Informatica studenten in de klas

Over

Thema

Informaticastudenten ontwikkelen online Berenjachtkaart

13 mei 2020 - Nu alle basisscholen gesloten zijn en kinderen zich in en om huis moeten vermaken, is 'berenjacht' een welkome afleiding tijdens de coronacrisis. Ga jij Geo-beren spotten in heel Nederland via www.berenjachtkaart.nl?

Het spotten van knuffelberen in de buurt is een manier om het halen van de dagelijkse frisse neus voor kinderen uitdagender te maken. Informaticastudenten Klaas Schoute (25) en Lars van der Niet (19) ontwikkelden een landelijke online berenjachtkaart waarop nieuwe beren aangemeld èn gevonden kunnen worden; een soort GEO-beren spotten dus.

Op berenjacht tot half juli

​Ouders die met hun kinderen in de buurt op 'berenjacht' willen, hebben daar tot half juli de tijd voor. Tegen die tijd zijn de 'credits' op die Klaas en Lars krijgen van het New Yorkse cloud-opslagbedrijf Digital Ocean. Dus, speel het spel zolang het nog kan.

Lees ook het artikel in het Leidsch Dagblad over de berenjachtkaart (voor abonnees)

Links: Klaas Schoute. Rechts: Lars van der Niet
Links: Klaas Schoute. Rechts: Lars van der Niet

"Wij hebben een nieuwe landelijke kaart gebouwd waar wèl alle beertjes op geplaatst kunnen worden."

Klaas & Lars | tweedejaarsstudenten Informatica

Berenjachtkaart

Klaas en Lars volgen de specialisatierichting Interactie-technologie van de opleiding Informatica en ontwikkelden de berenjachtkaart in het kader van het keuzevak IKGEO: een vak waarbij online beschikbare geografische informatie wordt gekoppeld aan een digitale landkaart die online beschikbaar is.

Klaas: "Het idee is ontstaan, nadat wij op een overvolle landelijke beertjeskaart in Google Maps stuitten. Volgens de restricties van Google is het niet toegestaan om meer dan 20.000 datapunten op één Google Map te zetten. Het gevolg hiervan is een wirwar aan lokale Facebook​pagina’s met elk een eigen beertjeskaart. Zonde, dat dit mooie initiatief nu zo versnippert dachten wij, waarop we gestart zijn met het bouwen van een nieuwe landelijke kaart, waar wèl alle beertjes geplaatst kunnen worden."

Faciliteren en attenderen  

Lars: "Doordat op onze online kaart goed te zien is waar de ruim 36.500 beren zich in Nederland bevinden, zorgen we er samen voor dat parken, speelplaatsen niet overvol raken. Wij vinden het belangrijk ouders en kinderen te faciliteren, maar hen ook te attenderen op de geldende regels van het RIVM. Bijkomend effect van Berenjacht is natuurlijk ook dat er mooie contacten ontstaan tussen de berenspotters en de buurtbewoners die beren op hun vensterbank plaatsen”.

Pokémon Go voor beren?  

De online berenjachtkaart werkt heel eenvoudig. Je zoekt je locatie op de kaart. Om het gemakkelijk te maken zal je browser standaard vragen om jouw locatie, hierdoor zoomt de kaart direct naar jouw omgeving. Klik op de kaart, waar je de beer wil neerzetten en 'verstuur' de beer.

Om het beren jagen nog leuker te maken kunnen ouders posters, kleurplaten, opdrachtjes en diploma's downloaden. Ook zijn er plannen in de maak voor een 2.0 versie en jagers echt te laten jagen door het virtueel "vangen" van de beertjes zoals bij Pokemon Go.

Wil je niet meer meedoen aan de berenjacht dan kun je je beer afmelden door een mail te sturen naar [email protected].

Screenshot Berenjachtkaart

Meer weten

Ben je nieuwsgierig naar de opleiding en wil je meer zien? Bekijk dan de opleidingspagina van hbo Informatica.