HBO Rechten studenten aan de slag

Propedeuse

Het eerste jaar begint breed. Je volgt inleidende vakken in de belangrijkste rechtsgebieden en je leert hoe een wetten tot stand komen. In afzonderlijke blokken komt het privaatrecht, bestuursrecht en strafrecht aan bod. Aan deze rechtsgebieden zijn modules en projecten gekoppeld. In ieder blok staat een beroepsrol centraal bijvoorbeeld medewerker bij een rechtsbijstandverzekeraar, gemeente en de politie.

In het eerste jaar volg je tevens een aantal modules samen met studenten van andere opleidingen. Denk aan Nederlandse taalvaardigheid, Engels, communicatieve vaardigheden, financieel rijbewijs en onderzoeksvaardigheden. In deze modules krijg je les samen met studenten Commerciële Economie, HRM, Communicatie en Sociaal Juridische Dienstverlening.

Benieuwd naar hoe je week eruit kan zien als je HBO-Rechten studeert in Leiden? Bekijk een voorbeeld van je weekrooster ( pdf, 709 KB ).

Studiepunten eerste jaar HBO-Rechten

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. We gaan ervan uit dat je alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar behaalt. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan bespreek je met je studiebegeleider of het realistisch is dat je deze studiepunten alsnog gaat halen in het volgende studiejaar en maakt afspraken over hoe je dit gaat realiseren.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.