Studentzaken helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen en een toelichting voor het studiejaar 2018-2019

Ben je op zoek naar de informatie voor studiejaar 2017-2018? Bekijk de pagina Collegegeld 2017-2018.

Collegegelden 2018 - 2019

Wettelijk collegegeld 

  • voltijd, deeltijd en duaal: € 2.060,-*

Instellingscollegegeld
De bedragen voor het instellingscollegegeld voor het studiejaar 2018-2019 zijn nog niet vastgesteld. Na vaststelling vind je het actuele bedrag op deze pagina.

Welk bedrag ga jij betalen?

Via het Stappenplan collegegeld 2018-2019 zie je snel of voor jou van het bedrag van het wettelijke collegegeld of het instellingscollegegeld van toepassing is. 

Toelichting collegegeld 2018-2019

Binnenkort vind je hier het document Toelichting collegegeld 2018-2019 met daarin meer informatie over de verschillende soorten collegegeld, de digitale machtiging en andere betaalwijzen. 

* Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten vanaf studiejaar 2018-2019. De Tweede en de Eerste Kamer moeten de plannen nog goedkeuren. Lees de meest recente informatie op de website van Rijksoverheid.nl.

 

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink door onderstaande stappen te doorlopen. Betaalt jouw werkgever? Lees verder bij stap 6.

  • Stap 1: ga naar 'Mijn To Do lijst' en klik op 'Voer je betaalgegevens in'.
  • Stap 2: selecteer het vestigingsland van je bank. Je kunt alleen met een digitale machtiging betalen als je (of de betaler) een Nederlandse bankrekening hebt. Beschik je niet over een Nederlands rekeningnummer, neem dan contact op met Studentinschrijving, studentinschrijving@hsleiden.nl. Zorg er dus op tijd voor dat je een bankrekening in Nederland opent.
  • Stap 3: nadat je het land hebt ingevuld kies je voor 'Ik betaal zelf' of 'Iemand anders betaalt'. Geef ook aan of je het collegegeld in termijnen wilt betalen of in één keer.
  • Stap 4: vul jouw gegevens in of de gegevens van de betaler. Als je dat hebt gedaan klik je op 'bevestigen'.  Let op: je hebt nu de betaalgegevens ingevuld, maar de digitale machtiging moet nu ook nog worden bevestigd.
  • Stap 5: zodra je de digitale machtiging bevestigd (of laat bevestigen), ontvang je opnieuw bericht en krijg je een nieuwe To Do actie 'Bevestig je digitale machtiging' (of je ontvangt een email om door te sturen naar degene die voor jou het collegegeld betaalt).
  • Stap 6: wil je werkgever je studie betalen? Dan kan je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. Binnenkort vind je hier het formulier 'Garantieverklaring / aanvraag factuur collegegeld 2018-2019'. Het is belangrijk om het ingevulde  formulier in te leveren vóór 1 september 2018.

Rekenhulp 'nieuw stelsel studiefinanciering'

Met de rekenhulp van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen (aankomende) studenten aan hbo of universiteit, die onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering vallen, kun je nagaan:

  • onder welk stelsel je valt (studiefinanciering of leenstelsel);
  • hoeveel je kunt lenen en hoeveel je dat kost;