Opleiding HBO-Rechten

HBO-Rechten

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Laws

Introductie

Het aantal wetten en regels neemt de laatste decennia enorm toe. Meer regels betekent meer werk voor juristen. Hou jij van puzzelen en ben je niet bang voor een flinke hoeveelheid leesvoer? In vier jaar leer je de fijne kneepjes van het juridische vak. Je verdiept je in Nederlandse en Europese wetten en regels, leert een juridisch vraagstuk uitleggen en vooral ook te adviseren. Mogelijkheden in de wet zoeken, boeiend, pittig en uitdagend, dat is HBO-Rechten!

Jouw toekomst

Recht is veel meer dan de zogenoemde togaberoepen (rechter, officier van justitie, advocaat). Als hbo-jurist kun je aan de slag in allerlei beleids-, staf- of adviesfuncties bij uiteenlopende organisaties. Bij veel organisaties is er juist behoefte aan juristen op hbo-niveau.  Als hbo-jurist kun je aan de slag in allerlei beleids-, staf- of adviesfuncties. Ook de werkzaamheden die je daar kunt uitvoeren zijn breed en divers. Denk bijvoorbeeld aan: het verhalen van schade die iemand heeft geleden, het voorbereiden van een rechtszaak, het opstellen van een bezwaar-, beroepsschrift of dagvaarding. Eén ding staat echter vast: je krijgt altijd te maken met juridische regels, procedures en diverse belangen.

In het bedrijfsleven, bij de overheid of in de non-profit-sector: als hbo-jurist kun je aan de slag in uitvoerende, uitvoerende functies, beleids-, staf- of adviesfuncties. Denk aan werkgevers als:

 • geschillencommissies
 • kantongerechten
 • rechtbanken
 • notariskantoren
 • commerciële bedrijven
 • gemeenten, provincies, waterschappen
 • gerechtsdeurwaarders
 • juridisch loket
 • ombudsman
 • vakbonden
 • juridische afdelingen van grote ondernemingen
 • rechtsbijstandsverzekeraars

Grote dossiers over juridische kwesties aanleggen, wetteksten interpreteren en rechtszaken voorbereiden – jij doet het straks allemaal! Je bespreekt met cliënten de strategie die je volgt om een juridische zaak tot een goed einde te brengen. Gedegen kennis van een groot aantal rechtsgebieden behoort daarom tot je bagage. Als hbo-jurist combineer je een stevige dosis juridische kennis met een talent voor creatieve oplossingen.

Op zoek naar meer voorbeelden van je mogelijke takenpakket? Misschien maak jij straks een juridische analyse in een echtscheidingszaak. Of je stelt bij een rechtszaak de processtukken op en schrijft een conceptpleitnota. Maar je kan ook terecht komen als secretaris bij een bezwaarschriftencommissie bij een gemeente waar je een conceptadvies schrijft voor een beslissing op bezwaar over een bouwvergunning. Of je stelt de statuten op voor een studentenvereniging bij een notariskantoor. Wat spreekt jou het meeste aan? 

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding HBO-Rechten echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer weten over de inhoud van de opleiding? Kom Proefstuderen. Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid: doe de Studiekeuzecheck!

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden heb je daarbij? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is HBO-Rechten iets voor jou?

De hbo-jurist werkt met ingewikkelde wetten, regels en procedures. Belangrijk is dus dat je goed kunt analyseren, een juridisch vraagstuk aan een cliënt weet uit te leggen en een duidelijk advies kunt geven. Jij ziet de juridische regels en procedures als een puzzel en vindt het interessant om je daarin te verdiepen. Je kunt goed luisteren, analyseren, oplossingsgericht werken, adviseren en argumenteren.

Taal is een van de gereedschappen van de jurist, dus een goede beheersing van de Nederlandse taal is onmisbaar. Je adviezen, betogen en analyses weet je helder te formuleren. Verder weet je grenzen te trekken en bent stressbestendig. Ook sta je stevig in je schoenen: je durft een beslissing te nemen. Je bent zorgvuldig en nauwkeurig. En je bent creatief. Je zegt niet zo snel: dat kan niet of dat mag niet, maar zoekt altijd naar de mogelijkheden in de wet.

Herken jij jezelf in dit beeld en heb je de ambitie om jouw kwaliteiten en vaardigheden verder te ontwikkelen? Dan is de opleiding HBO-Rechten iets voor jou! 

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of HBO-Rechten iets voor jou is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van recht. Wil jij vooral mensen die in de knel zitten, helpen om hun weg te vinden in de wet- en regelgeving? Misschien is de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou. Wil jij jouw talenten inzetten om mensen te stimuleren het maximale uit hun loopbaan te halen en organisaties te ondersteunen bij de invulling van hun personeelsbeleid? Kijk dan eens bij de opleiding Human Resource Management.

Studieopbouw

Als hbo-jurist kun je op verschillende plekken binnen het werkveld terechtkomen. Daarom maak je tijdens de opleiding kennis met uiteenlopende beroepen. Je leert de theorie, oefent praktijksituaties en traint je professionele vaardigheden.

De opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden start breed. We nemen theoretische stof met je door, maar ook doe je al praktijkervaring op. Het programma is afgestemd op je toekomstige beroep en er is ruimte om je te specialiseren in de verschillende gebieden van het vak. De studie HBO-Rechten is verdeeld over vier jaar en opgedeeld in studieblokken. De eerste twee jaar staat in ieder blok één beroep centraal. Je maakt kennis met de werkzaamheden die bij dat beroep horen en leert de theorie en vaardigheden die je nodig hebt. Het derde jaar loop je stage en in het vierde jaar besteed je je tijd aan keuzevakken en afstuderen.

Een idee krijgen van de vakken die je kunt verwachten tijdens de studie? Bekijk een globaal overzicht van het onderwijsprogramma.

Bij Hogeschool Leiden werken wij met competentiegericht onderwijs. Een competentieprofiel beschrijft de kwaliteiten die iemand moet hebben om een beroep succesvol te kunnen uitoefenen. Het gaat daarbij om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Tijdens de opleiding ontwikkel je bepaalde competenties en bewijs je de toegenomen deskundigheid op elk gebied. Integrale toetsen sluiten ieder blok af. Dat gebeurt in de vorm van een project waarbij beroepsgerelateerde vraagstukken centraal staan. We kiezen bewust voor kleine klassen, zodat we je zoveel mogelijk persoonlijke begeleiding kunnen bieden. Ook kunnen we op deze manier in een kleine groep de leerstof behandelen. Zo ben je nog beter voorbereid op de toetsen.

Jouw niveau, jouw uitdaging

Studenten verschillen niet alleen in karakter, maar ook in kennis en vaardigheden. Daarom bieden we waar mogelijk vakken aan op meerdere niveaus zodat het vak aansluit bij jouw eigen niveau kunt volgen (denk bijvoorbeeld aan Engels). We zullen je altijd uitdagen om een niveau hoger te gaan.

In het eerste jaar begin je breed en oriënteer je je op het beroepenveld en het vakgebied. Je volgt inleidende vakken in de belangrijkste rechtsgebieden en je leert hoe een wet tot stand komt. In het tweede blok staat het privaatrecht centraal. Wat doet bijvoorbeeld een medewerker bij een rechtsbijstandverzekeraar? Tijdens verbintenissenrecht en bijzondere overeenkomstenrecht ontdek je hoe je klanten adviseert aan de hand van een concreet geschil. Het derde blok gaat over bestuursrecht en bestuursprocesrecht. Hierin leer je hoe je als juridisch medewerker bij een gemeente vergunningen behandelt. Je nieuwe kennis en vaardigheden breng je meteen in de praktijk in een debat over een actueel strafrechtelijk vraagstuk.

Benieuwd naar hoe je week eruit kan zien als je HBO-Rechten studeert in Leiden? Bekijk een voorbeeld van een weekrooster.

Studiepunten

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. We gaan ervan uit dat je alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar behaalt. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan bespreek je met je studiebegeleider of het realistisch is dat je deze studiepunten alsnog gaat halen in het volgende studiejaar en maakt afspraken over hoe je dit gaat realiseren.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

Na je propedeuse start je in de hoofdfase van de opleiding. Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional. Je verdiept je in de materie, loopt stage en werkt toe naar het afstuderen.

Jaar 2
In het tweede jaar zijn er vier blokken. Hierin staan familie, immigratie, onderneming en werk & inkomen centraal.

Blok 5
Je begint met een blok over de advocatuur: je hebt de rol van juridisch medewerker bij een advocatenkantoor. Je verdiept je in personen- en familierecht en goederenrecht en volgt vakken op het gebied van communicatie en Engels. In het project behartig je de belangen van een cliënt in een echtscheidingszaak. Het project wordt afgesloten met een rechtszitting.

Blok 6
Deze periode ligt de focus op het openbaar bestuur, met vakken als bestuursrecht, omgevingsrecht, belastingrecht en bestuurskunde. Je kruipt in de huid van een juridisch medewerker bij een gemeente die werkt aan een nieuw bestemmingsplan. Het formuleren van de zienswijzen van de burgers en de wijze waarop de gemeente deze juridisch correct moet behandelen, behoort tot jouw taak in het project. Een wethouder van Leiden doet de aftrap van dit project.

Aan het eind van het tweede blok is het tijd om een leerroute te kiezen. Meer hierover lees je onder het tabblad ‘Kies je eigen richting’

Blok 7
In het derde blok staat het bedrijfsleven centraal. Als praktijkopdracht moet je een juridisch advies opstellen over een faillissement en de doorstart van een bedrijf.

Blok 8
In het laatste blok behandelen we het recht van de Europese Unie. Je gaat aan de slag met de omzetting van EU-recht naar het Nederlands recht. Je verdiept je in institutioneel EU-recht, de interne markt en vrij verkeer, mededinging en Europees beleid. We brengen een tweedaags bezoek aan de EU-instellingen in Brussel. Dit blok kan ook in het Engels gevolgd worden.

Jaar 3
Je hebt inmiddels kennis opgedaan van uiteenlopende rechtsgebieden. De hoogste tijd om dit alles in de praktijk te brengen: je loopt tien maanden stage bij een bedrijf of instelling van je keuze. Je kunt ook kiezen voor twee stages van vijf maanden. Regelmatig kom je terug naar de hogeschool voor trainingen (o.a. mediation en onderzoek, organisatie en werkprocessen). Tijdens de stage krijg je

intervisie met medestudenten, toegesneden op wat je in de praktijk doet. Ook doe je een praktijkgericht onderzoek op je stageplaats.

Jaar 4
In de eerste twee blokken van het vierde jaar volg je minoren. Wat je kiest, bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen over intellectueel eigendom, het notariaat, internationaal recht of je verdiepen in rechtsfilosofie. Maar je kunt er ook voor kiezen over de grenzen van het vakgebied heen te kijken. Denk aan een minor Spaans, Psychologie of Jeugdzorg. Ook kun je vakken volgen bij een universiteit of andere hogeschool, in Nederland of in het buitenland.

De tweede helft van het jaar werk je aan een afstudeeropdracht bij een echte opdrachtgever. Het bedrijf en een docent begeleiden je bij de uitvoering van dit afstudeeronderzoek. Tijdens een presentatie presenteer je de resultaten.

In het tweede studiejaar, aan het eind van blok 6, is het tijd om een leerroute te kiezen. Zo bereid je je gericht voor op je toekomstige werkveld. En dat is niet alleen prettig voor jezelf (de lessen sluiten dan nog beter aan bij de praktijk), ook werkgevers waarderen dit. Na je afstuderen ontvang je naast het algemene diploma HBO-Rechten een certificaat waarop je leerroute staat vermeld. Hiermee kun je aan toekomstige werkgevers laten zien dat je je in die richting gespecialiseerd hebt.

Je kunt kiezen uit vier leerroutes:

 • De hbo-jurist in de civiele rechtspraktijk
 • De hbo-jurist in de bestuurlijke rechtspraktijk
 • De hbo-jurist in de internationale rechtspraktijk
 • De algemene leerroute

Met het kiezen van een leerroute wordt je studie meer gestroomlijnd. Bij elke leerroute zijn bepaalde minoren verplicht en ook is de leerroute leidend bij het kiezen van een stage in het derde jaar en van je afstudeeronderzoek in het vierde jaar.

Meer weten? Download het overzicht van de leerroutes.

De studieloopbaanbegeleiding noemen wij Connect! Met Connect! willen we zorgen dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en school. Daarnaast helpen we je om vanuit eigen motivatie en drijfveren keuzes te maken en je te verbinden aan onderstaande thema’s.

 • iDiscover - Leer je studie(genoten) kennen
 • iLearn - ‘Leren leren’ en leren samenwerken
 • iCreate - Initiatief tonen en creëren
 • iChoose - Keuzes leren maken

Je spreekt jouw persoonlijke coach regelmatig over het verloop van je studie. Hij helpt jou met het bedenken van oplossingen voor de problemen die je tegenkomt en het benutten van kansen, zodat jouw persoonlijke interesses en jouw studie bij elkaar aansluiten. Tijdens groepsbijeenkomsten en coachingsgesprekken komen de thema’s aan bod. Daarnaast kun je een aantal digitale modules volgen die je hierbij ondersteunen. We starten elk thema met een ‘Powerday’.

Ben je benieuwd naar wie straks jouw docenten en ondersteuners zijn?
Maak kennis met het team van HBO-Rechten

Studeren met een functiebeperking

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina’s van de Studentendecaan.

Word ook hbo-jurist

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en popel je om zelf aan de slag te gaan?

HBO-Rechten in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling. Wij bieden je alle mogelijkheden om jouw talenten optimaal te ontwikkelen. In je studie, maar ook daar buiten. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap bijvoorbeeld via de Topondernemersregeling. Ook krijg je de kans om een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs bijvoorbeeld door lid te worden van je opleidingscommissie of de centrale Studentenraad. Verder heeft de opleiding HBO-Rechten samen met de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening een studievereniging Libra. De juridische studievereniging biedt haar studenten een combinatie van studeren, netwerken en gezelligheid.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.