Studenten observeren in Laboratorium

Chemie

Vind jij het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Wil je weleens ervaren hoe het is om van slootwater drinkwater te maken? Wil jij ijzersterke plastics maken, onderzoek doen naar methoden om vervuiling op te sporen en nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen? Dan is de opleiding Chemie van Hogeschool Leiden iets voor jou! Hogeschool Leiden beschikt over een state-of-the-art moleculair lab, uiteraard voorzien van de nieuwste apparatuur en materialen. Ook externe partijen in de omgeving van Hogeschool Leiden, op het BioScience Park, maken gebruik van dit TOPlab.

Carrière en toekomst studie Chemie

Afgestudeerden Chemici werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij onderzoeksinstituten of bij de overheid. Een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan op het terrein van jouw specialisatie is vaak je eerste werkgever.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Chemie en het werkveld

Voor afgestudeerden in Chemie ligt een loopbaan in de research voor de hand. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe producten of materialen voor verschillende toepassingen. Je kunt je kennis ook toepassen om onderzoeksmethoden te verfijnen en te verbeteren, zoals methoden om dopinggebruik aan te tonen. Je toekomstige werkgevers zijn bijvoorbeeld onderzoeksinstituten als TNO en RIVM, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de laboratoria van bedrijven als Merck Sharp & Dohme (MSD), Solvay, Unilever en AkzoNobel. Niet iedereen gaat in een chemisch laboratorium werken; je kunt ook elders aan de slag, bijvoorbeeld als milieuadviseur bij de overheid, als verkoper van laboratoriumapparatuur of als medewerker in het (hoger) beroepsonderwijs.

Masteropleidingen wetenschappelijk onderzoek

Wil je na het afronden van je studie Chemie aan Hogeschool Leiden naar een universitaire masteropleiding? De mogelijkheden voor afgestudeerd hbo’ers worden ieder jaar groter, hoewel universiteiten ook vaak een toelatingstoets hanteren. De aansluitende masters kunnen gericht zijn op een verdere loopbaan in het wetenschappelijk onderzoek, maar evengoed kan een master een student voorbereiden op een toekomst in beleidszaken, educatie of management. Op dit moment stroomt zo'n 10% van de HLO-studenten door naar masterprogramma's van (hoofdzakelijk) de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Universiteit Leiden (UL). Studenten die doorstroomden zijn nu veelal werkzaam als assistent in opleiding of onderzoeker in opleiding bij een instelling voor wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend kun je ook prima aan werk komen met je hbo (bachelor) diploma. Dit diploma waarderen de laboratoria als zeer goed.