Hogeschool Leiden

Docent Muziek

De opleiding Docent muziek is een conservatoriumopleiding die je opleidt tot een veelzijdig musicus en vakbekwaam docent muziek. We zijn gespecialiseerd in het vrijeschool onderwijs en hanteren daarom ook gezichtspunten uit de antroposofie, net als de vrijeschool pabo en de opleiding dans/euritmie.

Je krijgt les van ervaren docenten en musici die naast de opleiding ook nog volop werkzaam zijn in de muziekwereld. De titel Bachelor of Music in Education geeft een eerstegraads lesbevoegdheid voor het basis- en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs.

Carrièremogelijkheden: docent en musicus

Carrièremogelijkheden buiten het onderwijs zijn er bij centra voor kunstzinnige vorming, kunst-educatieve projecten, orkesten of omroepen. Verder vind je werk in muziekscholen, als docent Algemene Muzikale Vorming. Daarnaast dirigeren muziekdocenten vaak (amateur) koren en ensembles. Of je kunt bij omroepen aan de slag. 

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Doorstuderen na de bacheloropleiding Docent Muziek

Nadat je je bacheloropleiding Docent Muziek hebt afgerond kun je ervoor kiezen door te studeren. Een aantal voorbeelden van vervolgopleidingen:

  • Muziektherapie
  • Masteropleiding Kunsteducatie
  • Muziekwetenschappen
  • Opleiding muziek (bijvoorbeeld koordirectie of zang)