Foto Daan | Student Informatica - Hogeschool Leiden

"Tijdens je opleiding sta je al erg dicht bij de werkelijkheid"

Derdejaarsstudent Daan studeerde een jaar Informatica aan de universiteit, maar miste praktische kennis in deze opleiding. Hij stapte over naar het hbo, waar hij nog veel meer diepgang in de stof vond dan hij had verwacht. Lees meer.

Foto Daan | Student Informatica - Hogeschool Leiden

Het wordt natuurlijk een beetje van je verwacht om vanaf het vwo naar de universiteit te gaan, maar na driekwart jaar universiteit gedaan te hebben kwam ik erachter dat ik het theoretische aspect helemaal niet leuk vond. Ik wilde met praktische kennis problemen kunnen oplossen en daarom koos ik ervoor om over te stappen naar de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden. Het leukste aan deze opleiding vind ik dat het creatief denken mogelijk maakt.

Direct contact met docenten

De opleiding is kleinschalig, wat betekent dat je goed contact hebt met de docenten. Op de hogeschool zijn er in principe zo min mogelijk hoorcolleges. Je hebt eigenlijk alleen maar werkcolleges met maximaal tweeënzeventig man in een ruimte. Je kunt hier dan gewoon aan de slag en docenten en student-assistenten lopen rond om te helpen indien nodig. Je kunt heel gemakkelijk contact zoeken en vragen stellen. Docenten vinden het ook heel leuk om benaderd te worden met vragen, hoe complex ze dan ook mogen zijn. Je hebt de mogelijkheid om verder te gaan dan de stof en dat werkt heel stimulerend.

Een voorbeeld waar ik als student heel dicht op de docent sta, is bijvoorbeeld de projecten die je hebt in het tweede en derde jaar. Elke periode heb je projecten over vraagstukken en problemen die je ook op de werkvloer kan zien. Tijdens deze projecten ga je met een groep van vier studenten voor een echte opdrachtgever aan de slag onder begeleiding een docent. Ze kennen je bij naam en hierdoor voel je je zeker geen nummertje.

Hogeschool Leiden noemt deze opdracht een proof of concept, waarbij er een samenwerking is tussen bedrijven en studenten. Zelf volg ik de richting Software Engineering en hier kijken wij tijdens de proof of concept of het probleem van de klant op te lossen is door middel van software. Zelf hebben wij bijvoorbeeld een applicatie uitgewerkt om vragen van klanten en de antwoorden hierop gemakkelijk zichtbaar te maken op de website. Het bedrijf heeft hier in de praktijk echt wat aan gehad.

Je bent na afstuderen ontzettend breed inzetbaar. Als voorbeeld, je kunt bij de politie te werk gaan om online criminaliteit aan te pakken. Tegelijkertijd kun je ook terecht komen in de automobielindustrie, bijvoorbeeld door het automatiseren van auto’s.

Daan

Dicht bij de werkelijkheid

In mijn optiek was (en is) de opleiding meer dan ik ervan had verwacht, qua uitdaging. Hbo is een prima optie voor een vwo’er. Ik had eerder verwacht dat de stof vrij oppervlakkig zou blijven, maar dat is echt niet zo. Het is mogelijk je heel erg te verdiepen in de stof, daar is ruimte voor en daar word je ook toe aangemoedigd.  

Ik wil graag aan iedereen die twijfelt over deze opleiding laten weten dat het niet uitmaakt van welke vooropleiding je komt. De opleiding is voor mensen van de havo, mensen van mbo en vwo ook relevant. Door de mix van die verschillende mensen kun je juist heel veel van elkaar leren en we hebben hierdoor ook allemaal wat anders te bieden. Ook omdat samenwerking zo’n grote rol heeft bij informatica, is dat heel erg voordelig.

Het leukste aan de opleiding vind ik dat je tijdens de lessen al zo dicht bij de werkelijke situatie wordt gezet. De praktische skills die je leert pas je steeds toe. Als ik straks klaar ben met de opleiding heb ik echt wat te bieden en kan ik gelijk aan de slag.

Daan

Meer weten?

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de pagina van de opleiding Informatica en de inschrijfinformatie.