Hogeschool Leiden

Docent Dans/Euritmie

Jij bent bevlogen en spiritueel en hebt passie voor dansen, zelfexpressie en andere mensen. Wat beweegt hen en hoe bewegen ze? Naast interesse en motivatie heb jij aantoonbaar talent op kunstzinnig en op pedagogisch gebied. Dan is de opleiding Docent Dans/Euritmie wellicht wat voor jou. Voor het slagen van je studie Dans/Euritmie en voor jouw succes in het latere werkveld, is het belangrijk dat je enthousiast bent voor kunstzinnige beweging en voor de pedagogische aspecten van het beroep. Maar ook dat je in staat bent om je te verdiepen in inhoudelijke levens- en opvoedingsvragen en deze zinvol wilt inzetten in je toekomstige beroep. Je bent breed ontwikkeld en geïnteresseerd in cultuur en antroposofie. En verder heb je een redelijke beheersing van de Nederlandse, Duitse en/of Engelse taal. 

Internationaal karakter

De opleiding Docent Dans/Euritmie is uniek in de wereld. Niet zo gek dus dat dankzij de internationale erkenning van het bachelordiploma en de internationale toepassing van euritmie, meer dan de helft van de studenten en docenten aan deze opleiding uit het buitenland komt. Nederlands is de voertaal, maar je hoort ook veel studenten en docenten Duits spreken. 

Divers en open sfeer

Door de diverse samenstelling van studenten en docenten heerst er een open en levendige sfeer op de opleiding. Iedereen kent elkaar, docenten zijn gemakkelijk bereikbaar en staan altijd klaar om de studenten met raad en daad bij te staan. De opleiding Docent Dans/Euritmie heeft een goed gefundeerd pedagogiek programma. Er is veel ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling van je talent.

De opleiding werkt met jaar overkoepelende projecten. Zo werken studenten van het eerste en tweede jaar samen en ook derde- en vierdejaars om zo van elkaar te leren. Ook is er een nauwe band met de opleiding Docent Muziek en de Vrijeschool Pabo. Er zijn gezamenlijke wekelijkse bijeenkomsten. Verder worden jaarlijkse hoogtepunten zoals de start van het studiejaar, de kunstzinnige presentaties vlak voor de zomervakantie en de jaarfeesten gezamenlijk gevierd.

Toekomstmogelijkheden Docent Dans/Euritmie

Als Docent Dans/Euritmie ben je op tal van plaatsen inzetbaar. In de eerste plaats op de honderden vrijescholen in heel Europa (en daarbuiten) die euritmie in hun lesprogramma’s voor onderbouw en bovenbouw hebben opgenomen. Daarnaast is er binnen bedrijven een groeiende belangstelling voor bedrijfseuritmie. De openheid en de samenwerking tussen medewerkers krijgt met euritmie nieuwe impulsen. Als docent euritmie kun je daar creatief op inspelen.

Je kunt ook kiezen voor een loopbaan in de kunst- en theatersector, en je specialiseren in de podiumeuritmie. Tot slot kent euritmie therapeutische toepassingen, waarbij je cliënten door bewegingen zowel uiterlijk als innerlijk in beweging brengt. Het doel is om genezingsprocessen te bevorderen en te ondersteunen, zowel bij lichamelijke als psychische klachten. Verder is antroposofische ouderenzorg in opkomst. Dit biedt euritmie-docenten een bijzondere en mooie uitdaging.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.