Hogeschool Leiden

Leraar basisonderwijs - verkorte deeltijd (pabo) in twee jaar

Leraar in het basisonderwijs, een mooi beroep. Je hebt een belangrijk maatschappelijke taak waarin jij het verschilt kunt maken. De deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs is speciaal ingericht voor studenten die al een bachelor of master hebben. Algemene vaardigheden - zoals onderzoek doen en reflecteren – komen niet meer aan bod, alle focus is gericht op wat jij nog te leren hebt als leerkracht. Hoe sta je voor de klas, hoe neem je leiding over een groep en hoe breng je jouw kennis over op de ander?

Vanaf studiejaar 2017/2018 bieden we de deeltijdopleiding aan op woensdag van 14.00 tot 21.00 uur. 

De verkorte deeltijdopleiding pabo duurt twee jaar: de propedeuse (een jaar) en de hoofdfase (een jaar). Je bent ongeveer 40 uur per week aan je studie kwijt. Goed om te weten: de meeste deeltijdstudenten kunnen een baan van maximaal drie dagen per week combineren met deze studie. En dat kan best pittig zijn. 

Deeltijdstudenten kiezen vanuit passie voor dit vak, en kunnen hun eigen leren goed aansturen. Daarop zijn de lessen aangepast: je krijgt duidelijk aangegeven welke leeruitkomsten je moet bereiken. Het is aan jou en je ‘eigen-wijsheid’ om die uitkomsten te bereiken op de manier die bij jou past.

Eigenwijs en eigen regie

Jouw carrière als leraar basisonderwijs

Met het diploma Leraar Basisonderwijs (pabo) mag je in alle groepen op de basisschool lesgeven. Je bent bevoegd voor speciaal basisonderwijs en instellingen voor basiseducatie. Na je opleiding heb je veel specialisatiemogelijkheden. Zo kun je je specialiseren als intern begeleider, remedial teacher, coördinator op het gebied van rekenen en taal of als directielid. 

Behalve kennisoverdrager ben je ook pedagoog. Je begeleidt leerlingen in hun leerproces en je speelt een belangrijke rol in hun persoonlijke ontwikkeling. Je houdt in de gaten welke leerling extra aandacht of juist extra uitdaging nodig heeft. Samen met ouders in gesprek over de voortgang van hun kind hoort hier ook bij. Daarnaast maak je als leerkracht deel uit van een team. Je vergadert met collega's en bespreekt kwesties rond de organisatie en nieuwe lesmethodes.

Hoe wordt de deeltijdopleiding pabo beoordeeld?

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.