HBO-Rechten hulp bij je studiekeuze

Josien over HBO-Rechten

Vakken, stages, vervolgstudies én banen. Vierdejaarsstudent Josien (22) volgt de opleiding HBO-Rechten en werpt een blik op de afgelopen studiejaren. Wat is haar het meeste bijgebleven? Wat zijn haar ervaringen? En welke keuzes maakte zij? Josien vertelt.

Student Josien | HBO-Rechten | Hogeschool Leiden

Vakken en projecten

Mijn naam is dus Josien en ik zit op dit moment in mijn vierde studiejaar van de opleiding HBO-Rechten. De eerste twee jaar van de opleiding volg je vakken. Er zijn vier periodes in een studiejaar. In de eerste helft van elke periode werk je toe naar een tentamen en in de tweede helft werk je dan toe naar een bijpassend project. Iedere periode heeft een thema. Zo begin je in het eerste jaar met het thema Inleiding in recht en vervolgens krijg je privaatrecht, bestuursrecht en strafrecht. 

In het tweede jaar ga je wat meer de diepte in met thema’s als Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Persoon- en familierecht en Europees recht. Al die verschillende thema’s zorgen ervoor dat je basiskennis hebt van alle rechtsgebieden en daarna een goede stagekeuze kunt maken.

Josien

In het eerste jaar wordt er veel aandacht besteed aan de perspectieven van deze opleiding. Ook je stage is natuurlijk dé kans om te proeven van de mogelijkheden en te kijken wat je wel en niet leuk vindt.

Josien

Het project wat mij het meeste is bijgebleven komt uit het blok Europees recht. Wij kregen toen het vak Vreemdelingenrecht. Wij kregen een casus waarop wij een asielbesluit mochten nemen, zogenaamd namens de IND.  De Immigratie- en Naturalisatiedienst. Deze organisatie behandelt aanvragen van vluchtelingen over een verblijfstitel. Tijdens dit project kregen wij casussen en mochten daar vervolgens zelf een besluit over schrijven. Het is een actueel onderwerp en er is veel discussie over, maar ik denk dat als meer mensen het hele proces zouden kennen er echt veel minder frustratie zou zijn. 

Verrassende stage

Bij deze opleiding loop je in het hele derde studiejaar stage. Je mag er ook voor kiezen om twee stages te volgen. Dat is bijvoorbeeld interessant als je naar het buitenland wilt, omdat je maar een half jaar in het buitenland mag studeren. Als je in Nederland blijft is het wel aan te raden om tien maanden bij dezelfde organisatie te blijven. Je gaat tijdens je stage namelijk een onderzoek starten en op die manier heb je langer te tijd om kennis te maken met het bedrijf.

Het is dus een stage van tien maanden en vier dagen per week. Maandag tot en met donderdag. Op vrijdag heb je ondersteunende vakken zoals ICT & Organisatiekunde en Mediation. Het tweede half jaar start je naast je dagelijkse werkzaamheden een onderzoek. 

Josien

Als je je minors, stage en scriptie in hetzelfde rechtsgebied doet, krijg je hier een extra aantekening van. Je hebt dan namelijk een leerroute gevolgd. De leerroutes zijn privaatrecht, bestuursrecht of internationaal recht.

Josien

Zelf ben ik altijd degene geweest die het hardste riep dat ik geen stage wilde lopen op een advocatenkantoor, maar dat is uiteindelijk juist wel wat ik heb gedaan. Ik vind arbeidsrecht en ondernemingsrecht allebei heel erg leuk. Via via ken ik een advocatenkantoor in Amsterdam die precies die twee rechtsgebieden doet. Toen is het balletje dus snel gaan rollen. 

Tijdens het onderzoek op mijn stage heb ik een beslisboom gemaakt. Grote bedrijven moeten met elkaar kunnen concurreren. Als organisatie mag je niet een te groot machtsblok vormen. Als je een te hoge omzet hebt moet je een melding doen om goedkeuring te vragen of jij nog wel een fusie of overname mag doen. Ook als je een organisatie hebt met 50 werknemers is een Ondernemingsraad verplicht en dien je deze om goedkeuring te vragen over de voorgenomen fusie of overname. Dit soort stappen heb ik schematisch weergegeven in de beslisboom. 

Werkplekken

Als je je bachelor HBO-Rechten hebt gehaald ben je jurist. Op dit moment is er veel vraag vanuit gemeentes en de overheid. Je kan hier als hbo-jurist goed terecht. Er is nu ook veel aandacht voor Legal Tech. Dit heeft te maken met het vereenvoudigen en efficiënter maken van juridische systemen. Dit is wel wat meer ICT-gericht. Je besteedt daar op het hbo veel aandacht aan en je kan er zelfs een minor in kiezen. 

Josien

Hogeschool Leiden biedt jou veel kansen om jezelf te ontwikkelen als je meer wilt naast je studie.

Josien

Doorstuderen

Na het halen van mijn bachelor wil ik een premaster volgen. Je krijgt dan in één jaar de stof die jij hebt gemist op het hbo die wel op de universiteit is gegeven. Het is dus een soort bijspijkerjaar. Na het halen van die premaster hoor je op hetzelfde niveau te zitten als een student die een bachelor op een universiteit heeft gehaald. Op dit moment neig ik naar een master in het privaatrecht, maar ik ben er eigenlijk nog niet uit.

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding HBO-Rechten? Bekijk dan de opleidingspagina en de inschrijfinformatie.