Leraar basisonderwijs sportklas

Inschrijven en toelating Pabo deeltijd - start in februari

Op deze pagina vind je informatie over de aanmeldprocedure, toelatingseisen en de kosten voor de studenten die in februari 2024 starten met de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Ben jij van plan om te starten in september 2024? Bekijk dan de inschrijfinformatie voor september.

Ben je op zoek naar de inschrijfinformatie van onze andere opleidingsvarianten? Bekijk de inschrijfpagina’s van de Pabo voltijd of het Pabo zij-instroomtraject

Aanmelden

Bekijk eerst hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 15 januari 2024).

Intakeprocedure

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een link naar de online intake. Lees de toelichting bij de vragen goed door en vul deze zo snel mogelijk in. Pas als de online intake compleet is ingevuld wordt je ingedeeld en gaan we aan de slag om een stageplek te zoeken.

Lees meer over de intakeprocedure.

Goed om te weten: weet je zeker dat je wilt starten met de opleiding? Meld je dan meteen aan. Op die manier kunnen wij je zo snel mogelijk de startinformatie toesturen. Het is belangrijk dat je woensdag 7 en donderdag 8 februari 2024 bij de kick-off bent. We hebben gemerkt dat studenten die niet bij de kick off zijn meteen met een achterstand beginnen met de opleiding. Probeer dan ook vrij te krijgen van werk, het is inclusief overnachting (indien dat een probleem is kan daarover overlegd worden). Tijdens de kick-off gaan we aan de slag met de ‘flex’-gedachte, maar ook met de digitale omgeving en het samenstellen van je leerpad voor je eerste semester. Voor vragen hierover kun je contact opnemen Sara van Duijn.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina’s van Studentinschrijving.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, is het belangrijk dat je voldoet aan de wettelijk (landelijk) vastgestelde toelatingseisen. In onderstaande tabel kun je bekijken of jouw diploma toelating geeft tot de flexibele deeltijdopleiding tot Leraar Basisonderwijs en of jij toelatingstoets moet afleggen.

Goed om te weten: indien je nog toelatingstoetsen moet afleggen, is het mogelijk dat je ondertussen van de opleiding al wel informatie krijgt over de start en de kick-off. Het verkrijgen van deze informatie betekent dan niet dat je al toegelaten bent. Daarvoor moet je echt de certificaten behaald hebben en uploaden in het systeem bij de intake. 

 

Diploma Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden?
Hbo/wo Je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en hoeft dus geen toelatingstoets af te leggen. Je kunt de opleiding in gemiddeld 2 jaar doorlopen. 
Propedeuse pabo Je propedeuse blijft geldig waardoor je propedeutische fase van de opleiding niet opnieuw hoeft te doen.  Je start in fase 2, maar je meldt je wel aan voor het begin van de opleiding.
Propedeuse hbo/wo De toelatingsvoorwaarden zijn afhankelijk van je vooropleiding vóór je aan het hbo/wo startte. Zie vwo, havo, mbo hieronder om te zien óf en welke toelatingstoetsen je moet maken. Je doorloopt de opleiding in gemiddeld 4 jaar.
Vwo *  Je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en hoeft dus geen toelatingstoets af te leggen.  Je doorloopt de opleiding in gemiddeld 4 jaar.
Havo * Je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden als je examen hebt gedaan in de volgende vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie óf natuur, leven & techniek. Als één of meerdere van deze vakken ontbreken dan kun je alleen starten met de opleiding als je ook de toelatingstoets(en) behaalt. Je doorloopt de opleiding in gemiddeld 4 jaar.
Mbo Je voldoet alleen aan de toelatingsvoorwaarden met een diploma op niveau 4 en als je drie de toelatingstoetsen hebt behaald. Je doorloopt de opleiding in gemiddeld 4 jaar.
Buitenlands diploma  Bekijk de informatie voor studenten met een buitenlands diploma van Studentinschrijving. In het intakegesprek wordt er gekeken naar de duur van jouw opleiding. 
21+ toets*** Je voldoet alleen aan de toelatingsvoorwaarden als je de 21+ toets én alle drie de toelatingstoetsen hebt gehaald. Je doorloopt de opleiding in gemiddeld 4 jaar.

* Heb je een vwo- of havodiploma behaald voor 2007?  Dan moet deze door de examencommissie beoordeeld worden. Dit kan via [email protected]

** Heb je al een Propedeuse op een andere Pabo behaald en wil je overstappen naar de Pabo Deeltijd Leiden? In dat geval hoef je geen landelijke toelatingstoetsen te maken, maar het is wel noodzakelijk dat je dit laat weten aan de examencommissie via: [email protected]

*** Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving. Bij een diploma dat gelijkwaardig is aan havo, vwo of mbo niveau 4 is het in sommige gevallen mogelijk om vrijstelling van bovenstaande eis te verlenen. Een verzoek hiertoe kun je richten aan de examencommissie via [email protected].

Goed om te weten: indien je nog toelatingstoetsen moet afleggen, is het mogelijk dat je ondertussen van de opleiding al wel informatie krijgt over de start en de kick off op woensdag 7 en donderdag 8 februari 2024. Het verkrijgen van deze informatie betekent dan niet dat je al toegelaten bent. Daarvoor moet je echt de certificaten behaald hebben en uploaden in het systeem bij de intake.

Kosten

Zoek goed uit welke bedrag jij per jaar moet gaan betalen. Ben je bijvoorbeeld een zogenaamde 'stapelaar' dan kan het zijn dat je geen wettelijk collegegeld, maar het hogere instellingsgeld moet betalen. Op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving vind je hier meer informatie over.

Ben je van plan om te starten met deze opleiding en heb je geen recht meer op studiefinanciering (ook niet in de vorm van een lening)? Het kan zijn dat je wel in aanmerking komt voor een tegemoetkoming leraren via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  Dit is een gift die bestaat uit een vergoeding voor het cursus- of collegegeld en de schoolkosten. Meer informatie en de voorwaarden voor een tegemoetkoming leraren vind je op de website van DUO.