Studentzaken helpt iemand met een vraag op weg

Nieuwe inschrijving

Ben jij van plan om een opleiding te volgen bij Hogeschool Leiden? Op deze pagina krijg je informatie over hoe je een verzoek tot inschrijving kunt indienen voor onze Associate degree-, bachelor- en masteropleidingen.

Aanmelden voor studiejaar 2018 - 2019

Wil jij in september starten met een bachelor, master of associate degree? Via het overzicht Aanmelden studiejaar 2018-2019 kun je zien tot wanneer je een verzoek tot inschrijving kunt indienen voor de opleiding van jouw keuze. In het overzicht vind je ook een directe link naar de informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten.

Wat gebeurt er met je verzoek tot inschrijving?

Een inschrijving is pas definitief als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet en alle benodigde stappen doorlopen zijn (o.a. in het geval van een opleiding met een decentrale selectieprocedure of een verplichte Studiekeuzecheck). Een actueel overzicht hiervan vind je in Studielink bij de status van je Inschrijving. 

Waar letten we op bij het verwerken van een verzoek tot inschrijving? 

  • de uiterste aanmelddatum: de afdeling Studentinschrijving bekijkt eerst of je jouw verzoek tot inschrijving op tijd hebt ingediend. 
  • je persoonsgegevens: daarna gaat de afdeling Studentinschrijving na of jouw persoonsgegevens volledig zijn gevuld en overeenkomen met de gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).
  • toelatingseis vooropleiding: via DUO (Dienst Onderwijs en Uitvoering) controleert de afdeling Studentinschrijving of je met jouw vooropleiding voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding van jouw keuze. Wil je weten wat de toelatingseisen zijn? Maak dan gebruik van het linkoverzicht Aanmelden studiejaar 2018-2019. Alleen als het niet mogelijk is om de benodigde informatie via DUO op te vragen (bijvoorbeeld in het geval van een buitenlands diploma), ontvang je van ons een verzoek om een bewijs van jouw vooropleiding aan te leveren.
  • aanvullende toelatingseisen: soms gelden er voor een opleiding aanvullende toelatingseisen. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze. In het overzicht Aanmelden studiejaar 2018-2019 vind je een directe link naar deze pagina.
  • decentrale selectieprocedure: voor een aantal opleiding worden de opleidingsplaatsen verdeeld via een decentrale selectieprocedure (een proces van selectie en plaatsing dat door de onderwijsinstelling wordt uitgevoerd). Hierdoor is de uiterste aanmelddatum van deze opleiding al op 15 januari 2018. Op de pagina Decentrale selectie (numerus fixus) vind je een overzicht van de opleidingen met een decentrale selectieprocedure.
  • studiekeuzecheck: ben je van plan om een voltijd bacheloropleiding te volgen dan heb jij recht op een studiekeuzecheck. Bij sommige opleidingen is deelname aan de studiekeuzecheck zelfs verplicht. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze. In het overzicht Aanmelden studiejaar 2018-2019 vind je een directe link naar deze pagina.
  • intake- of toelatingsprocedure:  een aantal opleidingen heeft een verplichte intake- of toelatingsprocedure. Bekijk daarom altijd de pagina Inschrijven en toelating van de opleiding van je keuze. In het overzicht Aanmelden studiejaar 2018-2019 vind je een directe link naar deze pagina.
  • betaling van het collegegeld: om je inschrijving definitief te maken is het ook belangrijk dat jij jouw collegegeld op tijd betaalt. Dit regel je door het afgeven van een digitale machtiging. Meer hierover lees je op de pagina Collegegeld.

Vragen?

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen?
Bekijk onze veelgestelde vragen