Studentzaken

Inschrijven/toelating Informatica

Op deze pagina vind je informatie over de aanmeldprocedure voor het studiejaar 2016-2017.

De informatie over het studiejaar 2017-2018 is uiterlijk 1 november 2016 te vinden op deze pagina.

Aanmelden via Studielink

Wil je in september 2016 starten met de opleiding Informatica? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en en meld je zo snel mogelijk (uiterlijk 31 juli 2016) aan via Studielink. Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

We raden je aan om voor deze opleiding de Studiekeuzecheck te doen.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentzaken. Vragen? Neem dan contact op met de afdeling Studentzaken via studentzaken@hsleiden.nl

Toelatingsvoorwaarden

Voor de opleiding Informatica ben je toelaatbaar met een havo-, vwo- of een mbo-diploma op niveau 4. Er zijn verder geen aanvullende eisen.

Overstappen van studie?

Heb je al studiepunten behaald bij een verwante hbo- of wo-studie of beschik je over veel kennis en vaardigheden, dan proberen we het studieprogramma zo goed mogelijk daarop aan te passen.

Toelatingsvoorwaarden 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Stuur voor meer informatie een e-mail naar studentzaken@hsleiden.nl

Je ontvangt van ons per mail informatie over het aanvragen van dit onderzoek, de kosten van het onderzoek, én toelichting op de toetsonderdelen.

Let op: de resultaten van het capaciteitenonderzoek dienen (om deel te nemen aan de studie per 1 september 2016) voor 1 mei 2016 te zijn ingediend.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld/kosten van de afdeling Studentzaken. 

Voorwaarden laptop

Tijdens je studie Informatica is een eigen laptop noodzakelijk. Dankzij het draadloze netwerk kun je in het hele gebouw flexibel aan de slag. Hogeschool Leiden stimuleert het gebruik van een iBook of Notebook.

Binnen de opleiding Informatica wordt er gewerkt met verschillende softwarepakketten. De kosten van software zijn minimaal omdat er veel gebruik wordt gemaakt van open-source. Overige software wordt of via de opleiding aangeboden of kan goedkoop via Surfspot worden aangeschaft.

De hardware die nodig is om deze software te draaien kan per richting verschillen. Het maakt niet uit of je het liefst met Windows of Mac OS werkt. Linux gebruikers kunnen in bepaalde richtingen hinder ondervinden.

Het systeem

Alle nieuwe laptops zijn goed genoeg om te gebruiken gedurende de opleiding. Je kunt dus ook kiezen voor een MacBook van Apple. Een netbook (kleine laptop) wordt afgeraden vanwege de zwakkere processor en geringe uitbreidingsmogelijkheden.

Aandachtspunten

Het is raadzaam om te zorgen voor een goede accu (met een minimale accuduur van twee uur) en minimaal 1GB aan intern geheugen. Wil je je specialiseren in de richting Forensisch ICT, Software Engineering of Mediatechnologie, dan is wat extra werkgeheugen (1GB extra) aan te raden. Over het algemeen is de harde schijf de grootste bottleneck van het systeem. Het is dan ook de moeite waard om te kiezen voor een snelle harde schijf (7200 toeren).