Foto docent danst in de klas

Docent Dans/Euritmie: deeltijd

  • Deeltijd
  • Nederlandstalig
  • 3 - 4 jaar
  • Bachelor of Dance in Education

In het kort

De deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie leidt je op tot startbekwaam Euritmiedocent. Door jezelf deze dansvorm eigen te maken, kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van opgroeiende kinderen en (jong)volwassenen. Daarnaast kent euritmie veel succesvolle toepassingen, onder andere als therapie en podiumkunst. De deeltijdopleiding biedt jou de mogelijkheid om in vier jaar tijd je eerstegraads lesbevoegdheid te behalen.

Opleidingsvarianten

De bacheloropleiding Docent Dans/Euritmie wordt aangeboden in verschillende varianten:

Meer over de verschillende varianten lees je bij het onderdeel Opbouw programma.

Topopleiding Keuzegids

Op basis van haar hoge scores in de Keuzegids hbo 2024 mag de opleiding Docent Dans/Euritmie zich een ‘topopleiding’ noemen. De studie-inhoud is uitstekend, met een bovengemiddelde score voor sfeer en docenten. Kortom, je studeert straks aan een opleiding die als één van de beste uit de bus komt.

Hogeschool Leiden

Wat levert de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie je op?

Als docent Dans/Euritmie begeleid je kinderen en volwassenen in hun ontwikkelingsproces. Je werkt hierbij vanuit beweging, kunst en mensenkennis. De focus daarbij ligt op de ontwikkeling van euritmische en pedagogische competenties (de combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en je professionele houding). Je ontwikkelt nieuwe vormen van creativiteit en een rijker sociaal vermogen. Binnen onze opleiding ligt de focus op de toegevoegde waarde voor het onderwijs, maar je leert ook meer over de diverse andere plekken waar euritmie wordt toegepast.

Het woord ‘euritmie’ komt uit het Grieks en betekent mooi en waar ritme. De euritmie werd in het begin van de 20e eeuw in Duitsland ontwikkeld door Rudolf Steiner - de grondlegger van de antroposofie - samen met een aantal jonge bewegingskunstenaars. 

Als dansvorm kent euritmie een geheel eigen bewegingsrepertoire. Hierbij werk je met energetische krachten en universele bewegingsvormen. Woorden, klanken, melodieën en intervallen druk je in gebaren uit. Daarbij benut je de ruimte bewust. De stromende vitale en bezielde beweging staat centraal. Het specifieke karakter van de euritmie komt ook naar voren in de typerende kostuums met een rijkdom aan kleuren.

Waar kun je gaan werken

Als docent Dans/Euritmie ben je op allerlei plaatsen inzetbaar. Je kunt in binnen- en buitenland terecht bij een van de vrijescholen die euritmie aanbieden. Maar je kunt ook aan de slag binnen het reguliere onderwijs, met name bij scholen met ruimte in het lesprogramma voor kunstzinnige en spirituele vakken.

Ook binnen het bedrijfsleven liggen er momenteel veel kansen. Euritmie kan bijvoorbeeld de vitaliteit van medewerkers versterken, de sociale interactie ontwikkelen en het luisteren naar elkaar stimuleren. Of je specialiseert jezelf in de podiumeuritmie. Dan kies voor je een loopbaan in de kunst- en theatersector. Verder kent euritmie ook therapeutische toepassingen, zowel bij lichamelijke als psychische klachten. 

Na zijn opleiding in de architectuur studeerde Thomas Rau drie jaar euritmie om gebouw en mens nog beter op elkaar af te stemmen. Benieuwd hoe euritmie hem inspireerde in zijn werk? Hij deelt zijn verhaal in de podcast op SoundCloud.

Als docent Dans/Euritmie ben je nooit uitgeleerd. Ook als je al volop aan het werk bent, blijf je jezelf ontwikkelen, onder andere met behulp van vakliteratuur, wetenschappelijk onderzoek, congressen en intervisiebijeenkomsten.

Nascholingsaanbod

Samen met het Centrum onderwijs & innovatie Leiden verzorgt de opleiding Docent Dans/Euritmie nascholingscursussen. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld verdiepen in de kunstvakken met behulp van de Basisopleiding Vrijeschool Onderwijs Kunst (BVO-kunst), deelnemen aan een training tot Interne Cultuur Coördinator of de cursus gespreksvoering met ouders volgen.

Welk bedrag je betaalt aan collegegeld is van verschillende factoren afhankelijk, zoals je vooropleiding en nationaliteit. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

Als bevoegd leraar zijn er mogelijkheden om een Lerarenbeurs aan te vragen voor het volgen van de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie. Hierbij krijgt jouw school ook een tegemoetkoming in de financiering van de vervangingskosten. Kom je niet in aanmerking voor een lerarenbeurs, dan kun je ook de voorwaarden van de Tegemoetkoming leraren en het Levenlanglerenkrediet bekijken.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie de juiste vervolgstap is in jouw loopbaan? Lees meer over al onze voorlichtingsactiviteiten op de pagina Kennismaken met de opleiding. Heb je nu al vragen? Neem contact op met opleidingsmanager Hans Nijnens, via [email protected].

Opbouw programma

Met de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie bereiden we je voor op een baan in het (internationale) werkveld van de Euritmie. De focus daarbij ligt op de ontwikkeling van euritmische én pedagogische competenties (de combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en je professionele houding). Ook is er in het onderwijsprogramma veel aandacht voor de ontwikkeling van jouw sociale vaardigheden, persoonlijke groei en creatief ondernemerschap. 

Bij de opleiding Docent Dans/Euritmie vormt de dagelijkse werkpraktijk altijd het uitgangspunt. Het opleidingsprogramma is vormgegeven met onze alumni en andere professionals uit het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Kleinschalige opzet

Door de diverse samenstelling van studenten en docenten heerst er een open en levendige sfeer op de opleiding. Iedereen kent elkaar. Docenten en de administratieve staf zijn makkelijk bereikbaar en zijn altijd bereid om je met raad en daad bij te staan. Ook is er binnen het programma zelf veel ruimte voor individuele aandacht.

De opleiding bestaat uit de volgende drie leerlijnen: 

  • Kunstvak 
  • Overdracht en Toepassing
  • Creatief Ondernemerschap en Onderzoek 

Je krijgt o.a. les in vakken zoals woordeuritmie, tooneuritmie – muziektheorie – spraakvorming – esthetica /poëtica – kunstbeschouwing – antroposofie en pedagogische menskunde – methodiek en didactiek. Ook volg je stages in primair en secundair onderwijs en agogische werkveld. De opleiding is structureel betrokken bij Euritmie festivals en werkt samen met internationale Euritmie-opleidingen.

Ter voorbereiding op de opleiding bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorbereidend jaar.

De totale studiebelasting van de opleiding is 240 EC (European Credit), verdeeld over vier fases van ieder 60 EC. Hierbij staat 1 EC voor een studiebelasting van 28 uur.

Omdat je al een beroepsopleiding hebt gevolgd en/of in het onderwijs werkzaam bent (geweest), kun je gebruik maken van vrijstellingen. In de regel doorloop je het programma daardoor in drie of vier jaar tijd. De uiteindelijke duur van het opleidingstraject is afhankelijk van het aantal vrijstellingen waarvoor je in aanmerking komt, jouw mate van bewegingsbekwaamheid en je persoonlijke situatie. Dit gaan we na tijdens een persoonlijk assessment. Meer informatie hierover vind je op de pagina Inschrijven en toelating

Indeling vierjarig programma

Tijdens de opleiding heb je tijdens het 1e, 2e en 3e studiejaar een dag per week les bij Hogeschool Leiden. Het vierde studiejaar is vooral bestemd voor de stages, invulling geven aan je eigen aanvullende portfolio en afstudeerscriptie. Er zijn dan geen lesuren meer op de Hogeschool maar wel persoonlijke begeleidingsuren.

Het zelfstandig oefenen van de eigen euritmische dansvaardigheden vormt een groot onderdeel binnen de opleiding. Je neemt daartoe zelf initiatief en toont ondernemerschap. De hogeschool kan je daarbij ondersteunen.

Ben je al werkzaam (geweest) in het vrijeschoolonderwijs of heb je een opleiding tot vrijeschoolleerkracht afgerond? Dan heb je de mogelijkheid om de deeltijdopleiding versneld te doorlopen (duur 3 jaar). Als je al een euritmie-opleiding hebt afgerond en werkzaam bent in het vakgebied, dan kom je in aanmerking voor het verkorte zij-instroomtraject (duur 1 jaar).

De opzet van de opleiding is kleinschalig en persoonlijk. Tijdens de opleiding word je intensief begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De begeleiding richt zich op persoonlijk welbevinden, studievoortgang en stage-ervaringen.

Daarnaast word je ook begeleid door een enthousiaste groep van betrokken en ervaren docenten. Ieder met een eigen deskundigheid en passie.

Wil je weten wie straks je docenten zijn? Maak alvast kennis met het docententeam van de opleiding Docent Dans/Euritmie.

Studeren met een functiebeperking

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina’s van de Studentendecaan.

De opleiding Docent Dans/Euritmie is te volgen in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor een studieprogramma dat goed aansluit op jouw opleidingsachtergrond, ervaring en persoonlijke situatie.

Voltijdopleiding

De voltijdopleiding Docent Dans/Euritmie richt zich met name op studenten die net klaar zijn met opleiding in het voortgezet onderwijs.

Deeltijdopleiding

De deeltijdopleiding bestaat in twee varianten:

  • Heb je al een beroepsopleiding voltooid of ben je al werkzaam (geweest) in het onderwijs, bekijk dan op deze pagina de mogelijkheden van de vierjarige deeltijdopleiding . 
  • Ben je al werkzaam (geweest) in het vrijeschoolonderwijs óf heb je al een opleiding tot vrijeschoolleerkracht in het primair onderwijs afgerond dan heb je de mogelijkheid om de deeltijdopleiding versneld te doorlopen.

Kies ook voor Docent Dans/Euritmie deeltijd

Heb jij een goed beeld van de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele organisaties, zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek. Tijdens de deeltijdopleiding kun je gebruik maken van de faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo kun je terecht bij het Mediacentrum, zowel op locatie als online, voor vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Euritmie is een internationaal vakgebied, waardoor je op allerlei plekken in de wereld terecht kunt. Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.