Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een associate degree-, bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen en een uitleg over hoe je de betaling regelt.

Collegegelden 2021-2022

Wettelijk collegegeld 

De overheid bepaalt de hoogte van het wettelijk collegegeld. In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs heeft het kabinet besloten om studenten voor studiejaar 2021-2022 een korting** op het wettelijk collegegeld te geven. Dit om studenten financiële compensatie te bieden in verband met de coronamaatregelen. De korting is verwerkt in onderstaande bedragen. 

Voor studiejaar 2021-2022 gelden de volgende tarieven:

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.084,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 542,-*

* Meer informatie over de voorwaarden voor verlaagd wettelijk collegegeld vind je op rijksoverheid.nl.

** Dit wetsvoorstel is pas definitief na goedkeuring van de Eerste Kamer. Meer informatie over de voorwaarden voor de korting op het collegegeld en de andere tegemoetkomingen uit het Nationaal Programma Onderwijs vind je op nponderwijs.nl.

Instellingscollegegeld

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. In navoling van de financiële compensatie voor studenten die het wettelijk collegegeld betalen, heeft Hogeschool Leiden besloten om ook korting toe te passen op het tarief van het instellingscollegegeld. Bij Hogeschool Leiden gelden de voor het studiejaar 2021-2022 daarom volgende tarieven:

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 6.998,- 
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 4.578,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen. Informatie over ‘restitutie Instellingscollegegeld’ vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Welk collegegeld betaal jij

Welk collegegeld je betaalt, hangt af:

 • je nationaliteit;
 • of je al eerder hebt gestudeerd in het hoger onderwijs;
 • of je al eerder een graad (Associate degree, Bachelor degree of Master degree) hebt behaald;
 • welke opleiding je gaat volgen.

Lees meer over de voorwaarden van de verschillende soorten collegegeld

Wil je exact weten wat je het aankomende studiejaar gaat betalen?
Check het via mijn.duo.nl

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink door onderstaande stappen te doorlopen. Betaalt jouw werkgever? Lees verder bij stap 6.

 • Stap 1: ga naar 'Mijn To Do lijst' en klik op 'Voer je betaalgegevens in'.
 • Stap 2: selecteer het vestigingsland van je bank. Je kunt alleen met een digitale machtiging betalen als je (of de betaler) een Nederlandse bankrekening hebt. Beschik je niet over een Nederlands rekeningnummer, neem dan contact op met Studentinschrijving, studentinschrijving@hsleiden.nl. Het is belangrijk dat je op tijd een bankrekening opent in Nederland.
 • Stap 3: nadat je het land hebt ingevuld kies je voor 'Ik betaal zelf' of 'Iemand anders betaalt'. Geef ook aan of je het collegegeld in termijnen wilt betalen of in één keer. De optie ‘iemand anders betaalt’ is niet bedoeld voor een werkgever. Voor een werkgever volg je de instructie vanaf stap 6.
 • Stap 4: vul jouw gegevens in of de gegevens van de betaler. Als je dat hebt gedaan klik je op 'bevestigen'. Let op: de digitale machtiging is nog niet bevestigd (zie toelichting stap 5).  
 • Stap 5: om de machtiging te bevestigen, ontvang je een bericht in je ‘to-do actie’ in Studielink. Dit bericht is bedoeld voor de persoon die de machtiging kan bevestigen. Dat ben jijzelf, of iemand anders, als je voor die optie hebt gekozen
 • Stap 6: betaalt jouw werkgever je studie? Dan kun je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. Als je in september 2021 wil starten met je opleiding, vul dan samen met je werkgever het formulier Garantieverklaring / aanvraag factuur 2021-2022 ( pdf, 419 KB ) in. Het ingevulde formulier kun je als pdf mailen naar studentinschrijving@hsleiden.nl. Het ingevulde formulier dient uiterlijk op 31 augustus 2021 in het bezit zijn van Hogeschool Leiden. Let op: incomplete formulieren worden niet in behandeling genomen. Zorg ervoor dat het formulier volledig is ingevuld en dat het formulier zowel door jou als je werkgever is ondertekend

Wijzigingen doorgeven

Nadat de digitale machtiging is bevestigd (zie betaalwijze bij stap 5) is het niet meer mogelijk de wijze van betalen zelf aan te passen in Studielink. Wil je de betaalwijze veranderen van 8 termijnen naar 1 termijn of andersom? Met het formulier 'wijzigingen betaalwijze studiejaar 2021-2022 ( pdf, 74 KB )' kun je éénmalig de betaalwijze omzetten voor de betaling van het aankomend studiejaar.  

Voor het wijzigen van een rekeningnummer kun je gebruik maken van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van Banken. Lukt dat niet, geef de wijziging dan door via het formulier 'wijzigen rekeningnummer ( pdf, 59 KB )'.