HBO- Rechten en het werkveld

HBO-Rechten

Het aantal wetten en regels neemt de laatste decennia enorm toe. Meer regels betekent meer werk voor juristen. Hou jij van puzzelen en ben je niet bang voor een flinke hoeveelheid leesvoer? Beheers je de Nederlandse taal tot in de puntjes? Ook nog nieuwsgierig, zorgvuldig en creatief? Dan is de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden iets voor jou.

In vier jaar leer je de fijne kneepjes van van het juridische vak. Je verdiept je in Nederlandse en Europese wetten en regels, leert een juridisch vraagstuk uitleggen en vooral ook te adviseren. Mogelijkheden in de wet zoeken, boeiend, pittig en uitdagend, dat is HBO-Rechten!

Carrièremogelijkheden hbo-jurist

De opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden leidt je op om te functioneren als professional. De kennis, vaardigheden en houding die je daarvoor nodig hebt, ontwikkel je tijdens de opleiding. Uit onderzoek blijkt dat er veel behoefte bestaat aan juristen die niet in de zogenaamde togaberoepen zoals rechter, officier van justitie of advocaat terechtkomen. Als hbo-jurist kun je direct aan de slag in allerlei beleids-, staf- of adviesfuncties bij uiteenlopende organisaties. Ook de werkzaamheden die je daar kunt uitvoeren zijn breed en divers. Denk bijvoorbeeld aan: het verhalen van schade die iemand heeft geleden, het voorbereiden van een rechtszaak, het opstellen van een bezwaar-, beroepsschrift of dagvaarding.

Voorbeelden van werkgevers waar je na je studie HBO-Rechten terecht zou kunnen komen zijn:

  • het midden- en kleinbedrijf
  • verzekeraars en banken
  • advocaten- en notariskantoren
  • vakbonden of juridische afdelingen van grote ondernemingen
  • rechtsbijstandverzekeraars
  • gemeenten en waterschappen
  • gerechtsdeurwaarderskantoren

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.