Studentinschrijving helpt iemand met een vraag op weg

Nieuwe inschrijving

Ben jij van plan om een opleiding te volgen bij Hogeschool Leiden? Op deze pagina krijg je informatie over hoe je een verzoek tot inschrijving kunt indienen voor onze Associate degree-, bachelor- en masteropleidingen.

Aanmelden voor start in september 2020

Wil jij in september starten met een bachelor, master of associate degree? Via het overzicht Aanmelden september 2020 kun je zien tot wanneer je een verzoek tot inschrijving kunt indienen voor de opleiding van jouw keuze. In het overzicht vind je ook een directe link naar de informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten.

Wat gebeurt er met je verzoek tot inschrijving?

Een inschrijving is pas definitief als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet en alle benodigde stappen doorlopen zijn. Een actueel overzicht hiervan vind je in Studielink bij de status van je Inschrijving. 

Waar letten we op bij het verwerken van een verzoek tot inschrijving? 

  • de uiterste aanmelddatum: de afdeling Studentinschrijving bekijkt eerst of je jouw verzoek tot inschrijving op tijd hebt ingediend. 
  • je persoonsgegevens: daarna gaat de afdeling Studentinschrijving na of jouw persoonsgegevens volledig zijn gevuld en overeenkomen met de gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).
  • toelatingseis vooropleiding: via DUO (Dienst Onderwijs en Uitvoering) controleert de afdeling Studentinschrijving of je met jouw vooropleiding voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding van jouw keuze. Meer hierover lees je op de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding zelf. Alleen als het niet mogelijk is om de benodigde informatie via DUO op te vragen (bijvoorbeeld in het geval van een buitenlands diploma), ontvang je van ons een verzoek om een bewijs van jouw vooropleiding aan te leveren.
  • aanvullende toelatingseisen: soms gelden er voor een opleiding aanvullende toelatingseisen. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze.
  • decentrale selectieprocedure: voor een aantal opleiding worden de opleidingsplaatsen verdeeld via een decentrale selectieprocedure (een proces van selectie en plaatsing dat door de onderwijsinstelling wordt uitgevoerd). Hierdoor is de uiterste aanmelddatum van deze opleiding al op 15 januari 2020. Op de pagina Decentrale selectie (numerus fixus) vind je een overzicht van de opleidingen met een decentrale selectieprocedure.
  • studiekeuzecheck: ben je van plan om een voltijd bacheloropleiding te volgen dan heb jij recht op een studiekeuzecheck. Bij sommige opleidingen is deelname aan de studiekeuzecheck zelfs verplicht. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze.
  • intake- of toelatingsprocedure:  een aantal opleidingen heeft een verplichte intake- of toelatingsprocedure. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze.
  • betaling van het collegegeld: om je inschrijving definitief te maken is het ook belangrijk dat jij jouw collegegeld op tijd betaalt. Dit regel je door het afgeven van een digitale machtiging. Meer hierover lees je op de pagina Collegegeld.

Wil je doorstromen vanuit het mbo of hbo en verwacht je lichte vertraging (één of enkele vakken) op te lopen door de corona-maatregelen? Lees meer over voorwaardelijke toelating.

Aanmelden voor start in februari 2021

Bij een aantal opleidingen van Hogeschool Leiden is het mogelijk om in februari te starten met het studieprogramma. Vanaf uiterlijk 1 oktober 2020 vind je op deze pagina een overzicht van de opleidingen die dit aanbieden voor februari 2021 en van tot wanneer je uiterlijk een verzoek tot inschrijving kunt indienen.

Vragen?

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen?
Bekijk onze veelgestelde vragen