Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen. 

Collegegelden 2019-2020

Wettelijk collegegeld 

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.083,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.041,-*

Instellingscollegegeld

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 7.764,- 
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 5.439,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen. Informatie over ‘restitutie Instellingscollegegeld’ vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Toelichting collegegeld 2019-2020

Binnenkort vind je hier het document Toelichting collegegeld 2019-2020 met daarin meer informatie over de verschillende soorten collegegeld, de digitale machtiging en de incassodata.

* Studenten die voor het eerst beginnen aan een bacheloropleiding (of associate degree) kunnen in aanmerking komen voor halvering van het collegegeld. Meer informatie over de voorwaarden hiervoor vind je op rijksoverheid.nl.

Collegegelden 2018-2019

Wettelijk collegegeld 

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.060,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1030,-*

Instellingscollegegeld

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 7678,- 
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 5379, -

Toelichting collegegeld 2018-2019

In het document Toelichting collegegeld 2018-2019 ( pdf, 320 KB ) vind je meer informatie over de verschillende soorten collegegeld, de digitale machtiging en andere betaalwijzen.

* Studenten die voor het eerst beginnen aan een bacheloropleiding (of associate degree) kunnen in aanmerking komen voor halvering van het collegegeld. Meer informatie over de voorwaarden hiervoor vind je op rijksoverheid.nl.

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink door onderstaande stappen te doorlopen. Betaalt jouw werkgever? Lees verder bij stap 6.

 • Stap 1: ga naar 'Mijn To Do lijst' en klik op 'Voer je betaalgegevens in'.
 • Stap 2: selecteer het vestigingsland van je bank. Je kunt alleen met een digitale machtiging betalen als je (of de betaler) een Nederlandse bankrekening hebt. Beschik je niet over een Nederlands rekeningnummer, neem dan contact op met Studentinschrijving, studentinschrijving@hsleiden.nl. Het is belangrijk dat je op tijd een bankrekening opent in Nederland.
 • Stap 3: nadat je het land hebt ingevuld kies je voor 'Ik betaal zelf' of 'Iemand anders betaalt'. Geef ook aan of je het collegegeld in termijnen wilt betalen of in één keer. De optie ‘iemand anders betaalt’ is niet bedoeld voor een werkgever. Voor een werkgever volg je de instructie vanaf stap 6.
 • Stap 4: vul jouw gegevens in of de gegevens van de betaler. Als je dat hebt gedaan klik je op 'bevestigen'. Let op: de digitale machtiging is nog niet bevestigd (zie toelichting stap 5).  
 • Stap 5: om de machtiging te bevestigen, ontvang je een bericht in je ‘to-do actie’ in Studielink. Dit bericht is bedoeld voor de persoon die de machtiging kan bevestigen. Dat ben jijzelf, of iemand anders, als je voor die optie hebt gekozen
 • Stap 6: wilt je werkgever je studie betalen? Dan kan je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. Wil je in september 2019 starten met een opleiding? Vul dan samen met je werkgever het formulier 'Garantieverklaring/aanvraag 2019-2020 ( docx, 40 KB )'.

Wijzigingen doorgeven

Nadat de digitale machtiging is bevestigd (zie betaalwijze bij stap 5) is het niet meer mogelijk de wijze van betalen zelf aan te passen in Studielink. Wil je de betaalwijze veranderen van 8 termijnen naar 1 termijn of andersom? Met het formulier 'wijzigen betaalwijze ( docx, 35 KB )' kun je éénmalig de betaalwijze omzetten. Voor het wijzigen van een rekeningnummer kun je gebruik maken van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van Banken. Lukt dat niet, geef de wijziging dan door via het formulier 'wijzigen rekeningnummer ( docx, 37 KB )'.  

Wil je een wijziging doorgeven voor studiejaar 2017-2018, neem dan contact op met de afdeling Studentinschrijving via studentinschrijving@hsleiden.nl.