HBO Rechten studenten aan de slag

Propedeuse

Het eerste jaar begint breed. Je volgt inleidende vakken in de belangrijkste rechtsgebieden en je leert hoe een wet tot stand komt. In het tweede blok staat het privaatrecht centraal. Wat doet een medewerker bij een rechtsbijstandverzekeraar? Je volgt verbintenissenrecht en bijzondere overeenkomstenrecht en leert hoe je klanten adviseert aan de hand van een concreet geschil. Het derde blok gaat over bestuursrecht en bestuursprocesrecht. Je leert hoe je als juridisch medewerker bij een gemeente vergunningen behandelt. Tevens leer je hoe de procedure van bezwaar en beroep verloopt. Het laatste blok verdiep je je in de functie van gerechtssecretaris. Je volgt vakken op het gebied van strafrecht, ethiek en criminologie. Wat je geleerd hebt breng je in de praktijk in een debat over een actueel strafrechtelijk vraagstuk.

Bindend Studieadvies na eerste jaar HBO-Rechten

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een studieadvies. Als je 60 EC haalt in het eerste jaar, heb je de propedeuse binnen. Je krijgt een bindend negatief studieadvies wanneer je minder dan 50 EC hebt behaald. In dat geval mag je de opleiding HBO-Rechten aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Haal je meer dan 50 EC, maar minder dan 60 EC, dan moet je in het tweede jaar enkele tentamens of toetsen opnieuw doen.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.