt met je praktijkgroep. Samenwerken hoort erbij. Door het werken aan 'praktijken' leer je hoe je dat het beste aan kunt pakken. De benodigde theorie bespreken we in groepjes of klassikaal.

Tijdens het practicum werk je individueel, met z’n tweeën of in een groepje aan een opdracht. De resultaten van je werk houd je bij in je logboek: het labjournaal. Je krijgt cijfers voor schriftelijke toetsen, verslagen, je houding en kunde in het lab en zo nu en dan voor een presentatie.

De studiegids van het lopende studiejaar geeft een goede indruk van de vakken die je kunt verwachten

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 48 en 60 EC behaald, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding Chemie niet voortzetten. Als blijkt dat Chemie toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Na je propedeuse start je in de hoofdfase van de opleiding. Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional. Je verdiept je in de materie, loopt stage en werkt toe naar het afstuderen.

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je kennis en proef je vast van de specialisaties waar je in de tweede helft van het jaar voor kiest. De opleiding Chemie kent twee specialisaties: Analytische Chemie en Organische Chemie. Bij de specialisatie Analytische Chemie focus je op de ontwikkeling, validatie en kwaliteitscontrole van chemische analysemethoden ten behoeve van biomedisch en farmaceutisch onderzoek en productie. Je leert om moleculen te meten in bijvoorbeeld bloed maar ook in verven en gassen. Bij de specialisatie Organische Chemie leer je hoe je koolstofmoleculen kunt maken (synthetiseren) en focus je op de polymeerchemie en de bio-organische chemie.

Jaar 3

In het derde jaar verdiep je je het eerste half jaar verder in je specialisatie. De tweede helft van het jaar volg je een minor.  De opleiding biedt verschillende verdiepende, maar ook verbredende minors aan, voor als je over de grenzen van laboratoriumwerk heen wilt kijken. Je mag ook een minor bij een andere hogeschool volgen. Ook is er nog een vrije variant, die je helemaal zelf samenstelt. Bijvoorbeeld als je een tijdje in het buitenland wilt studeren. Alles kan, zolang het op hbo-niveau is en te maken heeft met je beroepsontwikkeling.

Jaar 4

Het hele vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproject. Dit onderzoek voer je uit in een laboratorium in Nederland of in het buitenland. Je sluit het afstudeerproject af met een verslag, een presentatie en een eindgesprek.

Vooral in het eerste jaar word je intensief begeleid. Je hebt een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er) die je adviseert over je studievoortgang en bij wie je terecht kunt voor vragen en eventuele problemen. Je kunt, buiten de lessen om, ook met vragen terecht bij docenten in de docentenkamer.

We willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor Chemie, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Daar staat tegenover dat je van ons mag verwachten dat wij je weten te binden en boeien, zodat jij ook gaat én blijft leren. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar ook de ruimte om je eigen keuzes te maken. In de inhoud van je studie, maar ook in de werkvormen, het soort leeromgeving en het tempo. Jij krijgt in de loop van je studie steeds meer de regie over jouw leerproces.

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging. Voor meer informatie kun je terecht bij de Studentendecaan.

In het de tweede helft van het tweede jaar kies jij jouw specialisatie. Je werkt met verschillende studenten mee aan een project en volg je een minor naar keuze.

Analytische Chemie

Chemisch analisten zijn specialisten op het gebied van de (moderne) scheidingsmethoden:

 • spectroscopie;
 • chromatografie;
 • elektrochemie en
 • chemometrie.

Studenten met een diploma Analytische Chemie vinden bijvoorbeeld werk bij een forensisch instituut, waterleidingbedrijf, multinational, TNO of een onderzoeksgroep van een universiteit of ziekenhuis.

Organische Chemie

Kies je voor de richting Organische Chemie, dan leer je voornamelijk (nieuwe) moleculen synthetiseren. Je leert bijvoorbeeld alles over:

 • organische synthese;
 • retrosynthese;
 • stereochemie;
 • polymeerchemie en
 • organometaalchemie

Afgestudeerden vinden een baan in grote industriële laboratoria, kleine onderzoeksinstituten, universitaire laboratoria of spin-off bedrijven. Een deel van de studenten Organische Chemie stroomt door naar de masterfase van een universiteit.

Er zijn verschillende verkorte trajecten waarbij je in minder dan vier jaar je opleiding Chemie kunt afronden. 

Verkort traject met mbo laboratoriumtechniek

Met een mbo-diploma Chemische laboratoriumtechniek (voor Chemie) op niveau 4, krijg je vrijstellingen voor het grootste deel van het eerste jaar en start je dus meteen in het tweede jaar van de opleiding. Je kunt je studie dan in drie jaar afronden. Je kunt er ook voor kiezen om in het eerste jaar te starten. 

Verkort traject met vwo ​

Als je een vwo-diploma (N&T of N&G) hebt, kun je beginnen met een speciaal tweedejaarsprogramma waarin een verkort propedeuseprogramma is opgenomen. Als alles goed verloopt, haal je in het eerste jaar aan Hogeschool Leiden zowel je propedeuse als alle studiepunten van het tweede jaar. Je kunt op deze manier een jaar studietijd winnen. Je kunt er ook voor kiezen om in het eerste jaar te starten.

Individueel studietraject

In enkele gevallen bestaat de mogelijkheid voor een individueel studietraject. Soms worden eerder behaalde studiepunten van een verwante hbo- of universitaire opleiding daarbij omgezet in vrijstellingen voor modules uit het studieprogramma van Chemie. Voor het eerste jaar (de propedeutische fase) worden zelden of nooit vrijstellingen verleend.

Wil je meer informatie over een individueel studietraject, stuur dan een mail naar: appliedscience.examencommissie@hsleiden.nl.

Word ook chemisch analist

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en popel je om zelf aan de slag te gaan?

Chemie in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling. Wij bieden je alle mogelijkheden om jouw talenten optimaal te ontwikkelen. In je studie, maar ook daar buiten. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en kun je als het goed gaat in de opleiding ook extra uitdaging vinden in het  Analytical Sciences Talent Program (ASTP - TICOAST). Verder heeft de opleiding Chemie, samen met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en studievereniging Nucleus. Deze vereniging organiseert studiegerelateerde activiteiten en leuke evenementen. Ook kun je bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.