Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een associate degree-, bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen en een uitleg over hoe je de betaling regelt.

Collegegelden 2023-2024

Wettelijk collegegeld

De overheid bepaalt de hoogte van het wettelijk collegegeld. Voor studiejaar 2023-2024 gelden de volgende tarieven:

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.314,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.157,-

Instellingscollegegeld

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. Bij Hogeschool Leiden gelden voor het studiejaar 2023- 2024 de volgende tarieven:

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 8,624,-
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 6.036,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen.  Informatie over 'restitutie Instellingscollegegeld' vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Collegegelden 2022-2023

Wettelijk collegegeld

De overheid bepaalt de hoogte van het wettelijk collegegeld. Voor studiejaar 2022-2023 gelden de volgende tarieven:

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.209,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.105,-

Instellingscollegegeld

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. Bij Hogeschool Leiden gelden de voor het studiejaar 2022-2023 de volgende tarieven:

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 8.234,-
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 5.764,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen. Informatie over 'restitutie Instellingscollegegeld' vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Welk collegegeld betaal jij

Welk collegegeld je betaalt, hangt af van:

 • je nationaliteit;
 • of je al eerder hebt gestudeerd in het hoger onderwijs;
 • of je al eerder een graad (Associate degree, Bachelor degree of Master degree) hebt behaald;
 • welke opleiding je gaat volgen.

Lees meer over de voorwaarden van de verschillende soorten collegegeld

Wil je exact weten wat je het aankomende studiejaar gaat betalen?
Check het via mijn.duo.nl

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink. In het stappenplan Digitale (incasso) machtiging op de website van Studielink lees je hoe je dat doet. Betaalt jouw werkgever? Dan kun je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. Je kunt een factuur aanvragen voor je werkgever.

 • Als je in september 2023 wil starten met je opleiding, vul dan samen met je werkgever het formulier Garantieverklaring / aanvraag factuur september 2023 ( pdf, 118 KB ) in. Het ingevulde formulier kun je als pdf mailen naar [email protected]. Het ingevulde formulier dient uiterlijk op 31 augustus 2023 in het bezit zijn van Hogeschool Leiden.
  Let op: incomplete formulieren worden niet in behandeling genomen. Zorg ervoor dat het formulier volledig is ingevuld en dat het formulier zowel door jou als je werkgever is ondertekend

Wijziging betaalwijze collegegeld doorgeven

Nadat de digitale machtiging is bevestigd is het niet meer mogelijk de wijze van betalen zelf aan te passen in Studielink. Wil je de betaalwijze veranderen van meerdere termijnen naar 1 termijn of andersom? Maak dan gebruik van onderstaande formulieren om de betaalwijze eenmalig om te zetten voor de betaling van het aankomend studiejaar. De afdeling Studentinschrijving stuurt jou een bevestiging per email zodra de wijziging is doorgevoerd.

 • formulier Betaalwijze collegegeld omzetten voor de start in september 2023 (vanaf uiterlijk 1 juni te downloaden op de website)

Wijziging rekeningnummer doorgeven

Voor het wijzigen van een rekeningnummer kun je gebruik maken van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van Banken. Lukt dat niet, geef de wijziging dan door via het formulier wijzigen rekeningnummer ( pdf, 172 KB ). De afdeling Studentinschrijving stuurt jou een bevestiging per email zodra de wijziging is doorgevoerd.

Aanvragen Bewijs Betaald Collegegeld (BBC)

Vanaf studiejaar 2022-2023 is het mogelijk om direct bij je (her)inschrijving in Studielink een Bewijs Betaald Collegegeld aan te vragen wanneer je een tweede studie doet bij een andere onderwijsinstelling. Volg hiervoor de stappen in het stappenplan Aanvragen BBC op Studielink

Goed om te weten: ga je een minor volgen bij een andere onderwijsinstelling dan vraag je een BBC bij Studentinschrijving (het is niet mogelijk om dit via Studielink te regelen) via [email protected]. Vermeld in je mail je studentnummer, de instelling waar je de minor gaat volgen en dat het om een minorinschrijving gaat. Studentinschrijving stuurt de BBC vervolgens rechtstreeks naar de onderwijsinstelling die je hebt aangegeven. Je ontvangt een kopie van dat bericht zodat je weet dat het BBC verstuurd is.