Hogeschool Leiden

Deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie versneld

Ben jij werkzaam (geweest) in het vrijeschoolonderwijs óf heb je al een opleiding tot vrijeschoolleerkracht in het primair onderwijs afgerond? De deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie biedt jou de mogelijkheid om versneld, in circa drie jaar, je eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Hiermee kun je zowel terecht op het primair onderwijs als het voorgezet onderwijs. 

Voor wie

Wil jij jezelf een euritmisch bewegingsrepertoire eigen maken waarmee je leerlingen met enthousiasme kan ondersteunen bij hun ontwikkelingsvragen (praktijkgericht en leeftijdsadequaat)? De deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie biedt je de mogelijkheid om jouw leraarschap te verrijken door je eigen 'bewegingsmens' verder te ontwikkelen.

Meer informatie over de toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de pagina Inschrijven en toelating.

Heb je nog geen ervaring of opleiding als vrijeschoolleerkracht in het primair onderwijs, maar heb je wel een beroepsopleiding voltooid of ben je al werkzaam (geweest) in het onderwijs? Bekijk dan de mogelijkheden van de vierjarige deeltijdopleiding.

Bijdrage studiekosten

Als bevoegd leraar zijn er mogelijkheden om een Lerarenbeurs aan te vragen voor het volgen van de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie. Hierbij krijgt jouw school ook een tegemoetkoming in de financiering van de vervangingskosten. 

Inhoud

Euritmie is een hele praktische en rijke manier om kinderen en volwassenen te begeleiden in hun ontwikkelingsproces. Je werkt hierbij vanuit beweging, kunst en mensenkennis. Tijdens het gehele opleidingstraject word je voortdurend gevraagd om van buiten én van binnen in beweging te komen. Zo leer je jezelf en de manier waarop je in het leven staat heel intensief kennen. Tegelijkertijd ontwikkel je vele zelfsturings- en sociale competenties en boor je jouw eigen vitaliteit aan. Én je ontdekt hoe je dit kunt toepassen in je lessen met de leerlingen.

In de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie ligt de focus op het instrumenteel verwerven van het vak euritmie. Wat je leert pas je toe in de school waarop je werkzaam bent en/of stage loopt. Zo ontstaat er een positieve wisselwerking tussen het werken met de leerlingen en je eigen leerproces. De leerlingen en de school hebben bovendien direct profijt van jouw groeiende euritmische vakbeheersing.

Opbouw programma en studiebelasting

Doordat je met het behalen van je onderwijsbevoegdheid een belangrijk deel van de vereiste theorievakken al succesvol hebt afgerond, kan je gebruik maken van veel vrijstellingen. In de regel doorloop je het programma daardoor gemiddeld binnen drie jaar. De uiteindelijke duur van het opleidingstraject is afhankelijk van het aantal vrijstellingen waarvoor je in aanmerking komt, jouw mate van bewegingsbekwaamheid en je persoonlijke situatie. Dit gaan we na tijdens een persoonlijk assessment. Meer informatie hierover vind je op de pagina Inschrijven en toelating.

Tijdens de opleiding heb je één lesdag per week les bij Hogeschool Leiden. Daarnaast zijn er twee studieweken en een driedaagse (bij de hogeschool of op locatie) per studiejaar. Het zelfstandig oefenen van de eigen euritmische dansvaardigheden vormt een groot onderdeel binnen de opleiding. Je neemt daartoe zelf initiatief en toont ondernemerschap. De hogeschool kan je daarbij ondersteunen.

Meer weten

Ben je enthousiast geworden? Lees meer over de toelatingsvoorwaarden, inschrijfprocedure en de kosten op de pagina Inschrijven en toelating.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de verkorte deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie? Bezoek een Open Dag of neem contact op met Hans Nijnens, opleidingsmanager, e: [email protected].

Hogeschool Leiden