HBO Rechten studenten

Is HBO-Rechten iets voor jou?

Goed luisteren, analyseren, argumenteren en adviseren zijn belangrijke eigenschappen voor een hbo-jurist. Een hbo-jurist werkt met ingewikkelde wetten, regels en procedures. Belangrijk is dat je een juridisch vraagstuk correct aan een cliënt kunt uitleggen en duidelijk advies kunt geven. Je ziet regels en procedures als een puzzel en je vindt het leuk je daarin te verdiepen.

Gevoel voor taal

Adviezen, betogen en analyses weet je helder te formuleren. Als het gaat om wet- en regelgeving is het cruciaal dat je de juiste woorden gebruikt. Taal is een van de belangrijkste gereedschappen van een jurist; een goede beheersing van de Nederlandse taal is dus onmisbaar. Hogeschool Leiden besteedt daarom in de opleiding HBO-Rechten veel aandacht aan taalvaardigheid.

Creatief en stressbestendig

Als hbo-jurist combineer je een stevige dosis juridische kennis met een talent voor creatieve oplossingen. Je zegt niet zo snel: "dat kan niet" of "dat mag niet", maar zoekt juist naar de mogelijkheden in de wet. Daarbij ga je zorgvuldig en nauwkeurig te werk. Ook is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, stressbestendig bent en beslissingen durft te nemen.

Kiezen tussen HBO-Rechten of Sociaal-Juridische Dienstverlening

Bij Hogeschool Leiden kun je naast HBO-Rechten ook kiezen voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. We hebben de overeenkomsten en verschillen ( pdf, 32 KB ) tussen beide opleidingen voor je op een rijtje gezet.

"Hogeschool Leiden is relatief klein en het is er echt gezellig! Het contact met de docenten is erg goed, ze kennen je naam en zijn goed te benaderen. Burgerlijk procesrecht vind ik tot nu toe het leukste onderdeel van mijn studie. Je leert van a tot z hoe een juridisch proces verloopt. Het leuke van de opleiding is dat je juridische kennis meteen kunt toepassen in je omgeving. Zo hadden mijn ouders een televisie gekocht die het niet goed deed, maar de winkel was niet van plan hen tegemoet te komen. Toen ben ik met ze meegegaan en heb ik wat juridische termen laten vallen. Het was zo geregeld, we mochten een andere uitzoeken."

Désirée Aalbrecht, student HBO-Rechten