Hogeschool Leiden

Informatica: Forensisch ICT deeltijd

  • Deeltijd
  • Nederlandstalig
  • 2 - 4 jaar
  • Bachelor of Science

In het kort

Er is een groeiende vraag naar hoogopgeleide forensisch ICT-specialisten die snel en effectief optreden bij digitale opsporing, bijvoorbeeld tijdens onderzoek van misdrijven of onvoorziene activiteiten op een bedrijfsnetwerk. Tijdens de deeltijdopleiding Informatica: Forensisch ICT van Hogeschool Leiden leer je om onderzoek te doen naar digitale sporen op zodanige wijze dat dit geaccepteerd bewijsmateriaal oplevert voor een rechtelijke vervolging. Je maakt hierbij gebruik van complexe, innovatieve technieken en technologie. Het opleidingsprogramma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery en onze partners in het werkveld.

Informatica: Forensisch ICT deeltijd in Leiden

Ben je werkzaam als digitaal rechercheur bij de Politie, Defensie, een opsporingsdienst of een toezichthouder? Of houd je je als crime intelligence specialist bij een multinational of in het bank- of verzekeringswezen bezig met het opsporen van ICT-gerelateerde (financiële) criminaliteit? De deeltijd hbo-opleiding Informatica: Forensisch ICT deeltijd geeft je de mogelijkheid om de volgende stap in je carrière te zetten en het getuigschrift Bachelor of Science te behalen.

Lees meer over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten
 

Kies de opleidingsvariant die bij je past

De bacheloropleiding Informatica wordt aangeboden in twee varianten. Op deze pagina vind je meer informatie over Informatica: Forensisch ICT deeltijd. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor het opleidingsprogramma van Informatica: Forensisch ICT voltijd. Ben je op zoek naar een bredere ICT-opleiding? Bekijk de informatie over het opleidingsprogramma en de beroepsmogelijkheden van hbo Informatica: voltijd

Heb jij al een bacheloropleiding afgerond op het gebied Forensisch ICT en wil jij jouw kennis en skills in het vakgebied Digital Forensics verder ontwikkelen? Bekijk dan de mogelijkheden van de Master Digital Forensics (English program).  

Wat levert het deeltijdtraject van Informatica: Forensisch ICT op?

Kennis en vaardigheden waarmee je de samenleving (digitaal) veiliger kunt maken, waren nog nooit zo relevant. Doordat criminelen hun werkterrein verleggen naar het digitale domein is er een groeiende behoefte aan hbo-geschoolde forensisch ICT-specialisten die snel en effectief kunnen optreden bij digitale opsporing. Informatica: Forensisch ICT deeltijd van Hogeschool Leiden is het enige hbo-traject in Nederland dat hier volledig op inspeelt.

Met behulp van het deeltijd bachelorprogramma van Informatica: Forensisch ICT ontwikkel jij jezelf tot hoogopgeleide professional die digitale sporen op (geavanceerde) systemen accuraat en effectief weet te vinden. Jouw analyses geven inzicht in het mogelijke verloop van het misdrijf. Je ontwikkelt nieuwe vaardigen op het gebied van ICT en doet kennis op, onder andere over Internet of Things (IoT), juridische aspecten, rechercheren voor opsporing en daadwerkelijke vervolging van cybercrime.

Wil je verder leren na het afronden van je bachelordiploma van Informatica Forensisch ICT deeltijd? Dan kun je aansluitend  doorstromen naar onze 2-jarige Master Digital Forensics (in English).

Maak kennis met Forensisch ICT deeltijd

Hoe kom je erachter of het hbo-traject van Informatica: Forensisch ICT deeltijd de juiste stap is in jouw carrière? Bezoek de Informatieavond en maak kennis met de opleiding, docenten en hogeschool. Meer over de verschillende voorlichtingsactiviteiten lees je op de pagina Kennismaken met de opleiding. Heb je nu al vragen of wil je graag een keer langskomen op de campus van The Hague Security Delta? Neem contact met ons op via [email protected].

Opbouw programma

Het deeltijd opleidingstraject Forensisch ICT van Hogeschool Leiden streeft ernaar werken en studeren te combineren. Een baan binnen het werkveld komt de studeerbaarheid dan ook ten goede. Het betekent dat je alles wat je leert direct toepasbaar zal zijn binnen je eigen werkomgeving. Tijdens het intakeproces zal worden gekeken naar de mogelijkheden om werk en studie op een effectieve manier te combineren.

Het programma van Informatica: Forensisch ICT deeltijd is als volgt opgebouwd:

Propedeuse jaar

In het propedeuse jaar van de opleiding Informatica: Forensisch ICT deeltijd volg je een aantal algemene inleidende vakken welke een belangrijke basis vormen zoals Wiskunde, Databases en Programmeren. Daarnaast volg je ook een aantal specifieke forensische ICT vakken waaronder Forensische principes en Forensisch Data Analyse.

Hoofdfase opleiding

Tijdens jaar 2 (de hoofdfase) volg je een aantal algemene vakken waaronder Machine-learning en beeldverwerking. Je leert onder andere meer over Computer Forensics, Mobile Forensics, Malware Forensics en Network Forensics. Daarnaast werk je aan projecten gericht op bijvoorbeeld Open Source Intelligence. Je rondt het programma van de bachelor af met een afstudeerproject binnen jouw werkplek.

Uitwisseling van ideeën en ervaring

Het onderwijsprogramma loopt voor een deel synchroon met de vierjarige voltijdopleiding Informatica: Forensisch ICT. Op die manier ontstaat er een krachtige wisselwerking: als deelnemer aan het deeltijd opleidingsprogramma krijg jij de kans om kennis te maken met een generatie studenten die met een nieuwe blik kijken terwijl voltijdstudenten tegelijkertijd leren van jouw ervaringen in het werkveld.

Een deel van de theoretische kennis doe je op tijdens (online) colleges. Afhankelijk van de materialen en hulpmiddelen (denk aan bepaalde hard- en software zoals zoekmachine Hansken waarmee je digitale sporen snel inzichtelijk kunt maken) die je nodig hebt, kun je een deel van de praktijkopdrachten op je eigen werkplek uitvoeren. Beschik je niet over de juiste tools dan kun je de opdracht uitvoeren op de campus van The Hague Security Delta, waar het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery een eigen laboratorium voor digitaal forensisch onderzoek heeft.

De minimale studieduur van het deeltijd opleidingstraject is 2,5 jaar, waarvan het laatste half jaar het afstudeertraject (bij voorkeur) binnen je eigen organisatie is. Tijdens het matchingsgesprek, onderdeel van de intakeprocedure, wordt het totale studieprogramma besproken en bekeken in welke tijdsperiode het mogelijk is de opleiding te doorlopen.

Gedurende de hele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (SLB-docent). Studieloopbaanbegeleiding helpt je bij het studeren op het HBO. Mocht je tijdens je studie ergens niet uitkomen, dan kun je contact opnemen met jouw SLB-docent. Bij studieloopbaanbegeleiding ligt het accent op persoonlijke effectiviteit en professionele ontwikkeling.

Daarnaast word je begeleid door een werkgever-coach vanuit de organisatie(afdeling) waar jij werkzaam bent. Het is belangrijk dat de coach beschikt over veel ervaring en inhoudelijke vakkennis en inzicht heeft in de mogelijkheden binnen jouw werksituatie om je competenties te kunnen ontwikkelen. Meer over de rol van werkgever-coach en wat er verwacht wordt van de coach is te vinden in de werkplekscan

Studeren met een functiebeperking

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina’s van de Studentendecaan.

Bij Hogeschool Leiden kun je jezelf (verder) ontwikkelen op het gebied van Informatica. Op deze pagina lees je meer over het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT deeltijd voor digitaal forensisch onderzoekers.

Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor het opleidingsprogramma van Informatica: Forensisch ICT voltijd. Ben je op zoek naar een bredere ICT-opleiding? Bekijk de informatie over het programma en de beroepsmogelijkheden van de opleiding Informatica: voltijd

Heb jij al een bacheloropleiding afgerond op het gebied Forensisch ICT en wil jij jouw kennis en skills in het vakgebied Digital Forensics verder ontwikkelen? Bekijk dan de mogelijkheden van de Master Digital Forensics (English program). 

Word ook digitaal forensisch onderzoeker

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen?

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT deeltijd kun je gebruik maken van de faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo heb je via de digitale leeromgeving altijd de beschikking over de opdrachtbeschrijvingen en een uitgebreide selectie van vakliteratuur en onderzoeksresultaten, onder andere van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) en het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery. Ook kun je terecht bij het Mediacentrum voor aanvullende vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken.

Digitaal Forensisch Lab – HSD Campus

Het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden heeft een laboratorium geopend op de campus van The Hague Security Delta (HSD) voor digitaal forensisch onderzoek met een focus op Internet of Things (IoT). Het IoT Forensic Lab beschikt over gespecialiseerde apparatuur, kennis en software, denk hierbij aan chip-off, een speciale hardware techniek om geheugens uit te lezen als een apparaat beveiligd of zwaar beschadigd is, bijvoorbeeld door brand of water. Studenten kunnen gebruik maken van deze apparatuur voor onderzoek en het uitvoeren van praktijkopdrachten.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.