Opleiding HBO-Rechten wettenbundels.

Jaar 1

In het eerste jaar begin je breed en oriënteer je je op het beroepenveld en het vakgebied.

Blokken

In studiejaar 1 van HBO-Rechten ga je aan de slag met vier studieblokken. Alle eerstejaarsstudenten volgen eerst het blok Kennismaking met het Recht. Daarna volgen roulerend en op willekeurige volgorde de andere drie blokken: Consument, Leefomgeving en Veiligheid en Justitie. Naast deze studieblokken volg je ook de module ICT-vaardigheden en andere faculteitsbrede modules. In het kader van het onderdeel Connect! krijg je studiebegeleiding tijdens alle jaren van de opleiding.

Blok Kennismaking met het recht

Tijdens dit eerste studieblok maak je kennis met de belangrijkste rechtsgebieden. Je leert hoe de wet tot stand komt en verdiept je in het beroepenveld door middel van een speeddate met experts uit het vakgebied recht.

Blok Consument

In het blok Consument duik je in de rol van rechtsbijstandsverzekeraar. In deze rol heb je veel te maken met het privaatrecht (vermogensrecht). Zo kan je van een klant bijvoorbeeld de vraag krijgen of hij wel aansprakelijk is voor de schade van een ongeluk dat hij veroorzaakt heeft.

Blok Veiligheid & Justitie

In dit blok staat de beroepsrol van medewerker bij justitie centraal. Je volgt daarom lessen over het strafrecht en het strafproces. Zo leer je bijvoorbeeld wanneer een feit strafbaar is.

Blok Leefomgeving

Het blok Leefomgeving draait om de rol van medewerker bij een gemeente. Tijdens dit blok krijg je les in bestuursrecht. Het bestuursrecht geeft regels over de verhouding

ICT-vaardigheden

Als jurist kan je niet zonder de nodige ICT-vaardigheden. Daarom volg je in periode 3 of 4 een module hierover. De module bestaat uit twee leerlijnen. De een is gericht op ICT-vaardigheden. Denk aan het gebruik van Outlook, Word, Excel en PowerPoint. De andere leerlijn staat in het teken van zorgvuldig ICT-gebruik. Je leert over mogelijkheden en gevaren van ICT. Ben je bijvoorbeeld wel goed beveiligd tegen hackers?

Faculteitsbrede modules

Per periode volg je twee faculteitsbrede modules van de faculteit Management en Bedrijf. Veel van deze modules volg je met studenten van de andere opleidingen. Zo leer je direct om samen te werken met mensen die niet dezelfde kennis hebben als jij. Er zijn zes faculteitsbrede modules:

  1. Taal: basisvaardigheden
  2. Taal: schrijfvaardigheid
  3. Presenteren
  4. English Reading for Professional Purposes
  5. English Power of Speech
  6. Financieel Rijbewijs (de basis van bedrijfseconomie)

Voor de opleidingen HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Commerciële Economie, Communicatie en Human Resource Management zijn deze modules hetzelfde.

Benieuwd naar hoe je week eruit kan zien als je HBO-Rechten studeert in Leiden?
Bekijk een voorbeeld van een weekrooster ( pdf, 1.37 MB ).

Meer over Jaar 2Inhoud opleiding | Inschrijving en toelating