Hogeschool Leiden

Informatica

 • Voltijd
 • Bachelor of Information Technology

Introductie

De opleiding Informatica op Hogeschool Leiden geeft je de mogelijkheid om je in het eerste jaar breed te oriënteren en je aan het eind van het eerste jaar te specialiseren richting beroepen als: software-engineer, multimediaspecialist, datamanager of forensisch ICT’er. De opleiding combineert modern onderwijs met brede keuzemogelijkheden. Hierdoor is er aandacht en ruimte voor wie jij bent en wat jij wilt worden. Eén opleiding, vier specialisaties. Dat is Informatica bij Hogeschool Leiden.

Jouw Toekomst

De rol die technologie speelt in ons dagelijks leven groeit enorm. Hierdoor wordt Informatica steeds meer onmisbaar. Met je bachelor Informatica op zak vorm jij straks de verbindende schakel tussen ICT en de gebruikers. Je toekomstmogelijkheden zijn divers: mobiele apps maken voor een ziekenhuis, een cross-mediale campagne opzetten voor een goed doel, websites bouwen en testen voor grote klanten, het ontwerpen, realiseren en testen van software, optreden tegen cybercrime, het zijn een paar voorbeelden. 

De vier specialisaties hebben ieder hun eigen carrière en toekomstbeeld. Beroepen waaraan je kunt denken zijn: business intelligence consultant, data analist, webdesigner, specialist tegen cybercrime en Big Data manager.

Als software engineer werk je vooral bij IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid. Een forensisch ICT’er werkt bij politie, justitie en andere opsporingsdiensten of op de particuliere markt. Daar waar er een groeiende behoefte is aan specialisten die snel en effectief handelen tegen cybercrime. De specialisatie Business Data Management biedt je een brede basis waarmee je vele kanten op kunt. Vrijwel alle organisaties maken gebruik van IT-toepassingen en daar kun je dus ook terecht. Als mediatechnoloog kan je op veel verschillende plekken terecht komen, zoals bijvoorbeeld in de wereld van online media.

Ook hoe je baan eruit gaat zien, verschilt per specialisatie:

 • als software engineer werk je meer aan het ontwerpen, realiseren en testen van software.
 • een forensisch ICT’er handelt snel en effectief tegen cybercrime en helpt met een analytische blik relevante zaken op te pikken in onderzoek. Het traceren van en beveiligen tegen misbruik hoort ook bij het werkterrein van een forensisch ICT’er.
 • met de specialisatie Business Data Management analyseer je informatiestromen en –processen en help je een organisatie nog effectiever te werken.
 • als mediatechnoloog verbind je het werk van anderen met de wereld van de social media, internet, apps en andere ICT-middelen. Ook de opkomst van mobiele devices vraagt om jouw expertise. Jij zorgt ervoor dat de gebruiker alle informatie en media gewoon kan gebruiken zonder zich beperkt te voelen door het kleinere scherm.

Wil je na de opleiding Informatica nog verder studeren? Met een hbo-diploma heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen aan verschillende universiteiten. Aansluitende masters zijn gericht op een wetenschappelijke insteek en geven je de mogelijkheid om na je studie verder te gaan met onderzoeken. Ze kunnen ook je aandacht verbreden naar het bedrijfsleven, communicatie en onderwijs of je helpen jezelf beter voor te bereiden op een combinatie van Informatica en management. Ook is het mogelijk om met een master wetenschap en kunst samen te laten komen, waardoor de meer creatieve functies open komen te liggen. 

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Informatica echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, werkruimten en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer weten over de inhoud van de opleiding zelf? Kom een dag Proefstuderen.

Heb je behoefte aan een overzichtelijk stappenplan dat jou helpt om de juiste keuze te maken? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Is Informatica iets voor je?

Ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden die ze bieden? Heb je plezier in het vinden van slimme oplossingen voor lastige zaken? Kijk je met een analytische blik naar de dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven? Misschien is de opleiding Informatica dan wel iets voor jou.

Voor een succesvolle toekomst als ICT’er is het  belangrijk dat jij jezelf herkent in onderstaande eigenschappen. Je hebt:

 • een analytisch vermogen
 • plezier in het vinden van slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen
 • een nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • het vermogen om buiten kaders denken

Daarnaast heeft iedere specialisatie zijn eigen karakter. Ze vragen dan ook ieder iets anders van jou als student. Zo is het belangrijk dat je bij Software Engineering van ontwerpen en programmeren houdt. Bij Forensische ICT is het weer belangrijk dat je doelgericht en vasthoudend bent en graag onderzoekt. Bij Business Data Management is het belangrijk dat je instaat bent om buiten de kaders te denken en anderen te enthousiasmeren voor jouw plannen. Heb je meer de creatieve geest of ben je in gedachten meer bezig met het maken van nieuwe ideeën? Dan liggen er kansen voor jou bij de richting Mediatechnologie.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of Informatica iets is voor jou? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Vind je het werken met de computer erg leuk, maar mis je een beetje de natuurlijke kant van Life Sciences? Misschien past de opleiding Bio-informatica dan beter bij jou.

Studieopbouw

Informatica is een veelzijdige branche en je kan daardoor later ook op veel verschillende plekken aan de slag. Na de propedeuse, waarin je kennis maakt met het gehele vakgebied, stroom je door naar een specialisatie die het beste past bij jouw talenten en ambities. De vier specialisaties waaruit je kunt kiezen zijn: Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management, Media Technologie. 

Nog in te vullen.

Het eerste jaar, de propedeuse, is een gemeenschappelijk jaar. In dit jaar krijg je vakken en projecten vanuit elke specialisatie aangeboden, zodat je aan het einde van het eerste jaar de juiste keuze kan maken.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 48 en 60 EC behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Informatica toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar wordt een algemene verdieping geboden en ga je verder in de door jou gekozen specialisatie. In de hoofdfase volg je naast het major programma een minor programma van een half jaar. Tijdens de minor verbreed je je kennis of verdiep je je verder binnen je gekozen specialisatie. Ook zijn er twee externe stageperiodes van een half jaar, waarvan een periode het afstuderen omvat. Je kunt stage lopen in Nederland, maar als je wilt kan dat ook in het buitenland.

De opleiding Informatica biedt vier verschillende specialisatierichtingen aan: Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Mediatechnologie. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en sterke kanten. 

Software Engineering
Van ontwerp tot onderhoud: bij de specialisatie Software Engineering kom je alles te weten over software. Je leert de methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te ontwerpen, bouwen en testen. Met behulp van vakken als logica en softwarearchitectuur ontdek je bijvoorbeeld hoe je een applicatie ontwerpt en bouwt.

Forensisch ICT
De unieke specialisatie Forensisch ICT speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor de bescherming en voorkoming van misbruik in ICT. Tijdens deze specialisatie komen naast ICT ook juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod. 

Business Data Management
Business Data Management richt zich op het ontwerpen en realiseren van data oplossingen. Als aankomend datamanager leer je hoe je mensen en organisaties beter laat presteren door slim en goed gebruik van data. Je leert database omgevingen in te richten, data te ontsluiten, voorspellende analysemodellen te maken en overtuigend je data oplossing te presenteren bij de opdrachtgever. Naast een stevig technisch component is er daarom ook aandacht voor communicatieve vaardigheden en kennis over het functioneren van een organisatie

Mediatechnologie
Mediatechnologie kijkt naar de generatie die op een snelle en toegankelijke manier nieuwsvoorziening, kennisoverdracht en amusement tot zich neemt. De specialisatie laat je kennis maken met verschillende technieken voor diverse media en platformen voor gebruikersinteractie. Je leert toepassingen ontwerpen, vorm te geven en daar op een creatieve manier gebruik van te maken. Het gaat bij deze specialisatie om een juiste mix van ICT, media en creativiteit.

Je krijgt les in vakken als beeld en geluid, U.I.(user interface) -ontwerp, multimedia design, psychologie en communicatie, maar ook softwareontwikkeling, projectmanagement, bedrijfskunde en organisatiekunde. Je doet onderzoek naar nieuwe vormen van gebruikersinteractie, zoals Virtual Reality en Augmented Reality. Alle inzichten die je daarbij opdoet, combineer je. Media Technologie doet een beroep op je technische, creatieve en artistieke vermogens, vooral op je vaardigheid om die zaken met elkaar te combineren.

Wij willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor Informatica, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Daar staat tegenover dat je van ons mag verwachten dat wij je weten te binden en boeien, zodat jij ook gaat én blijft leren. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar ook de ruimte om je eigen keuzes te maken. In de inhoud van je studie, maar ook in de werkvormen, het soort leeromgeving en het tempo. Jij krijgt in de loop van je studie steeds meer de regie over jouw leerproces.

Word ook ICT’er

Heb je een goed beeld van de opleiding en kan je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Informatica in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling naast het reguliere programma. Zo bieden we een Honoursprogramma aan, faciliteiten voor topsporters en extra ruimte voor ondernemerschap in de vorm van de Topondernemersregeling. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. Vrijwel alle opleidingen hebben een studievereniging, die leuke evenementen en studiegerelateerde activiteiten organiseert.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.