Leraar basisonderwijs sportklas

Inschrijven en toelating

Op deze pagina vind je informatie over de aanmeldprocedure voor het studiejaar 2017-2018.

Aanmelden

Wil je vanaf september 2017 starten met de deeltijdopleiding? Bekijk eerst of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 31 juli 2017). Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

Intakegesprek

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging voor een persoonlijk intakegesprek. In dit gesprek wordt er gekeken naar jouw kennis, ervaring en diploma’s en wordt er een persoonlijk leerpad uitgestippeld. Deze gesprekken vinden plaats vanaf april.

Goed om te weten: weet je zeker dat je wilt starten met de opleiding? Meld je dan meteen aan. Op die manier kunnen zo snel mogelijk een intakegesprek met je inplannen en een goed passende stageschool voor jou regelen.

Toelatingsvoorwaarden

Als je deze opleiding wilt volgen, is het belangrijk dat je voldoet aan de wettelijk (landelijk) vastgestelde toelatingseisen. In onderstaande tabel kun je bekijken of jouw diploma toelating geeft tot de flexibele deeltijdopleiding tot Leraar Basisonderwijs en of jij toelatingstoets moet afleggen.

Diploma Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden?
Hbo/wo Je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en hoeft dus geen toelatingstoets af te leggen. Je kunt de opleiding in gemiddeld 2 jaar doorlopen. 
Propedeuse pabo Je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en hoeft dus geen toelatingstoets af te leggen. In het intakegesprek wordt er gekeken naar de duur van jouw opleiding. 
Overige opleidingen (mbo-4, havo, vwo of propedeuse hoger onderwijs)

Je voldoet alleen aan de toelatingsvoorwaarden als je alle drie de  toelatingstoetsen (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) hebt behaald. Je doorloopt de opleiding in gemiddeld 4 jaar.

 Afhankelijk van je vooropleiding is het mogelijk om bepaalde vaardigheden en kennis vooraf aan te tonen tijdens het intakegesprek. Bij het onderdeel Aanmelden vind je meer informatie over dit intakegesprek. 

Toelatingsvoorwaarden 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Stuur voor meer informatie een e-mail naar studentzaken@hsleiden.nl

Je ontvangt van ons per mail informatie over het aanvragen van dit onderzoek, de kosten van het onderzoek, én toelichting op de toetsonderdelen.

Kosten

Zoek goed uit welke bedrag jij per jaar moet gaan betalen. Ben je bijvoorbeeld een zogenaamde 'stapelaar' dan kan het zijn dat je geen collegegeld, maar het hogere instellingsgeld moet betalen. Op de pagina Collegegeld/kosten van de afdeling Studentzaken vind je hier meer informatie over.

Ben je van plan om te starten met deze opleiding en heb je geen recht meer op studiefinanciering (ook niet in de vorm van een lening)? Het kan zijn dat je wel in aanmerking komt voor een tegemoetkoming leraren via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  Dit is een gift die bestaat uit een vergoeding voor het cursus- of collegegeld en de schoolkosten. Meer informatie en de voorwaarden voor een tegemoetkoming leraren vind je op de website van DUO.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de  inschrijfpagina van Studentzaken.