Hogeschool Leiden

Docent Muziek

Heb jij passie voor de akoestische klankwereld? Vind je het leuk om met groepen jonge mensen te werken? Hou je van improvisatie? En ben je niet bang voor een flinke dosis klassieke muziek? Dan is de opleiding Docent Muziek van Hogeschool Leiden iets voor jou! Met de opleiding Docent Muziek op conservatoriumniveau ontwikkel je je kunstzinnig én als docent. Onze kleinschalige opleiding is gebaseerd op de antroposofie en sluit daarmee ook prima aan op het Vrijeschool onderwijs.

Ervaren docenten en musici

Als muziekdocent leer je mensen verschillende vormen van muziek te maken, van een bestaand muziekstuk of via improvisatie. Je krijgt les van ervaren docenten en musici die naast hun werk voor Hogeschool Leiden ook nog volop werkzaam zijn in de muziekwereld. De bijbehorende titel Bachelor of Music in Education wordt in heel Europa erkend. Je hebt hiermee een eerstegraads lesbevoegdheid en kunt lesgeven in het basis- en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs.

Carrièremogelijkheden: docent en musicus

Carrièremogelijkheden buiten het onderwijs zijn er bij centra voor kunstzinnige vorming, kunst-educatieve projecten, orkesten of omroepen. Verder vind je werk in muziekscholen, als docent Algemene Muzikale Vorming. Daarnaast dirigeren muziekdocenten vaak (amateur) koren en ensembles. Of je kunt bij omroepen aan de slag. 

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Doorstuderen na de bacheloropleiding Docent Muziek

Nadat je je bacheloropleiding Docent Muziek hebt afgerond kun je ervoor kiezen door te studeren. Een aantal voorbeelden van vervolgopleidingen:

  • Muziektherapie
  • Masteropleiding Kunsteducatie
  • Muziekwetenschappen
  • Opleiding muziek (bijvoorbeeld koordirectie)