Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen en een toelichting voor het studiejaar 2018-2019

Collegegelden 2019-2020

De bedragen voor het instellingscollegegeld voor het studiejaar 2019-2020 zijn nog niet vastgesteld. Na vaststelling vind je het actuele bedrag op deze pagina.

Collegegelden 2018-2019

Wettelijk collegegeld 

  • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.060,-
  • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1030,-*

Instellingscollegegeld

  • Instellingscollegegeld voltijd: € 7678,- 
  • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 5379, -

Toelichting collegegeld 2018-2019

In het document Toelichting collegegeld 2018-2019 ( pdf, 320 KB ) vind je meer informatie over de verschillende soorten collegegeld, de digitale machtiging en andere betaalwijzen.

* Vanaf studiejaar 2018-2019 kunnen studenten die voor het eerst beginnen aan een bacheloropleiding (of associate degree) in aanmerking komen voor halvering van het collegegeld. Meer informatie over de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen vind je op rijksoverheid.nl.

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink door onderstaande stappen te doorlopen. Betaalt jouw werkgever? Lees verder bij stap 6.

  • Stap 1: ga naar 'Mijn To Do lijst' en klik op 'Voer je betaalgegevens in'.
  • Stap 2: selecteer het vestigingsland van je bank. Je kunt alleen met een digitale machtiging betalen als je (of de betaler) een Nederlandse bankrekening hebt. Beschik je niet over een Nederlands rekeningnummer, neem dan contact op met Studentinschrijving, studentinschrijving@hsleiden.nl. Het is belangrijk dat je op tijd een bankrekening opent in Nederland.
  • Stap 3: nadat je het land hebt ingevuld kies je voor 'Ik betaal zelf' of 'Iemand anders betaalt'. Geef ook aan of je het collegegeld in termijnen wilt betalen of in één keer. De optie ‘iemand anders betaalt’ is niet bedoeld voor een werkgever. Voor een werkgever volg je de instructie vanaf stap 6.
  • Stap 4: vul jouw gegevens in of de gegevens van de betaler. Als je dat hebt gedaan klik je op 'bevestigen'. Let op: de digitale machtiging is nog niet bevestigd (zie toelichting stap 5).  
  • Stap 5: om de machtiging te bevestigen, ontvang je een bericht in je ‘to-do actie’ in Studielink. Dit bericht is bedoeld voor de persoon die de machtiging kan bevestigen. Dat ben jijzelf, of iemand anders, als je voor die optie hebt gekozen
  • Stap 6: wil je werkgever je studie betalen? Dan kan je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. Vul samen met je werkgever het formulier 'Garantieverklaring/aanvraag factuur ( docx, 39 KB )' in. Het is belangrijk om het ingevulde formulier in te leveren vóór 15 september 2018.

Wijzigingen doorgeven

Nadat de digitale machtiging is bevestigd (zie betaalwijze bij stap 5) is het niet meer mogelijk de wijze van betalen zelf aan te passen in Studielink. Wil je de betaalwijze veranderen van 8 termijnen naar 1 termijn of andersom? Met het formulier 'wijzigen betaalwijze ( docx, 35 KB )' kun je éénmalig de betaalwijze omzetten. Voor het wijzigen van een rekeningnummer kun je gebruik maken van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van Banken. Lukt dat niet, geef de wijziging dan door via het formulier 'wijzigen rekeningnummer ( docx, 36 KB )'.  

Wil je een wijziging doorgeven voor studiejaar 2017-2018, neem dan contact op met de afdeling Studentinschrijving via studentinschrijving@hsleiden.nl.