Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Collegegeld

Voor je inschrijving voor een associate degree-, bachelor- of masteropleiding betaal je elk jaar collegegeld. Dit is wettelijk verplicht. Op deze pagina vind je de actuele bedragen en een uitleg over hoe je de betaling regelt.

Collegegelden 2022-2023

Wettelijk collegegeld

De overheid bepaalt de hoogte van het wettelijk collegegeld. Voor studiejaar 2022-2023 gelden de volgende tarieven:

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.209,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.105,-

Instellingscollegegeld

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. Bij Hogeschool Leiden gelden de voor het studiejaar 2022-2023 de volgende tarieven:

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 8.234,-
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 5.764,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen. Informatie over 'restitutie Instellingscollegegeld' vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Collegegelden 2021-2022

Wettelijk collegegeld 

De overheid bepaalt de hoogte van het wettelijk collegegeld. In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs heeft het kabinet besloten om studenten voor studiejaar 2021-2022 een korting op het wettelijk collegegeld te geven. Dit om studenten financiële compensatie te bieden in verband met de coronamaatregelen. De korting is verwerkt in onderstaande bedragen. 

Voor studiejaar 2021-2022 gelden de volgende tarieven:

 • Volledig wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 1.084,-
 • Verlaagd wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 542,-*

* Meer informatie over de voorwaarden voor verlaagd wettelijk collegegeld vind je op rijksoverheid.nl.

Instellingscollegegeld

Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. In navolging van de financiële compensatie voor studenten die het wettelijk collegegeld betalen, heeft Hogeschool Leiden besloten om ook korting toe te passen op het tarief van het instellingscollegegeld. Bij Hogeschool Leiden gelden de voor het studiejaar 2021-2022 daarom volgende tarieven:

 • Instellingscollegegeld voltijd: € 6.998,- 
 • Instellingscollegegeld deeltijd en duaal: € 4.578,-

Let op: er gelden andere regels met betrekking tot restitutie voor studenten die Instellingscollegegeld betalen. Informatie over ‘restitutie Instellingscollegegeld’ vind je op de pagina Uitschrijven/annuleren.

Welk collegegeld betaal jij

Welk collegegeld je betaalt, hangt af van:

 • je nationaliteit;
 • of je al eerder hebt gestudeerd in het hoger onderwijs;
 • of je al eerder een graad (Associate degree, Bachelor degree of Master degree) hebt behaald;
 • welke opleiding je gaat volgen.

Lees meer over de voorwaarden van de verschillende soorten collegegeld

Wil je exact weten wat je het aankomende studiejaar gaat betalen?
Check het via mijn.duo.nl

Betaling regelen

Betaalwijze

Je collegegeld betaal je via een digitale machtiging. Dit regel je in Studielink. In het stappenplan Digitale (incasso) machtiging op de website van Studielink lees je hoe je dat doet. Betaalt jouw werkgever? Dan kun je geen gebruik maken van de digitale machtiging in Studielink. Je kunt een factuur aanvragen voor je werkgever.

 • Als je in september 2022 wil starten met je opleiding, vul dan samen met je werkgever het formulier Garantieverklaring / aanvraag factuur 2022-2023 in. Dit formulier is zo snel mogelijk te downloaden van de website. Het ingevulde formulier kun je als pdf mailen naar studentinschrijving@hsleiden.nl. Het ingevulde formulier dient uiterlijk op 31 augustus 2022 in het bezit zijn van Hogeschool Leiden. Let op: incomplete formulieren worden niet in behandeling genomen. Zorg ervoor dat het formulier volledig is ingevuld en dat het formulier zowel door jou als je werkgever is ondertekend

Wijzigingen doorgeven

Nadat de digitale machtiging is bevestigd is het niet meer mogelijk de wijze van betalen zelf aan te passen in Studielink. Wil je de betaalwijze veranderen van 8 termijnen naar 1 termijn of andersom? Met het formulier 'wijzigingen betaalwijze studiejaar 2021-2022 ( pdf, 74 KB )' kun je éénmalig de betaalwijze omzetten voor de betaling van het aankomend studiejaar.

Voor het wijzigen van een rekeningnummer kun je gebruik maken van de overstapservice van de Nederlandse Vereniging van Banken. Lukt dat niet, geef de wijziging dan door via het formulier 'wijzigen rekeningnummer ( pdf, 60 KB )'.