Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Informatica voltijd en Forensisch ICT voltijd

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen en de aanmeldprocedure voor studiejaar 2024-2025.

Ben jij geïnteresseerd in het duale opleidingstraject op het gebied van Forensisch ICT waarin je werken en leren met elkaar combineert? Bekijk de informatie over Inschrijven en toelating Forensisch ICT duaal.

Aanmelden

Wil je in september 2024 starten met de opleiding Informatica? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 1 mei). 

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Toelatingseisen

Voor de voltijdopleiding ben je toelaatbaar met een havo-, vwo- of een mbo-diploma op niveau 4. Er zijn verder geen aanvullende eisen.

Overstappen van studie?

Heb je al studiepunten behaald bij een verwante hbo- of wo-studie of beschik je over veel kennis en vaardigheden, dan proberen we het studieprogramma zo goed mogelijk daarop aan te passen.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving. 

Voorwaarden laptop

Tijdens je studie Informatica is een eigen laptop noodzakelijk. Dankzij het draadloze netwerk kun je in het hele gebouw flexibel aan de slag. 

Het systeem

Over het algemeen voldoen de meest recente laptops aan de eisen van de opleiding.Je hebt hierbij de keuze uit een Windows laptop of een Macbook (let wel op de beperking welke beschreven staat onder de kop software). Een Chromebook of netbook (kleine laptop)is niet geschikt vanwege de zwakkere processor en geringe uitbreidingsmogelijkheden.

Aandachtspunten

Belangrijke laptopspecificaties voor de opleiding zijn:

  • minimale accuduur van 120 min  
  • WIFI        
  • HDMI-poort of een losse USB-adapter met HDMI-poort
  • minimaal Quad-core processor *    
  • ondersteuning van VT- X of AMD-V hardware virtualisatie extensies
  • minimaal 16GB werkgeheugen (RAM)
  • Solid State Drive (SSD)    
  • kwalitatief goede headset met microfoon
  • webcam of losse webcam    

Software

De kosten van software zijn minimaal, omdat we zoveel mogelijk gebruikmaken van open-source. Overige software bieden we gratis via de opleiding aan of kun je goedkoop aanschaffen via Surfspot.

Er wordt gedurende de opleiding met een aantal softwarepakketten gewerkt welke uitsluitend op een Windows systeem functioneren. Mocht je overwegen om tijdens de opleiding gebruik te willen maken van een Macbook, houd er dan rekening mee dat er aanvullende maatregelen nodig zijn welke van invloed zullen zijn op de performance van bepaalde softwarepakketten.

Hulp bij je studiekeuze?

De keuze voor een opleiding is een belangrijke beslissing. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Meer informatie vind je op de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Studeren met een functiebeperking

Onder een functiebeperking verstaan we alle aandoeningen die chronisch van aard zijn en die tot studievertraging kunnen leiden. Bijvoorbeeld een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging.

Bekijk de informatie van de studentendecanen

Studenten zijn druk bezig

Inhoud hbo InformaticaStudiekeuzecheck | Veelgestelde vragen