Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een associate degree-, bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen en een uitleg over hoe je de betaling regelt.

Collegegelden 2020-2021

Wettelijk collegegeld 

De overheid bepaalt de hoogte van het wettelijk collegegeld. Voor studiejaar 2020-2021 gelden de volgende tarieven:

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.143
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.071,-*

* Meer informatie over de voorwaarden voor verlaagd wettelijk collegegeld vind je op rijksoverheid.nl.

Instellingscollegegeld

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. Bij Hogeschool Leiden gelden de volgende tarieven:

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 7.988,- 
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 5.596,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen. Informatie over ‘restitutie Instellingscollegegeld’ vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Op zoek naar de tarieven voor het huidige studiejaar? Bekijk de pagina Collegegeld 2019-2020.

Welk collegegeld betaal jij

Welk collegegeld je betaalt, hangt af:

 • je nationaliteit;
 • of je al eerder hebt gestudeerd in het hoger onderwijs;
 • of je al eerder een graad (Associate degree, Bachelor degree of Master degree) hebt behaald;
 • welke opleiding je gaat volgen.

Lees meer over de voorwaarden van de verschillende soorten collegegeld

Wil je exact weten wat je het aankomende studiejaar gaat betalen?
Check het via mijn.duo.nl

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink door onderstaande stappen te doorlopen. Betaalt jouw werkgever? Lees verder bij stap 6.

 • Stap 1: ga naar 'Mijn To Do lijst' en klik op 'Voer je betaalgegevens in'.
 • Stap 2: selecteer het vestigingsland van je bank. Je kunt alleen met een digitale machtiging betalen als je (of de betaler) een Nederlandse bankrekening hebt. Beschik je niet over een Nederlands rekeningnummer, neem dan contact op met Studentinschrijving, studentinschrijving@hsleiden.nl. Het is belangrijk dat je op tijd een bankrekening opent in Nederland.
 • Stap 3: nadat je het land hebt ingevuld kies je voor 'Ik betaal zelf' of 'Iemand anders betaalt'. Geef ook aan of je het collegegeld in termijnen ( pdf, 137 KB ) wilt betalen of in één keer. De optie ‘iemand anders betaalt’ is niet bedoeld voor een werkgever. Voor een werkgever volg je de instructie vanaf stap 6.
 • Stap 4: vul jouw gegevens in of de gegevens van de betaler. Als je dat hebt gedaan klik je op 'bevestigen'. Let op: de digitale machtiging is nog niet bevestigd (zie toelichting stap 5).  
 • Stap 5: om de machtiging te bevestigen, ontvang je een bericht in je ‘to-do actie’ in Studielink. Dit bericht is bedoeld voor de persoon die de machtiging kan bevestigen. Dat ben jijzelf, of iemand anders, als je voor die optie hebt gekozen
 • Stap 6: betaalt jouw werkgever je studie? Dan kun je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. 
  Als je in september 2020 wil starten met je opleiding, vul dan samen met je werkgever het formulier Garantieverklaring/aanvraag factuur 2020-2021 ( pdf, 209 KB ) in. Het ingevulde formulier dient uiterlijk op 31 augustus 2020 in het bezit zijn van Hogeschool Leiden. Je kunt het ingevulde formulier per post versturen naar Hogeschool Leiden, afdeling Studentinschrijving, Postbus 382, 2300 AJ Leiden of als pdf mailen naar studentinschrijving@hsleiden.nl.
  Let op: incomplete formulieren worden niet in behandeling genomen. Zorg ervoor dat het formulier volledig is ingevuld en dat het formulier zowel door jou als je werkgever is ondertekend.

Wijzigingen doorgeven

Nadat de digitale machtiging is bevestigd (zie betaalwijze bij stap 5) is het niet meer mogelijk de wijze van betalen zelf aan te passen in Studielink. Wil je de betaalwijze veranderen van 8 termijnen naar 1 termijn of andersom? Met het formulier 'wijzigen betaalwijze ( pdf, 123 KB )' kun je éénmalig de betaalwijze omzetten. Voor het wijzigen van een rekeningnummer kun je gebruik maken van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van Banken. Lukt dat niet, geef de wijziging dan door via het formulier 'wijzigen rekeningnummer ( pdf, 59 KB )'.